ELYSION interview (Christianna)

0
1634

Return with style

Ελάχιστες μέρες πριν την εμφάνισή των ELYSION στο Release (Τετάρτη 7 Ιουνίου) μαζί με τους NIGHTWISH, IN FLAMES και INSOMNIUM, βρεθήκαμε face to face στο πάντα φιλόξενο Arch Beer House, με την τραγουδίστρια του σχήματος, Christianna, για να μιλήσουμε όχι μόνο για την επερχόμενη συναυλία τους, αλλά και για το Bring out your dead, το δίσκο τους, που βγήκε ύστερα από 9 χρόνια απουσίας.

Έχουμε το νέο σας άλμπουμ, το “Bring out your dead”, που βγήκε πριν λίγες μέρες από τη Massacre, αλλά και την επερχόμενη εμφάνισή σας με τους NIGHTWISH στο Release. Ξεκινάμε με τα του δίσκου και την ερώτηση που φυσιολογικά πρέπει να αναμένεις. Βγάλατε δίσκο μετά από εννιά χρόνια δισκογραφικής απουσίας. Πως το δουλέψατε μεταξύ σας; Όταν βγάλατε το δίσκο είπατε ότι είστε μία καινούργια μπάντα ή ότι θα συνεχίζατε από εκεί που ήσασταν;
Η αλήθεια είναι ότι δεν τέθηκαν ποτέ τέτοια ερωτήματα. Αυτό που είπαμε, είναι ότι μετά από τόσα χρόνια απουσίας, θα έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε την επικοινωνία μας με τον κόσμο, να δώσουμε τη μουσική μας έτσι όπως θέλαμε, αλλά δεν νιώσαμε ότι είχαμε χάσει ποτέ ουσιαστικά την επαφή μας με τον κόσμο. Σε αυτό συνέβαλλε το γεγονός, ότι στα χρόνια της απραγίας μας, βλέπαμε ότι οι φίλοι μας ανά τον κόσμο γίνονταν περισσότεροι, κάτι το οποίο μας έδινε πολύ μεγάλη δύναμη και θέληση να βγάλουμε κάτι πάρα πολύ όμορφο, να τους τιμήσουμε που ποτέ δεν μας ξέχασαν, που περίμεναν προφανώς κάτι πάρα πολύ καλό από εμάς μετά από τόσον καιρό. Δεν νιώσαμε ποτέ ότι ήμασταν καινούργια μπάντα, διότι ήμασταν πιστοί στον χαρακτηριστικό μας ήχο, έχουμε κρατήσει την ταυτότητά μας και είμαστε αναγνωρίσιμοι, απλά προσπαθήσαμε να εμπλουτίσουμε τον ήχο μας με κάποια πράγματα που μας ταιριάζουν απόλυτα στο σήμερα και να ελπίσουμε για το καλύτερο, το οποίο βλέπω να έρχεται και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό.

Λογικά, είχατε στο νου σας να κάνετε κάτι νωρίτερα, αλλά ήρθε η πανδημία και σας καθυστέρησε…
Κάπως έτσι έγινε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μπάντα που να έχει στο μυαλό της να κάνει μία τόσο μακρόχρονη απουσία. Είχαν προκύψει κάποια μικροθέματα που κόλλησαν λίγο την κατάσταση, όχι κάτι σημαντικό, αλλά ήρθε και η πανδημία και το αποτελείωσε όλο αυτό. Δεν θέλαμε να κυκλοφορήσουμε κάτι που θεωρούμε πως είναι η πιο δυνατή μας δουλειά εν καιρώ πανδημίας που δεν θα μπορούσαμε να παίξουμε πουθενά, δεν θα μπορούσαμε να το μοιραστούμε όπως θέλαμε. Θα ήταν σαν να πετούσαμε το έργο μας στον κουβά. Είχαμε υπομονή, λοιπόν και με πολύ μεγάλη ευγνωμοσύνη το λέω ότι είχαν υπομονή και οι φίλοι μας, οπότε φτάσαμε αισίως στο 2023.

Όλη αυτή η διαδικασία, λειτούργησε δημιουργικά ή πιο αγχωτικά; Άλλοι λειτουργούν καλύτερα σε καθεστώς άγχους. Δεν ξέρω πως λειτουργούν τα πράγματα στους ELYSION
Δεν μπορώ να πω ότι μέσα σε 9 χρόνια υπήρχε καθεστώς άγχους, αφού είχαμε όσο χρόνο χρειαζόμασταν για να γίνουν τα πράγματα όπως τα θέλαμε. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει μία πίεση ώστε να παρουσιάσεις κάτι που να άξιζε την αναμονή. Όταν μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς ότι πρέπει να ξεπεράσεις την προηγούμενη δουλειά σου, μπαίνεις ταυτόχρονα και σε μία μανιέρα που καταλύει κάθε αυθορμητισμό. Αυτό δεν θέλαμε να το κάνουμε σε καμία περίπτωση. Δημιουργικά, θα έλεγα ότι μας βοήθησε η περίοδος της πανδημίας, επειδή αναθεωρήσαμε ένα μέρος του υλικού και μας προσέδωσε μία πιο σκοτεινή ατμόσφαιρα, αφού είχαμε χρόνο να κάνει ο καθένας την ενδοσκόπησή του, με πολλά κοινωνικά ερεθίσματα να δίνουν έναυσμα για στίχους και μουσικές. Θέλαμε να ενσωματώσουμε τη νέα συγκυρία, ώστε να είναι ακόμα πιο σύγχρονο αυτό που θα βγάζαμε.

Γενικότερα ο δίσκος βγάζει μία προσπάθεια για πέρασμα από το σκοτάδι στο φως. Λειτούργησε λίγο καθαρτικά για εσάς αυτό το πέρασμα, ακόμα και το πέρασμα από την πανδημία στην κανονικότητα;
Ναι, φυσικά, παρότι αντιμετωπίσαμε πιο συμβολικά την ατμόσφαιρα της πανδημίας, η οποία σε προσωπικό επίπεδο μ’ έφερε αντιμέτωπη με την ασχήμια που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του. Βλέποντας όλα αυτά που συνέβαιναν σε παγκόσμια κλίματα, συνειδητοποίησα ότι ο μεγαλύτερος εχθρός δεν έρχεται απ’ έξω, αλλά από μέσα. Η πανδημία θα φύγει, με θύματα προφανώς και το λέω με σεβασμό στα θύματα, αλλά τα πράγματα που σαπίζουν μέσα μας και μας κάνουν χειρότερους και μικρούς δεν φεύγουν ποτέ, εκτός αν τα ξορκίσουμε εμείς. Κι αυτό ήταν και το νόημα του τίτλου του δίσκου, που αντιπροσωπεύει και τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Να ξεφορτωθούμε, δηλαδή, ότι σαπίζει μέσα μας και να πορευτούμε προς κάτι πιο φωτεινό.

Πάμε σε κάτι πιο φρέσκο όμως τώρα, αφού ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες ότι θα ανοίξετε τη συναυλία των NIGHTWISHIN FLAMESINSOMNIUM. Φαντάζομαι πως είναι όνειρο ζωής να παίξετε μαζί με τους NIGHTWISH και τη Floor Jansen, έτσι; Πως προέκυψε;
Είμαστε ελάχιστες μέρες πριν το φεστιβάλ και είμαστε με τα μυαλά στα κάγκελα, όπως λέμε. Το μάθαμε πολύ πρόσφατα κι έχουμε πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, με δημιουργικό άγχος αλλά και λαχτάρα. Θα προσπαθήσουμε να συνδυάσουμε τραγούδια από τα δύο πρώτα άλμπουμ, που ήδη ξέρει ο κόσμος και δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω, αλλά και καινούργιο υλικό. Έχουμε πολύ αγωνία γιατί θα παρουσιάσουμε τραγούδια από το “Bring out your dead” για πρώτη φορά και είναι ένα όνειρο ότι θα τα παίξουμε ανοίγοντας για τους NIGHTWISH, μπροστά στο ελληνικό κοινό. Θα σου πω μία ιστορία: Είχαμε πάει με μία παρέα στη συναυλία των NIGHTWISH στον Λυκαβηττό, το 2005 και κοιτούσα αποχαυνωμένη την Tarja, που έχει κι αυτή μία μαγική υπόσταση στη σκηνή, που σε πάγωνε, ιδιαίτερα εμένα που ήμουν σκληροπυρηνική οπαδός για πολλά χρόνια. Είχε πει κάποια στιγμή, «κάνε μια ευχή και μια μέρα θα είσαι εκεί», την ώρα που έπαιζαν ένα κομμάτι. Και είναι φοβερό ότι τελικά με το συγκρότημά μου, με την οικογένειά μου, θα είμαι εκεί. Όλα τα συγκροτήματα είναι εκπληκτικά, ίσως η καλύτερη συναυλία του καλοκαιριού, αλλά οι NIGHTWISH είναι μαγικοί και η Floor Jansen, είναι ίσως η μοναδική παρουσία πίσω από το μικρόφωνο, για την οποία δεν έχει πέσει ποτέ στην αντίληψή μου, αρνητικό σχόλιο. Δεν υπάρχει άνθρωπος να έχει βρει ψεγάδι γι’ αυτή την υπεράνθρωπη τραγουδίστρια, η οποία μάλιστα βγήκε νικήτρια μέσα στην προηγούμενη χρονιά σε όλες τις μάχες που έδωσε, με τον καλύτερο τρόπο. Βέβαια οι NIGHTWISH είναι πολλά παραπάνω, αφού μιλάμε για συνθετικά και στιχουργικά αριστουργήματα, για μαθήματα ενορχήστρωσης.

Κοίταζα τις προάλλες το προφίλ σας στο Spotify, επειδή πρέπει να πηγαίνουμε σύμφωνα με όσα συμβαίνουν στην εποχή μας στη μουσική βιομηχανία και βλέπω ότι έχετε έναν ασύλληπτο αριθμό μηνιαίων ακροατών που φτάνει ή ξεπερνάει τις 350.000, που είναι ένα τεράστιο νούμερο. Συγκροτήματα με πολύ μεγάλη δισκογραφία, μπορεί να μην φτάνουν ούτε τους μισούς ακροατές από τους ELYSION. Πως εξηγείς το γεγονός πως παρότι δεν έχετε νέα τραγούδια για πολλά χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που σας ακούν, συνεχώς μεγαλώνει;
Αυτό ήταν κάτι που μας εξέπληξε κι εμάς τους ίδιους γιατί κακά τα ψέματα ήμασταν μία μπάντα που είχαμε μία σιωπηλή απουσία για πολλά χρόνια κι έχουμε καιρό να εμφανιστούμε και live. Ήθελα να σου πω πριν, που με ρώτησες αν είχαμε άγχος κάνοντας τον τρίτο δίσκο μας, ήταν ότι βλέπαμε πως ο κόσμος που μας ακούει συνεχώς αυξάνεται. Αυτό δεν θα μπορούσε να μη μας δώσει δύναμη για να παρουσιάσουμε ό,τι πιο καλό και δυνατό γίνεται. Είμαστε τρομερά ευγνώμονες που βλέπουμε ότι μπαίνουμε σε σπίτια σε όλον τον κόσμο και δεχόμαστε μηνύματα από την τελευταία γωνιά της γης. Μακάρι να είχαμε τη στήριξη και τη δυνατότητα να κάνουμε περισσότερες συναυλίες/περιοδείες στο εξωτερικό ώστε να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους. Το πώς συνέβη αυτό, μπορεί να το δει κάποιος κακοπροαίρετα, μπορεί να το δει κι έτσι όπως είναι. Γενικώς, στην Ελλάδα, μερικές φορές, αν κάνεις κάτι καλό, αυτό ενοχλεί. Οπότε αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν μας πειράζει. Έχουμε σκεφτεί κι εμείς πως μπορεί να έχει γίνει αυτό που είπες, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές εξηγήσεις. Είναι ωραία τα κομμάτια και θέλει να τα ακούει ο κόσμος. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Εδώ πρέπει να πω κάποια πράγματα που τα λέω και στο Rock HardThe Pod. Ενώ στο YouTube, μπορείς να πληρώσεις, για να κάνεις προώθηση και να πάρεις views, στο Spotify, δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο. Εκεί σε ακούει μόνο όποιος κλικάρει για να ακούσει τη μουσική σου. Το Spotify δεν «πειράζεται». Το λέω για να λυθούν μερικές απορίες ακόμα.
Αν δεν υπάρχει και καμία ενόχληση από πουθενά, λες ότι δεν κάνεις και κάτι καλά…

Στα τρία εξώφυλλα των δίσκων σας, παρότι τα έχουν φτιάξει διαφορετικοί καλλιτέχνες, έχουν ως κοινό θέμα, μία γυναικεία φιγούρα. Έγινε τυχαία ή υπάρχει κάποιος λόγος; (σ.σ. επισήμανση Γιάννη Σαββίδη)
Να σου πω την αλήθεια, δεν το είχα παρατηρήσει. Και στις τρεις περιπτώσεις, είχα εμπιστευτεί απόλυτα την αρτιότητα και το γούστο του κάθε designer. Δεν είχαμε δώσει κάποια κατεύθυνση, απλά ήταν κάτι που θεώρησαν ότι ταιριάζει με την ατμόσφαιρά μας.

Στο τελευταίο, ειδικά, άλμπουμ, το συνδυάζω και με το video clip.
Σωστά. Στο τελευταίο που φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Τζώρτζης, προέκυψε φωτογραφίζοντας μία κοπέλα που θεωρούσαμε κι εμείς ότι αποτυπώνει όλη τη μελαγχολία του δίσκου, μια πιο στατική εικόνα, που δείχνει ότι μπορεί να περιμένει κάτι καλύτερο. Βγήκε πολύ ωραίο το εξώφυλλο και θεωρήσαμε ότι ήταν καλό να κουμπώσει και με το video clip, με το να μας κάνει την τιμή η ίδια κοπέλα να αποτελέσει το alter ego μου, τη σκοτεινή μου πλευρά, με την οποία θα πρέπει να συμφιλιωθώ εγώ ή ο καθένας, για να προχωρήσουμε μπροστά. Που κι αυτό αποτυπώνει ένα γενικό νόημα του δίσκου.

Έχετε κάτι άλλο πέρα από τη συναυλία με τους NIGHTWISH, που να περιμένουμε από τους ELYSION στο άμεσο μέλλον;
Θα κάνουμε ένα μεγάλο αθηναϊκό ραντεβού με τους φίλους μας, το οποίο θα το κάνουμε το φθινόπωρο, που θα ανακοινώσουμε όταν έχουμε σίγουρη ημερομηνία. Θέλουμε να είναι ένα τεράστιο party, να το φτιάξουμε όπως θέλουμε, να τιμήσουμε όλους μας τους φίλους κι από εκεί να ξεκινήσουμε να παίξουμε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας που έχουμε αφήσει ημερομηνίες ανοιχτές. Θα γίνουν συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο και τα Γιάννενα μέσα στο φθινόπωρο/χειμώνα, ελπίζω κι από εκεί και πέρα, το ενδεχόμενο του εξωτερικού είναι πάντα ανοιχτό. Δεν έχω κάποια ανακοινώσιμο tour αυτή τη στιγμή, αλλά είμαι σίγουρη πως πολύ σύντομα θα έχουμε κάτι να συζητήσουμε.

Να ευχηθούμε τα καλύτερα για το γκρουπ, για το δίσκο, με μικρότερο κενό στη συνέχεια και να πάνε όλα καλά στη συναυλία στο Release.
Ευχαριστώ πολύ εσένα και όλη τη συντακτική σας ομάδα. Σας περιμένουμε την Τετάρτη 7 Ιουνίου στο Release, όπου ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών και να περάσουμε τέλεια.

Σάκης Φράγκος
Video: Έλενα Βασιλάκη
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τζώρτζης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here