BEYOND THE PALE VOL. 37 (MADRUGADA – CINEMASCOPE – SIVA SIX – PREEMPTIVE STRIKE 0.1 – DANCE WITH THE DEAD)

0
508

Το πρώτο “Beyond The Pale” για το 2022 είναι γεγονός. Κλασικά στην αρχή της χρονιάς, περιμένω να μαζευτεί ένας ικανός αριθμός αξιοσημείωτων, «σκοτεινών» κυκλοφοριών. Και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που οι τρεις από αυτές, είναι εγχώριας προέλευσης και πάρα πολύ καλής ποιότητας μάλιστα! Έχετε λοιπόν πολλά και ενδιαφέροντα να διαβάσετε παρακάτω….

Εκεί που σπάνια απουσιάζουμε είναι στο εβδομαδιαίο μας, ραδιοφωνικό ραντεβού, με το “Beyond The Pale” radio show, στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του rockhard.gr (βρίσκεται στο κάτω μέρος όπως διαβάζετε αυτές τις γραμμές, αλλά και από τη εφαρμογή VRadio για Android συσκευές). Είτε υπάρχουν νέες κυκλοφορίες, είτε όχι, κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ έχουμε το εβδομαδιαίο μας ραντεβού με τις σκοτεινές μουσικές και μπόλικα αφιερώματα.

Μέχρι να συναντηθούμε ξανά, καλή ακρόαση/ανάγνωση.

NEW RELEASES

MADRUGADA – “Chimes at midnight” (Warner)

Για να είμαι ειλικρινής, είμαι από αυτούς που δεν περίμεναν ότι θα έβγαζαν κάποτε νέο album οι αγαπητοί στη χώρα μας MADRUGADA. Αφενός μεν ο λόγος της διάλυσής τους πίσω στο 2008, ήταν η ξαφνική απώλεια του συνιδρυτή τους και εξαιρετικού κιθαρίστα Robert Burås σε πολύ μικρή ηλικία, αφετέρου δε η larger than life persona και η προσωπική καριέρα του Sivert Høyem είχε φτάσει σε επίπεδο που ούτε ο ίδιος θα είχε ανάγκη να αποδείξει κάτι. Όπως έχουμε μάθει πολλές φορές σε αυτή τη ζωή, ποτέ μη λες ποτέ. Το ”Chimes at midnight” λοιπόν ήρθε σχεδόν απρόσμενα και, απ’ ότι δείχνουν οι πωλήσεις, οι πολυάριθμοι φίλοι των MADRUGADA το έχουν ήδη τιμήσει με τον οβολό τους.

Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι αν ανταποκρίνεται στα υψηλά standards και τις ευχάριστες αναμνήσεις που μας είχαν αφήσει στη διάλυσή τους. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα: Ενώ το μισό είναι ακριβώς αυτό που πρέπει, ο υπερβολικός αριθμός μπαλαντών κάνουν αυτήν εδώ την κυκλοφορία να λοξοκοιτάει αρκετά και προς τα solo albums του Høyem. Είναι φανερό ότι το γενικό κουμάντο το κάνει αυτός ο πολύ χαρισματικός τραγουδιστής, αλλά θα μπορούσε το “Chimes at midnight” να το κυκλοφορήσει μόνος του και να είχαμε να λέμε για μια ακόμη πολύ καλή δουλειά του. Αν δεν κοιτάξουμε λοιπόν το όνομα που αναγράφεται στο εξώφυλλο, η μουσική είναι ταξιδιάρικη, η μελαγχολία του Βορρά απαραίτητο συστατικό και, οτιδήποτε άλλο και να γράψω, την αγάπη της η Ελλάδα θα τη δείξει και πάλι στο Καλλιμάρμαρο… 

Facebook: https://www.facebook.com/madrugada
Bandcamp: https://madrugadamusic.bandcamp.com/album/chimes-at-midnight
Spotify: https://open.spotify.com/album/7splaAClComaaOc38ut2DJ

CINEMASCOPE – “A crack on the wall” (Wave Records)

Το όνομα του Leo Skiadas είναι αρκετά γνωστό σε όσους έχουν μία, έστω και επιδερμική σχέση, με την εγχώρια “σκοτεινή μουσική σκηνή, καθώς εκτός από DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός για σχεδόν τρεις δεκαετίες, εδώ και κάποια χρόνια είναι ιδιοκτήτης του Death Disco. Το μικρόβιο με τη δισκογραφία το έβγαλε προς τα έξω το 2014, κυκλοφορώντας το ντεμπούτο των CINEMASCOPE “Stains of love”, το οποίο πέρα από την αγάπη του για όλα τα είδη των μουσικών που παίζει και ο ίδιος σαν DJ, είχε και μερικές αξιοπρόσεκτες συμμετοχές, με πιο τρανταχτή αυτή του Ronny των CLAN OF XYMOX.

Χρειάστηκαν λοιπόν οκτώ χρόνια για να βγουν από τον πάγο οι CINEMASCOPE, αλλά ευτυχώς η υπομονή δικαιώθηκε. Έχοντας τη βοήθεια του Johnny Papaioannou στις κιθάρες, ο Leo παραδίδει οκτώ τραγούδια, που κυμαίνονται μεταξύ του dark wave, του post punk και του electrogoth. Με το πνεύμα των CLAN OF XYMOX, THE CURE και DRAB MAJESTY να είναι διάχυτο στην ατμόσφαιρα του “A crack on the wall”, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσεις καλά στα 40 λεπτά που διαρκεί. Όλη η οκτάδα είναι πολύ προσεγμένη, με ωραία κιθαρίστικα θέματα, ατμοσφαιρικές “πλάτες” πλήκτρων, έντονη χορευτική διάθεση και συνθέσεις που σε κερδίζουν από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Για να μην αναφέρω δε ότι το “Leaving is my way to breathe” είναι  ΣΠΟΥΔΑΙΟ τραγούδι. Το “A crack on the wall” είναι ένα άλμπουμ που αξίζει να επενδύσετε και πέρα από την επιβεβλημένη ακρόαση…  

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063630818174
Bandcamp: https://cinemascope.bandcamp.com/

SIVA SIX – “DeathCult” (Alfa Matrix)

Εδώ και μια εικοσαετία, οι SIVA SIX αποτελούν το όραμα του Ζ, ο οποίος προηγουμένως είχε ένα πλούσιο βιογραφικό σε μεγάλα ονόματα της εγχώριας metal σκηνής. Ακολουθώντας μια συνεπή πορεία, χωρίς φανφάρες, στο κλείσιμο του 2021 οι SIVA SIX κυκλοφόρησαν το πέμπτο studio album τους με τίτλο “DeathCult”, εφόσον δε λάβουμε υπόψη και κάποια remix albums που έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν. Και αυτή τη φορά, στο πλευρό του Ζ, βρίσκεται ως άξιος συνοδοιπόρος ο U-Ri, με ένα επίσης σεβαστό background.

Στο “DeathCult” συναντάμε όλα όσα στοιχεία γουστάραμε στο παρελθόν από τους SIVA SIX. Dark electro και industrial υψηλών bpm, με τον Z να φτύνει κλασικά τους στίχους με περισσή οργή, ενώ η διαφοροποίηση που παρατήρησα εγώ σε σχέση με το παρελθόν, είναι οι διάσπαρτες και περισσότερες από ποτέ ΕΒΜ μελωδίες, που προσδίδουν ποικιλία και ένα αίσθημα ευφορίας. Η παραγωγή του Psychon είναι πεντακάθαρη και με πολύ μεγάλο βάθος, που επιτρέπει στον ακροατή να βυθιστεί στη ζοφερή ατμόσφαιρα του album και ταυτόχρονα να κρατάει το σώμα του σε εγρήγορση. Κατά τη γνώμη μου, το “DeathCult” είναι το καλύτερο SIVA SIX album και αν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να τους ανακαλύψετε είναι αναμφίβολα τώρα.

Facebook:  https://www.facebook.com/sivasix
Bandcamp: https://alfamatrix.bandcamp.com/album/deathcult
Spotify: https://open.spotify.com/album/7I36F5bA6TB9ZG0X29g0tJ

PREEMPTIVE STRIKE 0.1 – Redeclaration of war (2006-2015) (Fasma Productions)

Το ταξίδι εντός των συνόρων συνεχίζεται με ένα ακόμη σχήμα από την dark electro/EBM σκηνή, με εξίσου πολύχρονη ιστορία. Το ντουέτο των (πλέον) PREEEMPTIVE STRIKE 0.1 έχει ήδη στη φαρέτρα του επτά full length albums, τέσσερα EΡs και δύο επτάϊντσα και μάλιστα, είναι αρκετά συνεπές ως προς τα διαστήματα που τα κυκλοφορεί. Δύο χρόνια μετά το “The Dread files” αυτό το δίδυμο από την Κρήτη επανέρχεται με κάτι το διαφορετικό.

Το “Redeclaration of war” είναι ένα cassette (!!!) EP, το οποίο περιλαμβάνει στις δύο πλευρές του το καινούργιο “The base was overrun”, καθώς και πέντε επανηχογραφήσεις τραγουδιών από τον πλούσιο κατάλογο των PREEMPTIVE STRIKE. Οι ξεσηκωτικοί του ρυθμοί και οι πιασάρικες συνθέσεις που βρίσκονται εδώ αποκλείεται να αφήσουν απαθή τον ακροατή και να μη θέλει να χορέψει με την ψυχή του. Κάντε λοιπόν χώρο στο σαλόνι του σπιτιού σας και αν είσαστε φετιχιστές της κασέτας, σπεύστε, γιατί μόνο με πενήντα κόπιες, δεν βλέπω αυτό το ΕΡ διαθέσιμο για πολύ καιρό ακόμη…. 

Facebook:  https://www.facebook.com/profile.php?id=100046294873850
Bandcamp: https://preemptivestrike01.bandcamp.com/

DANCE WITH THE DEAD – “Driven to madness” (Self-Released)

Αν θυμάστε, στα πρώτα δειλά βήματα αυτής της στήλης, πίσω στο 2018, είχα παρουσιάσει το “Loved to death” των αγαπημένων DANCE WITH THE DEAD από το Orange County. Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, αυτό το φοβερό και τρομερό δίδυμο επιστρέφει με το “Driven to madness” και έχει όλα όσα περιμέναμε. Horror ατμόσφαιρα, βαριές και ασήκωτες κιθάρες, δαιμονισμένα πλήκτρα και κάτι κολλητικές μελωδίες που τις πιάνεις με την πρώτη ακρόαση.

Darksynth υψηλότατης ποιότητας, με άφθονες metal επιρροές, που για 40 λεπτά είναι μαθηματικά αδύνατο να παραμείνεις στην καρέκλα σου και να μην χτυπηθείς σα να μην υπάρχει αύριο. Από τις πρώτες ημέρες του 2022 που κυκλοφόρησε το “Driven to madness” δεν πρέπει να έχει υπάρξει μια μέρα που να μην το έχω κάνει ακρόαση τουλάχιστον μια φορά. ΔΙΣΚΑΡΑ!

Facebook:  https://www.facebook.com/dancewiththedeadmusic
Bandcamp: https://dancewiththedead.bandcamp.com/album/driven-to-madness
Spotify: https://open.spotify.com/album/3kZ1FQTWCVrz37jwXWBjT5

VIDEO OF THE WEEK

Επιτέλους ο Carpenter Brut ανακοίνωσε τον διάδοχο του “Leather teeth” και οι αναρίθμητοι οπαδοί του έχουν αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Πρωταπριλιά. Όχι, δεν είναι αστείο, την πρώτη ημέρα του Απριλίου θα κυκλοφορήσει το “Leather terror” και οι καλεσμένοι θα είναι εκλεκτοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εθιστικό “Imaginary fire” που μπορείτε να δείτε παρακάτω, όπου δανείζει τη φωνάρα του ο Greg Puciato των πάλαι ποτέ THE DILLINGER ESCAPE PLAN. ΤΡΑΓΟΥΔΑΡΑ!

BEYOND THE PALE WEEKLY PLAYLIST

Γιώργος Κόης

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here