DECAPITATED – INCANTATION – NERVOSA – KASSOGTHA

0
469
Decapitated

Decapitated

Extreme to the bone

Ένα από τα πιο δυνατά πακέτα που θα περάσουν από τα μέρη μας φέτος (και πιστέψτε με, είναι ΠΟΛΛΑ), είναι αυτό που θα δούμε στις 13 Μαρτίου 2024 στο Gagarin 205. Η Demon’s Gate Productions, υπεύθυνη για το φερώνυμο festival doom metal προσανατολισμού, μας έκανε να ανυπομονούμε από την αρχή με αυτή την ανακοίνωση. Το Rock Hard, θα δώσει δυναμικότατα το παρόν φυσικά, οπότε πάμε να δούμε μια μικρή παρουσίαση των τεσσάρων συγκροτημάτων – λόγων που αυτό το πακέτο είναι τουλάχιστον ελκυστικότατο.

Photo by Yvan Alvarez

KASSOGTHA

Ξεκινάμε με τους κυρίους (και κυρία) που κάνουν το ντεμπούτο τους συναυλιακά στη χώρα μας και που αποτελούν τη νεότερη μπάντα του billing. Οι Ελβετοί KASSOGTHA (από τη Γενεύη συγκεκριμένα), έχοντας με το ζόρι συμπληρώσει 6 χρόνια ύπαρξης σαν συγκρότημα. Ή δεκαετία, αν μετράμε και τη πενταετία (2013 – 2018) ως DEUS EX MACHINA και το “A new world to come” (2017).

Από το 2018 ως και σήμερα, έβγαλαν εκ νέου το “A new world to come” (2018), ένα EP (“The call” – 2018), το δεύτερο full-length “rEVOLVe” (2022) ενώ ήδη βγάλανε το single “Rise”. Σχήμα που κινείται σε ένα ιδιότυπο κράμα μελωδικού death metal και metalcore, με πολλές progressive ανησυχίες, που σίγουρα θα αγγίξει τους πιο μοντέρνους οπαδούς του ύφους των THE AGONIST ας πούμε.

NERVOSA

Εν συνεχεία, οι καταγόμενες από Βραζιλία (νυν πολυεθνικές) thrashers NERVOSA. Με την Βραζιλιάνα μπροστάρισσα Prika Amaral μόνιμη κάτοικο Ελλάδας (Τρίκαλα συγκεκριμένα), οι αμαζόνες με την έντονη Ελληνική παρουσία, δεν χρειάζονται συστάσεις. Ούτε ο πολύ ωραίος τελευταίος τους δίσκος “Jailbreak”, ούτε η καταστροφική τους μανία επί σκηνής (τους είδαμε στη Τεχνόπολη άλλωστε!).

Από τη μια, η αγάπη για τη δική τους thrash παράδοση (λέγε με SEPULTURA), από την άλλη, η αγάπη για τη Γερμανία (λέγε με KREATOR/SODOM/DESTRUCTION), κάπου στη συζήτηση μπαίνουν οι SLAYER (γιατί παντού υπάρχει ένας μύθος), πέρνα τα όλα από ένα μοντέρνο πρίσμα “και είσαι και ο πρώτος άμα λάχει ναούμ” όπως έλεγε και ο Χάρρυ Κλύνν. Μόνη διαφορά, η καινούργια drummer που έχουν και αναμένουμε να αποδώσει όπως προβλέπεται.

INCANTATION

Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο, θρυλικό συγκρότημα. Η παλαιά φρουρά του live. Ένα όνομα όχι απλά βαρύ σαν ιστορία αλλά μια ιστορία από μόνο του. Η ιστορία του πνιγηρού, βάναυσου death metal που κρατάει τρεις και βάλε δεκαετίες. Που ξεκινώντας από την Pennsylvania των ΗΠΑ, ακόμα γεννάει μπάντες που προσπάθησαν να αντιγράψουν το ύφος αριστουργημάτων όπως το “Onwards to Golgotha”, το “Mortal throne of Nazarene”, τα ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ “Diabolical conquest”/”The infernal storm” και πάει λέγοντας!

Τη τελευταία δεκαετία ειδικά, έχουν πάει άπαντες “τρένο”, βάζοντας τα γυαλιά σε νεότερες μπάντες που χρωστάνε την ηχητική τους προσέγγιση λίγο ως πολύ σε εκείνους. Το δε τελευταίο πόνημα, “Unholy deification”, είναι απτή απόδειξη της μη επανάπαυσης τους στις δάφνες του τιμημένου παρελθόντος και του χτισίματος ενός παρόντος και μέλλοντος που βασίζεται στην εμπειρία του παλιού και την (ετεροχρονισμένα έστω) την αγάπη που τους πρέπει. Αφήστε που επί σκηνής…παλιά τους τέχνη κόσκινο!

DECAPITATED

Ήταν το 2016 όταν έσκασαν μύτη στο An Club για τελευταία φορά, οι Πολωνοί deathsters. Τότε δίπλα τους ήταν οι HATE. Μια ψευδής κατηγορία ομαδικού βιασμού, παρά τρίχα να σκοτώσει τη καριέρα τους το 2018 στερώντας τους περιοδεία ζωής με KREATOR και DAGOBA, μόνο για να αναστηθεί αυτή με το εξαίρετο “Cancer culture”. Ένα οργισμένο μακελειό μοντέρνου death metal, συνδυάζοντας τη πρώιμη λύσσα τους με τη μοντέρνα προσέγγιση.

Σε αυτή τη περιοδεία που έπεται, τιμούν ένα από τα πλέον σημαντικά άλμπουμ του παρελθόντος τους, ένα από τα πιο ευρέως αποδεκτά άλμπουμ τους γενικά και το προσωπικό μου αγαπημένο. Το μνημειώδες τεχνικό death metal δημιούργημα που λέγεται “Nihility”, έγινε 20 + 2 ετών. Το άλμπουμ που είχε τα κότσια να διαδεχθεί τo εφηβικά αυθάδες και καταστροφικό “Winds of creation” και να πάει τους Πολωνούς στο επόμενο επίπεδο.

Θα είναι η τρίτη φορά που θα δω τους DECAPITATED (πρώτη το 2013 με CHILDREN OF BODOM). Γιατί είμαι τόσο όμως ενθουσιασμένος με το τωρινό line-up τους; Γιατί έχουν τον φονιά James Stewart κατευθείαν από τους VADER πίσω από τα δέρματα!

Κάπου εδώ, κλείνει το δικό μου κομμάτι αναφορικά με αυτή τη συναυλία – φωτιά που αναμένεται να βιώσουμε. Αφού κάλυψα τους περισσότερους λόγους που δεν χάνεται κάτι τέτοιο, καλώ όποιον διαβάζει ως αυτό το σημείο, να προσθέσει και έναν δικό του, έτσι για την αλητεία! Ραντεβού στο Gagarin 205 σε δεκατέσσερα βράδια από τώρα!

Γιάννης Σαββίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here