A Day To Remember… 21/08 [KING DIAMOND]













    ΟΝΟΜΑ ALBUM: ‘Conspiracy’ – KING DIAMOND
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1989
    ΕΤΑΙΡΙΑ: Roadrunner Records
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: King Diamond – Andy LaRoque – Roberto Falcao – Chris Tsangarides
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
    Φωνητικά – King Diamond
    Κιθάρες – Andy LaRoque
    Κιθάρες – Pete Blakk
    Μπάσο – Hal Patino
     
    Additional musicians:
    Τύμπανα – Mikkey Dee
    Πλήκτρα – Roberto Falcao 
     
    Έχω αναφέρει και κατά το παρελθόν το γεγονός ότι μου είχε κάτσει στραβά ως νεανίας το να ακούσω τους KING DIAMOND, κυρίως επειδή δυσκολευόμουν να τα βρω με τα φωνητικά του King. Το σφάλμα μου ήταν μεγάλο γιατί άργησα κάπως να ανακαλύψω τόσο τις υπέροχες ιστορίες και τους διαφορετικούς χαρακτήρες που ενσαρκώνει με τα πολύπλευρα φωνητικά του ο King, όσο και την υπέροχη μουσική με την οποία ντύνονται τα έργα της μπάντας του. Ας μπούμε όμως στην ουσία του πράγματος, που δεν είναι άλλη από την υπέροχη και ίσως κάπως υποτιμημένη συνέχεια του εκπληκτικού ‘Them’, που ακούει στο όνομα ‘Conspiracy’ η οποία και κλείνει τα τριάντα χρόνια κυκλοφορίας της. Στο sequel αυτό, ο ενήλικος πλέον βασιλιάς επιστρέφει στο σπίτι του Αμώνα για να διεκδικήσει το κληρονομικό του δικαίωμα, να πάρει δηλαδή τον έλεγχο του σπιτιού ως ο κύριος αυτού. Όμως τα αναπάντητα ερωτήματα που σχετίζονται με τον θάνατο της αδελφής του, ο ρόλος κι η συμμετοχή της μητέρας του και του διαβολικού θεραπευτή σε αυτόν αλλά κι η τρέλα που κυριεύει τον ίδιον, είναι εμπόδια που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Στην αναζήτηση απαντήσεων θα κλείσει μια συμφωνία με τους αόρατους  ‘Them’, προσφέροντάς τους τον απόλυτο έλεγχο του σπιτιού και των δικαιωμάτων του, με σκοπό να μπορέσει να δει και να επικοινωνήσει ξανά με την νεκρή αδερφή του Missy, από την οποία πιστεύει ότι θα μπορέσει να βρει τις απαντήσεις που αναζητεί. Η Missy θα επιστρέφει κάθε βράδυ από τον τάφο της και θα βοηθάει τον King αποκαλύπτοντας του κάποια από τα μυστικά των ‘Them’ και προειδοποιώντας τον για τους κινδύνους που διατρέχει από αυτούς και την συνωμοσία της μητέρας του και του γιατρού του. Όμως, δυστυχώς για τον ίδιο, θα του ξεκαθαρίσει πως, ως πνεύμα που είναι, δεν μπορεί να τον σώσει από αυτή την συνωμοσία, παρά μόνο να τον προειδοποιήσει όσο καλύτερα γίνεται. Φυσικά κι η κατάληξη δεν είναι η καλύτερη για τον κεντρικό χαρακτήρα της ιστορίας King, μιας κι η  συνωμοσία πετυχαίνει τον σκοπό της, καθώς η μητέρα του και ο γιατρός κατορθώνουν να τον βγάλουν από την μέση και να πάρουν το σπίτι υπό την κατοχή τους. Όμως η τελευταία λέξη ανήκει στον King, που υπόσχεται ότι θα τους βασανίζει και θα τους στοιχειώνει για πάντα από τον τάφο του. Όλα αυτά διαδραματίζονται στα περίπου σαράντα επτάμισι λεπτά της ηχητικής πανδαισίας που χρωματίζει με εξαιρετικό τρόπο την ιστορία του ‘Διαμαντή’. 
    Το άλμπουμ αποτελείται από δέκα συνθέσεις, με δυο εξ αυτών να είναι ορχηστρικές: τα ‘Something Weird’ και ‘Cremation’, που κλείνει πανέμορφα τον δίσκο και περιλαμβάνει την προαναφερθείσα υπόσχεση του King ‘Whenever the dark is near, I will return from the grave to haunt you, godforsaken whore’. Τα κομμάτια φέρουν κατά βάση την σφραγίδα του King Diamond, ενώ σε πέντε εξ αυτών συνυπογράφει  ο πολύτιμος και μόνιμος συνοδοιπόρος του Andy LaRoque. Heavy metal στα καλύτερα του είναι το βασικό συστατικό του δίσκου, με τις κλασικές prog πινελιές και τις εναλλαγές στους ρυθμούς να προστίθενται στο πλάνο, όπου το απαιτεί η περίσταση, ενώ τον ηχητικό καμβά συμπληρώνουν οι οξύτατες speed metal πινελιές που χρωματίζουν το σκοτεινό και τρομακτικό τοπίο του. Το υπέροχο αποτέλεσμα του άλμπουμ αποτυπώνεται σε κομμάτια όπως το εναρκτήριο και άκρως περιπετειώδες εννιάλεπτο ‘At the graves’, το μαγευτικό ‘Sleepless Nights’, το οποίο ήταν και το μοναδικό βίντεο του δίσκου με σημαντικό airplay στο MTV τότε, τα πιο straight (ας πούμε) δομής ‘Lies’ και ‘Amon belongs to ‘Them’, το κλασικότροπα heavy ‘Victimized’, το μπαλαντοειδές αρχικά, δυναμική εξέλιξη στην συνέχεια και με πολύ όμορφο ρεφραίν ‘A visit from the dead’. Η μπάντα σύσσωμη δίνει τα διαπιστευτήρια της με την απόδοση της για μια ακόμη φορά. Το rhythm section, το οποίο συνθέτουν το μπάσο του Hal Patino και τα τύμπανα του Mikkey Dee, έχει εκπληκτική παρουσία, όντας αυτό που χτίζει τη βάση του ήχου, με τον καθένα τους να φροντίζει να δίνει και τις δικές του προσωπικές πινελιές, όπου αυτό απαιτείται.    Ο δε Mikkey Dee, αν και είχε ήδη αποχωρήσει από το σχήμα, έγραψε ως session ντράμερ στον δίσκο, πριν αναλάβει τη θέση του το πολύπλευρο ταλέντο Snowy Shaw. Ο Robert Falcao με τα πλήκτρα του προσδίδει τα μέγιστα στο χτίσιμο της ατμόσφαιρας. Το κιθαριστικό δίδυμο των LaRoque και Pete Blakk λάμπει για μια ακόμη φορά, μιας κι είναι αυτό που υφαίνει εκπληκτικά τα κομμάτια με τα riffs και τα shredding επιπέδου σολαρίσματα τους. Όσο για τον ‘Διαμαντή’, στέκεται και πάλι ως King, δίνοντας μια ακόμα υπέροχη θεατρική παράσταση μέσα από τους ρόλους που ερμηνεύει με την φωνή του, μεταφέροντας στον ακροατή με εκπληκτικό τρόπο τον τρόμο, την αγωνία, την απόγνωση, την οργή και τη θλίψη της συνωμοσίας που εκτυλίσσεται μέσα στην ιστορία του δίσκου. 
     
    Εξαιρετική δουλειά που βοηθάει τα μέγιστα στο τελικό αποτέλεσμα έχει γίνει από τους King, LaRoque, Falcao και Chris Tsangarides και στην παραγωγή του άλμπουμ. Το ‘Conspiracy’ κατάφερε να είναι ένας άξιος συνεχιστής του ‘Them’ μπαίνοντας σε πολλά Ευρωπαϊκά charts αλλά και στο Billboard 200 στην θέση no.111, όπως επίσης νομίζω πως τελικά είναι και ένα εξαιρετικό δείγμα του πώς πρέπει να είναι και να προσεγγίζεται ένα sequel από έναν καλλιτέχνη-μπάντα. Ακόμα και αν δεν είναι ακριβώς ένα καλοκαιρινό άκουσμα θα πρότεινα να πατήσετε το play και να δώσετε την ευκαιρία στον ‘Διαμαντή’ να σας παρασύρει σε μια ακόμα υπέροχη τρομακτική ιστορία του.
     
    Did you know that:
     Στο κομμάτι ‘Wedding Dreams’ ακούγονται μέρη από το κλασικό σε όλους μας εμβατήριο του Γάμου ‘The Wedding March’, που γράφτηκε από τον Richard Wagner  για την όπερα του με τον τίτλο ‘Lohengrin’ του 1850.
     Το instrumental ‘Cremation’ ακούγεται στο soundtrack του πολύ επιτυχημένου video game της EA (Electronic Arts) ‘Brutal Legend’ που κυκλοφόρησε το 2009 αρχικά μόνο για κονσόλες PS3 και XBOX360. Ο κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού Eddie Riggs, είχε σχεδιαστεί με βάση τον Jack Black ο οποίος είχε δανείσει και την φωνή του.
     Στο instrumental ‘Something weird’ συμμετέχει κιθαριστικά ο K.K. Downing.
     
    Παναγιώτης ‘The Unknown Force’ Γιώτας

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here