DEGENERATE MIND – “Vortex” προακρόαση

0
1558

Για κάποιο λόγο δύο είναι τα είδη του heavy metal που έχουν γίνει κάτι σαν θεσμός μέσα κι έξω από τα σύνορα της Ελλάδας: το ένα είναι φυσικά το black metal και το άλλο είναι το stoner/desert/biker rock με μπάντες που είναι πια αναγνωρίσιμες στην παγκόσμια σκηνή. Σε ότι αναφορά το δεύτερο, σε μια λίστα που περιλαμβάνει ονόματα όπως NIGHTSTALKER, PLANET OF ZEUS και  1000MODS, από το 2018 κι έπειτα έχουμε και αυτούς τους Αθηναίους που πριν δύο χρόνια έβγαλαν το ντεμπούτο LP τους, ” B​.​L​.​E​.​V​.​E.”, όπου μας παρουσίαζαν το δικό τους mix από stoner και alternative μαζί με τον ήχο των METALLICA των “Load” και “Reload”.

Την περασμένη Κυριακή, λοιπόν, σε ένα κεντρικό μπαρ της πρωτεύουσας, μπορέσαμε να κάνουμε μια προακρόαση του “Vortex”, του διάδοχου του “B​.​L​.​E​.​V​.​E.” που θα βγει μέσα στο πρώτο μισό του επόμενου χρόνου. Ο δίσκος αποτελείται από οχτώ τραγούδια που λειτουργούν ως οχτώ κομμάτια μιας ιστορίας που έχει ως κεντρικό θέμα τόσο τις διαπροσωπικές σχέσεις τόσο σε ένα γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο όσο και σε ένα πιο προσωπικό επίπεδο. Αφορμή, λοιπόν, για αυτό το κάπως concept δίσκο ήταν το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης ενός από τα μέλη του συγκροτήματος και ίσως να είναι και αυτός ο κύριος λόγος που προσωπικά τουλάχιστον, διεπίστωσα ότι τώρα το alternative στοιχείο επικρατεί επί του stoner. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η μουσική της μπάντας έχει χάσει την δύναμη κρούσης της, το punch αν θέλετε. Κάθε άλλο: οι κιθάρες του Μάνου Καρκάνη συνεχίζουν να ξερνούν την χολή κάποιων MELVINS ενώ η φωνή του Στράτου Χατζηδημητρίου συνεχίζει να μας θυμίζει εκείνη του Dave Wyndorf (MONSTER MAGNET) καθώς η rhythm section του μπασίστα Δημήτρη Ρόδη και του ντραμίστα Τάσου Τσολακίδη κοιτάει σταθερά προς τους BLACK SABBATH και SOUNDGARDEN, αλλά υπάρχει ένα διάχυτο συναίσθημα μελαγχολίας· είναι ένας δίσκος πιο σκοτεινός από τον προκάτοχό του, κάτι που υποστηρίζεται καλά κι από τις έξτρα κιθάρες και τα σποραδικά πλήκτρα του παραγωγού του δίσκου, Διονύση Χριστοδουλάτου (SORROWFUL ANGELS, CHAOSTAR).

‘Οπως είπα και στα μέλη της μπάντας μετά το τέλος της ακρόασης, ενώ και οι δύο δίσκοι με πήγαιναν πίσω στα 90s, ενώ ο πρώτος δίσκος θα μπορούσε να βγει και στο Headbangers Ball της εποχής, ο δεύτερος δίσκος θα ταίριαζε πιο πολύ στο 120 Μinutes, η κατεξοχήν alternative εκπομπή του καναλιού. Αυτό βέβαια μετά από μια μόνο ακρόαση, οπότε μιλάμε για μια πρώτη εντύπωση, αλλά όπως και να έχει, εάν σας άρεσε ο πρώτος δίσκος, αυτός δεν πρόκειται  επ’ ουδενί να σας απογοητέψει. Το αντίθετο μάλιστα: πρόκειται για το επόμενο λογικό βήμα στην μουσική εξέλιξη της μπάντας. Ξεχωριστή μνεία αξίζει στο εξώφυλλο του δίσκου γιατί είναι μια πολύ προσεγμένη δουλειά του Γιάννη Νάκου/Remedy Art Design (KAMELOT, OCEANS OF SLUMBER, EVERGREY).

VORTEX
Tracklist: 

  1. IN A GOLDEN CAGE
  2. I WALK ALONE
  3. GLOW IN THE ABYSS
  4. CLOUDED SKY
  5. DAY ZERO
  6. VORTEX
  7. NOTHING LEFT
  8. ALIVE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here