Δεν ξέρω το λόγο, αλλά την τελευταία πενταετία οι Αθηναίοι pagan blacksters KAWIR είναι πιο παραγωγικοί από ποτέ. Στις αρχές της νέας δεκαετίας λοιπόν, κυκλοφορούν τον τρίτο τους δίσκο, μέσα σε μόλις 5 χρόνια, με τίτλο “Αδράστεια”, ο οποίος έρχεται να διαδεχθεί το πολύ καλό “Πάτερ Ήλιε, Μήτερ Σελάνα” του 2016 και τον, κατ’ εμέ, καλύτερο δίσκο της καριέρας τους, “Εξιλασμός” του 2017. Σε κάθε κυκλοφορία τους θέτουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά και απολαμβάνουν καθολικής αναγνώρισης και στο εξωτερικό.
Έχοντας αρκετό καιρό το promo του δίσκου στα χέρια μου, μπορώ, χωρίς αμφιβολία, να πω ότι και η καινούρια δουλειά της μπάντας, δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, αφού είναι και πάλι πολύ υψηλού επιπέδου. Το “Αδράστεια” συνεχίζει ουσιαστικά σε ύφος εκεί που τελείωσε ο προκάτοχος του, “Εξιλασμός”. Δηλαδή οι κιθάρες εξακολουθούν να παραπέμπουν σε heavy ακούσματα, ιδιαίτερα όταν lead-άρουν, κάτι που κάνουν συνεχώς θα έλεγα. Βέβαια, σε αυτόν το δίσκο, μπορώ να πω ότι οι ταχύτητες αυξάνονται. Και σε γρήγορο παίξιμο, αλλά και σε διάρκεια. Ο ήχος είναι πιο τραχύς σε σχέση με το “Εξιλασμός”, ενώ και τα φωνητικά του Porphyrion ακούγονται λίγο πιο επιθετικά. Τα γνωστά black metal περάσματα που χαρακτηρίζουν τη μπάντα, είναι πιο πολλά. Γενικά, μπορείς να πεις ότι είναι ένα πιο «θυμωμένο» άλμπουμ. Ο Αλέξανδρος, από τους MACABRE OMEN, συμμετέχει και πάλι στο δίσκο, δίνοντας έναν επικό τόνο στις συνθέσεις, με τα χαρακτηριστικότατα φωνητικά του, όπως για παράδειγμα στο εναρκτήριο “Tydeus”. Φυσικά, δε λείπουν και τα αρχαιοπρεπή πνευστά, σήμα κατατεθέν της μπάντας, απλά σε μικρότερη κλίμακα. Στο συγκεκριμένο δίσκο, κατά τη ταπεινή μου άποψη, τη παράσταση κλέβουν οι κιθάρες. Αυτός ο συνεχής lead-άτος ήχος, που μόνο στους KAWIR θα ακούσεις παιγμένο έτσι, σου καρφώνεται στο μυαλό και σε ξεσηκώνει. Για αυτό άλλωστε, πέρα από το “Tydeus”, ξεχωρίζω το “Atalanti”, μα πιο πολύ απο όλα, το τραγούδι που κλείνει το δίσκο, με τίτλο “Medea”. Τι πιο χαρακτηριστικό κομμάτι, για μία από τις πιο τραγικές ηρωίδες της Ελληνικής μυθολογίας. Συναυλιακά, αυτό θα ισοπεδώσει τα πάντα! Πέρα από τον Αλέξανδρο, στο δίσκο συμμετέχει ο ιθύνων νους των MELECHESH, Ashmedi, με ένα solo στο “Danaides”, ενώ στην ακουστική «τελετουργία» “Colchis”, τραγουδάει με την αιθέρια φωνή της η Νορβηγίδα Lindy Fay Hella των WARDRUNA.
Τα λόγια είναι περιττά! Μία ακρόαση του δίσκου θα σας πείσει για την ποιότητα και το επίπεδο του “Αδράστεια”. Οι KAWIR συνεχίζουν να μας εντυπωσιάζουν με τη συνθετική τους ικανότητα και προχωρούν ακάθεκτοι στη νέα δεκαετία, κυκλοφορώντας ένα ακόμη πολύ καλό δίσκο.
8,5 / 10
Γιώργος Δρογγίτης