A Day To Remember… 25/02 [U.D.O.]













    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Faceless world” – U.D.O.
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1990
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: RCA
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Stefan Kaufmann
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
    Φωνητικά – Udo Dirkschneider
    Μπάσo – Thomas Smuszynski
    Κιθάρα – Mathis Dieth
    Drums – Stefan Schwarzmann
     
    Στις αρχές του 1990 οι U.D.O. είχαν ήδη κυκλοφορησει 3 studio άλμπουμ τα οποία είχαν εδραιώσει για τα καλά τη θέση τους στο Ευρωπαικό heavy metal σε σημείο τέτοιο, μάλιστα, που οι περισσότεροι να έχουν ξεγράψει τους ACCEPT μετά το απογοητευτικό –κατά γενική ομολογία – “Eat the heat”. Σήμερα τόσο το “Animal house” όσο και το “Mean machine” θεωρούνται κλασικά U.D.O. άλμπουμ αλλά και ο διάδοχος τους, το εξαιρετικό “Faceless world”, αποτέλεσε άξια προσθήκη στη  δισκογραφία των Γερμανών.
     
    Αυτό που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν είναι ότι το “Faceless world” είναι από τα αγαπημένα άλμπουμ του Στρατηγού αφού κάθε φορά που τον ρωτούν ποιο είναι το αγαπημένο του άλμπουμ, δεν παραλείπει να αναφέρει το “Faceless world”. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο η πιο εμπορική στροφή, η διακριτική παρουσία των πλήκτρων, οι μελωδικές κιθάρες και η λουστραρισμένη παραγωγή «έδεσαν» άψογα με τη φωνή του Στρατηγού ο οποίος πραγματικά δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Τα κομμάτια είναι δουλεμένα στην εντέλεια και φαίνεται ότι έχει πέσει πολύ δουλειά στο studio αφού τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη του. Το “Heart of gold” κυκλοφορεί σαν single και δείχνει το δρόμο για το τι θα ακολουθήσει. Η συνέχεια με το πολυαγαπημένο μου “Blitz of lightning” (μέσα στην τριάδα των καλύτερων U.D.O. τραγουδιών), το ομώνυμο κομμάτι, το “Trip to nowhere” μέχρι και το κλείσιμο με το απίστευτο “Future land”, αποδεικνύει περίτρανα το υψηλό επίπεδο τόσο των εμπνευσμένων συνθέσεων όσο και της συνολικής απόδοσης της μπάντας. 
    Το “Faceless world” ήταν ένα στοίχημα για το Στρατηγό. Βλέπετε, δεν ήταν και τόσο εύκολο να ακολουθήσει ένα πιο εμπορικό μονοπάτι τη στιγμή, μάλιστα, που οι μνήμες ήταν νωπές για όλους τους fans από το προαναφερθέν αποτυχημένο πείραμα των ACCEPT. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά ήταν εδώ ότι οι U.D.O. δεν απώλεσαν τη μουσική ταυτότητά τους για χάρη της εμπορικής επιτυχίας. 25 χρόνια μετά οι U.D.O. θα κυκλοφορούσαν έναν ηχητικά συγγενικό δίσκο, το πολύ καλό “Decadent”. Στην περιοδεία που ακολούθησε το set list αποτελούνταν από αρκετά κομμάτια μέσα από το “Faceless world” ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι υπήρχαν και πλήκτρα πάνω στη σκηνή! 
     
    Did you know that:
    • O κιθαρίστας Mathis Dieth υπήρξε αναπόσπαστο μέλος κατά την πρώτη περίοδο των U.D.O. (1987-1991). Ωστόσο συμμετείχε σε επόμενους δίσκους της μπάντας σαν guest σε 1-2 κομμάτια.
    • Το 2007, λίγο πριν την κυκλοφορία της συλλογής “Metallized”, ζητήθηκε από τους οπαδούς των U.D.O. να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια τα οποία θα αποτελούσαν και το tracklist της εν λόγω συλλογής. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρέθηκε μεταξύ άλλων το “Heart of gold”.
    • Έχουν υπάρξει κάμποσες επανεκδόσεις του δίσκου. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η διπλή βινυλιακή έκδοση του 2013 από την AFM είναι η καλύτερη καθώς περιλαμβάνει και δύο live κομμάτια σαν bonus tracks.
    Σάκης Νίκας 

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here