A Day To Remember… 28/04 [NILE]

0
122

 

ΟΝΟΜΑ ALBUM: “Amongst the Catacombs of Nephren-Ka” – NILE
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1998
ΕΤΑΙΡΙΑ: Relapse Records
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: Bob Moore, Earl Sanders
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Karl Sanders – Κιθάρα, φωνητικά
Chief Spires – Μπάσο, φωνητικά
Pete Hammoura – Τύμπανα, φωνητικά

Το ντεμπούτο των death metal τιτάνων NILE αποτελεί ιδιαίτερη κυκλοφορία, καθώς κατατάσσεται στο τέλος της πρώιμης εποχής του γκρουπ, με το ύφος της μουσικής τους να διαφέρει σε αξιοσημείωτο βαθμό σε σχέση με το πρόσωπο που οι περισσότεροι τους έχουμε συνηθίσει, δηλαδή ως μια μπάντα ακραίου, τεχνικού death metal. Ξεκινώντας με την ομότιτλη κασέτα του 1994, οι Αμερικανοί επιδίδονταν σ’ ένα παθιασμένο, επικό και μυστικιστικό death/thrash χαμηλών ταχυτήτων, για να καταλήξουν μετά από ένα πολύ καλό EP (“Festivals Of Atonement”) στο προοίμιο του παρθενικού τους full-length, το demo “Ramses Bringer Of War” (1996) όπου πλέον τα πράγματα είχαν σοβαρέψει αρκετά. Οι NILE έπαιζαν πιο γρήγορα, με λιγότερο groove και μεγάλη έμφαση στην ατμόσφαιρα μέσω της έντασης του παιξίματος, των Αιγυπτιακών θεμάτων, των φωνητικών και των ενδιάμεσων instrumentals και επικλήσεων. Με αυτά τα δεδομένα και κρίνοντας εκ των υστέρων, η μετάβαση σε μερικά χρόνια από τότε σε άλμπουμ όπως το “In Their Darkened Shrines” και το “Annihilation Of The Wicked” δεν μοιάζει και τόσο απρόσμενη. Ας μείνουμε όμως στο “Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka”.

Το άλμπουμ κυκλοφόρησε από την Relapse σε μια συγκυρία που σίγουρα ήταν ευνοϊκή για το γκρουπ, μιας και η Visceral Productions που είχε κόψει το “Ramses Bringer Of War” σε CD την προηγούμενη χρονιά και έμελλε να κυκλοφορήσει και το “Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka” έβαλε λουκέτο, με την πρώτη ν’ αγοράζει το stock της. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους NILE να περιοδεύσουν μαζί με τους MORBID ANGEL και τους INCANTATION, αν και είχαν ήδη μια μικρή touring εμπειρία, ως support σε μπάντες όπως οι DEICIDE και οι OBITUARY. Όπως και να ’χει ο Karl Sanders και το γκρουπ του άξιζαν αυτή την προώθηση και με το παραπάνω, καθώς το άλμπουμ τους ήταν ένα πραγματικό σπουδαίο επίτευγμα, για μια μπάντα που ας μην ξεχνάμε πως βοήθησε τα μέγιστα στο να κρατηθεί το death metal όρθιο στην δύσκολη για το είδος περίοδο των late 90’s και early 00’s. Το “Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka” λοιπόν, αποτελεί ίσως το πιο ξεχωριστό κεφάλαιο στη δισκογραφία των NILE. Οι συνθέσεις είναι λιγότερο περίπλοκες  και οι διάρκειές τους μικρότερες σε σχέση με αυτά που θα ακολουθούσαν, ωστόσο το τεχνικό στοιχείο υπήρχε ήδη σε διακριτικά, αλλά λειτουργικά επίπεδα, και αυτό το πιο ευθύ/άμεσο αποτέλεσμα είχε ως αποτέλεσμα ευκολότερο συντονισμό του ακροατή με το περιεχόμενο και φυσικά και πολύ μεγαλύτερη πώρωση. Η ουσία όμως βρίσκεται στο γεγονός πως τα πάντα λειτουργούν στην ίδια συχνότητα εξυπηρετώντας τον κοινό σκοπό της δημιουργίας μιας ενιαίας καλλιτεχνικής πρότασης. Πέρα από τα κιθαριστικά θέματα, ακόμη και τα φανταστικά πολλαπλά φωνητικά και η σφιχτή και αποπνικτική παραγωγή, σαν η ηχογράφηση να έγινε εν μέσω αμμοθύελλας στην έρημο Σαχάρα είναι σε πλήρη εναρμόνιση με το θεματολογία που είναι αφιερωμένη στον Lovecraft-ιανό τρόμο και την σκοτεινή/μυστικιστική πλευρά της Αιγυπτιακής μυθολογίας.

Όπως συμβαίνει και με αρκετά ακόμη άλμπουμ των Αμερικανών, το “Amongst The Catacombs Of Nephren-Ka” λειτουργεί ως μια διέξοδος, ένα trip στα συναρπαστικά concept που καταπιάνονται οι NILE, όμως το μουσικό ύφος και η ατμόσφαιρα του συγκεκριμένου, σε προσωπικό επίπεδο λειτουργούν ίσως πιο πειστικά από οποιοδήποτε άλλη κυκλοφορία τους, μαζί με το “Black Seeds Of Vengeance” (2000), όπου έχει επιτευχθεί η τέλεια ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών στοιχείων που χρησιμοποιούν. Η διαφορετικότητα βέβαια του ντεμπούτου ευθύνεται για το γεγονός πως είναι ο δίσκος που έχει διχάσει περισσότερο το ακροατήριο, με πολλούς να το θεωρούν την πιο αδύναμη στιγμή της μπάντας και μια μειοψηφία να το τοποθετεί αδιαπραγμάτευτα στην κορυφή της δισκογραφίας της. Το μόνο σίγουρο είναι πως το death metal ποτέ δεν ξανακούστηκε έτσι όπως στο ανοσιούργημα αυτό.        
Νίκος Χασούρας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here