A day to remember… 29/06 – [SLIPKNOT]

0
82

ONOMA ΑΛΜΠΟΥΜ: “Slipknot” – SLIPKNOT
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1999
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Roadrunner
ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: SLIPKNOT, Ross Robinson
ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:
Sid Wilson: turntables
Joey Jordison: drums
Paul Gray: μπάσο
Chris Fehn: percussion, back vocals
Jim Root: lead κιθάρα
Craig Jones: πλήκτρα, samplers
Shawn Crahan: percussion, back vocals
Mick Thomson: ρυθμική κιθάρα
Corey Taylor: φωνητικά

Προς την μέση των 90’s, στην πόλη De Moines, της Πολιτείας της Iowa στην Αμερική, υπήρχε μία πολύ ενεργή μουσική σκηνή που αποτελούνταν από συγκροτήματα που πειραματίζονταν με το thrash, το death και το funk metal. To 1995 οι Paul Grey και Shawn Crahan, οι οποίοι ήταν φίλοι που γνωρίζονταν από την τοπική σκηνή, ίδρυσαν το συγκρότημα PALE ONES. Οι PALE ONES, είναι το πρωτογενές στάδιο διαμόρφωσης ενός συγκροτήματος που είτε γουστάρεις, είτε αγαπάς να το μισείς, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη γέννηση του επονομαζόμενου nu metal, φέρνοντας μία άνευ προηγουμένου επανάσταση στον ακραίο ήχο. 

Οι SLIPKNOT, όπως μετονομάστηκαν αργότερα οι PALE ONES, από μόνοι τους βασικά είναι μία επαναστατική μπάντα, καθώς το όλο project του σχήματος βασίστηκε πάνω σε πειραματισμούς. Αρχικά, η είσοδος του συντοπίτη τους Jordison στο συγκρότημα ήταν ένας πειραματισμός, επειδή οι Paul Grey και Shawn Crahan ήθελαν να προσθέσουν επιπλέον κρουστά στη μουσική τους, ενώ ο Crahan έπαιζε ήδη ντραμς και ο Jordison ήταν ντράμερ. Με τον Crahan να αναλαμβάνει τον ρόλο πίσω από διάφορα κρουστά και τον Jordison να γίνεται ο βασικός ντράμερ, το συγκρότημα άρχισε να εντάσσει στο δυναμικό του μουσικούς όπως τον Corey Taylor, από τους επίσης συντοπίτες STONE SOUR.


Λίγα χρόνια αργότερα και με μερικές ανακατατάξεις στο line-up της μπάντας, το παρθενικό ομότιτλο άλμπουμ τους έσκασε σαν δυναμίτης. Το πρώτο χαρακτηριστικό (και το πιο σημαντικό) πράγμα που τράβηξε την προσοχή όλων, ήταν η ενσωμάτωση πολλών διαφορετικών μουσικών ειδών και ιδιωμάτων. Death, thrash, groove και industrial metal, σε συνδυασμό με στοιχεία από rap, κάτω από την σκεπή μίας ανεξέλεγκτης ηχητικής επιθετικότητας, αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία του “Slipknot”. Αυτό όμως που επίσης στάθηκε βασικός παράγοντας στο να τραβήξουν τα βλέμματα, θετικά και αρνητικά, ήταν το attitude της παραφροσύνης που υιοθετήθηκε από τα μέλη των SLIPKNOT. Εννέα μασκοφόροι τύποι, οι οποίοι επάνω στη σκηνή θυμίζουν θαμώνες ψυχιατρικής κλινικής, που αντί για ονόματα ο καθένας έχει έναν αριθμό, παίζοντας τραγούδια γεμάτα μίσος, αντιδραστικότητα και παράνοια, ήταν κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στο παρελθόν.

Το “Slipknot” είναι αλήθεια πως τάραξε τα νερά λίγο πριν κλείσει η προηγούμενη χιλιετία. Τραγούδια όπως τα “(sic)”, “Wait and bleed”, “Eyeless”, “Surfacing”, “Spit it out” και “Liberate”, ακόμα ακούγονται φρέσκα σαν να γράφτηκαν χθες και κρατούν επίσης την πρωτοπορία τους ως προς το ηχητικό αποτέλεσμα. Η ανταπόκριση του δίσκου από τον τύπο και του οπαδούς ήταν εξωπραγματική και από το πρώτο διάστημα της κυκλοφορίας του, κατάφερε να δώσει στο όνομα των SLIPKNOT ένα ιδιαίτερο βάρος. Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους, εντός συνόρων η καχυποψία γύρω από τους SLIPKNOT και το παρθενικό τους άλμπουμ, ήταν διάχυτη. Σε μία περίοδο όπου τα συγκροτήματα που αγαπούσε το ελληνικό κοινό ήταν πολύ διαφορετικά από τους SLIPKNOT, ήταν δύσκολο ο ήχος των μασκοφόρων από την Iowa να γίνει αποδεκτός. Ομολογώ πως και εγώ δεν τους γούσταρα. Είχα ακούσει αρκετά από τα τραγούδια τους και να πω την αμαρτία μου, μου άρεσαν πολύ και τότε. Αλλά μου ήταν πολύ δύσκολο να αποδεχτώ ένα συγκρότημα που έχει μέσα dj και ενίοτε μπορεί να ραπάρει και λίγο. Οι καιροί όμως αλλάζουν και οι SLIPKNOT αποδείχθηκε πως ήταν κάτι παραπάνω από αυτό και χρόνια μετά είναι πλέον πιο εύκολο να πούμε πως το “Slipknot” είναι μια εξαιρετική metal κυκλοφορία.

Did you know that:
– Το “Slipknot” είναι ο πρώτος δίσκος της Roadrunner που έγινε πλατινένιος, o οποίος αργότερα έγινε διπλά πλατινένιος.
-Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, το συγκρότημα αναγκάστηκε να αφαιρέσει από το “Slipknot”, έπειτα από νομικές επιπλοκές για πνευματικά δικαιώματα, τα τραγούδια “Purity” και “Frail limb nursery”. Τα κομμάτια αυτά αφορούσαν μία ιστορία που είχε δημοσιευτεί διαδικτυακά και αφορούσε ένα κορίτσι το οποίο απήχθη και θάφτηκε ζωντανό. Ο Corey Taylor νόμιζε πως ήταν πραγματική ιστορία, πράγμα που δεν ίσχυε καθώς ο διαδικτυακός τόπος που δημοσιεύτηκε η ιστορία, δημοσίευε καθαρά μυθιστορηματικές και φανταστικές ιστορίες ως αληθινές.
-Ο λόγος για τον οποίο το συγκρότημα επέλεγε να φοράει μάσκες και να πάρουν όλοι από έναν αριθμό, ήταν επειδή ήθελαν να εστιάσει ο κόσμος περισσότερο στην μουσική τους παρά για το πως μοιάζουν οι ίδιο ή για το ποιά είναι τα ονόματα τους.
-Ο πρώτος δίσκος των SLIPKNOT κανονικά είναι το “Mate.feed.kill.repeat”, το οποίο έχει αποκηρυχτεί από την μπάντα και θεωρείται ως demo.
-Το video clip του “Spit it out” είναι εμπνευσμένο από την ταινία “Λάμψη” του Kubrick, από το ομότιτλο βιβλίο του Stephen King.
Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here