BLACK SUN ΩMEGA interview

0
247












“Arena of souls”

Μια μπάντα από την πλούσια μουσικά επαρχία της χώρας, οι Πατρινοί thrashers BLACK SUN ΩMEGA κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο, το ντεμπούτο άλμπουμ τους “The sum of all fears” σε φυσική μορφή. Έπειτα από την παρουσίαση του στις ηλεκτρονικές σελίδες του Rock Hard, αδράξαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί τους για τα περαιτέρω. Διαβάστε παρακάτω όσα ενδιαφέροντα είχαν να μας πουν.

Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο Rock Hard. Θα θέλαμε να μας δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας για όποιον δεν σας γνωρίζει. 
Οι BSΩ σχηματίστηκαν το φθινόπωρο του 2018 οπότε αναγκαστικά το βιογραφικό θα είναι σύντομο… Παρόλη την μικρή διάρκεια ύπαρξης της μπάντας όμως και πέρα από κάποια τοπικά live, αρέσει σε όλους μας ανεξαιρέτως η προοδευτική εξέλιξη στις ζωές μας κι αυτό εκδηλώθηκε με την γρήγορη κυκλοφορία του album το οποίο περιέχει 10 κομμάτια και μια διασκευή στους VENOM. Παράλληλα με την επεξεργασία νέων ιδεών και την παραγωγή νέου υλικού, ετοιμάζουμε ένα ευρωπαϊκό tour για τον χειμώνα του 2020.

Τι σημαίνει, ή σωστότερα πως ερμηνεύεται από την ίδια τη μπάντα, το όνομα σας;
Το όνομα προήλθε από μια αποκαλυπτική απεικόνιση πυρηνικής καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο. Περιγράφει την ανελέητη και καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου σε κάθε τι φυσικό, κι αναφέρεται στον τελευταίο μαύρο, μεταλλαγμένο και άρρωστο ήλιο που θα δούμε πριν την αυτοεξόντωσή μας. Η ύστατη προσπάθεια της φύσης να σκοτώσει τον πιο επικίνδυνο και παρασιτικό ιό. Όλους εμάς…

Ποιες είναι, οι βασικότερες επιρροές σας;
Κατά κύριο λόγο, οι επιρροές μας βασίζονται στην παγκόσμια thrash κι όχι μόνο σκηνή, όπως SLAYER, DESTRUCTION, SODOM, PANTERA, SEPULTURA, MEGADETH, JUDAS PRIEST. Θα ήταν ψέμα να πούμε όμως ότι δεν μας επηρέασαν βαθύτατα μπάντες όπως οι DEATH, CORONER, SOD, BOLT THROWER, KREATOR, METALLICA. Προσπαθούμε στο μέγιστο βαθμό να μην βάζουμε ορισμούς και οριοθετήσεις στην μουσική μας. Ας μην κρυβόμαστε όμως, όλα τα σύνολα καταλήγουν στον κοινό παρονομαστή. Στο thrash….

Κυκλοφορήσατε τον δίσκο, τον Δεκέμβριο του 2019 ψηφιακά και το φυσικό προϊόν το Φεβρουάριο του 2020. Η διάθεση πρώτα σε ψηφιακές πλατφόρμες και μετά στο φυσικό μέσο, δείχνει να συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Είναι για λόγους άμεσης διαθεσιμότητας στους οπαδούς ή συντρέχουν κι άλλοι λόγοι που το αποφασίσατε;
Στην προκειμένη περίπτωση, αποφασίσαμε την ψηφιακή διάθεση ως το πιο διαδεδομένο μέσο στις μέρες μας, ώστε να “ταξιδέψει” το άλμπουμ όσο πιο μακριά και όσο πιο εύκολα γίνεται… Το digipak βγήκε προκειμένου να “κλείσει” ο κύκλος του. Είμαστε λίγο παλιομοδίτες  σ’ αυτό το θέμα και μας ενθάρρυνε το γεγονός ότι αρκετοί φίλοι μας το είχαν ζητήσει πριν καν κοπεί.

Οι στίχοι σας είναι, όπως αναμένεται βάσει είδους, κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου. Ποια θα λέγατε ότι είναι η προσέγγιση των BLACK SUN ΩMEGA στο στιχουργικό αυτό θέμα;
Δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλουν να κινηθούν οι στίχοι, παρόλα αυτά όμως, πως θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε όσα μας περιβάλλουν ειδικά τα τελευταία 20 χρόνια όπου τα καθεστώτα και οι πολιτικές  πλέον έχουν χάσει ακόμα και το τελευταίο στοιχειώδες προσωπείο που είχαν; Ας μην ξεχνάμε ότι ο στίχος μεταξύ άλλων είναι και μια έκφραση προβληματισμού, λύπης, ή οργής. Προσωπικά, δεν γνωρίζουμε και κανέναν ευτυχισμένο να έχει γράψει τα απομνημονεύματά του…


Ο τίτλος “The sum of all fears”, πέραν του κοινωνικοπολιτικού, αφήνει να εννοηθεί ότι οι στίχοι έχουν και μια προσωπική χροιά. Ποιο είναι το “σύνολο των φόβων” στο οποίο αναφέρεστε;

Ήταν ένας όρος που ειπώθηκε κατά την δεκαετία του ’60 στον αμερικανικό τύπο κατά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το ’62,όταν ο κόσμος απείχε εκατοστά από το ενδεχόμενο πυρηνικού αφανισμού. Σε αυτό βασίστηκε και η ομώνυμη νουβέλα του Tom Clancy που το έκανε και διάσημο σαν όρο. Ο λόγος που εμείς το χρησιμοποιήσαμε σαν όρο, είναι ότι αυτό το ενδεχόμενο, δεν μοιάζει πλέον και τόσο μακρινό στις μέρες μας. Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν πάρει την τελική ευθεία. Ενώ οι φυσικοί πόροι του πλανήτη δεν προλαβαίνουν τις πλασματικές ανάγκες μας και παράλληλα ολόκληρα οικοσυστήματα καταστρέφονται, εμείς δείχνουμε να μην αποθαρρυνόμαστε καθόλου. Τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο δυστυχώς…

Τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε προσπάθειες συγκροτημάτων από την επαρχία, άκρως αξιόλογες και συχνά με λιγότερα μέσα από τα αντίστοιχα Αθηναϊκά συγκροτήματα. Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Λαμία και πάει λέγοντας. Τι είναι αυτό που οδηγεί όμως μια χούφτα παιδιά από επαρχιακή πόλη, περισσότερο από την ανάγκη για δημιουργικότητα, στο να φτιάξουν μια μπάντα υπό τόσο αντίξοες συνθήκες; 
Η ανάγκη για μουσική δημιουργία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας όπως και πολλών άλλων φυσικά. Δεν υποκαθίσταται από κανένα τεχνολογικό επίτευγμα ενώ παράλληλα μια επαρχιακή μπάντα μπορεί να εκμεταλλευτεί πολύ πιο εύκολα την τεχνολογική πρόοδο στην μουσική παραγωγή στις μέρες μας. Έτσι, ενώ παλιότερα η παραγωγή συνολικά ενός άλμπουμ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη έως αδύνατη για μια παρέα παιδιών, στις μέρες μας, είναι το ίδιο δυνατή και τους δίνει σχεδόν τις ίδιες ευκαιρίες με τα συγκροτήματα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ένας ακόμα λόγος είναι ότι η επαρχία υστερεί ως προς την οργάνωση και διεξαγωγή μουσικών εκδηλώσεων σε σχέση πάντα με την Αθήνα, οπότε θεωρητικά αυτό δημιουργεί μια επιπλέον δίψα για μουσική. Σε επαρχιακά live, ας μην ξεχνάμε ότι κυριαρχεί ο προσωπικός παράγοντας κι αυτό συνεπάγεται ότι μπάντα και κοινό γίνονται εύκολα ένα, όπου κι αυτός είναι ο σκοπός κατά την άποψή μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την τοπική σκηνή, ως μέλη αυτής; Ποιες είναι οι μπάντες που θα ξεχωρίζατε;
Ανέκαθεν η επαρχία έβγαζε διαμάντια, σε βαθμό που εντυπωσίαζε. Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς πει: “κοίτα μπάντες που βγάζει π.χ το Αγρίνιο ή η Λάρισα ,Κρήτη κτλπ. Στην παρούσα φάση θα ξεχώριζα φυσικά τους DEATH COURIER για την επιμονή τους και την ενέργειά τους ύστερα από όλο αυτόν τον καιρό, τους BIONIC ORIGIN, τους RITUAL OF ODDS, τους REVOLTING BREED φυσικά, τους VERMINGOD, πρόσφατα μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση οι GENTIHAA, ενώ δεν θα ξεχάσω το live του “Vermillion Days” που είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό…

Η πρόσφατη πανδημία, η παγκόσμια κρίση και η δεδομένη καραντίνα, εκτός από το να συνθέτουν μια τρομακτική πραγματικότητα, είναι συχνά και ευκαιρίες για τους καλλιτέχνες να είναι περαιτέρω δημιουργικοί, δίνοντας τους περαιτέρω χρόνο στα χέρια τους, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες. Ποιες είναι οι σκέψεις σας πάνω σε αυτό; 
Δυστυχώς στην δική μας περίπτωση όλη αυτή η εξέλιξη μας “φρέναρε” απότομα κι αυτό γιατί χρειάστηκε να ακυρώσουμε κάποια live που τα περιμέναμε διακαώς. Λένε όμως ότι πίσω από κάθε εμπόδιο βρίσκεται μια ευκαιρία οπότε και εμείς αφιερωνόμαστε στην σύνθεση νέων κομματιών και μπορώ να πω ότι πάει πολύ καλά μέχρι ώρας. Είναι αλήθεια ότι ο χρόνος που μπορείς να περάσεις τώρα με την μουσική είναι πολύ περισσότερος. Υποθέτουμε λοιπόν ότι σε ελάχιστους μήνες θα δούμε και θα ακούσουμε γενικευμένα, νέα κι όμορφα αποτελέσματα.

Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Ο επίλογος είναι δικός σας
Σαν BSΩ, ανυπομονούμε να γνωριστούμε με όλους σας και να γίνουμε ένα κουβάρι στο live… w/
Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here