Black metal – Evolution of the cult (βιβλίο)

0
1046

Όταν κυκλοφόρησε στα τέλη των 00s η πρώτη έκδοση του βιβλίου του Dayal Patterson, σύσσωμος ο μαυρομεταλλικός κόσμος έσπευσε να το διαβάσει. Ο αντίκτυπος ήταν εξίσου μεγάλος με την αποδοχή του black metal εκείνη τη δεκαετία και ξεπέρασε το αμφιλεγόμενο “Lords of chaos” βιβλίο. Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε η ώρα να επανακυκλοφορήσει σε μια πιο πλήρη εκδοχή, έχοντας ακόμα περισσότερα στοιχεία που δικαιολογούν τη νέα του εκδοχή τόσο σε μέγεθος όσο και σε σελίδες που φτάνουν τις 425. Μπορείτε να διαβάσετε αποκλειστικά στο περιοδικό μας ένα preview του βιβλίου που είναι ενδεικτικό της λεπτομερής έρευνας και παρουσίασης του.

Η διάρθρωση του είναι χωρισμένη σε κεφάλαια εκκινώντας από τους πρωτοπόρους της σκηνής στα early 80s. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε την εκκίνηση όλων με τους VENOM, έχοντας λεπτομέρειες για τη μπάντα που ξεκίνησε τον όρο black metal με τον δεύτερο ομότιτλο δίσκο τους. Η συνέχεια περιλαμβάνει τους MERCYFUL FATE, BATHORY, HELLHAMMER και CELTIC FROST, δίνοντας την ευκαιρία να κατανοήσουμε τις απαρχές του ιδιώματος που στιγμάτισε τον ακραίο ήχο στα 90s. Για μένα είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο του βιβλίου ακριβώς γιατί αναδεικνύει με τις συνεντεύξεις, τις φωτογραφίες και την ανάλυση του το πως ακριβώς διαμορφώθηκε το πρώτο κύμα του black metal, ολοκληρώνοντας με το πρώτο κύμα του black/thrash.

Στη συνέχεια πηγαίνοντας χρονικά αναδεικνύει την σημασία της βραζιλιάνικης σκηνής με τους MYSTIFIER και αφιερώνει όλο τον απαραίτητο χώρο στους πρωτοστάτες του είδους (BLASPHEMY, SAMAEL, TORMENTOR, MASTER’S HAMMER και VON). Σε αυτό το κεφάλαιο σκιαγραφείται η παρουσία των συγκροτημάτων αυτών στα late 80s/early 90s και είναι η απαρχή του είδους μετά τους πρωτοπόρους που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο κεφάλαιο.

Από εκεί και πέρα το βιβλίο παρουσιάζει ανά κεφάλαιο τις σημαντικότερες σκηνές όπως η ελληνική, η φινλανδική, η σουηδική και εκτενώς – όπως είναι αναμενόμενο – η νορβηγική, δίνοντας έμφαση στην παρουσία των MAYHEM. Σε κάθε κεφάλαιο αποκαλύπτονται πτυχές και ιδιαιτερότητες της σκηνής κάθε χώρας, επιβεβαιώνοντας σε μεγάλο βαθμό γιατί το black metal είναι παγκόσμιο φαινόμενο που συνεχίζεται ακάθεκτο μέχρι και σήμερα. Ακόμα και το ακανθώδες θέμα της παρουσίας της πολιτικής στο black metal παρουσιάζεται, όπως και το θεματικό περιεχόμενο των στίχων της σκηνής.

Χωρίς αμφιβολία η νέα έκδοση του μπορεί να θεωρηθεί ως η «Βίβλος του black metal». Συνηγορούν σε αυτό τον ισχυρισμό τα αποσπάσματα από συνεντεύξεις σε fanzines και περιοδικά, αλλά κυρίως αποκλειστικές με τους μουσικούς και διαμορφωτές του. Όλα αυτά πλαισιωμένα με πληροφορίες, μεγάλο όγκο φωτογραφιών που δύσκολα θα βρείτε διαθέσιμες στον κυβερνοχώρο. Θα μπορούσα να εισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά θαρρώ ότι θα ήταν κουραστικό και προπαγανδιστικό για να πειστείτε να το διαβάσετε. Είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί του black metal θα το ξεκοκαλίσουν, ψάχνοντας στις σελίδες του όλα εκείνα που θα επιθυμούσαν να έχουν μαζεμένα. Όσοι έχετε την πρώτη έκδοση όπως εγώ. ξέρετε τι σας περιμένει!

Α-Π-Α-Ρ-Α-Ι-Τ-Η-Τ-Ο!!! ARGHHHHHHHH!!!!

Λευτέρης Τσουρέας

1 COMMENT

  1. Χαίρετε ονομάζομαι Χρήστος Τσίχλας (Chris “Ancient Scholar” Tsichlas) έχω το συγκρότημα “Pythagorean Circle” και πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος σε ψηφιακή μορφή, τον οποίο και μπορείτε να τον ακούσετε από την ιστοσελίδα μας: https://pythagoreancircle.gr/
    Θα ήθελα να γίνει μια ακρόαση και κριτική του album, εάν και εφόσον είναι αυτό εφικτό.
    Σας αποστέλλω παρακάτω, όλους τους απαραίτητους συνδέσμους, καθώς επίσης και το εξώφυλλο του album.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

    Chris “Ancient Scholar” Tsichlas.

    Pythagorean Circle Homepage: https://pythagoreancircle.gr/
    Bandcamp: https://pythagoreancircle.bandcamp.com/
    Metal Archives: https://www.metal-archives.com/bands/Pythagorean_Circle/3540535231
    Facebook: https://www.facebook.com/people/Pythagorean-Circle/61554816113747/
    YouTube: http://www.youtube.com/@PythagoreanCircle
    Odysee: https://odysee.com/@PythagoreanCircle:6

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here