JAG PANZER ΑΦΙΕΡΩΜΑ

0
292












Ως γνωστόν, οι ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ JAG PANZER θα εμφανιστούν στις 24/5 στο club Temple και την επομένη στο club Σουίτα Art των Τρικάλων, για δύο ακόμη καταπληκτικά show όσον αφορά τις εγχώριές τους εμφανίσεις. Μια μικρή, σύντομη έστω κουβεντούλα με τον Harry “The Tyrant” Conklin, τον τραγουδιστή της μπάντας, πριν από την εμφάνιση αυτή, είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Του ζητήσαμε λοιπόν να μας περιγράψει με λίγα λόγια το κάθε άλμπουμ των Αμερικανών θρύλων του US power metal, να διαλέξει τα αγαπημένα του τραγούδια από το καθένα και η ΦΩΝΗ φυσικά και δεν αρνήθηκε. Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα.

Ξεκινάμε με το…

TYRANTS EP (1983): Ήμασταν οργισμένα νιάτα τότε, θυμωμένοι και «σεξουαλικά φορτισμένοι», χαχα! Παρόλα ταύτα όμως, θεωρώ πως αν και δικαιολογημένα «ανώριμο» σε σχέση με τις επόμενες κυκλοφορίες μας, το “Tyrants” έχει πολύ καλό υλικό που αρέσει στους οπαδούς μας και για την εποχή του στέκεται άψογα.

AMPLE DESTRUCTION (1984): Οι JAG PANZER «μεγάλωσαν», «ωρίμασαν» και έθεσαν με την σειρά τους τις βάσεις του US power metal. Μου αρέσουν ιδιαίτερα τα φωνητικά μου εδώ, τα διακρίνει μεγάλη δόση ενέργειας (σ.σ: “high energy vocals”, είπε συγκεκριμένα), έστω και αν η φωνή μου δεν έχει «ωριμάσει» εντελώς ακόμη. Οι στίχοι θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν και είναι «προφητικοί». Το επικό “The Crucifix” είναι το πρώτο μέρος της ομότιτλης τριλογίας, τα δικά μου πιο αγαπημένα κομμάτια όμως είναι τα “Harder than steel” και “Symphony of terror”.

THE FOURTH JUDGEMENT (1997): Μετά από λάθος επιλογές και πολλά προβλήματα, μετά από την διάλυση, ήρθε η «Ανάσταση»! Το άλμπουμ αυτό για μένα είναι επιτομή του US metal, καθώς περιέχει όλα του τα χαρακτηριστικά. Κάποια από τα ωραιότερα τραγούδια μας ακούγονται εδώ, όπως τα “Black”,“Future shock”, “Call of the wild” και φυσικά το “Shadow thief”. Εδώ υπάρχει και το δεύτερο μέρος της “Crucifix” τριλογίας, το ομώνυμο έπος “The fourth judgement”.

THE AGE OF MASTERY (1998): Η επιστροφή μας συνδυάζεται και με μια ακόμη μεγαλύτερη επιστροφή. Πλέον κοιτάμε αποκλειστικά πίσω στις πρώτες μας μέρες, καθώς ακόμη και το νέο υλικό, εκτός από τις επανεκτελέσεις, ακούγεται ακόμη περισσότερο “old school” από αυτό του “The fourth…”. Το άλμπουμ είναι ανθεμικό, επικό, πομπώδες και το χαρακτηρίζει ποικιλία στον ήχο. Έχει πολλές μεγάλες στιγμές μέσα, αλλά προσωπικά μου αρέσει ιδιαίτερα το “Lustfull and free” (σ.σ: μας κούφανε).

THANE TO THE THRONE (2000): Με μία λέξη… MACBETH! Ο επικότερός μας δίσκος. Τούτο το άλμπουμ το θεωρώ το καλύτερό μας (σ.σ: και εγώ εννοείται), για πολλούς λόγους! «Ρίξαμε» πολλή δουλειά για να το παρουσιάσουμε όπως του έπρεπε. Οι συνθέσεις του, η παραγωγή του, οι στίχοι του, όλα είναι σε top επίπεδο. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να το ξεπεράσει!


MECHANIZED WARFARE (2001)
: Μπορεί το “Thane…” να είναι το αγαπημένο μου, αλλά και το “Mechanized…” θεωρώ πως είναι εξίσου επικό, δυνατό και έχει αντίστοιχο μεγαλοπρεπές ύφος. Μου αρέσουν ιδιαίτερα και οι στίχοι του, καθώς εδώ ασχοληθήκαμε περισσότερο με τον πλανήτη μας και με το μέλλον της ανθρώπινης ύπαρξης πάνω σε αυτόν. Από εδώ διαλέγω το “Cold is the blade”. Επίσης να πω πως σε τούτο το άλμπουμ ο ακροατής θα βρει και το τρίτο μέρος της “Crucifix” τριλογίας, το “All things renewed”.

CASTING THE STONES (2004): Εδώ το επικό συναίσθημα συνυπάρχει με την progressive άποψη υπό την οποία βλέπουμε τα πράγματα. Εννοώ πως για JAG PANZER δίσκος, ναι, το “Casting…” είναι progressive. Αγαπημένη μου στιγμή το “Battered and bruised” (σ.σ: όταν υπάρχει μέσα ένα “The mission (1943)” και ένα “Achilles”, όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα φίλε Harry, με συγχωρείς, αλλά χαλάλι σου)

THE SCOURGE OF LIGHT (2011): Εδώ συνθέσαμε υλικό πιο «φιλικό» προς το ραδιόφωνο, και η προσπάθεια πέτυχε, καθώς αποκτήσαμε powerplay που είχε ως αποτέλεσμα το “The scourge…” να είναι η μεγαλύτερη μέχρι τότε εμπορική επιτυχία. Μην φανταστείς γενικά μεγάλες διαφορές, τα βασικά μας στοιχεία υπάρχουν ακόμη, συνθέσαμε όμως με γνώμονα το συναίσθημα, γίναμε ελαφρώς πιο rock και το επικό μας ύφος δίνεται εδώ με πιο ποικίλο τρόπο.

THE DEVIANT CHORD (2017): Εδώ θελήσαμε να επιστρέψουμε για μιαν ακόμη φορά στις μέρες του “Ample destruction”, αλλά το κάναμε συνδυάζοντας και άλλους ήχους όπως δεν είχαμε κάνει ποτέ στο παρελθόν. Θεωρώ πως το “The deviant…” είναι ένα πολύ ισορροπημένο άλμπουμ από πλευράς συνθέσεων, αλλά δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω ως αγαπημένα μου την μπαλάντα “Long awaited kiss”, το “Blacklist και φυσικά το “Foggy dew”, την διασκευή που κάναμε στο ομώνυμο ιρλανδικό παραδοσιακό κομμάτι.

Πάμε και σε κάτι εκτός JAG PANZER. Αν σου έλεγα να διαλέξεις δέκα (10), όχι περισσότερα, τραγούδια που τα θεωρείς από τα καλύτερα όλων των εποχών χωρίς πολλή σκέψη, αυθόρμητα, αυτά θα ήταν ποια;

Ωωω, δύσκολο, αλλά θα το προσπαθήσω! Λοιπόν, από JUDAS PRIEST θα διάλεγα το “Screaming for vengeance” λόγω του ήχου του και της πανίσχυρης φωνής του Rob Halford. Επίσης θα επέλεγα οπωσδήποτε κάτι από Ronnie James Dio. Χμ… μάλλον τα “Heaven and Hell”, “Ι” και “Lady evil”, το τελευταίο το βρίσκω πολύ συναισθηματικό κομμάτι. Φυσικά από IRON MAIDEN τα επικά “Flight of Icarus” και “Where eagles dare”, για την απόδοση και κυρίως την έκταση της φωνής του Bruce Dickinson και για τον ίδιο λόγο θα σου έλεγα και το “The lady wore black” των QUEENSRYCHE. Το “Walk in the shadows” επίσης, είναι και αυτό ένα καταπληκτικό κομμάτι γεμάτο συναίσθημα. Τέλος τα “Separate ways” από JOURNEY και “Highway star” από DEEP PURPLE. Και στις δύο περιπτώσεις ο τρόπος με τον οποίο βγαίνουν οι λέξεις από τον Perry και τον Gillan αντίστοιχα και το πώς η φωνή τους εκτείνεται, είναι υπεράνω κριτικής (σ.σ: ακούς Νίκα;).

Harry μη σε καθυστερώ άλλο, ετοιμάζεστε και για την έναρξη της περιοδείας (σ.σ: η κουβέντα έγινε λίγο πριν το ταξίδι της μπάντας για το Λονδίνο, πρώτο σταθμό του tour)!

Και όχι μόνον αυτό! Είμαι παράλληλα και στο studio, ηχογραφώ τα φωνητικά για το επερχόμενο, ολοκαίνουργιο άλμπουμ των SATAN’S HOST!

Ώπα! Δηλαδή θα το περιμένουμε μες στην χρονιά;

Το συντομότερο δυνατό! Μην ανησυχείς, θα σε κρατώ ενήμερο! Θα τα πούμε και στην Αθήνα!


Οι JAG PANZER είναι μια μπάντα με ζηλευτή δισκογραφία. Υπήρχε μια μακρά περίοδος, που κυκλοφορούσαν το ένα αριστούργημα μετά το άλλο, ενώ και μετά, το επίπεδο παρέμεινε αξιοθαύμαστα υψηλό. Θεωρήσαμε σωστό λοιπόν να κλείσουμε με μια ενδεικτική λίστα τραγουδιών, που να αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο τους. Στην πορεία, το να μείνουμε σε λογικά πλαίσια, στάθηκε αδύνατο. Γιαυτό, παρακάτω θα βρείτε τριάντα (30) έπη, από τα οποία τα μισά να παιχτούν στις εδώ συναυλίες τους, θα κάνουν τους οπαδούς να παραμιλούν. Τέλος, δεν μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε και δύο από τις διασκευές που έχει κάνει η μπάντα σε αγαπημένους της καλλιτέχνες. Η πρώτη είναι στο “Foggy Dew” του Charles O’Neill, το οποίο και έκαναν δικό τους στην ουσία, και η δεύτερη στο κλασσικό “Children of the sea” των BLACK SABBATH, μια από τις καλύτερες διασκευές όλων των εποχών από metal καλλιτέχνη, σε άλλον αντίστοιχο. Ακούστε τα κομμάτια στην Spotify list στο τέλος της σελίδας, και νιώστε την μουσική ενεός θρύλου. Ελάτε στην συναυλία, και ΒΙΩΣΤΕ την. Εμείς εκεί θα είμαστε.

1. Metal melts the ice – TYRANTS EP (1983)
2. Licensed to kill – AMPLE DESTRUCTION (1984)
3. Warfare – AMPLE DESTRUCTION (1984)
4. Harder than steel – AMPLE DESTRUCTION (1984)
5. Reign of the tyrants – AMPLE DESTRUCTION (1984)
6. Crucifix – AMPLE DESTRUCTION (1984)
7. Shadow thief – SHADOW THIEF (1986)
8. Lying Deceiver – SHADOW THIEF (1986)
9. Black – THE FOURTH JUDGEMENT (1997)
10. Future shock – THE FOURTH JUDGEMENT (1997)
11. Judgement day – THE FOURTH JUDGEMENT (1997)
12. Iron eagle – THE AGE OF MASTERY (1998)
13. Lustful and free – THE AGE OF MASTERY (1998)
14. Chain of command – THE AGE OF MASTERY (1998)
15. Take this pain away – THE AGE OF MASTERY (1998)
16. The moors – THE AGE OF MASTERY (1998)
17. King at a price – THANE TO THE THRONE (2000)
18. Fate’s triumph – THANE TO THE THRONE (2000)
19. Tragedy of Macbeth – THANE TO THE THRONE (2000)
20. Τake to the sky – MECHANIZED WARFARE (2001)
21. Unworthy – MECHANIZED WARFARE (2001)
22. Cold is the blade – MECHANIZED WARFARE (2001)
23. Scarlett letter – MECHANIZED WARFARE (2001)
24. The mission (1943) – CASTING THE STONES (2004)
25. Achilles – CASTING THE STONES (2004)
26. The book of Kells – THE SCOURGE OF LIGHT (2011)
27. Born of the flame – THE DEVIANT CHORD (2017)
28. Long Awaited Kiss – THE DEVIANT CHORD (2017)
29. Foggy Dew – THE DEVIANT CHORD (2017)
30. Children of the sea – HOLY DIO, a tribute to the voice of metal, Ronnie James Dio (1999)

Δημήτρης Τσέλλος (με την βοήθεια του Άγγελου Κατσούρα)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here