Ίσως το πιο πολύπαθο genre της σκοτεινής μουσικής είναι το gothic metal. Από την αγνή μορφή του στα 90s, έτσι όπως το εδραίωσαν οι PARADISE LOST, οι TYPE O NEGATIVE, οι MOONSPELL και οι TIAMAT, πέρασε στην πιο ερωτιάρικη μορφή του με μπροστάρηδες τους HΙΜ και έκτοτε, ψάχνει να βρει την ταυτότητά του στον βούρκο της μετριότητας. Τελευταία αναλαμπή του ίσως είναι οι LORD OF THE LOST, αλλά και αυτοί κάποτε πρέπει να ηρεμήσουν.
Μεγάλο κομμάτι της πίτας του gothic metal καταλαμβάνει το εκ Σκανδιναβίας προερχόμενο (αν βέβαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γεωγραφικά και ανθρωπολογικά η Φινλανδία ως μια τέτοια χώρα). Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε και ο Markus Vanhalla, ο υπεύθυνος για τα riffs των INSOMNIUM όταν σκαρφίστηκε το all-star project των CEMETERY SKYLINE. Την κοινή του αγάπη για το old school gothic metal και για τις παραδοσιακές δυνάμεις του traditional gothic rock τη μοιράστηκε με μερικούς επιφανείς φίλους του και εκείνοι που εν τέλει αποδέχτηκαν την πρόσκλησή του ήταν ο Santeri Kallio (πλήκτρα, AMORPHIS), ο Victor Brandt (μπάσο, DIMMU BORGIR), ο Vesa Ranta (ντραμς, SENTENCED, THE ABBEY) και, κυρίως, ο ακούραστος και μορφάρα Mikael Stanne (DARK TRANQUILITY, THE HALO EFFECT).
Γενικά τέτοιου είδους projects είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Και αυτό γιατί τα “εγώ” τον συμμετεχόντων είναι τόσο μεγάλα, που εμποδίζεται η γνήσια καλλιτεχνική έκφραση και για τον λόγο αυτό είναι και μικρής διάρκειας η ύπαρξή τους. Στο “Nordic gothic” δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί αφενός δίνεται μεγάλη έμφαση στην ποιότητα των συνθέσεων, στα ευκολομνημόνευτα refrains και στην ακατάσχετη μελωδία και αφετέρου, οι επιρροές στον ήχο δεν έχουν καμία σχέση με τα σχήματα από τα οποία προέρχονται οι συμμετέχοντες.
Σε αντίθεση με το τι θα περίμενε κανείς, σε ελάχιστα σημεία θυμίζουν τους πρωτεργάτες του 90s gothic metal που ανέφερα στην αρχή, αλλά παραπέμπουν κυρίως στη δεύτερη γενιά του. Εξαίρεση αποτελεί το “The coldest heart” με την καρφί ΤYPE Ο ΝEGATIVE εισαγωγή, άντε και το επικό κλείσιμο του “Alone together”. Κατά τα άλλα στο “Nordic gothic” θα συναντήσεις ενδεικτικά τους dancefloor THE 69 EYES (“The darkest night”), τους ευαίσθητους SCREAM SILENCE (“Never look back”), τους ύστερους SECRET DISCOVERY (“Violent storm”), τους ερωτιάρηδες ΗΙΜ (“Behind the lie”), μέχρι και τους KREATOR της χρυσής εποχής του “Endorama” (“In darkness”).
Πάνω από όλα όμως, στο “Nordic gothic” θα ακούσεις σωστές συνθέσεις και μαθήματα πως πρέπει να παίζεται το gothic metal, χωρίς να αντιγράφεις τους ηγέτες του χώρου, ούτε να επιστρατεύεις την ξεπερασμένη μανιέρα του Beauty and the Beast. Οι CEMETERY SKYLINE δεν ανακαλύπτουν τον τροχό, ούτε δημιουργούν κάτι ρηξικέλευθο, αλλά προσφέρουν έναν άκρως διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό δίσκο. Από τους δίσκους αυτούς που θα τους λιώσεις στην αρχή και στα επόμενα χρόνια θα τους ανασύρεις μια στο τόσο για να περάσεις καλά. Αυτό άλλωστε δεν είναι και το νόημα για να επενδύσεις σε ένα δίσκο χωρίς να μετανιώσεις για τα χρήματα που έδωσες;
8 / 10
Γιώργος Κόης