Εδώ αφήνουμε λίγο στην άκρη το progressive και κάθε του λατρεμένη ή λιγότερη θελκτική του έκφανση και ανηφορίζουμε προς Βορρά. Στάση Σουηδία και ακρόαση του νέου, δέκατου άλμπουμ των EREB ALTOR. Οι πανάξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς των BATHORY όπως τους αποκαλεί η πλειοψηφία του κόσμου, επανέρχονται δαμάζοντας τις φουρτουνιασμένες θάλασσες και ως γνήσιοι απόγονοι της viking κουλτούρας τους, τιθασεύουν τα στοιχειά της φύσης, χαρίζοντας σε όλους εμάς αστείρευτες δόσεις πνευματικής ανάτασης και ευδαιμονίας.
Το “Halsingemorker” όσο και αν ηχεί ως γλωσσοδέτης για τους πολλούς, άλλο τόσο -κι ακόμα περισσότερο- λειτουργεί ως λάβα έτοιμη να καταπιεί τα πάντα στο διάβα της. Και εδώ αξίζει να αναφερθεί πως όσο περνούν τα χρόνια και οι κυκλοφορίες τους αριθμούν πλέον τις δέκα, τόσο διατηρείται το ποιοτικό τους επίπεδο αλλά παράλληλα και η καλλιτεχνική τους εξέλιξη. Στοιχείο που έχει την δική του σημασία και αναμφισβήτητα τιμά τους κινητήριους μοχλούς Daniel Bryntse και Crister Olsson αλλά και όσους εμπλέκονται στον ευρύτερο οργανισμό.
Η πεμπτουσία της μουσικής των EB αν και πλειοψηφικά εναρμονίζεται με τον σκληρό πυρήνα του viking metal, όσο τα χρόνια αβίαστα κυλούν, “επιβάλλει” στον εαυτό της αλλά και στους ακροατές της, την συρροή συστατικών που της επιτρέπει να αναπνέει τον καθαρό και αναζωογονητικό αέρα της ανανέωσης. Όχι με τρόπο αθρόο, άτακτο και ασύμμετρο αλλά στοχευμένο και “χειρουργικά” τοποθετημένο και εκτελεσμένο. Οι black αναφορές υπήρχαν ούτως ή άλλως είτε σε φωνητικά μέρη είτε στο drumming και η αλήθεια είναι πως ασχέτως αν σίγουρα δεν πρόκειται για είδος που ακούω, παραδέχομαι εύκολα πως η μορφή που έχουν ενσωματωθεί υπερτονίζουν την ατμόσφαιρα που οι δημιουργοί τους επιδιώκουν να προσδώσουν.
Υπάρχει, όμως και μια πλειάδα κλασικότροπων ριφ και solos στην οποία δεν μας είχαν συνηθίσει σε τέτοιες ποσότητες οι Σκανδιναβοί. Κι εδώ έγκειται η στάση τους να μην μείνουν παθητικά προσηλωμένοι στο αρχέγονο όραμα τους αλλά να το “μπολιάσουν” με ήχους που φαινομενικά δεν συνάδουν καθ’ ολοκληρία με το στυλ που έχουν επιλέξει, στην πραγματικότητα, όμως, λειτουργούν ως λαχταριστό συνοδευτικό στο υφιστάμενο γευστικότατο κυρίως γεύμα.
Αν προτιμάτε το epic/viking metal σας προσαρμοσμένο στα σύγχρονα μουσικά δεδομένα, δίχως παράλληλα να έχει απωλέσει επ’ ουδενί τον δυναμισμό, την μελωδικότητα, τον αυθορμητισμό, την ένταση, την ατμοσφαιρικότητα και τον λυρισμό του, το “Halsingemorker” λειτουργεί ως μία ευκόλως προτεινόμενη κυκλοφορία. Υλικό που σέβεται τις γραφές των πρωτοδιδαξάντων αλλά επιχειρεί να το εκφράσει μέσα από ένα ολοδικό του πρίσμα και που στο τέλος της ημέρας, μας “υποχρεώνει” να το ακούμε ξανά και ξανά. Δύσκολα συμβαίνει στην μουσική βιομηχανία του σήμερα αλλά δεν παύει να υφίσταται έστω και αν οι οιωνοί της εμπορικής απήχησης δεν ήταν ποτέ με το μέρος του ιδιώματος.
8 / 10
Γρηγόρης Μπαξεβανίδης