DEF LEPPARD – “Pyromania” (Worst to best)

0
3296












Def Leppard

O Φράγκος είναι σαδομαζοχιστής! Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά αυτό που μας βάζει να κάνουμε! Δηλαδή τώρα, εγώ πρέπει να βάλω σε σειρά τα τραγούδια του “Pyromania” , από αυτό που μου αρέσει λιγότερο σε αυτό που μου αρέσει περισσότερο! Μα αν είναι δυνατόν! Τα είπα και ησύχασα! Πάμε στον δίσκο!

Οι DEF LEPPARD κυκλοφόρησαν τον τρίτο τους δίσκο μία μέρα σαν σήμερα το 1983. Έφτασε μέχρι το Νο2 στο αμερικάνικο Billboard 200 και έμεινε εκεί για δύο ολόκληρες εβδομάδες, πουλώντας παγκοσμίως 10.000.000 αντίτυπα! Ο μόνος δίσκος που ήταν πάνω από τους DEF LEPPARD εκείνη την εποχή ήταν το αδιανόητο “Thriller” του Michael Jackson! Η επιτυχία του δίσκου βασίστηκε κατά κύριο λόγο στο άγγιγμα του Μίδα, Mutt Lange, καθώς και στη συνθετική δεινότητα του Steve Clark! Οι ηχογραφήσεις του δίσκου ξεκίνησαν το 1982 στο Sheffield και εν συνεχεία το συγκρότημα πήγε στο Λονδίνο όπου και βρισκόταν ο Mutt Lange για να τελειοποιήσει το άλμπουμ. Να πούμε εδώ για όσους δε γνωρίζουν, ο Mutt Lange στην ουσία ήταν το έκτο μέλος της μπάντας αφού είχε συνθετικά credits σε όλο τον δίσκο. Όλη αυτή η διαδικασία της ηχογράφησης κόστισε στους DEF LEPPARD 1.000.000 λίρες!

Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Joe Elliott αντιμετώπισε πρόβλημα με τη φωνή του καθώς τα τεχνικά μέρη που του ζητούσε ο Mutt Lange τον δυσκόλεψαν πάρα μα πάρα πολύ! Το αποτέλεσμα όμως δικαίωσε τον παραγωγό και έδωσε μία εντελώς νέα οπτική στο συγκρότημα, το οποίο πορεύτηκε με αυτά τα δεδομένα στις επόμενες κυκλοφορίες του. Τον Ιούλιο του 1982, ο αρχηγός της μπάντας Pete Willis, απολύεται από το συγκρότημα λόγω προβλήματος με το αλκοόλ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσληφθεί ο Phil Collen, ο οποίος κατά τύχη δεν πήγε στους IRON MAIDEN το 1981 (ο λόγος που δεν τον πήρε ο Harris και στη θέση του διάλεξε τον Smith, ήταν γιατί ο δεύτερος ήξερε να παίζει ποδόσφαιρο). Παράτησε έτσι το συγκρότημά του, τους GIRL (τσεκάρετε όσοι δε γνωρίζετε, glam rock άλμπουμ, αρκετά καλό για τα δεδομένα της εποχής) και έγινε μέλος των DEF LEPPARD! O δίσκος σηματοδότησε μία νέα εποχή στο χώρο του σκληρού ήχου και βρήκε πολλούς ακόλουθους μεταξύ των οποίων οι BON JOVI και οι RATT, ενώ το ηλεκτρονικό ταμπούρο του Rick Allen έγινε σήμα κατατεθέν του ήχου των DEF LEPPARD!

Πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση ας δούμε 10 άγνωστες ή και γνωστές ιστορίες όσον αφορά το “Pyromania”.

  • O Pete Willis εμφανίζεται σε ΚΑΘΕ τραγούδι του δίσκου! Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου με τον ίδιο στην κιθάρα! Ο Phil Collen, το μόνο που έχει κάνει, είναι να προσθέσει μερικά solos σε ορισμένα τραγούδια!
  • Το “Rock! Rock! (‘till you drop) κανονικά ονομαζόταν “Medicine man”, είχε διαφορετικούς στίχους και οι LEPS το έπαιζαν το 1980 σε κάποιες συναυλίες τους.
  • Όταν ρωτήθηκε ο Joe Elliott τι σημαίνει για εκείνον το “Photograph” απάντησε «Κάτι που δεν θα μπορέσει να γράψει ποτέ κανείς». ΤΙΤΑΝΑΣ!
  • Οι τέσσερις λέξεις στο “Rock of ages”, “gunter glieben glauten globen” ακούγονται σαν γερμανικά, μα στην ουσία είναι ασυναρτησίες. Το συγκρότημα διέδιδε ότι σημαίνει “Running through the forest silently”.
  • Επίσης, ο λόγος που ηχογραφήθηκαν ήταν διότι ο Lange είχε βαρεθεί να μετράει “One, two, three, four”.
  • O τίτλος για το “Rock of ages” ήταν του Joe Elliott. Εμπνεύστηκε από ένα χριστιανικό βιβλίο που βρήκε μέσα στο Studio, καθώς πριν από τους LEPPARD, τον χώρο τον χρησιμοποιούσε μία παιδική χορωδία!
  • Επίσης, στο ίδιο τραγούδι υπάρχει μία αναφορά στον Neil Young. Όταν ο Joe τραγουδάει “All right/I’ve got something to say/It’s better to burn out/Than to fade away”, στην ουσία αναφέρεται στο τελευταίο μέρος του τραγουδιού “Hey, hey, my, my (Out of the blue)”.
  • Μένουμε στο “Rock of ages”. Αν προσπαθήσει κάποιος να παίξει ανάποδα το solo του τραγουδιού θα ακούσει τις εξής δύο φράσεις. “F*ck the Russians” και “Brezhnev’s got herpes”.
  • Οι LEPS φημίζονται για τα δεύτερα φωνητικά τους! Στην ουσία αυτοί που τραγουδάνε είναι οι Elliott, Lange, Savage, Collen και ο Rocky Newton!
  • O Τhomas Boldin, γνωστός για το τραγούδι “She blinded me with science”, παίζει τα πλήκτρα σε όλο το άλμπουμ. Οι LEPS τον ονόμασαν Booker T. Bofin.

The “Pyromania” countdown:

Αρκετά με τα ιστορικά, ώρα για ψυχανάλυση, αντίστροφη μέτρηση και σχόλια οπαδικά!

10. “Action! Not words” (Lange, Clark, Elliott)

Φανταστείτε αυτό το τραγούδι σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ άλλη μπάντα εσείς θέλετε, που παίζει hard rock. Ε λοιπόν, αυτό θα ήταν μέσα στα 10 καλύτερα τραγούδια της σε ολάκερη την δισκογραφία της! Τώρα, εγώ με τη σειρά μου, το βάζω στο τέλος διότι δεν πάει το χέρι σε κανένα άλλο τραγούδι μα τον Δία!

9. “Comin’ under fire” (Lange, Clark, Willis, Elliott)

Μυθική σύνθεση! Τραγούδι που συνδέει το “High ‘n’ dry” με το “Pyromania”. Τραγούδι που όταν το ακούς δε γίνεται να μην ανατριχιάσεις, είναι τόσο μεγαλειώδες, τόσο εμπνευσμένο, τόσο δουλεμένο, που σε αναγκάζει να υποκλιθείς στο μεγαλείο του συγκροτήματος! Αδιανόητο σημείο μετά το δεύτερο refrain, όπου οι LEPPARD διδάσκουν πως πρέπει να γίνονται τα δεύτερα φωνητικά!

8. “Rock of ages” (Lange, Clark, Elliott)

Tα έγραψα και παραπάνω για το συγκεκριμένο τραγούδι! Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, οι άνθρωποι διέλυσαν τα πάντα με τον συγκεκριμένο ύμνο! Ήταν από τα τραγούδια που συνέλαβαν τα μέγιστα ώστε το “Pyromania” να φτάσει ως την κορυφή του κόσμου! Πιασάρικο, χορευτικό, ραδιοφωνικό, ΥΜΝΟΣ. “What do you want, I want rock ‘n’ roll” με τον Elliott να αποκρίνεται YOU BETCHA”!!!!!!

7. “Die Hard the hunter” (Lange, Clark, Savage, Elliott)

Οι DEF LEPPARD δεν ήταν μόνο χαβαλέ, γυναίκες, πάρτι και τα σχετικά καλούδια. Είχαν και εκείνοι τις ανησυχίες τους σαν άνθρωποι. Όπως και στο “Hysteria” με το “Gods of war”, έτσι και εδώ, μας προσφέρουν απλόχερα ένα αντιπολεμικό ύμνο. Το τραγούδι μιλάει για τους στρατιώτες και όλα αυτά τα οποία «φέρνουν» μαζί τους μέσα από τις καταστάσεις τις οποίες βιώνουν! Ο δε στίχος “You’ve got no enemy no frontline, the only battle is in the back of your mind” είναι από τους πλέον αγαπημένους μου του συγκροτήματος αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο. Για να έρθει η πλήρης ισοπέδωση με τον στίχο “Back in the city he is a man on the loose, he is a shadow that is following you, he takes no prisoners when he’s hunting for game, he’s got a bullet and it carries your name”! ΑΣΥΛΛΗΠΤΟ!

6. “Photograph” (Clark, Willis, Savage, Elliott, Lange)

Θέλω να πιστεύω πως ο ΣΑΚΗΣ ο ΝΙΚΑΣ δε θα αρχίσει τα «KANΑΓΙΑ, τι θέση είναι αυτή» για το συγκεκριμένο τραγούδι, μιας και είναι από τα πλέον αγαπημένα του και σημαίνει πάρα πολλά για εκείνον! Τραγούδι γραμμένο για την Marilyn Monroe! Θέλουμε κάτι άλλο; Η ψύχωση των μελών για ένα από τα πιο όμορφα θηλυκά που πάτησαν στον πλανήτη γίνεται τραγούδι και νομοτελειακά σπέρνει! Sexy, αυθόρμητο, νοσταλγικό, η Monroe σε στίχους και μουσική από τους DEF LEPPARD!

5. “Stagefright” (Savage, Elliott, Lange)

“I said welcome to my shooooow”! Riff, τύμπανα, κόψιμο, ξανά riff με hi-hat, πέφτουν οι κουρτίνες και οι LEPPARD σε έξαλλη κατάσταση. Δείτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ το “In the round…In your face!”. Τιτάνιο τραγούδι, το ένα από τα δύο γρήγορα του άλμπουμ, μιλάει για ποιον άλλον; Τον λατρεμένο μου “Steamin” και το πρόβλημά του που έγινε τίτλος σε τούτο εδώ το αριστούργημα! ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ!

4. “Too late for love” (Clark, Lange, Willis, Savage, Elliott)

Πείτε με ψυχωτικό αλλά δεν μπορούσα να μην τηρήσω το ΔΟΓΜΑ των DEF LEPPARD για το τέταρτο τραγούδι σε κάθε δίσκο της μπάντας που είναι μπαλάντα. Έτσι και εδώ, το συγκεκριμένο τεμάχιο λαμβάνει την τέταρτη θέση στην αντίστροφη μέτρηση! Τα λόγια νομίζω είναι περιττά για την συγκεκριμένη σύνθεση! Αδιανόητα συναισθηματικό, εκπληκτικά δομημένο, το «άδειασμα» των οργάνων στο τελευταίο couple είναι σεμιναριακού επιπέδου, χτίζοντας την ένταση για να μπει το refrain! Α, και να μην το ξεχάσω, ο στίχος “There’s a lady over there she’s acting pretty cool but when it come to playing life she always plays the fool” έγινε φάρος ζωής από τα φοιτητικά μου χρόνια! ΕΒΕΡΕΣΤ!

3. “Billy’s got a gun” (Clark, Savage, Willis, Elliott, Lange)

Το τραγούδι που κλείνει το συγκεκριμένο ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ! Μία σύνθεση που φανερώνει το μεγαλείο του συγκροτήματος. Υποδειγματικό στήσιμο στη ροή του, εναλλαγή φωνητικών, ηρεμία και ένταση μαζί. Το rhythm section δημιουργεί τη δική του σχολή για μία ολόκληρη χώρα, θα αντιγραφεί όσο λίγα από σχεδόν όποια μπάντα βγήκε μετά από αυτό το άλμπουμ! Ακούστε και τους QUEENSRYCHE στο “Empire” και θα καταλάβετε αυτό που λέω. Η χορωδία μετά το refrain τρυπάει τα σύννεφα! Συγκαταλέγεται στα πλέον αγαπημένα μου τραγούδια ever! ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

2. “Rock! Rock! (‘till you drop) – (Clark, Savage, Lange, Elliott)

Top 10 αγαπημένων μου τραγουδιών του συγκροτήματος! Απλά, κατανοητά και όμορφα! Δε θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου πως ένιωσα όταν είδα και άκουσα το τραγούδι στο “In the round…In your face!”. Η αλητεία αποκτά νότες και στίχους σε μία σύνθεση που είναι πεμπτουσία του hard rock, του rock ‘n’  roll, των party και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Ο στίχος “Ridin’ into danger, laughing all the way, fast, free and easy living for today” αποτελεί στίχο ζωής ξεκάθαρα για να έρθει η πλήρης απογείωση στον στίχο “Women to the left, women to the right, there to entertain, take you through the night”. ROCK ‘N’ ROLL!

1. “Foolin” (Clark, Lange, Elliott)

Παραπάνω ανέφερα για Top 10 αγαπημένων μου τραγουδιών DEF LEPPARD. Εδώ έχουμε να κάνουμε με Top 5 για να μη πω με  Top 3! Το “Foolin” θα είναι πάντοτε το αγαπημένο μου τραγούδι μέσα από το “Pyromania”. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, δε μπορεί να γίνει διαφορετικά, ΚΑΘΕ μα ΚΑΘΕ φορά που το ακούω μου σηκώνεται η πέτσα από την ανατριχίλα! Το θεωρώ μουσικά άρτιο χωρίς να έχει κάτι το εξεζητημένο όμως. Η αλληλουχία των οργάνων είναι φανταστική! Βλέπω τον Clark με την διπλή Gibson SG, τη ματιά του, το πάθος του, όταν παίζει το εν λόγω τεμάχιο και ειλικρινά ευχαριστώ το Θεό της μουσικής που υπάρχουν οι DEF LEPPARD! Τραγούδι το οποίο θα το ακούω μέχρι τα βαθιά μου γεράματα, τραγούδι που αν δεν έχεις καρδιά δε θα σου «πει» απολύτως τίποτα! Και αυτό διότι η απόγνωση μέσα από τον στίχο “Does anybody out there, anybody there, does anybody wonder, anybody care” χρειάζεται συναίσθημα. Συναίσθημα σαν του Steve…!

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ!

Ντίνος “Steamin” Γανίτης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here