A Day To Remember… 11/12 [DEEP PURPLE]

0
171
ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “The book of Taliesyn” – DEEP PURPLE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1968
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: EMI/Tetragrammaton
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Derek Lawrence
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Rod Evans – Φωνητικά
Ritchie Blackmore – Κιθάρα
Jon Lord – Hammond, Πιάνο, Πλήκτρα
Ian Paice – Ντραμς
Nick Simper – Μπάσο
 
Είναι αλήθεια πως η MK I σύνθεση των DEEP PURPLE δεν «ταρακούνησε» τον κόσμο και απείχε πολύ από το όραμα του Ritchie Blackmore (και σε μικρότερο βαθμό του Jon Lord) το οποίο βέβαια θα έβρισκε την απόλυτη έκφρασή του 18 μήνες περίπου ύστερα από την κυκλοφορία του “The book of Taliesyn”. Οι DEEP PURPLE θα ήταν ένα διαφορετικό συγκρότημα, τότε αλλά στα τέλη του 1968 η MK I σύνθεση απολάμβανε την αναπάντεχη εμπορική επιτυχία του “Hush” στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και μπορεί το ντεμπούτο “Shades of Deep Purple” να μην έκανε κανένα πάταγο στην Ευρώπη αλλά στην Αμερική το single “Hush” ανάγκασε τη δισκογραφική τους εταιρεία εκεί (Tetragrammaton) να τους κλείσει κανονική περιοδεία ζητώντας τους επιπλέον ένα ακόμη studio άλμπουμ. Χωρίς να έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους –θυμίζουμε ότι το “Shades…” είχε κυκλοφορήσει μόλις τρεις μήνες νωρίτερα- οι PURPLE ακολούθησαν τη δοκιμασμένη συνταγή ηχογραφώντας ένα δίσκο που περιελάμβανε τόσο original κομμάτια όσο και διασκευές. 
Στο “The book of Taliesyn” συναντάμε ξανά τους PURPLE να ψάχνουν τα μουσικά τους πατήματα προσφέροντας μας ένα ηχητικό «μωσαϊκό» που περιελάμβανε ψυχεδελικό rock, progressive στοιχεία, power pop και διάσπαρτα ίχνη κλασικής μουσικής έτσι όπως αυτά διαχέονταν μέσα από την ενορχήστρωση του Lord. Ο θαυμασμός του Blackmore για τους VANILLA FUDGE ήταν δεδομένος και γνωστός και έτσι οι PURPLE πλησίαζαν αρκετά στην αισθητική του συγκεκριμένου σχήματος. Και όμως ακόμη και εδώ βρίσκουμε τα πρώτα δείγματα που έκαναν τόσο δημοφιλείς τους PURPLE και αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν των συναυλιών τους. Δηλαδή τα μακροσκελή τζαμαρίσματα ανάμεσα στον Blackmore και στον Lord μέσα από ευφάνταστα μουσικά περάσματα. Το instrumental “Wring that neck” ήταν η δεύτερη συνεχόμενη προσπάθεια για κάτι τέτοιο (είχε προηγηθεί το “Mandrake root” στο ντεμπούτο) και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.
 
Στο δια ταύτα: το “The book of Taliesyn” αποτελεί ίσως το σημαντικότερο δισκογραφικό στίγμα της MK I σύνθεσης. Σίγουρα είναι για μένα προσωπικό το άλμπουμ που ακούω πιο συχνά από τα τρία που έβγαλαν οι PURPLE με αυτό το line-up και μάλιστα σε μία περίοδο ενός έτους! Φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με τα αριστουργήματα της MK II & MK III σύνθεσης αλλά θα λέγαμε ότι είναι μία χαρακτηριστική χρονοκάψουλα μιας εποχής αλλά και γιατί όχι μίας θρυλικής μπάντας.
 
Did you know that:
– Το “Wring that neck” τιτλοφορήθηκε στην Αμερικάνικη έκδοση του δίσκου σαν “Hard road”;
– Ο τίτλος βασίζεται στο σπουδαίο χειρόγραφο του 14ου αιώνα από την Ουαλία που περιλαμβάνει ποιήματα και είναι γνωστό σαν “Taliesin”.
– Η ηχογράφηση έγινε ξανά στα De Lane Lea Studios που αργότερα αγοράστηκαν από τον Ian Gillan και μετονομάστηκαν σε Kingsway Studios.
 
Σάκης Νίκας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here