“Firewind” track by track

0
324

Το ένατο ολοκληρωμένο άλμπουμ των FIREWIND είναι πλέον εδώ Εμείς ζητήσαμε από τον Gus G. να μας παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το κάθε ένα από τα 11 κομμάτια. Πρόθυμος όπως πάντα, απάντησε τις ερωτήσεις μας και αποκάλυψε όμορφες πτυχές του επώνυμου άλμπουμ. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την παρουσίαση του “Firewind” και σε λίγες ημέρες την ολοκληρωμένη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο ταλαντούχος κιθαρίστας.

01 – Welcome To The Empire  
Θα είναι το επόμενό μας single και βίντεο αυτό (σ.σ. ήδη έχει βγει).
Φοβερό ρεφραίν, με τον power metal ήχο των FIREWIND να μπαίνει μετά από ένα σύντομο εισαγωγικό μέρος.
Ναι έχει πολύ ωραίαο ρεφραίν. Είναι από τα τραγούδια που συνείσφερε ο Dennis (Ward) στις φωνητικές μελωδίες κι από την αρχή γνωρίζαμε πως είναι από τις ξεχωριστές στιγμές του δίσκου. Δεν σου κρύβω, πως είναι μια παλιότερη ιδέα και αρχικά προοριζόταν για να γίνει instrumental σε ένα από τα σόλο άλμπουμ. Τελικά σκέφτηκα πως αν βάλουμε φωνητικά πάνω, θα γίνει ένα καλό FIREWIND τραγούδι και όντως έτσι έγινε.
Στιχουργικά, αν δεν κάνω λάθος, έχει οικολογικό θέμα;
Έχει να κάνει με την σημερινή ανθρώπινη συμπεριφορά και την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, που ναι μεν έχει τα θετικά της, όμως από την άλλη χάνεται σταδιακά η ανθρώπινη επαφή.

02 – Devour
Για μένα αυτό το τραγούδι, είναι αντίστοιχο των “We defy”, “Burning earth”, “Into the fire”…

Ναι, ακριβώς αυτό! Είναι μια λογική χαρακτηριστική των FIREWIND. Γράφω εύκολα ριφ σε αυτό το ρυθμό και έχει το δικό μου στυλ στα γρήγορα τραγούδια όπως αυτό. Μου βγαίνει πολύ εύκολα και παραπέμπει σε όλα τα τραγούδια που ανέφερες. Ήταν το πρώτο τραγούδι στο οποίο δουλέψαμε με τον Herbie. Την μια μέρα του έστειλα το demo και την επόμενη μόλις μέρα, μου έστειλα τα φωνητικά, ακριβώς όπως τα ακούς! Κι έτσι έγινε ξεκάθαρο εκεί, για ποιόν λόγο ο Herbie θα έπρεπε να είναι ο τραγουδιστής των FIREWIND, έτσι απλά!
Ήταν εκεί που έδεσε το γλυκό. Σήμα κατατεθέν του ήχου σου και αν αυτό ήταν το πρώτο single, δεν θα έκανε μεγάλη εντύπωση.

03 – Rising Fire
Έτσι περνάμε στο “Rising fire” το οποίο δεν ήταν τόσο ξεκάθαρα αντιπροσωπευτικό.

Έχεις δίκιο, όμως να σου θυμίσω όταν βγαίναμε με πρώτα singles τραγούδια όπως το “Falling to pieces” ή το  “Mercenary man”, έπεφτε κράξιμο. Η κριτική του γιατί κυκλοφορούσαμε εμπορικά τραγούδια, αντί για power metal ήταν μεγάλη. Ο κόσμος ξεχνάει μετά από 15 χρόνια, όμως έτσι ήταν. Το “Mercenary man” θεωρείται πλέον από τους ύμνους των FIREWIND, αλλά τότε μας είχαν φάει.
Έχεις δίκιο και το τραγούδι, παρότι είναι από τα πιο άμεσα τραγούδια, έχει όχι 1 αλλά 3 σόλο.
Παρότι οι κιθάρες γράφτηκαν τον περασμένο χρόνο, πριν πάρουμε τις αποφάσεις για το μέλλον της μπάντας, υπήρχε αρκετή έμφαση σε αυτό.
Αν θυμάσαι το “The sledge” από το “Book of heavy metal” των DREAM EVIL, είναι ένα παρόμοιο τραγούδι που μου ήρθε στο μυαλό.
Να σου πω την αλήθεια δεν το θυμάμαι.
Αν δεν τους ξέρεις, σου τους προτείνω (γέλια) παίζει κι ένας Έλληνας κιθαρίστας σε αυτό τον δίσκο ψάξε τους (γέλια)
(Γέλια) ναι θα το κοιτάξω.

04 – Break Away
Από τα αγαπημένα μου τραγούδια, το “Break away”  έχει ένα απίστευτο ριφ, με ένα πολύ τεχνικό ανέβασμα αλλά και ένα πετυχημένο ρεφραίν. 

Ναι, είναι ένα ριφ που θυμίζει RACER X, CHASTAIN και γενικά εκείνη την εποχή της δεκαετίας του ’80 και είναι πολύ δυνατό. Ενώ έχει και τη φωνή του Herbie που θυμίζει Stephen Fredrick πιστεύω, κάτι που είναι εμφανές σε διάφορα σημεία του δίσκου.
Δεν ξέρω αν και πόσο εύκολα παίζεται αυτό ζωντανα; (γέλια)
Σίγουρα θέλει πολύ εξάσκηση για να το παίξουμε. Είναι δύσκολο ανέβασμα (γέλια).

05 – Orbitual Sunrise
Το “Orbitual sunrise” είναι προοδευτικό θα έλεγα για την μπάντα, παρότι έχει τις ρίζες του σε κλασικές φόρμες, είναι κάτι νέο στον ήχο σας. 

Το τραγούδι αυτό το έφερε ο Bob Katsionis πέρυσι όταν αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο άλμπουμ και μου άρεσε πολύ. Είναι διαφορετικό από τα τραγούδια που έχουμε κυκλοφορήσει και γι’ αυτό ήθελα να το κρατήσω. Το ολοκληρώσαμε μαζί και μάλιστα κράτησα και τα πλήκτρα του, όπως τα είχε ηχογραφήσει. Είναι το μοναδικό τραγούδι στο οποίο εμφανίζεται στο άλμπουμ και μου αρέσει πολύ. Είναι ένα κομμάτι με αναφορές στο κλασικό heavy metal της δεκαετίας του ‘80.
Ναι, και είναι και το πρώτο τραγούδι μιας τριλογίας που περιλαμβάνει το “Longing to know you” και το “Space cowboy”.
Στιχουργικά, μιλάει ουσιαστικά για έναν μοναχικό αστροναύτη, ο οποίος βλέπει την γη από το διάστημα και αναρωτιέται κάποια πράγματα. Είναι μια διαφορετική ιστορία. Μου αρέσει πάρα πολύ και η απόδοση του Herbie σε αυτό το τραγούδι, όπως και στο επόμενο.

06 – Longing To Know You
Μου κάνεις πάσα για την power ballad του δίσκου. Μπορεί να έχετε κυλκοφορήσει αρκετές μπαλάντες, όμως το “Longing to know you” είναι διαφορετική.

Είναι η μπαλάντα του δίσκου, η οποία έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Είναι κιθαριστική, λίγο MAIDEN αν θες και παρουσιάζει τον αστροναύτη μας να ανυπομονεί να επιστρέψει στην γη, όπου περιμένει να γεννηθεί το παιδί του. Να σου πω, ότι σε αυτό το τραγούδι, έκανε την ενορχήστρωση ο Adam Wakeman, με τον οποίο παίζαμε μαζί στην μπάντα του ΟΖΖΥ. Κάνει ενορχηστρώσεις και γράφει και κινηματογραφική μουσική όπως γνωρίζεις, οπότε δημιούργησε αυτή την ατμόσφαιρα στο τραγούδι, σχεδόν κινηματογραφική. Ο ίδιος παίζει τα πλήκτρα εδώ και δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση που μου άρεσε πάρα πολύ.

07 – Perfect Stranger
Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ βαρύ ριφ, από τα πιο σκληρά σε δίσκο της μπάντας, που έρχεται αμέσως μετά την μπαλάντα.

Ο λόγος που σου ακούγεται τόσο βαρύ, είναι επειδή έχει χαμηλό κούρδισμα, που ταιριάζει σε αυτό το ριφ, αλλά το κάνει να ακούγεται έτσι. Έχει και την βαριά φωνή του Herbie, με το γρέζι του να είναι εμφανές, που ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα του τραγουδιού.
Μου άρεσε πολύ αυτό το τραγούδι, όμως γιατί μπαίνει ενδιάμεσα από τα τραγούδια της τριλογίας;
Διότι επιλέγω την σειρά των τραγουδιών, βάσει της μουσικής και όχι των στίχων. Είναι ένας κανόνας που ακολουθώ πάντα και δημιουργώ την σειρά έτσι όπως θέλω να ακουστούν. Είναι επίσης κάτι φρέσκο για τους FIREWIND και θα ήθελα πολύ να δω πώς θα πάει στις συναυλίες.


08 – Overdrive
Αυτό το τραγούδι έχει έντονο DIO συναίσθημα στην κιθάρα, αλλά ένα ξεκάθαρο FIREWIND ρεφραίν και μια γέφυρα που μου αρέσει πολύ. Η μελωδία στο ρεφραίν αναδεικνύει και τη φωνή του Herbie.

Απόλυτα, είναι πολύ 80s, από τα τραγούδια που δουλέψαμε με τον Herbie και έχει το κολλητικό ρεφραίν που ταιριάζει στην μπάντα.
Θα έλεγα πως εν μέρει μου θύμισε DREAM EVIL.
Έχει τα πλήκτρα, την ατμόσφαιρα που φέρνει στο “Book of heavy metal” θα έλεγα και πάλι, οπότε σίγουρα θυμίζει εκείνα τα χρόνια, το ίδιο και το ριφ του.

09 – All My Life
Εδώ έχουμε ένα πιο hard rock τραγούδι, κάτι επίσης φρέσκο για τους FIREWIND.

Ναι, έχει μια φρέσκια πνοή αυτό το τραγούδι. Είναι πιο hard rock αλλά και αυτό είναι ένα κομμάτι που δουλέψαμε με τον Herbie και μου άρεσε η μελωδία του πολύ. Να σου πω και για την ιστορία, η οποία θα μπορούσε να ήταν το τέταρτο μέρος της τριλογίας (γέλια). Μιλάει για το πώς βλέπει κάποιος που κοιτάζει την πορεία του και την ζωή του. Θα μπορούσε να ήταν και ο αστροναύτης που βλέπει από άλλη σκοπιά την ζωή όπως εξελίσσεται από το διάστημα. Νομίζω όμως πως ο καθένας μπορεί να ασπαστεί τους στίχους.

10 – Space Cowboy
Μάλιστα, εδώ έχουμε το τελευταίο μέρος της θεματικής τριλογίας, που είναι επίσης κλασικό heavy metal τραγούδι αλλά πιστεύω πως θα ταίριαζε εύκολα σε έναν από τους προσωπικούς σου δίσκους.

Νομίζω πως ταιριάζει περισσότερο στους FIREWIND, αλλά εν μέρη είναι κάτι νέο. Ανήκει κι αυτό στα πιο κλασικά heavy metal τραγούδια που βασίζονται στην δεκαετία του 80. Αρχικά δεν το προόριζα για το δίσκο, επειδή ήταν αρκετά διαφορετικό, πιο ραδιοφωνικό αν θες. Είναι από τα τραγούδια τα οποία δούλεψα με τον Herbie και καθώς φτάναμε στην ολοκλήρωση του δίσκου, όλο και περισσότερο τείναμε στο να το χρησιμοποιήσουμε. Μάλιστα, μια μέρα μου λέει ο ίδιος ότι του αρέσει τόσο, που δεν ήθελε να το αφήσουμε απ’ έξω και χάρηκα διότι κι εγώ, όσο το άκουγα, τόσο περισσότερο μου άρεσε.

11 – Kill The Pain
Και το άλμπουμ κλείνει, όπως ξεκινάει, με έναν power metal ύμνο, σήμα κατατεθέν των FIREWIND.

Ήθελα κάτι δυνατό για το κλείσιμο, όπως λες, αντίστοιχο του ανοίγματος του δίσκου και βρήκα την βασική ιδέα για το “Kill the pain” σε ένα παλιό demo το οποίο ανακάλυψα σε έναν σκληρό μου. Το ξαναδούλεψα μετά από πολλά χρόνια και καταλήξαμε σε αυτό το κομμάτι. Όπως είπα και πριν, είναι σημαντικό για μένα τα τραγούδια να έχουν μια συγκεκριμένη σειρά και ήθελα ένα δυνατό power κομμάτι στο τέλος.
Εκτός από τα τραγούδια που συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ, ολοκληρώσατε κάποιο άλλο που θα κυκλοφορήσει σε κάποια ειδική έκδοση μήπως.
Όχι, ολοκληρώσαμε μόνο τα τραγούδια του δίσκου. Μόνο στην Ιαπωνική έκδοση θα υπάρχει το “Longing to know you” σε μια ορχηστρική εκδοχή, έτσι όπως το οραματίστικη ο Adam, το οποίο είναι απόλυτα κινηματογραφικό. Επειδή συμπεριλάβαμε την πιο rock εκτέλεση στο άλμπουμ, επέλεξα αυτή την εκτέλεση σαν bonus για την Ιαπωνία.

Γιώργος “Kay” Κουκουλάκης