A day to remember… 07/07 [ICED EARTH]

0
134

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Something wicked this way comes”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Century Media
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Jim Morris
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Matt Barlow – φωνητικά
Jon Schaffer – κιθάρα
James MacDonough – μπάσο
Mark Prator – ντραμς (ηχογράφησε στο δίσκο)
Larry Tarnowski – σόλο κιθάρα (ηχογράφησε στο δίσκο)

Έρχονται στιγμές που η στήλη αυτή μου προκαλεί κατάθλιψη. Βλέποντας αγαπημένα μου άλμπουμ να κλείνουν επέτειο 20 ετών, δεν μπορώ να μην αναλογιστώ για το πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια. Και οι πιστοί οπαδοί των ICED EARTH, που είμαστε πολλοί, άντε να χωνέψουμε ότι πέρασαν 20 χρόνια από την κυκλοφορία του σπουδαίου “Something wicked this way comes”, που ήταν το πρώτο άλμπουμ των ICED EARTH που εμφανίστηκε σε chart οποιασδήποτε χώρας, σηματοδοτώντας, μέχρι εκείνη την στιγμή, την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος.

Μέχρι τότε, οι ICED EARTH έχουν κυκλοφορήσει τα άκρως επικά αριστουργήματα, “Night of the stormrider” και “Burnt offerings”. Το breakthrough όμως των ICED EARTH σε πιο ευρύ κοινό, έγινε με το μεγάλο έπος “The dark saga”. Μπορεί οι φίλοι του παραδοσιακού US heavy metal να ξινίζουν, αλλά το “The dark saga” είναι το άλμπουμ-σκαλοπάτι της μπάντας, που τους έκανε γνωστούς σε πιο ευρύ κοινό. Δύο χρόνια λοιπόν μετά το “The dark saga”, και με την ώθηση που έφερε αυτό, o Schaffer εξαπολύει το “Something wicked this way comes”, ένα άλμπουμ που κράτησε την μελωδικότητα του προκατόχου του, αλλά που επανέφερε ταυτόχρονα στοιχεία που θυμίζουν την ταχύτητα και την δύναμη του “Night of the stormrider”.

Ο ήχος των EARTH στις κιθάρες έμεινε ίδιος, με τον γνωστό καλπασμό του Schaffer στον ρυθμό να δίνει μία thrash αίσθηση στα γρήγορα τραγούδια του άλμπουμ “Disciples of the lie”, “Stand alone” και “My own savior”. Με αρκετές από τις συνθέσεις να έχουν γραφτεί την περίοδο του “The dark saga”, οι μελωδικές γραμμές στα τραγούδια είναι πάντα παρούσες, με το ανατολίτικο στοιχείο να κάνει διακριτικά αισθητή την παρουσία του. Οι power ballads δεν έλειψαν ούτε από αυτόν τον δίσκο, με το “Melancholy” να γίνεται ένα από τα greatest hits και το “Watching over me” να συγκινεί μέχρι σήμερα σε κάθε άκουσμά του. Επίσης, το εναρκτήριο “Burning times” είναι το τραγούδι που δεν λείπει ποτέ από το setlist των ICED EARTH, καταφέρνοντας από την πρώτη κιόλας στιγμή να γίνει κλασικό.

Η ουσιαστική μαγεία όμως του “Something wicked..” βρίσκεται συγκεντρωμένη στα τελευταία τρία τραγούδια του δίσκου. Τα “Prophecy”, “Birth of the wicked” και “The coming curse”, αποτελούν την περίφημη τριλογία, και ένα από τα μεγαλύτερα έπη που έχει γράψει ο Schaffer, η οποία αναφέρεται σε ένα concept με κεντρικό ήρωα τον Set Abominae, ο οποίος κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του στο εξώφυλλο του “Something wicked..” και έκτοτε αποτελεί την μασκότ του συγκροτήματος. Το πλάνο αρχικά ήταν ολόκληρος ο δίσκος να είναι concept, αλλά επειδή αρκετά τραγούδια είχαν γραφτεί από την περίοδο του “The dark saga”, δεν μπορούσε να υπάρξει μία ενιαία θεματολογία στον δίσκο.

To “Something wicked..” είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ, που συνέχισε την καλή πορεία των ICED EARTH και που τους έφερε την εμπορική επιτυχία, που αδίκως απουσίαζε από τα προηγούμενα τους άλμπουμ. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε άλλωστε πως για την περιοδεία του “Something wicked..” οι ICED EARTH επισκέφτηκαν την χώρα μας, για να ηχογραφήσουν την μαγική εκείνη βραδιά του 1999, όπου το “Alive in Athens” πήρε σάρκα και οστά.

Did you know that:

-Αν και είναι γνωστό, δεν γίνεται να μην αναφέρουμε ότι o Schaffer έγραψε το τραγούδι “Watching over me”, για τον παιδικό του φίλο Bill Blackmon που έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα με την μηχανή του. Ο Bill Blackmon ήταν αυτός που είχε την ιδέα για το όνομα του συγκροτήματος.

-Η σύνθεση της μπάντας για ακόμα μία φορά μεταβλήθηκε καθώς οι Brent Smedley (o oποίος επέστρεψε μετά την κυκλοφορία του δίσκου) και Randall Shawver αποχώρησαν από το συγκρότημα πριν τις ηχογραφήσεις του “Something wicked…”. Στα credits του άλμπουμ ως μόνιμα μέλη αναφέρονται μόνο οι Jon Schaffer, Matt Barlow και James MacDonough. Αρκετοί session μουσικοί βοήθησαν στις ηχογραφήσεις του δίσκου, εκ των οποίων ο Lary Tarnowski ήταν αυτός που αργότερα έγινε μόνιμο μέλος των ICED EARTH.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here