BEYOND THE PALE VOL. 7: INKUBUS SUKKUBUS / STILL PATIENT? SPECIAL

0
119

Όπως συνέβη και πριν ένα μήνα με το live του Peter Murphy, ήρθε πάλι η στιγμή η στήλη μας να καταπιαστεί με ένα ακόμη αφιέρωμα. Αυτό το Σάββατο 26 Ιανουαρίου θα λάβει χώρα μια πολύ σημαντική συναυλία για το gothic rock, όπου θα εμφανιστούν οι INKUBUS SUKKUBUS παρέα με τους STILL PATIENT?. Για τους γνώστες του χώρου, η σημαντικότητα της συγκεκριμένης συναυλίας είναι πέρα κάθε αμφισβήτησης.
Για όσους όμως δεν είναι εξοικειωμένοι, τα κείμενα που ακολουθούν είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να βουτήξουν στη μαγεία της μουσικής των δύο παραπάνω συγκροτημάτων. Έτσι λοιπόν θεώρησα καλό να μοιράσω το κείμενο της εβδομάδας. Έκτακτος προσκεκλημένος λοιπόν του “Beyond The Pale” είναι ο βασικός διοργανωτής της συναυλίας, ο Νίκος Χανακούλας, ο οποίος θα μοιραστεί μαζί μας κάποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες για έξι σημαντικά τραγούδια των INKUBUS SUKKUBUS, ενώ ο γράφων θα επιλέξει ένα τραγούδι από κάθε κυκλοφορία των STILL PATIENT?. Αυτονόητο είναι ότι στο τέλος της στήλης, θα υπάρχει και η σχετική λίστα Spotify με όλα τα τραγούδια που θα υπάρχουν στο αφιέρωμά μας.
Παράλληλα, τρέχει και ένας σχετικός διαγωνισμός μέσα από τη στήλη μας, όπου ένας τυχερός θα μπορέσει να παρακολουθήσει τη συναυλία του Σαββάτου. Οι λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σας υπάρχουν στη σελίδα του Rock Hard στο Facebook.
Καλή ανάγνωση και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

6 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ INKUBUS SUKKUBUS ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ… ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΙΣΣΑ!!!

Οι INKUBUS SUKKUBUS, μία από τις πιο συνεπείς gothic rock μπάντες, υπηρετούν το μονοπάτι του Παγανισμού εδώ και 30 σχεδόν χρόνια!!! Με πάνω από 20 επίσημες κυκλοφορίες, οι στίχοι των τραγουδιών τους έχουν άμεσες αναφορές στον αποκρυφισμό, τη μεσαιωνική μαγεία, τον δρυΐδισμό, τις αρχαίες παραδόσεις και θρησκείες, τα μαγικά ξόρκια, τον βαμπιρισμό και το Wicca κίνημα.
Η τραγουδίστριά τους Candia McKormack αναφέρει χαρακτηριστικά “δεν αντιμετωπίζω τον παγανισμό ως θρησκεία, αλλά πιο πολύ ως μια πνευματική-φιλοσοφική στάση ζωής”, συνεχίζοντας έτσι, με τον τρόπο της, τη βρετανική occult παράδοση των Gerald Gardner, της Doreen Valiente και της Dion Fortune.
Η Βρετανική μπάντα επισκέπτεται τη χώρα μας για ακόμη μια φορά στις 26/12/2019 στο Death Disco, μαζί με τους Γερμανούς πιονέρους STILL PATIENT? και υπόσχονται σίγουρα… μια μαγική νύχτα!!!
Πριν όμως η μουσική τους μας μεταφέρει σε έναν κόσμο με νεράιδες, δαίμονες, μάγους, μάγισσες και πολλές περιηγήσεις στη φύση, ας δούμε πιο προσεκτικά τους στίχους έξι τραγουδιών τους, που παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέρον.


Beltaine (“Beltaine” – 1990)

Το Beltaine αποτελεί αρχαία κελτική γιορτή. Γνωστή και ως Πρωτομαγιά ή στα γερμανικά ως Walpurgisnacht. Γιορτάζεται στο μέσο της εαρινής ισημερίας και του θερινού ηλιοστάσιου. Εκείνη την περίοδο θεωρείται ότι ο Θεός ζευγαρώνει με τη Θεά και γονιμοποιεί, όπως συμβαίνει δηλαδή και στη φύση την άνοιξη. Ως εκ τούτου αποτελεί μια γιορτή γονιμότητας. Περιγραφές αναφέρουν συνάξεις μαγισσών στα βουνά για να γιορτάσουν την άνοιξη. Μια τέτοια νύχτα περιγράφει και ο Goethe στον “Faust”.

Samhain (“Belladonna & Aconite” – 1993)
Επίσης κέλτικη γιορτή, που σχετίζεται με τους εποχές του χρόνου και σηματοδοτεί τον ερχομό του χειμώνα, μέχρι δηλαδή η φύση να καρποφορήσει πάλι. Συμβολικά περιγράφει τον κύκλο του θανάτου και της αναγέννησης. Στους αρχαίους ελληνικούς μύθους, η ημέρα αυτή συνδέεται με το άνοιγμα των πυλών του Άδη για την υποδοχή της Θεάς Περσεφόνης. Στο Χριστιανισμό η αντίστοιχη μέρα είναι των Αγίων Πάντων, γνωστή πλέον και ως Halloween. Οι μύθοι λένε ότι η νύχτα αυτή ευνοεί την επικοινωνία με τους νεκρούς…

The rape of Maude Bowen (“Wytches” – 1994)
Πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε στο χωριό Swindon. Εκεί ζούσε η Margaret Bowen με την κόρη της Maude και τον αδελφό της Godfrey Bowen. Ένα βράδυ, η Maude δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι της. Βρέθηκε κρεμασμένη σε ένα δέντρο, με το σώμα του θείου της να κείτεται νεκρό. Η ετυμηγορία ήταν ότι την είχε βιάσει ο θείος της και εκείνη από ντροπή κρεμάστηκε. Όπως ήταν το έθιμο εκείνη την εποχή, την πήραν στο πιο κοντινό σταυροδρόμι και της περάσανε έναν πάσσαλο για να μην επιστρέψει ως βρικόλακας. Ο πάσσαλος που χρησιμοποιήθηκε σταδιακά μεγάλωσε και έγινε δέντρο. Εκεί η μητέρα πήγαινε και θρηνούσε τον χαμό της κόρης της. Όταν μια μέρα, μετά από εντολή του άρχοντα του Swindon, αρνήθηκε να φύγει από το δέντρο, ένα βέλος αγνώστου προελεύσεως σκότωσε ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του. Η μητέρα κατηγορήθηκε ως μάγισσα.


Τhe witch of Berkeley (“Vampyre erotica” – 1997)

Ιστορία του William of Malmsbury, άγγλου ιστορικού του 12ου αιώνα, που παρουσιάζεται ως πραγματική. Το 1065 ζούσε στο Berkeley μια γυναίκα που επιδίδονταν στη μαγεία. Μια μέρα μια καλιακούδα της έφερε τον οιωνό του θανάτου της. Παρακάλεσε τότε την οικογένειά της να προστατέψει το σώμα της, ράβοντάς το στο δέρμα ενός ελαφιού και βάζοντάς το σε ένα πέτρινο φέρετρο, στερεωμένο με τρεις αλυσίδες, το οποίο θα έπρεπε να στέκεται στην εκκλησία για τρεις νύχτες και μετά να θαφτεί. Το σχέδιο απέτυχε και κάθε νύχτα μια αλυσίδα έσπαγε από έναν δαίμονα, μέχρις ότου τελικά ο Διάβολος την έβγαλε από την εκκλησία και την έβαλε σε ένα μαύρο άλογο, με σιδερένια άγκιστρα  να προεξέχουν από την πλάτη της. Το σώμα εξαφανίστηκε αλλά οι κραυγές της ακούγονταν μίλια μακριά…

Io Pan (“Away with the faeries” – 1998)
Αρχαία ελληνική θεότητα, ανθρωπόμορφη. Αναφέρεται ως τραγοπόδαρος, καθώς εμφανίζεται με πόδια τράγου και αυτιά-κέρατα κατσίκας. Προστάτης των κτηνοτρόφων, των κυνηγών, των αλιέων και των ποιμένων, συμβολίζει τη γενετική δύναμη της ζωής. Τον εγκατέλειψε η μητέρα του λόγω της όψης του. Io είναι ένα λατινικό επιφώνημα, με το “Io Pan” να προέρχεται από το ποίημα “A hymn to Pan” του αμφιλεγόμενου βρετανού  αποκρυφιστή Aleister Crowley.

Hopkins Man (“Barrow wake: Tales of witchcraft and wonder, volume one” – 2016)
Ο Matthew Hopkins (1620 – 1647 μ.Χ.) ήταν ένας άγγλος κυνηγός μαγισσών. Είχε οικειοποιηθεί τον τίτλο του στρατηγού (Witchfinder General), υποστηρίζοντας ότι του είχε δοθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο. Ο Hopkins γρήγορα μετέτρεψε την αποστολή του σε μια καλοπληρωμένη σταδιοδρομία. Πολλές από τις μεθόδους που υιοθέτησε ο Hopkins για τη διερεύνηση των περιπτώσεων μαγείας προέρχονταν από το bestseller της εποχής, “Daemonologie” του βασιλιά της Αγγλίας Ιάκωβου Α΄. Έγραψε ακόμη και ο ίδιος ένα σύντομο φυλλάδιο που περιγράφει τις μεθόδους κυνηγιού των μαγισσών, το “The discovery of witches”, το 1647. Πιστεύεται ότι, μαζί με τους συνεργάτες του, ήταν υπεύθυνος για το θάνατο τριακοσίων γυναικών. Το τέλος του δεν είναι σαφές. Κάποιοι λένε ότι πνίγηκε στη  “δοκιμασία της κολύμβησης”, αφότου κατηγορήθηκε για μαγεία και ο ίδιος.

Νίκος Χανακούλας

STILL PATIENT? – 8 RELEASES, 8 SONGS

Οι STILL PATIENT? αποτελούν μια από τις κραταιές δυνάμεις του gothic rock. Με πέντε κυκλοφορίες στα 90’s, μια δεκαπενταετή αποχή από τα δισκογραφικά δρώμενα και τρεις εξαιρετικές δουλειές μετά την επανασύνδεσή τους, μόνο νωχελικούς δεν θα τους χαρακτήριζε κάποιος. Το αντίθετο, μερικοί θεωρούν την επερχόμενη εμφάνισή τους ως ένα όνειρο που δεν περίμεναν με τίποτα να πραγματοποιηθεί (όπως του γράφοντος εν προκειμένω). 
Δυσκολεύτηκα αρκετά να κατασταλάξω ως προς τον τρόπο που θα έπρεπε να παρουσιαστούν οι SP? μέσα από τη στήλη αυτή, μιας και τους τρέφω ιδιαίτερη αδυναμία. Θεώρησα ότι το καλύτερο θα ήταν να επιλέξω ένα ενδεικτικό τραγούδι από την κάθε κυκλοφορία τους, ώστε να πάρετε μια μικρή γεύση για το τι πρόκειται να συμβεί. Εξυπακούεται ότι έχω αδικήσει αμέτρητα άλλα τραγούδια τους, ακολουθώντας τον δρόμο αυτό. Αλλά το ηχητικό αποτέλεσμα που θα ακολουθήσει παρακάτω, σε συνδυασμό με τα τραγούδια που διάλεξε πιο πάνω και ο Νίκος θα σας αποζημιώσει.


Mascara Osiris (“Salamand” – 1992)

Το ντεμπούτο SP? ήταν γεμάτο γοτθικά έπη. Και μάλιστα σε μια εποχή που τα μέσα ήταν πενιχρά και το είδος όχι και τόσο δημοφιλές στη Γερμανία. Η νεοσύστατη μπάντα των Andy Koa και Th. Kraniny, με την πολύτιμη συνδρομή του επίσης κιθαρίστα Markus Beck μεγαλουργεί και μας προσφέρει τραγούδια κατάλληλα για ανελέητο χτύπημα. Η διαχρονική αξία του “Mascara Osiris” συνιστάται στην αμέτρητη πώρωση που αυτό σου χαρίζει απλόχερα. Από τον πρώτο δευτερόλεπτο σε γραπώνει από τον λαιμό και σε γρονθοκοπεί ασταμάτητα. ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ. 

God and Satan (“Cataclysm” – 1994)
Η πεντάδα από το Worms παραμένει απαράλλακτη και δύο χρόνια μετά από τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε η παρθενική της δουλειά, είναι πάλι εδώ για να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο. Το εναρκτήριο τραγούδι είναι ένα ακόμη gothic rock trademark. Τα πλήκτρα της εισαγωγής ίσως σε αποσυντονίσουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα, αλλά αυτό που επακολουθεί σε αποζημιώνει στο έπακρο. Λίγο πιο χαμηλοί ρυθμοί, αλλά ο ίδιος χαρακτηριστικός ήχος του συγκροτήματος και ένα refrain που σε αναγκάζει να το τραγουδάς τόσο δυνατά, μέχρι να βραχνιάσεις. Show me a sign…

Chameleon (“Chameleon” EP – 1996)
Η δημιουργικότητα των SP? βρίσκεται στο maximum και λίγο πριν κυκλοφορήσουν το τρίτο τους album (που ουσιαστικά ήταν μια συλλογή με ακυκλοφόρητα τραγούδια τους), φρόντισαν να κρατήσουν ζεστούς τους οπαδούς τους ζεστούς με ένα εξαιρετικό EP πέντε τραγουδιών. Το ομώνυμο τραγούδι αποτελεί έναν υποχθόνιο ύμνο, με κιθάρες που κεντάνε και τον Andy να ακούγεται σαν να έχει κυριευτεί ολοκληρωτικά από σκοτεινά πνεύματα. Δώστε βάση στο τι επακολουθεί το break που υπάρχει λίγο μετά τη μέση.

Shadows of the empire (“Nightmare arrival” – 1997)
Αν και ισχυρίζονται ότι έχουν χάσει τα master tapes και έτσι δε μπορούν να το παίξουν live τη σήμερον ημέρα, προσωπικά δεν θα τους αφήσω να κατέβουν από τη σκηνή, ακόμη κι αν αναγκαστούν να το τραγουδήσουν unplugged. Αν θα μου είχαν ένα μαχαίρι στο λαιμό και θα με άφηναν να διαλέξω μόνο ένα τραγούδι των STILL PATIENT?, θα διάλεγα το “Shadows of the empire” χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα κάτι λιγότερα λεπτά που διαρκεί είναι αρκετά για να σου μάθουν την ουσία του συγκροτήματος. Αν έχεις παίξει έστω και μια φορά το cult video game “Battle Isle 2220 – Shadow of the emperor”, το έχεις ακούσει σίγουρα και δεν ήξερες ότι ήταν αυτό εδώ. Διαχρονικό dancefloor hit στα ανά τον κόσμο gothic clubs. Βάλε το volume στο τέρμα και θα καταλάβεις τα πάντα.


Demondive (“Demondive” – 1999)

Βαθύτατα επηρεασμένοι από τους RAMMSTEIN και τους λοιπούς πρωτεργάτες της NDH, δικαιολογημένα το “Demondive” ξένισε αρκετούς όταν πρωτοκυκλοφόρησε και ίσως η μουσική του κατεύθυνση να ήταν μια από τις αφορμές που οδήγησε τον καθένα να αποτραβηχτεί από τη μουσική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά και εδώ θα εντοπίσεις μερικά κρυφά διαμαντάκια, όπως για παράδειγμα το ομώνυμο τραγούδι. Γιατί αν κοιτάξεις πέρα από τις βιομηχανικές του κιθάρες, θα διακρίνεις πολλά από τα στοιχεία που ανέδειξαν το συγκρότημα πολύ ψηλά στην εκτίμηση των goth ακροατών. 

Anavryn II (“Selective perception” EP – 2014)
Μετά από τη μακράς διαρκείας αποχή τους, η οποία οφείλονταν ουσιαστικά στη διάλυσή τους, ο Andy βρίσκει ξανά τη διάθεση για μουσική, σμίγει με τον παλιόφιλό του τον Markus και μας αιφνιδιάζουν από του πουθενά με ένα ΕΡ πέντε τραγουδιών. Ανάμεσα σε αυτά και η επανεκτέλεση στο “Anavryn” που υπήρχε στο ντεμπούτο τους. Αν και πρόκειται για μια δημοφιλή τακτική των SP? να δίνουν δεύτερες ευκαιρίες στα παλιά τους τραγούδια μέχρι και σήμερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την εξαίρεση που λέει ότι τα πάντα είναι καλύτερα από το αυθεντικό. Πιο σύγχρονη παράγωγη, πιο κοφτερές κιθάρες, ενώ το ρετουσάρισμα που υπέστη το refrain είναι εξωπραγματικό. Ας πατήσω ξανά το repeat button.  

Swallowed (“Shape shifters” – 2015)
Λίγους μήνες αφότου το “Selective perception” τους επανασύστησε στο gothic κοινό, οι SP? δεν έχασαν καθόλου χρόνου και χτύπησαν με το “Shape shifters”. Η σύγχρονη προσέγγιση με την οποία ξεκίνησε η επαναφορά τους στην ενεργό δράση, συνεχίζεται και εδώ. Και το “Swallowed” είναι από αυτά τα τραγούδια που είναι καταδικασμένα να κατσικωθούν σε κάθε setlist τους. 

The ghosts of tides (“Zeitgeist weltschmerz” – 2018)
Όταν η νέα σου δουλειά ξεκινά με τέτοιον gothic rock χείμαρρο, μόνο καλά μπορεί να είναι τα πράγματα. Σε καιρούς που το είδος που πρεσβεύουν οι SP? χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγικότητα, εκείνοι έρχονται να δείξουν στους υπόλοιπους πως πρέπει να παίζεται το gothic rock. Το “The ghosts of tides” είναι από εκείνα τα τραγούδια που σου καρφώνονται με την πρώτη κιόλας ακρόαση, που δε γίνεται να το σιγοτραγουδάς για πολλή ώρα μετά. 

VIDEO OF THE WEEK

Αυτή την εβδομάδα δεν έχει video clip όπως σας έχουμε συνηθίσει, αλλά ένα μήνυμα του Markus των STILL PATIENT? για όλους τους φίλους τους στην Ελλάδα. Η αναμονή χτυπάει κόκκινα…

AGENDA

Σάββατο 26/1

INKUBUS SUKKUBUS, STILL PATIENT?, DAS FLUFF: Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου επισκέπτονται τη σκηνή του Death Disco, για μια ιστορική συναυλία, δύο θρυλικά συγκροτήματα του Goth Rock. Οι Inkubus Sukkubus και οι Still Patient?. Μαζί τους, ως opening act, η post punk μπάντα Das Fluff. Οι Inkubus Sukkubus, ύστερα από έξι χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση, επιστρέφουν στη χώρα μας για 3η φορά. Μια από τις πιο ιστορικές και συνεπείς βρετανικές Goth Rock μπάντες, σχηματίστηκαν το 1989 από τους Tony McKormack, Candia Ridley και Adam Henderson. Ακούραστοι δισκογραφικά για 30 σχεδόν χρόνια, έδωσαν το δικό τους στίγμα στο χώρο με την ιδιαίτερη θεματολογία τους που επικεντρώνεται στην αποκρυφιστική παράδοση, το folklore, τον παγανισμό και την μαγεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η μπάντα έχει χαρακτηριστεί και ως η φωνή του νεο-παγανισμού. Έχοντας τελειώσει φέτος την ακουστική τριλογία “Tales Of Witchcraft And Wonder” αλλά και με το νέο album τους “Vampire Queen”, η μπάντα διανύει μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της και υπόσχεται ένα αξέχαστο live. Οι Still Patient? δημιουργήθηκαν το 1988 αν και το πρώτο τους demo κυκλοφόρησε το 1990. Με την κυκλοφορία του “Salamand” και μέχρι το “Demondive” η μπάντα είχε ένα σερί κλασσικών δίσκων, συμμετείχε μουσικά στο video game “Battle Isle III” και εμφανίστηκε σε μεγάλα φεστιβάλ. Παρόλα αυτά το 1999 αποφασίζεται η διάλυση του γκρουπ. Το 2012 όμως επαναδραστηριοποιούνται, με τον ήχο τους να εμπλουτίζεται και με goth-metal στοιχεία, γεγονός που τους έκανε ακόμη πιο δυναμικούς. Με την φετινή κυκλοφορία του ιδιαίτερα πετυχημένου “Zeitgeist Weltschmerz” άλμπουμ τους, η μπάντα μπορεί να επισκέπτεται τη χώρα μας για πρώτη φορά, αλλά είναι βέβαιο ότι θα την κατακτήσει. Οι Das Fluff (Λονδίνο / Βερολίνο) έχουν καθιερωθεί στην Dark Wave / Goth σκηνή, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την τελευταία δεκαετία. Εκεί και με επίκεντρο το Electrowerkz, το σπίτι του θρυλικού Slimelight Club, έχουν δώσει εκρηκτικά live ως support σε συγκροτήματα όπως οι Clan of Xymox, Assemblage 23, Lydia Lunch, David J. των Bauhaus και Lene Lovich.   Starting Time: 21:00 (Death Disco, Ωγύγου 5, Ψυρρή)

BEYOND THE PALE WEEKLY PLAYLIST

Γιώργος Κόης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here