A Day To Remember… 7/4 [WHITESNAKE]













     

    ΟΝΟΜΑ ΑΛΜΠΟΥΜ: “Whitesnake” – WHITESNAKE
    ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1987
    ΕΤΑΙΡΕΙΑ: EMI
    ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ:  Mike Stone & Keith Olsen
    ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΠΑΝΤΑΣ:     
    Φωνητικά – David Coverdale
    Κιθάρες – John Sykes, Adrian Vandenberg
    Μπάσο – Neil Murray
    Drums – Aynsley Dunbar
    Πλήκτρα – Don Airey, Bill Cuomo

    1987 και το hard rock είδος βρίσκεται στα ντουζένια του, αφού εκείνη την εποχή κυκλοφορούν μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ του είδους, άλμπουμ που καταφέρνουν να διατηρούν την φρεσκάδα τους ατόφια στο πέρασμα του χρόνου. 
    Ένα απ’ αυτά είναι και το ομώνυμο ή αν προτιμάτε “1987”, θρυλικό άλμπουμ των WHITESNAKE που κυκλοφόρησε σαν σήμερα, πριν από 30 χρόνια.
    Η μπάντα αποτελεί ήδη μεγάλο όνομα μουσικά και εμπορικά, στο σημείο αυτό όμως, η χρυσή εποχή της, έρχεται στην αποκορύφωσή της μετά το εν λόγω αριστούργημα, που αποτελεί το πιο πετυχημένο εμπορικά άλμπουμ της καριέρας της.  
    Έχει προηγηθεί μια περίοδος ολικών αλλαγών για το σχήμα,  με τον Cozy Powell να αποχωρεί μετά από τρία χρόνια θητείας προκειμένου να ενταχθεί στους EMERSON, LAKE AND POWELL, τον Jon Lord  να επιστρέφει στους DEEP PURPLE και τον Mel Galley να βλέπει απλά την πόρτα της εξόδου. 
    Τελικά, θα χρειαστούν εξήντα ακροάσεις διαφορετικών ντράμερ, ώσπου να επιλέξει ο Coverdale τον Aynsley Dunbar, ενώ για τη θέση του Lord θα προτιμηθεί ο Don Airey. 
    Οι ηχογραφήσεις ξεκινούν προς το καλοκαίρι του 1985, με τον Coverdale να μεταβαίνει στο γαλλικό νότο, έχοντας παρέα του τον πρώην κιθαρίστα των THIN LIZZY, John Sykes, προκειμένου να ξεκινήσουν να γράφουν το υλικό για την έβδομη δουλειά των WHITESNAKE. 
    Οι δυο τους επιλέγουν να συνθέσουν κομμάτια σε πιο heavy ύφος, έχοντας έναν επιθετικότερο ήχο κιθαριστικά. Η διαδικασία της σύνθεσης ολοκληρώνεται με τον Sykes να συνυπογράφει όλα τα κομμάτια, πλην δύο εξαιρέσεων και οι ηχογραφήσεις ξεκινούν. Ένα πρόβλημα παρ’ όλα αυτά του Coverdale, θα οδηγήσει στην διακοπή των ηχογραφήσεων, με τον τραγουδιστή να υποβάλλεται σε επέμβαση στη ρινική κοιλότητα. Στους έξι μήνες που συνίσταται ξεκούραση από τους γιατρούς, ο Coverdale γνωστός για τον δύστροπο χαρακτήρα του, θα καταλήξει να έχει αντικαταστήσει τον παραγωγό Mike Stone με τον Keith Olsen, τον John Sykes με τον Adrian Vandenberg και τον Don Airey με τον Bill Cuomo, προκειμένου να ολοκληρώσουν το δίσκο.  


    Στις 7 Απριλίου του 1987, όλα αυτά αποτελούν παρελθόν όμως, αφού το ομώνυμο “Whitesnake” ή “1987”, όπως ονομάστηκε στην Ευρωπαϊκή του έκδοση, βρίσκεται επιτέλους στα ράφια των δισκοπωλείων  και ετοιμάζεται να εκτοξεύσει τη δημοτικότητα της βρετανικής μπάντας στα ύψη, με τραγούδια δυναμίτες του βεληνεκούς των “Crying in the rain”, “Bad Boys” και “Gimme all your love”. Και βέβαια, εδώ βρίσκονται και οι δυο ύμνοι του συγκροτήματος, το αριστουργηματικό “Still of the night” αλλά και το χιλιοπαιγμένο “Is this love”. Χωρίς υπερβολή, μιλάμε για την αποθέωση του hard rock ήχου, αφού τόσα καλά κομμάτια σε έναν δίσκο του είδους, σπάνια βρίσκει κανείς. 
    Ένας ακόμη παράγοντας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εμπορική απογείωση του δίσκου, ήταν, πέραν της αναμετάδοσης των κομματιών από τα ραδιόφωνα και τα εκπληκτικά βίντεο κλιπ, στα οποία πρωταγωνιστούσε και η σύζυγος του Coverdale, το μοντέλο Tawny Kitaen και των οποίων το airplay εκείνη την εποχή είχε καταρρίψει πολλά ρεκόρ!
    Γενικώς, οι πωλήσεις του άλμπουμ ήταν ιδιαίτερα θεαματικές, ξεπερνώντας τα οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ, ενώ και η πορεία του στα chart, τόσο στα βρετανικά, όσο και αυτά της Αμερικής, ήταν εξίσου εντυπωσιακή. 
    Μεγαλύτερο επίτευγμα παρ’ όλα αυτά για τον Coverdale και όσους πέρασαν απ’ το συγκεκριμένο δίσκο, μάλλον πρέπει να αποτελεί το πόσο πολύ οι συνθέσεις αυτές έχουν αντέξει στο χρόνο, έχοντας ακόμα και σήμερα σημαντική αναμετάδοση. Αρκεί να σκεφτούμε, πόσες φορές, είτε ανοίγοντας το ραδιόφωνο μας, είτε πίνοντας το ποτό μας, έχει τύχει ν’ ακούσουμε, αγαπημένες WHITESNAKE επιτυχίες, από το αγαπημένο αυτό “Whitesnake” άλμπουμ.

     

    Did you know that:
    –    Οι φήμες των όσων διαδραματίστηκαν στην εξάμηνη παύση των ηχογραφήσεων, λόγω του θέματος υγείας του David Coverdale είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Κατ’ αυτές λοιπόν, ο τραγουδιστής, εξ’ αιτίας αυτής της διακοπής, ενώ αρχικά ζητά από τον John Sykes να πάει στο Λονδίνο και να τελειώσει τα κιθαριστικά μέρη, στη μέση των ηχογραφήσεων, αποφασίζει να απολύσει τον, μέχρι εκείνη τη στιγμή παραγωγό του άλμπουμ Mike Stone, ενώ ο Sykes ενημερώνεται μέσω της εταιρείας ότι πρέπει να παραδώσει τα tapes με τα κιθαριστικά μέρη τις αμέσως επόμενες μέρες. Οποιαδήποτε προσπάθεια του κιθαρίστα να επικοινωνήσει με τον Coverdale αποβαίνει άκαρπη και τελικά η δισκογραφική του ανακοινώνει την απόλυσή του. Αργότερα, κατά τη μίξη του άλμπουμ στο L.A., ο Sykes πάει εκεί μόνο και μόνο για να μιλήσει στον τραγουδιστή, αλλά αυτός κλειδώνεται στο αυτοκίνητό του! Κατά την εκδοχή πάντως του Coverdale, ο Sykes ήταν αυτός που τερμάτισε τις σχέσεις τους, όντας ανυπόμονος που είχαν πίσω οι διαδικασίες παραγωγής του δίσκου.
    –    Το “Still Of The Night”  είναι βασισμένο σε ένα παλιό demo του Coverdale και του Ritchie Blackmore, το οποίο έδωσε ο κιθαρίστας στον Coverdale κι αφού ο δεύτερος το άλλαξε τελείως, το έδωσε στον Sykes για να προσθέσει δικές του ιδέες. 
    –    Η σύνθεση που ηχογράφησε το άλμπουμ δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ζωντανά επί σκηνής. 
    –    Η Tawny Kitaen που πρωταγωνιστεί στα video clip του δίσκου, ήταν ήδη γνωστή για τα προσόντα της από τη συμμετοχή στα εξώφυλλα των δυο πρώτων άλμπουμ των RATT, ενώ μετά έγινε και κυρία Coverdale. Για την ιστορία, μετά το σύντομο γάμο της με τον καλλιτέχνη, ο μεγάλος Coverdale «πόνεσε» στην τσέπη και εκείνη κέρδισε τη θέση παρουσιάστριας στα America’s Funniest Home Videos!  
    –    To 2007, με αφορμή τα 20 χρόνια από την κυκλοφορία του “Whitesnake”, η EMI το επανακυκλοφόρησε σε remastered έκδοση με τέσσερα bonus tracks από το “Live in the shadow of the blues” και DVD με τα τέσσερα video του άλμπουμ (Still of the night”, “Here I go again”, “Is this love” και “Gimme all your love”) καθώς και άλλα τέσσερα bonus από το DVD “Live… In the Still of the Night” του 2006. 

    Χαρά Νέτη

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here