EPICA interview (Mark Jansen)

0
682

“From Alpha to Omega”

Οι EPICA μας επισκέπτονται σχεδόν έναν χρόνο μετά την εμφάνιση τους στην Αθήνα, τότε στο Release festival, τώρα στο Floyd, για ακόμα μία συναυλία, στις 26 Οκτωβρίου. Το συγκρότημα του συμφωνικού metal, που με σκληρή δουλειά έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες μπάντες του είδους, έρχεται έχοντας στις αποσκευές του ένα πολύ καλό σερί, με πραγματικά καλές κυκλοφορίες δίσκων και εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία, να συνομιλήσουμε με τον ιδρυτή του συγκροτήματος Mark Jansen, ο οποίος μας μίλησε για την πορεία της μπάντας μέχρι σήμερα, ποια είναι τα πλάνα των EPICA για το μέλλον και τις σκέψεις του για την συμφωνική metal σκηνή.

Γεια σου Mark, ελπίζω να είσαι καλά και όλα να πηγαίνουν καλά στην περιοδεία. Είναι ένας μακρύς δρόμος από το “Phantom agony” μέχρι το άλμπουμ “Omega” και μέσα από αυτό το ταξίδι έχουμε δει μια μπάντα να αναπτύσσεται σημαντικά, τόσο μουσικά όσο και εμπορικά. Είναι ένα αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες για την επιτυχία;
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Υποθέτω ότι είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Είναι αλήθεια ότι είμαστε μια σκληρά εργαζόμενη μπάντα, αλλά η ανάπτυξη έχει προέλθει από το συνδυασμό της σκληρής δουλειάς με το να κάνεις έξυπνες επιλογές στη μουσική βιομηχανία, κάτι που μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, στοχεύοντας πάντα για δημιουργία υψηλής ποιότητας άλμπουμ, να συνεργαζόμαστε με καλούς παραγωγούς, αναπτύσσοντας τις ζωντανές εμφανίσεις μας και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το γεγονός ότι έχουμε μια χαρισματική τραγουδίστρια όπως η Simone.

Πάνω σε αυτό που αναφέρεις, σχετικά με την ανάπτυξη των live σας, μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση η εξέλιξή σας πάνω σε αυτό το θέμα. Η απόδοσή σας είναι εξαιρετική και τα show σας θεαματικά. Το “Omega alive” και το επετειακό live των 20 ετών είναι κατατοπιστικά παραδείγματα. Υπάρχουν σκέψεις ή σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη σε αυτό που βλέπουμε πλέον από εσάς στην σκηνή;
Πάντα προσπαθούμε να φέρουμε τις ζωντανές εμφανίσεις στο υψηλότερο επίπεδο που μπορούμε. Είναι μια ατελείωτη προσπάθεια να δημιουργούμε πιο ελκυστικά show. Όταν συνεχίζεις να αναπτύσσεις την σκηνική σου παρουσία, ανοίγουν πόρτες σε καλύτερες θέσεις σε φεστιβάλ. Οι άνθρωποι λατρεύουν να βλέπουν μεγάλα show σε φεστιβάλ.

Τον περασμένο Μάιο ανοίξατε 2 συναυλίες για τους METALLICA. Πώς ήταν η εμπειρία του να είσαι σε μια τέτοια σκηνή και ποιο είναι το αυτό που δεν θα ξεχάσετε από εκείνες τις νύχτες;
Ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα το να παίξουμε σε αυτές τις δύο συναυλίες και όταν παίξαμε και τρίτη φορά, ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Για να παίξεις σε μια τόσο διαφορετική σκηνή απαιτούνται αρκετές δεξιότητες αυτοσχεδιασμού στο συγκρότημα, καθώς σχεδόν τίποτα απ’ όσα έχεις συνηθίσει δεν είναι το ίδιο σε αυτή τη σκηνή. Πρέπει να πας με τη ροή και να χρησιμοποιήσεις τη σκηνή όσο καλύτερα μπορείς. Κάθε στιγμή οι άνθρωποι μπορούν να σε δουν, δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτείς για ένα δευτερόλεπτο χαχα. Αλλά νομίζω ότι τα πήγαμε πολύ καλά και αξιοποιήσαμε αυτό το στάδιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα παιδιά από τους METALLICA ήρθαν επίσης να πουν γεια και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι όλα ήταν εντάξει για εμάς, αυτή ήταν πραγματικά μια ωραία κίνηση από αυτούς. Καθώς είναι η μεγαλύτερη metal μπάντα του κόσμου, πολλές άλλες μπάντες μπορούν να μάθουν από τον επαγγελματισμό τους αλλά και την καλοσύνη τους προς άλλες μπάντες.

Το “Omega” έχει κυκλοφορήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου. Κατά την γνώμη μου είναι ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ σας. Τι πιστεύεις ότι κέρδισαν οι EPICA από αυτό το άλμπουμ;
Το άλμπουμ έτυχε πολύ καλής υποδοχής, τόσο από τους οπαδούς όσο και από τον Τύπο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός και πάλι λόγω αυτού του άλμπουμ. Δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα στο “Omega”. Θα είναι απλώς δύσκολο να το ξεπεράσουμε χαχα. Έτσι θα συνεχίσουμε να πειραματιζόμαστε λίγο, καθώς δεν θέλουμε να κάνουμε ένα αντίγραφο του “Omega”, που θα είναι αυτομάτως λιγότερο καλό από το ίδιο το “Omega”. Έτσι θα προκαλέσουμε τους εαυτούς μας και θα δοκιμάσουμε νέα πράγματα χωρίς να χάσουμε τον τυπικό ήχο των EPICA. Έτσι θα υπάρχουν πάντα τα τυπικά συστατικά των EPICA όπως χορωδίες, συμφωνική ορχήστρα, τα φωνητικά της Simone και τα δικά μου και διάφορα στυλ του metal.

Έχετε κάποια σχέδια για το επόμενο άλμπουμ ή κάποιο υλικό έτοιμο;
Μόλις αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε ένα νέο άλμπουμ, οπότε είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή, μπορεί να πάει προς πολλές κατευθύνσεις μέχρι να βρούμε το σωστό vibe.

Το EPAlchemy project” ήταν πολύ ενδιαφέρον και μια πολύ ευχάριστη έκπληξη που συμμετείχαν πολλοί μουσικοί, προσθέτοντας ποικιλία στη μουσική σας παλέτα. Πώς προέκυψε αυτό;
Ήταν μια ιδέα που είχαμε κατά τη διάρκεια της εποχής του covid, καθώς πολλές συναυλίες ακυρώθηκαν, θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο μας με σύνεση και αποφασίσαμε να σκεφτούμε έξω από το κουτί με αυτήν την κυκλοφορία. Δεν υπήρχαν περιορισμοί, απλά θέλαμε να δημιουργήσουμε νέα μουσική με μουσικούς που μας αρέσουν πολύ. Έτσι, η μουσική δεν θα υπήρχε χωρίς αυτούς τους καλεσμένους. Τα περισσότερα τραγούδια γράφτηκαν μαζί με τους καλεσμένους.

Με ποιον μουσικό θέλεις να συνεργαστείς και δεν τα έχεις καταφέρει ακόμα;
Ήθελα να συνεργαστώ με τον Ed Warby (ex GOREFEST, AYREON) για ένα κομμάτι, και κάποιες ιδέες είχαν ήδη βγει στην επιφάνεια, αλλά τελικά δεν συνέβη. Αλλά πάντα θα υπάρχει η επόμενη φορά.

Mark έχεις συνδέσει το όνομά σου με το συμφωνικό είδος του metal, με τους AFTER FOREVER, EPICA and MaYaN. Έχεις σκεφτεί να συμμετέχεις σε ένα project που θα είναι εντελώς διαφορετικό με ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα?
Το έχω κάνει ήδη (σ.σ. με έπιασε αδιάβαστο)! Τα δύο σόλο άλμπουμ της Laura Macri (“Terra” και “What we believe”) είναι διαφορετικά και δεν σχετίζονται με το metal. Είναι διασκεδαστικό να δουλεύω πάνω σε μουσική που ξεπερνά τον κόσμο στον οποίο έχω συνηθίσει να δουλεύω.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη συμφωνική metal σκηνή σήμερα; Υπάρχουν πολλά συγκροτήματα, με παρόμοιες μουσικές αναφορές, αλλά λίγα έχουν ξεχωρίσει όπως οι EPICA ή οι NIGHTWISH. Ποιες πιστεύεις ότι είναι οι δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσουν;
Όταν εμφανίστηκαν συγκροτήματα όπως οι IRON MAIDEN και οι JUDAS PRIEST, υπήρχαν πολλά συγκροτήματα στη λεγόμενη σκηνή NWOBHM, μόνο λίγα έγιναν οι παγκόσμιοι ηγέτες του είδους τους. Δεν θέλω να μας συγκρίνω με μια μπάντα όπως οι IRON MAIDEN ή τους JUDAS PRIEST, καθώς είναι τεράστιοι και τους σέβομαι πολύ, αλλά τους αναφέρω ως παράδειγμα. Νομίζω ότι είναι το ίδιο πράγμα με το symphonic metal, υπάρχουν και υπήρχαν ήδη πολλές μπάντες σε αυτό το είδος, αλλά μόνο λίγες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή. Ως νέος στον χώρο θα είναι πιο δύσκολο τώρα από ό, τι πριν από 20 – 25 χρόνια, καθώς θα είναι δύσκολο να φέρεις κάτι νέο στο τραπέζι. Αλλά τίποτα δεν είναι αδύνατο, έτσι μπάντες που είναι εφευρετικές και πρόθυμες να πειραματιστούν μπορούν πάντα να το κάνουν να συμβεί.

Πρόκειται για την 5η επίσκεψη των EPICA στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Τι απολαμβάνεις περισσότερο στη χώρα μας;
Ο παθιασμένος τρόπος με τον οποίο παρακολουθούν τα live μας οι οπαδοί μας, το φαγητό που αγαπώ και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, έχω μερικούς φίλους στην Ελλάδα και είναι πάντα υπέροχο να τους βλέπω ξανά!

Να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από την τελευταία σας επίσκεψη που ήταν το καλοκαίρι του 2022;
Ετοιμάζουμε μια έκπληξη, ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει με τον τρόπο που το έχουμε στο μυαλό μας!

Mark σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.
Εγώ σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

Δημήτρης Μπούκης

Photos: Tim Tronckoe

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here