Death metal, της προόδου, της έλλειψης στεγανών και κολλημάτων. Αυτό που γράφει τους πιουρίστες εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Ύστεροι DEATH, DISCINCARNATE, ATHEIST, CYNIC, NOCTURNUS και πάει λέγοντας, σπρώξανε τα όρια του ιδιώματος κατά πολύ. Μια μπάντα που υπηρετεί αυτόν τον ήχο είναι οι δικοί μας BLASTEROID. Άμα θέλετε ωστόσο να είστε και λίγο πιο “μέσα”, προσθέστε και μπάντες όπως οι REVOCATION ή ακόμα και οι VEKTOR. Το νέο τους πόνημα και ντεμπούτο full-length “Crypts of mind” κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες. 7 ολόκληρα χρόνια μετά το “Universal knowledge”, που παρουσιάζει ένα πιο τεχνικό death/thrash υβρίδιο, το “Crypts of mind” υπόσχεται ένα πιο προοδευτικό death metal.
Και οι πρώτες νότες του “The final parsec” φροντίζουν να τηρηθεί ακριβώς αυτός ο χαρακτηρισμός στο έπακρο. Έπειτα, στα φωνητικά, βλέπουμε έναν κύριο αρκετά γνώριμο, από διάφορα ανακατέματα του δεξιά και αριστερά. Πάλαι ποτέ τραγουδιστής των thrashers EXARSIS, frontman των blacksters NIGREDO και RAVENCULT, ενώ παράλληλα “τρέχει” και το REFLECTION BLACK gothic rock/post punk project. Ο λόγος για τον Αλέξη Παπαθεοφάνους, ο οποίος βρίσκεται να γεμίζει τα παπούτσια του προκατόχου του, με χαρακτηριστική ευκολία. Αν κάτι μου κάνει εντύπωση, είναι το πόσο διαφορετικός είναι ΚΑΙ εδώ από τα όσα έκανε στις μπάντες που προανέφερα.
Πιο βαθιά χροιά, πιο κοντά σε παραδοσιακές death metal φόρμες. Μην αφήσουμε ωστόσο ασχολίαστη την μουσικότητα του δίσκου αυτού αυτή καθαυτή, θα είναι κρίμα. Οι δύο κιθαρίστες ειδικά (ο ένας με παρελθόν στους NUCLEAR TERROR/TYPHUS μάλιστα) ξεσαλώνουν, εξισορροπώντας την μελωδία και την τεχνική, μ’ έναν old school μα και μοντέρνο τρόπο. Μιλώντας για old school, ένα από τα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση, είναι το πόσο πυκνό και σύντομο χρονικά είναι το υλικό. Μου θυμίζει προσωπικά, την λογική μπαντών όπως οι ATHEIST για παράδειγμα, που οι δίσκοι διαρκούσαν 30-40 λεπτά, και όμως έλεγαν όλα όσα είχαν να πουν εκεί μέσα.
Το δε εξώφυλλο που ντύνει τον δίσκο, από τον “πολύ” Dan Goldsworthy (ACCEPT, ABORTED, SYLOSIS, XENTRIX και πάει λέγοντας), φέρνει πιο πολύ στο σοφιστικέ και “φεύγα” συναίσθημα του δίσκου και του ύφους των BLASTEROID, παρά σε ένα τυπικό death metal εξώφυλλο. Κάτι πάρα πολύ θετικό, διότι έχουμε να κάνουμε με ένα μη τυπικό death metal άλμπουμ. Κομμάτια όπως το “Causal closure”, το πρώτο single “Reign of eris” ή το εξάλεπτο ομώνυμο που κλείνει πανηγυρικά το δίσκο, δεν απευθύνονται σε τυπικούς deathsters. Ή σωστότερα, δεν απευθύνονται μόνο σε αυτούς, μια και η βαναυσότητα υφίσταται σε γερές δόσεις.
Απλώς, η προοδευτική φύση τους, τους φέρνει σαφώς πιο κοντά στα ακούσματα ενός πιο φιλόκαινου, προοδευτικού ακροατή. Η παραγωγή δε, του Γιώργου Εμμανουήλ, υποδειγματική καθώς είναι, βοηθάει στο να τονιστούν τα παιξίματα, οι τρομερές ιδέες μεταξύ των οργάνων (μπασο-τύμπανα στο “Chaos god” για παράδειγμα, ξεφεύγουν πραγματικά!), ανεβάζοντας στη μεγάλη κατηγορία το τελικό αποτέλεσμα. Δεν λείπουν φυσικά τα blastbeats, όπως στo “Void alchemy” ή το “Mass synthesis”, το οποίο δείχνει την πιο μοντέρνα ακραία πτυχή της μπάντας. Σοφά δε τοποθετημένο είναι και το “Binary orbit” ιντερλούδιο, πριν τα τρία τελευταία κομμάτια, ιδανική ανάπαυλα από ό,τι λαμβάνει χώρα.
Συνοψίζοντας, οι BLASTEROID με το ντεμπούτο άλμπουμ τους “Crypts of mind”, ξεκάθαρα προσφέρουν μια σοβαρή μουσική πρόταση για τους θιασώτες του προοδευτικού ακραίου ήχου, ανοίγοντας την όρεξη για περισσότερα ωραία πράγματα στο μέλλον. Όσα άφησε να εννοηθούν το “Universal knowledge” EP, τα πραγματοποίησε το “Crypts of mind”. Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα, είναι μια συνέχεια άμεση, σε δύο με τρία χρόνια από τώρα ας πούμε, γιατί εδώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες.
8,5 / 10
Γιάννης Σαββίδης