Eddie would go – Ένα αφιέρωμα στη μασκότ των IRON MAIDEN που γίνεται 40 ετών

0
251












ΠΡΟΛΟΓΟΣ
H αρχέτυπη μορφή, ο κώδικας επικοινωνίας για το σινάφι μας. Ο Eddie, η θρυλική mascot των IRON MAIDEN. Από την ημέρα που πρωτοείδε το φως της ζωής μέχρι και τις μέρες μας, όπου τον βλέπεις (ραφτά, μπλούζες, τοίχους, γηπεδικά πανό) ξέρεις ότι εκεί υπάρχουν μεταλλάδες. Ο αγαπημένος μας Eddie γίνεται 40 χρονών αισίως! 40 χρόνια στέκει εκεί σαν εικόνισμα έτοιμο για προσκύνημα. Για να μαθαίνουν οι νέες γενιές, να γίνουν μέρος της οικογένειας των MAIDEN αλλά και εν συνεχεία μέρος του heavy metal. Ο Eddie ήταν εκεί. Στα σκοτεινά σοκάκια του Λονδίνου, νίκησε το διάβολο, τρελάθηκε, έγινε φαραώ, ταξίδεψε στο μέλλον, αναστήθηκε, τρομοκράτησε, λοβοτομήθηκε, κυρίευσε τους ουρανούς, πολέμησε, έφτασε στο διάστημα και επανήλθε ως Μάγια. Πάντα ήταν εκεί!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Η ιστορία του Eddie είναι γνωστή. Για την ακρίβεια από ένα παλιό αγγλικό ανέκδοτο. Ένα ζευγάρι μόλις είχε αποκτήσει το πρώτο του παιδί, αλλά δυστυχώς γεννήθηκε με ένα κεφάλι, ούτε χέρια, ούτε πόδια, ούτε τίποτα. Οι δύο γονείς απογοητευμένοι έτρεξαν στον γιατρό ο οποίος τους εξήγησε πως δε χρειάζεται να καταθέσουν τις ελπίδες τους εφόσον όταν το αγόρι φτάσει στην ηλικία των 14 που το κεφάλι του θα έχει πάρει πλήρες μέγεθος, θα το φτιάξουν και θα του προσθέσουν σώμα. Έτσι το ζευγάρι έκανε υπομονή και όταν έφτασαν τα 14α γενέθλια του Eddie του ανακοίνωσαν πως του έχουν ένα πολύ ξεχωριστό δώρο. Και τότε ο Ed απάντησε: “ Όχι άλλο ένα καπέλο!”. Βρετανοί!
Ο πρώτος Eddie ήταν απλά μια μάσκα η οποία βρισκόταν δίπλα στο λογότυπο των IRON MAIDEN στις πρώτες ημέρες του συγκροτήματος και με τη βοήθεια ενός τεχνικού, φίλου του Steve Harris, έβγαζε «αίμα» από το στόμα του με την βοήθεια μιας αντλίας δεξαμενής ψαριών στον στίχο του ομώνυμου τραγουδιού “See the blood begin to flow”. Και όλο αυτό στήθηκε καθώς ο μικρός Steve Harris ήταν οπαδός των KISS και δη του Gene Simmons και ήθελε οπωσδήποτε κάτι παρόμοιο όντας εντυπωσιασμένος από τα show των Αμερικάνων. Για την ιστορία αυτή η πρώτη μορφή του Eddie ανήκε στον υπεύθυνο για τον φωτισμό των MAIDEN, Dave “Lights” Beasley.

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Τα χρόνια πέρασαν και οι IRON MAIDEN μεγάλωναν τον πυρήνα των οπαδών τους και το δισκογραφικό συμβόλαιο ήταν πολύ κοντά. Εν τέλει γίνεται πραγματικότητα και τα ηνία αναλαμβάνει ο «πατέρας» του Eddie, Derek Riggs. Απεικονίζει τον πρώτο Eddie σε ένα σοκάκι του ανατολικού Λονδίνου να τρομοκρατεί έναν νεανία. Δεν αποκαλύπτει όμως το πρόσωπό του κάτι που θα συνέβαινε λίγο αργότερα. Το πρώτο IRON MAIDEN άλμπουμ είναι γεγονός και άπαντες βλέπουν το πρόσωπο του Eddie. Δέος! Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Joey Jordison (SLIPKNOT) πως αγόρασε τον πρώτο δίσκο λόγω της δυναμικής του εξωφύλλου. Επίσης, ο Lars Ulrich είχε δηλώσει στο “Flight 666” πως όταν είδε, τότε, το πρώτο άλμπουμ των MAIDEN είχε μείνει με ανοιχτό το στόμα. Εκθείασε το συγκρότημα λέγοντας πως “είχαν τους καλύτερους δίσκους, τα καλύτερα εξώφυλλα, τις καλύτερες μπλούζες”. Όλα αυτά τα χρωστούσαν οι IRON MAIDEN στον Derek Riggs που σχεδίασε μια mascot η οποία μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε μορφή ήθελε το συγκρότημα. Ο Steve – O, επίσης, από το reality “Jackass” είχε δηλώσει πως “έχουν τα πιο γαμάτα εξώφυλλα δίσκων στη μουσική βιομηχανία” και τέλος ο Mick Wall, που είναι Βρετανός δημοσιογράφος, παρουσιαστής και συγγραφέας, περιγράφει τον Eddie ως “αθάνατη ψυχή, το σύμβολο της νεότητας και το αμείλικτο πνεύμα της μουσικής”. Όσον αφορά τον Eddie έχει μιλήσει και το ίδιο το συγκρότημα και συγκεκριμένα ο Bruce Dickinson λέγοντας χαρακτηριστικά: “Κάνει τη δύσκολη δουλειά. Είναι εκεί σε κάθε δίσκο και εξώφυλλο για να μπορούμε εμείς να κυκλοφορούμε άνετα και να πίνουμε μπύρες χωρίς να μας ενοχλούν”. Φυσικά, η δήλωση του αυτή έγινε την εποχή του “Piece of mind” γιατί στις μέρες είναι λίγο δύσκολο να μην τον αναγνωρίσεις στο δρόμο.

EDDIE ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανά τα χρόνια, τα artworks των MAIDEN έχουν δεχθεί σκληρή κριτική και έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενα, όπως για παράδειγμα το εξώφυλλο του “Sanctuary” (single του 1980) στο οποίο βλέπουμε τον Eddie να στέκεται περήφανος πάνω από το πτώμα της Margaret Thatcher, κρατώντας ένα μαχαίρι γεμάτο αίματα. Βέβαια, ο δίσκος που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ήταν το πολυβραβευμένο “The Number of the Beast”, στου οποίου το εξώφυλλο βλέπουμε τον Eddie να ελέγχει τον Σατανά σαν να είναι μαριονέττα του. Αρχικά αυτό το ανατριχιαστικά όμορφο έργο δημιουργήθηκε για το “Purgatory” (single του 1981) αλλά η μπάντα και ο μάνατζερ το βρήκαν τόσο καλό που ήθελαν να το κρατήσουν για τον επόμενο full-length δίσκο. Όταν κυκλοφόρησε, η οργάνωση “Ηθική Πλειοψηφία” (οργανισμός που είχε να κάνει με το χριστιανισμό και το κόμμα των Φιλελεύθερων) χαρακτήρισε τους IRON MAIDEN ως σατανιστές και ξεκίνησαν να διοργανώνουν δημόσιες συναθροίσεις στις οποίες έκαιγαν δίσκους, στίχους, φωτογραφίες και οτιδήποτε είχε να κάνει με το συγκρότημα, πράγμα όμως που δε δούλεψε όπως θα ήθελαν και αντιθέτως, έδωσε στους Βρετανούς ακόμη μεγαλύτερη φήμη. Όλα αυτά λόγω του Eddie φυσικά. Επίσης, την περίοδο των Ταραχών (The Troubles: εθνο-εθνικιστική σύγκρουση στη Βόρεια Ιρλανδία) οι οποίες διήρκησαν από το 1968 έως και το 1998, ο Eddie the Head υιοθετήθηκε ως μη επίσημη μασκότ από τους Ulster Freedom Fighters (παραστρατιωτική οργάνωση της εποχής που ήταν υπεύθυνη για περισσότερους από 400 θανάτους) και αποτελούσε την κεντρική φιγούρα σε πολλές τοιχογραφίες της ομάδας. Για το λόγο αυτό, οι MAIDEN δεν έπαιξαν το “The Trooper” στο Μπέλφαστ διότι το artwork έχει χρησιμοποιηθεί σε αυτές τις τοιχογραφίες.

TA ΕΞΩΦΥΛΛΑ
16 στούντιο δίσκους κοσμεί η φιγούρα του Eddie αλλά και ακόμα περισσότερες κυκλοφορίες που πραγματικά θέλεις τόμους για να τα μπορέσεις να τα αναφέρεις όλα.
Έχουμε και λέμε:

IRON MAIDEN: Εξώφυλλο που προκάλεσε και προκαλεί δέος ακόμα και σήμερα, 38 χρόνια μετά! Το πρόσωπο αποκαλύπτεται και σπέρνει τον πανικό σε όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία.

KILLERS: Ο Eddie παίρνει το τσεκούρι ανά χείρας και κανένας δε γλιτώνει. Πολύ θα ήθελα να έβλεπα το πρόσωπο του άτυχου νεαρού που έπεσε στα χέρια του. Τα κτίρια από πίσω απεικονίζουν τη γειτονιά στην οποία έμενε τότε ο Derek Riggs.

ΤΗΕ NUMBER OF THE BEAST: Όπως ανέφερα και παραπάνω, το εξώφυλλο προοριζόταν για το “Purgatory” αλλά ο σοφός Rod Smallwood είχε άλλη γνώμη. Ο Eddie είναι πάνω από όλους, «χειραγωγεί» ακόμα και τον Σατανούλη, ο οποίος με τη σειρά του έχει για μαριονέτα έναν μικρότερο Eddie.

PIECE OF MIND: Μεσαιωνικό το ύφος του δίσκου, μεσαιωνικός και ο Eddie. Σε αυτό το άλμπουμ βλέπουμε για πρώτη φορά τη λοβοτομή που έχει στο κεφάλι του. Ο Eddie «τρελαίνεται» και μαζί του φοράνε ζουρλομανδύα όλοι οι μεταλλάδες μη μπορώντας να διανοηθούν που θα φτάσει το συγκρότημα.

POWERSLAVE: Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εξώφυλλα όλων των εποχών σε όλα τα είδη της μουσικής. Οι IRON MAIDEN είναι στην κορυφή του κόσμου και ο Eddie γίνεται Φαραώ. Η είσοδος προς το ναό είναι στον καβάλο του ενώ όσοι έχουν τον δίσκο μπορούν να βρουν διάφορα πραγματάκια καλά κρυμμένα όπως για παράδειγμα τη φράση “Indiana Jones was here”.

SOMEWHERE IN TIME: Ή αλλιώς η κορυφαία δουλειά του Derek Riggs. O Eddie απεικονίζεται ολόκληρος σε μια ρομποτική μορφή που προκαλεί δέος σε όποιον βλέπει το εξώφυλλο. Βγαλμένος, στην κυριολεξία, από το μέλλον ακολουθεί τη μουσική των MAIDEN ενώ σε αντίθεση με το όλο concept ο Derek Riggs σε όλο το artwork έχει μπολιάσει όλη την ιστορία των IRON MAIDEN με ονομαστικές αναφορές. West Ham – Arsenal, 7 – 3!

SEVENTH SON OF A SEVENTH SON: Ο Smallwood είχε ζητήσει από τον Riggs κάτι σουρεαλιστικό και άκρως αλλόκοτο για τον καλύτερο δίσκο της μπάντας. Ο Riggs του φέρνει παγόβουνα και τη γέννηση του μικρού Eddie (O Edison κάνει την εμφάνισή του στο “Accident of birth του Bruce Dickinson το 1997).

NO PRAYER FOR THE DYING: Για άλλη μια φορά ο Eddie βγαίνει από τον τάφο του (η πρώτη στο “Live after death), χρησιμοποιώντας ως… βοήθεια τον λαιμό ενός άτυχου ανθρώπου. Ο Riggs άφησε την πιο μοντέρνα εκδοχή και επέστρεψε στην πρώτη μορφή της μασκότ.

FEAR OF THE DARK: O πρώτος Eddie που δεν σχεδιάστηκε από τον Derek Riggs αλλά από τον Melvin Grant. Ο Riggs απορρίφτηκε καθώς σύμφωνα με τον Smallwood το συγκρότημα ήθελε μια πιο αναβαθμισμένη μορφή της mascot για τη δεκαετία του ’90.

X-FACTOR: O λοβοτομημένος Eddie επιστρέφει στην πιο «ζωντανή» του μορφή μέχρι και σήμερα. Η μπάντα για ακόμα μία φορά αλλάζει σχεδιαστή και επιλέγει τον Hugh Syme, που είναι γνωστός για τη συνεργασία του με τους RUSH.

VIRTUAL XI: Οι MAIDEN στρέφονται πάλι στον Melvin Grant και εκείνος επιστρέφει με έναν Eddie βγαλμένο από την κόλαση που προσπαθεί να αρπάξει ένα παιδί καθώς βλέπει ποδόσφαιρο μέσα από γυαλιά εικονικής πραγματικότητας.

BRAVE NEW WORLD: Στο reunion των IRON MAIDEN δε θα μπορούσε να λείψει ο Derek Riggs. Ο Eddie γίνεται συννεφιασμένος ουρανός ο οποίος εξαπολύει κεραυνούς πάνω από το Λονδίνο. Από τις καλύτερες δουλειές του συγκροτήματος!

DANCE OF DEATH: Eddie the Reaper. Από τα πιο «άσχημα» εξώφυλλα που είχαν οι MAIDEN αν όχι το χειρότερο. Ο David Patchett (δημιουργός του artwork) ζήτησε να μη μπει το όνομά του στα credits του δίσκου καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκρότημα χρησιμοποίησε τη δουλειά του χωρίς εκείνη να είναι απολύτως έτοιμη.

A MATTER OF LIFE AND DEATH: O Εddie για πρώτη και τελευταία φορά είναι ο κομπάρσος της υπόθεσης καθώς απεικονίζεται σαν στρατιώτης πάνω σε ένα τανκ και μάλιστα στο back ground του δίσκου.

FINAL FRONTIER: To 2010 είδαμε την πιο αλλόκοτη μορφή του Eddie. Σε μορφή εξωγήινου πλέον, είναι κάτι που προσπαθεί να μοιάσει στον Eddie χωρίς επιτυχία. Οι οπαδοί δεν αγκάλιασαν αυτή τη μορφή της λατρεμένης mascot και ο Steve Harris έσπευσε να πει πως “ίσως να είναι η πιο εξωφρενική μορφή που έχει πάρει”.

ΤΗΕ ΒΟΟΚ ΟF SOULS: Λιτό αλλά και μεγαλοπρεπέστατο παράλληλα. Το εξώφυλλο του δίσκου απεικονίζει τον Eddie σε μορφή Μάγια δια χειρός Mark Wilkinson που έχει σχεδιάσει και την παραμικρή λεπτομέρεια πάνω στο σώμα του.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Ότι και να γράψεις για τον Eddie είναι πραγματικά λίγο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον λόγο. Είναι κάτι σαν τον Ιησού με όποια δόση υπερβολής και ιεροσυλίας. Είναι αυτό που μας κάνει να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μεταλλάδες. Είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν δημιουργούμε ένα συγκρότημα. Να βρούμε τη δική μας mascot. Eίναι η μορφή που έκανε το heavy metal παγκοσμίως γνωστό. Είναι μέρος της μεγαλύτερης και επιδραστικότερης metal μπάντας όλων των εποχών. Είναι πολλά. Είναι ο Εddie!
Eddie would go!
Nτίνος “Benjamin Breeg” Γανίτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here