A Day To Remember… 16/12 [TANKARD]

0
107

ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Thirst” – TANKARD 
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2008 
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: AFM 
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Andy Classen, Nils Wasko 
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ
Φωνητικά – Andreas “Gerre” Geremia 
Κιθάρες, Φωνητικά – Andy Gutjahr
Μπάσο, Φωνητικά –  Frank Thorwarth
Drums – Olaf Zissel

Κάποια πράγματα, δεν αλλάζουν ποτέ. Και δε θέλουμε να αλλάξουν ποτέ. Με το line up των TANKARD ήδη σταθερό για μια δεκαετία, και τη ποιότητα των δίσκων τους επίσης, η κατάσταση μόνο καλή μπορεί να θεωρηθεί.  Στις 19 Δεκεμβρίου του 2008, το αξιολάτρευτο τσούρμο από τη Φρανκφούρτη κυκλοφορεί μέσω της AFM το 13ο της studio δίσκο, “Thirst”. Απλοί, λιτοί, απέριττοι. Όπως ακριβώς τους αγαπάμε. Εδώ οι TANKARD ωστόσο, δείχνουν κι άλλες πλευρές τους στιχουργικά, κάτι το οποίο από το “The meaning of life” είναι οδηγός τους. Μεγάλη εντύπωση κάνει, για παράδειγμα, το “When daddy comes to play”, που πιάνει το υπερβολικά σκοτεινό για τη δεδομένα των TANKARD θέμα της ενδοοικογενειακής σεξουαλικής κακοποίησης, κάτι που περνάει και στη μουσική, κάνοντας το ένα από τα πιο σκοτεινά κομμάτια στην ιστορία τους. 
Σοβαρά ζητήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν τόσο στο “Echoes of fear” (μια φοβισμένη κοινωνία που εγκλήματα συμβαίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή), όσο και στο “Octane warriors”, που παρουσιάζει το δυστοπικό αποτέλεσμα των πολέμων για το πετρέλαιο, στο σενάριο που αυτό δεν υφίσταται πια. Το “Zodiac man” από την άλλη, είναι ένα από τα πιο αφηρημένα κομμάτια που έχουν γράψει ποτέ, μια και άπτεται της αστρολογίας. Μάλιστα, σε δύο κομμάτια, γυρίζουν πίσω στο χρόνο, με το μεν “G.A.L.O.W.” (Gods And Legends Of War), να αφορά την ελληνική μυθολογία και το “Deposite pirate” τους πειρατές. Επειδή όμως μιλάμε για TANKARD, προβλέπονται κομμάτια για μπύρα, σεξ και τη τρέλα που τους δέρνει (“Stay thirsty!”, “Hyperthermia”, “Myevilfart”, “Sexy feet under”). Μουσικά, η συνταγή ωριμάζει, δεν αλλάζει. Το, γεμάτο μελωδίες, Τευτονική επιθετικότητα και πιασάρικα riffs, thrash τους, συνεχίζει να απασχολεί πρωτίστως τους οπαδούς τους και έπειτα τους υπόλοιπους thrashers.
Συνοψίζοντας, το “Thirst” αποτελεί δίσκο της κατηγορίας “παλιά μου τέχνη, κόσκινο”, που συντηρεί το όνομα των TANKARD, σαν καλή, κλασική μπύρα στο ψυγείο. Η κατάσταση τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, δε θα αλλάξει ιδιαίτερα με μια πλειάδα ποιοτικών κυκλοφοριών και σταθερή ισοπεδωτική live παρουσία, κάτι που ανά τακτά χρονικά διαστήματα το διαπιστώνουμε και επί ελληνικού εδάφους. Στην υγειά μας!

Did you know that:
-Αποτελεί την 3η σερί studio κυκλοφορία των TANKARD σε διάστημα 3 ετών (“The beauty and the beer” (2006), “Best Case Scenario: 25 Years In Beers” (2007) οι άλλες 2). Το σερί τριών full-length studio κυκλοφοριών σε τρία χρόνια (έστω κι αν το δεύτερο ήταν συλλογή επανηχογραφήσεων), έχει να συμβεί από το σερί ‘86 – ‘88 με τα υπερ-κλασσικά “Zombie attack”, “Chemical invasion”, “The morning after”
-Είναι η 5η σερί full-length κυκλοφορία τους στην οποία αναλαμβάνει παραγωγή και μίξη ο πολύς Andy Classen (HOLY MOSES) και η τελευταία που συνεργάζονται μαζί του. 
-Στο τέλος του “Sexy feet under”, σαν hidden track, υπάρχει η μελωδία του παραδοσιακού Σοβιετικού κομματιού “Katyusha”, που χρονολογείται στη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και γράφτηκε συγκεκριμένα το 1938 από τον συνθέτη Matei Blanter. Επίσης, υπάρχει μια εκτέλεση του ύμνου της αριστεράς “The internationale”. 

Γιάννης Σαββίδης

 

Ακολουθεί η συνέντευξη που είχαμε κάνει στο έντυπο Rock Hard, με τον Gerre, τραγουδιστή του σχήματος, στα πλαίσια ενός άτυπου listening session για τον εν λόγω δίσκο.

 

TANKARD interview with Gerre
“Stay thirsty”

Μπορεί να μην βρεθήκαμε στο στούντιο των TANKARD, αλλά μπορέσαμε να ακούσουμε το δίσκο και να κάνουμε μία πρώτη συζήτηση με τον Gerre, τραγουδιστή και ακατάπαυστο μπυροπότη του σχήματος. Τώρα, αν θέλετε να μάθετε πώς ηχεί ο δίσκος των TANKARD, η απάντηση είναι «όπως είναι βέβαιο ότι πιστεύετε πως ηχεί». Τίποτα άλλο από ασυμβίβαστα γρήγορο και μελωδικό thrash metal, μόνο που αυτή τη φορά έχει περισσότερη μελωδία και ωραιότερα ρεφρέν, με μόνο αργό κομμάτι να είναι το “When daddy comes to play”. Αυτό που ξεχωρίζει επίσης, είναι οι ευρηματικοί τίτλοι των τραγουδιών, όπως οι: “Sexy feet under”, “Myevilfart”, “Stay thirsty”. Αν μη τι άλλο, η αίσθηση του χιούμορ περισσεύει σε δαύτους!!!

Καλησπέρα Gerre. Ελπίζω να είσαι καλύτερα από την ομάδα σου, την Άιντραχτ…
Σε παρακαλώ… Ας μην συζητήσουμε γι’ αυτό!
(όπως κάθε συζήτηση με τον Gerre ξεκινάει και τελειώνει με κουβέντα για την αγαπημένη του ομάδα, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και φοβερά σχόλια για τον Κυργιάκο, τον Λυμπερόπουλο και τον Αμανατίδη. Αλλά αυτά είναι άσχετα με το περιοδικό, οπότε ας πάμε στο studio report).

Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι οι τίτλοι των τραγουδιών σας που είναι πραγματικά οι καλύτεροι που είχατε ποτέ!!!
Ναι, το “Sexy feet under” είναι το αγαπημένο μου!!! Ο δίσκος ξεκινάει με το “Octane warriors” που αναφέρεται σε κάποιον μελλοντικό πόλεμο εξαιτίας του πετρελαίου. Στη συνέχεια πάμε στο “Deposit pirates”, που αναφέρεται σε ένα καθεστώς που έχουμε στη Γερμανία, όπου όταν επιστρέφεις το μπουκάλι σου αφού πιείς τη μπύρα σου, έχεις ένα ποσό επιστροφής χρημάτων. Το ίδιο συμβαίνει όμως και με τα ποτήρια σε φεστιβάλ για παράδειγμα. Το τραγούδι αυτό, αναφέρεται σε κάποιους τύπους που πηγαίνουν στα γήπεδα και μαζεύουν ποτήρια και μπουκάλια γι’ αυτό το λόγο (σ.σ. είναι αυτό που ονομάζουν “pfand” κι οφείλουν να γνωρίζουν όσοι πηγαίνουν σε φεστιβάλ σ’ αυτή τη χώρα!!!).

Στη συνέχεια έχετε το “Stay thirsty”, που μου φέρνει σε παρωδία του “Stay hungry” των TWISTED SISTER!!!
Πρωταγωνιστής σ’ αυτό το τραγούδι είναι ο τύπος από το “Kings of beer” και το “B-day”, ο οποίος διψάει πάρα πολύ και βρίσκεται 666 χιλιόμετρα μακριά. Αυτό έχει έναν συμβολισμό, καθώς θα μπορούσε στη θέση του να είμαστε εμείς, που παρά τα πολλά χρόνια που έχουν περάσει, έχουμε την ίδια διάθεση και είμαστε ακόμα «διψασμένοι». Όντως όμως οι στίχοι έχουν και μία έννοια παρωδίας του “Stay hungry”. Το “Hyperthermia” που ακολουθεί, γράφτηκε εξαιτίας της αγάπης που έχω για τη σάουνα. Πηγαίνω οπωσδήποτε μία φορά την εβδομάδα, συναντάω φίλους και κάνουμε πολύ πλάκα, οπότε σκέφτηκα να γράψω ένα τραγούδι γι’ αυτό.

Μη μου πεις ότι θα ξανακάνετε φωτογράφηση όπως με το “Beauty and the beer” στη σάουνα με όμορφες κοπέλες!!!
Θα ήταν καλή ιδέα, αλλά έχουμε βγάλει άλλες φωτογραφίες. Το “Echoes of fear” που ακολουθεί, είναι ένα από τα πιο σοβαρά μας τραγούδια, αφού μιλά για έναν άνθρωπο που κάθεται στην τηλεόραση και βλέπει τους πολέμους που γίνονται. Το “When daddy comes to play”, είναι ένα τραγούδι που δεν το συνηθίζουμε, είναι πιο αργό και μιλά για το τέρας από την Αυστρία που βίαζε την κόρη του και την κρατούσε φυλακισμένη. 

Το “G.A.L.O.W.” τι σημαίνει;
Σημαίνει “Gods and legends of war”. Αυτό που έχει πλάκα όμως, είναι το τραγούδι που προηγείται, το “Zodiac man”, το οποίο είναι για τον ντράμερ μας. Είναι πάρα πολύ ήσυχος, δεν μιλάει εύκολα ούτε στο τηλέφωνο και αποφασίσαμε να γράψουμε ένα κομμάτι γι’ αυτόν, αλλά εκείνος δεν το ξέρει ακόμα (γέλια). Στο τέλος έχουμε το απόλυτο έπος, το “Sexy feet under”, που μιλά για κάποιον που του αρέσουν τα γυναικεία πόδια και κάνω λογοπαίγνιο με το “Six feet under”. Όταν είχα πει την ιδέα μου στα άλλα παιδιά με κυνήγησαν, αλλά εγώ το έκανα!!! Ξέχωρα από τον τίτλο είναι και το αγαπημένο μου στο δίσκο, με σπουδαίο ρεφρέν.

Ναι, αλλά αφήσαμε το άλλο έπος. Το “Myevilfart”!!! (γέλια)
Αυτό που το πας;  Καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για άλλο ένα πολύ σοβαρό κομμάτι.

Ο τίτλος μου θυμίζει το “Evil dick” των BODY COUNT…
Δεν το έχω ακούσει αυτό το τραγούδι.

Για μία ακόμη φορά παίζετε ασυμβίβαστο και πολύ γρήγορο thrash metal. Πως καταφέρνετε και μετά από 26 χρόνια παίζετε με το ίδιο πάθος πίνοντας αμέτρητες ποσότητες μπύρας;
Ακόμα διασκεδάζουμε παίζοντας αυτή τη μουσική, ιδίως από τη στιγμή που ξεπεράσαμε τη δύσκολη δεκαετία του ’90. Είμαι 41 χρονών και από τη στιγμή που περνάω ακόμα καλά, δε βλέπω το λόγο να σταματήσω να το κάνω. Εσένα όμως πως σου φάνηκε ο δίσκος;

Μου φάνηκε πιο μελωδικός με καλύτερα ρεφρέν από τους προηγούμενους δύο!
Αυτό μου έχουν πει κι άλλοι που άκουσαν το “Thirsty”. Μου αρέσει πολύ να έχουμε πιασάρικα ρεφρέν. Μου αρέσει η μελωδία.

Πως βλέπεις αυτή την αναβίωση του thrash metal που γίνεται στις μέρες μας; Δεν πρόκειται να γίνετε rock stars, αλλά πόσο σας βοηθά αυτό;
Υπάρχει όντως ένα κίνημα με πολύ ωραίες μπάντες, όπως οι BONDED BY BLOOD ή οι MERCILESS DEATH, αλλά ένας σημαντικός λόγος για την επιτυχία που γνωρίζει το ιδίωμα, είναι ότι τα γκρουπ που υπήρχαν από τη δεκαετία του ’80, είναι ακόμα ενεργά. Φυσικά αυτό μας βοηθάει, γιατί ο κόσμος βλέπει ότι υπάρχουμε για 26 χρόνια και παίζουμε την ίδια μουσική. Γι’ αυτόν το λόγο μας σέβονται.

Σε σέβονται και προσωπικά επειδή είσαι ακόμα πωρωμένος οπαδός του heavy metal. Συντάκτης του περιοδικού μας, σε είδε στη Βουλγαρία στη συναυλία των METALLICA.
Ναι, είχα πάει με την κοπέλα μου και τον manager μας, τον Buffo. Ήταν φανταστική συναυλία.

Πως σου φάνηκε το “Death magnetic”;
Μόλις το αγόρασα (σ.σ. η συνέντευξη έγινε ελάχιστες μέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου) και με το πρώτο άκουσμα φαίνεται να έχει καλύτερη παραγωγή από το προηγούμενο άλμπουμ, πολύ ενδιαφέροντα σόλο και ριφ, αλλά τα ρεφρέν δεν είναι τόσο πιασάρικα για μένα. Σίγουρα έχουν γράψει πολύ καλύτερα στο παρελθόν. Σίγουρα όμως πρέπει να ακούσω το δίσκο πολύ περισσότερο για να μπορέσω να βγάλω πιο ακριβές συμπέρασμα. Πάντως μου φέρνει στο μυαλό αρκετά το “… and justice for all”. 

Τι σχεδιάζετε για περιοδεία;
Θέλουμε σίγουρα να έρθουμε στην Ελλάδα. Είστε τρελοί εκεί κάτω και πάντα περνάμε πάρα πολύ καλά.

Πως πάει με τα παιδιά από το γερμανικό ROCK HARD, που κάνεις την παρουσίαση του DVD που έχουν, μαζί με τον Bobby από τους SODOM;
Έχει πολύ πλάκα και φαίνεται ότι αρέσει και στον κόσμο. Ετοιμάζουμε ήδη τα γυρίσματα για το επόμενο, στο PopKomm στο Βερολίνο. Ετοιμάζουμε τεράστιες ηλιθιότητες εκεί!!!

Περιμένω να δω το αποτέλεσμα. Να είσαι καλά.

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here