DISTURBED mixtape

0
365












Let’s get down with the sickness

Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές του φετινού καλοκαιριού, αναμφισβήτητα είναι η παρθενική εμφάνιση των Αμερικάνων DISTURBED στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο Release Festival, στις 30 Ιουλίου. Αν και αργήσαμε να ανοίξουμε την αγκαλιά μας στους DISTURBED, ένα συγκρότημα να θυμίσω που μόνο στην Αμερική έχει πουλήσει πάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα και με πέντε σερί κυκλοφορίες τους να στρογγυλοκάθονται στην κορυφή των charts, η αναγνώριση τους πιστεύω πως πλέον θεωρείται δεδομένη.
Έχοντας στο ενεργητικό τους ένα πλούσιο υλικό και με αφορμή την επερχόμενη συναυλία τους, συγκεντρώσαμε 10 τραγούδια που θα θέλαμε να ακούσουμε. Επειδή όμως οι DISTURBED συνηθίζουν να έχουν στίχους διαφορετικής βαρύτητας, με κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα αλλά  και με θέματα ανθρώπινης πάλης απέναντι σε έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές εμπειρίες, για κάθε τραγούδι αναφέρονται μερικές λεπτομέρειες, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αποκωδικοποιήσουμε μερικές από τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες.

“Stricken”
Το “Ten thousanf fists” θεωρείται ένας από τους καλύτερους δίσκους των DISTURBED και θα μπορούσαμε να γεμίσουμε την λίστα μας μόνο από τούτο εδώ το άλμπουμ. Θα το περιορίσουμε όμως όσο τον δυνατόν περισσότερο και θα ξεκινήσουμε την λίστα με το “Stricken”. Το τραγούδι αναφέρεται σε μία πληγή που δημιουργείται από κάποιον άλλον η οποία δεν κλείνει ποτέ. Στην προκειμένη περίπτωση, από μία γυναίκα.

“Inside the fire”
Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των DISTURBED είναι το “Inside the fire” και ένα από τα πιο ανατριχιαστικά κομμάτια που έχουν γράψει. Η ιστορία του τραγουδιού είναι βασισμένη σε μία τραγική, βιωματική, εμπειρία του τραγουδιστή David Draiman, που στην ηλικία των 16 ετών έχασε την κοπέλα του η οποία αυτοκτόνησε. Οι στίχοι του τραγουδιού αναδεικνύουν τον πειρασμό της αυτοκτονίας που κατέτρωγε των Draiman, όπου πίσω από τον πειρασμό κρύβεται ο διάβολος, ώστε να μπορέσει να είναι μαζί με την αγαπημένη του, ακόμα και στον θάνατο.

“Asylum”
To “Asylum” είναι μία προέκταση του “Inside the fire”. Η αλήθεια είναι πως ένα γεγονός όπως αυτό που συνέβη στον Draiman, δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα και για πολλά χρόνια πάλευε ψυχικά και πνευματικά, πέφτοντας και στην καταδίκη των ναρκωτικών. Ενώ το “Inside the fire” δείχνει τον πειρασμό που σπέρνει ο διάβολος ώστε να αυτοκτονήσει για να βρεθεί ξανά με την παλιά του αγάπη, στο “Asylum” φανερώνεται η προσπάθεια να θαφτούν αυτές οι αναμνήσεις, ψάχνοντας απεγνωσμένα ανάμεσα στην λογική και την τρέλα να βρει γαλήνη.

“The game”
Το ντεμπούτο των DISTURBED σημαδεύτηκε ως μία πολύ μεγάλη επιτυχία. Ένα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν από το “The sickness” είναι το “The game”. Το κομμάτι μας μιλάει για την χειραγώγηση που ασκείται στους ανθρώπους και τον κίνδυνο με το να γίνονται παιχνίδια εις βάρος των ανθρώπινων συναισθημάτων.

“The vengeful one”
To “The vengeful one” είναι το πρώτο single του “Immortalized” και το πρώτο τραγούδι που το συγκρότημα έδωσε στην κυκλοφορία, μετά από τέσσερα χρόνια όπου οι DISTURBED είχαν μπει στον πάγο. Το κομμάτι αναφέρεται σε μία εποχή όπου έχει έρθει το τέλος του κόσμου, οι άνθρωποι έχουν φτάσει στην κορύφωση της καταστροφής τους και ο Άγγελος του Θανάτου, το Χέρι του Θεού, κοιτάζει από ψηλά την ανθρωπότητα, έτοιμος να δώσει το τέλος.


“Ten thousand fists”

Επιστροφή στο “Ten thousand fists” και στο ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ. Το κομμάτι είναι από τα “κλασικά” τραγούδια των DISTURBED και σχεδόν μόνιμο στα setlist της μπάντας. Το “Ten thousand fists” μιλάει για την ισχυρή δύναμη που δημιουργείται, όταν οι άνθρωποι ενώνονται για έναν σκοπό ή για κάτι το οποίο πιστεύουν. Όπως και στο εξώφυλλο, όταν παίζει η μπάντα το συγκεκριμένο κομμάτι, το κοινό συνηθίζει να σηκώνει ψηλά τις γροθιές του (καλύτερο από το να σηκώνουν τα κινητά τους).

“Who taught you how to hate”
Το τραγούδι “Who taught you how to hate” είναι από τον προτελευταίο δίσκο των DISTURBED, το “Immortalized”. Ένα αρκετά σκοτεινό, mid-tempo και groove-άτο τραγούδι, που στιχουργικά φανερώνει πως η πατρότητα ή η μητρότητα επηρεάζει τον άνθρωπο ως έναν βαθμό. Σε ερώτηση που είχε τεθεί στον David Draiman, αναφορικά με το κατά πόσο έχει επηρεαστεί στιχουργικά στο “Immortalized” από την γέννηση του γιού του, απάντησε : “Υπάρχουν σίγουρα αρκετές στιγμές σε αυτό το άλμπουμ που σχετίζονται με τον νέο μου ρόλο ως πατέρας. Για παράδειγμα, το κομμάτι που κλείνει τον δίσκο είναι ένα τραγούδι που ονομάζεται “Who taught you to hate” και γράφτηκε με την ιδέα ότι ένα παιδί που γεννιέται σε αυτόν τον κόσμο, έρχεται στη ζωή χωρίς μίσος και πως το μίσος είναι κάτι που διδάσκεται, ότι υπάρχει πάντα κάποιος που φυτεύει αυτόν τον σπόρο.

“Land of confusion”
Χωρίς ίχνος υπερβολής, οι DISTURBED στο “Land of confusion” έχουν δημιουργήσει μία από τις καλύτερες διασκευές των τελευταίων δέκα ετών. Αν και οι mainstream οπαδοί αναγνωρίζουν περισσότερο την διασκευή των DISTURBED στο τραγούδι των SIMON & GARFUNKEL, “The sound of silence”. Όμως, η μεταφορά του τραγουδιού των GENESIS στο απόλυτο ρυθμικό, γεμάτο όγκο, στιλ των DISTURBED, είναι αξεπέραστη. Βέβαια, όταν οι GENESIS έγραφαν το “Land of confusion”, ήταν στην περίοδο λίγο πριν την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, και οι στίχοι θέλουν να προτρέψουν τον κόσμο να παρακολουθεί καλύτερα τα γεγονότα και να μιλά ανοικτά εναντίον των κυβερνήσεων. Στην έκδοση των DISTURBED μπορούμε να δούμε μόνο μία διαφορετική προσέγγιση στο video clip της μπάντας, που δείχνει την διαφθορά των κυβερνήσεων, όπου κερδίζουν χρήματα από τους πολέμους, και την ανάγκη του κόσμου για έναν ήρωα ή έναν ηγέτη που θα τους οδηγήσει στην αντίσταση και την απελευθέρωση του.

“Indestructible”
Το ομότιτλο τραγούδι του “Indestructible” έχει δύο ερμηνείες. Η μία είναι προς τους στρατιώτες που δίνουν την μάχη τους μέσα στους πολέμους, προσπαθώντας να μείνουν άφθαρτοι από τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν και η δεύτερη ερμηνεία είναι απέναντι προς την μπάντα, που κατάφερε να επιτύχει και να κρατηθεί μία φιλία ανάμεσα τους, μέσα σε μία πολύ σκληρή βιομηχανία, όπου πάρα πολλά καλά και αξιόλογα συγκροτήματα, μάχονται να επιβιώσουν.

“Down with the sickness”
Ε καλά τώρα, νομίζω πως ακόμα και όσοι δεν έχουν ακούσει DISTURBED, αυτό το τραγούδι το γνωρίζουν. Ίσως και το τραγούδι-σήμα κατατεθέν της μπάντας, με το γνωστό σε όλους “oh-wa-ha-ha-ha”, το “Down with the sickness” είναι το κομμάτι που θα περιμένει περισσότερο η πλειοψηφία που θα δώσει το παρόν στην πλατεία νερού. Το τραγούδι αναφέρεται στην “μητέρα” κοινωνία και την κουλτούρα των καιρών μας που απορρίπτει οτιδήποτε φαίνεται ή δείχνει διαφορετικό και πως ο σύστημα αυτό είναι που χαρακτηρίζει την διαφορετικότητα ως ασθένεια.
Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here