KEEPERS OF JERICHO – 5 YEARS ANNIVERSARY SHOW @ The Crow Club 10/11/2018

0
81

Το επίσημο ελληνικό tribute act στους μεγάλους HELLOWEEN, οι KEEPERS OF JERICHO, γιόρταζαν τα πέμπτα τους γενέθλια κι έδωσαν μια συναυλία – party για να τα γιορτάσουν μαζί με τους φίλους και τους οπαδούς τους. Το Rock Hard έλαβε πρόσκληση, και φυσικά δεν μπορούσε να λείψει. Το ποιοι είναι οι KEEPERS OF JERICHO και αν αξίζει να ασχοληθεί κανείς μαζί τους, φαίνεται εκτός από την ποιότητα των συναυλιών τους, από μια ακόμη πολύ σημαντική λεπτομέρεια: είναι μια μπάντα επισήμως καταγεγραμμένη στο official HELLOWEEN Book. Αν δείτε, μαζί με συγκροτήματα από ολόκληρο τον κόσμο που έχουν το ίδιο ακριβώς μεράκι, υπάρχουν και αυτά εδώ τα δικά μας παιδιά. Όταν λοιπόν η ίδια η μπάντα που θεωρείται μέντοράς σου, σου έχει δώσει την επίσημη άδεια να δίνεις shows παίζοντας το υλικό της, πάει να πει πως σε έχει τσεκάρει, και πως αξίζεις.

Αυτό διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά λοιπόν το περασμένο Σάββατο στο The Crow. Έξι μουσικοί με απίστευτο κέφι, εξαιρετικές ικανότητες και δυνατότητες, να τιμούν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που «γέννησε» ποτέ αυτή η μουσική. Με εκτελέσεις όσο το δυνατόν πιο πιστές στις αυθεντικές, με σεβασμό στο πνεύμα και στο όραμα των δημιουργών τους και με θέληση να αποδείξουν πως αξίζουν και με το παραπάνω. Εύκολη δουλειά βέβαια, από τη στιγμή που το setlist κάλυψε όλες τις περιόδους των «Κολοκυθόπαιδων», από το πρώτο, το σφραγισμένο με σφραγίδα γνησιότητας και Π.Ο.Π προέλευσης από τον Hansen, θρυλικό EP, ως τη λαμπρή εποχή του Kiske και το σχετικά υποτιμημένο (εν Ελλάδι) λούστρο των χρόνων του Deris. Με ένα κιθαριστικό δίδυμο που «κεντούσε», έναν μπασίστα που έμοιαζε να έχει δώσει στο τευτονικό μέταλλο ένα βρετανικό στυλ (το παίξιμό του χρωστά πολλά στον Steve Harris και αυτό φαινόταν από τα πρώτα δευτερόλεπτα αν το παρακολουθούσες), ανελέητο κοπάνημα στα τύμπανα, όμορφα διανθίσματα μελωδιών από έναν πληκτρά που δίνει πάντα το δικό του show και κυρίως, γιατί κακά τα ψέματα αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, μια φωνή που όχι μόνο δεν ρεζιλεύεται, αλλά σε αρκετά σημεία «πιάνει κόκκινα» έχουσα ένα πολύ δύσκολο ρόλο.

Όχι, δεν μου έκανε καμία εντύπωση που ο κόσμος γούσταρε εξίσου όλα τα κομμάτια. Ξέρετε, ο Deris είναι στη μπάντα από το 1993. Πόσα χρόνια είναι, μπορείτε να υπολογίσετε; Πάει, τέλος, στο μυαλό και στη ψυχή κάθε συνειδητοποιημένου οπαδού του γκρουπ, κάθε τραγουδιστής έχει τη δική του βαρύτητα. Έτσι, μαζί με τον χαμό των “ACCEPT meets JUDAS PRIEST” speed metal ύμνων του “Walls of Jericho”, απολαύσαμε τις εξίσου κλασσικότροπες IRON MAIDEN μελωδίες των δύο “Keeper…” και το πιο σύγχρονο υλικό ισόποσα, και χωρίς να υπάρξει κοιλιά πουθενά. Το μόνο που θα μπορούσα να βρω ως ψεγάδι, ήταν το γεγονός πως σε κάποια σημεία χανόταν ο ήχος από τη μία κιθάρα, και έτσι οι δισολίες δεν ήταν τόσο «καθαρές» όπως άλλες φορές. Επίσης, φάνηκε για μια ακόμη φορά, πόσο δύσκολος τραγουδιστής είναι ο Deris για κάποιον με trademark power metal φωνή, όπως ο τραγουδιστής των KEEPERS. Αυτό, για να τονιστεί για μια ακόμη φορά, πόσο μεγάλος τραγουδιστής είναι ο «ποζεράς» Andi, όχι για να πω πως είναι μέτριος ο frontman των Αθηναίων.

Περάσαμε λοιπόν εξαιρετικά, όπως άλλωστε σε κάθε ζωντανή εμφάνιση της μπάντας, όλοι ανεξαιρέτως. Μόνο καλά λόγια άκουγες στο κοινό, με τη λήξη του show. Λάθος, άκουγες και αποθεωτικά. Αν έπρεπε να διαλέξω τρεις, όχι περισσότερες, στιγμές όπου έγινε ένας σχετικός πανικός μεταξύ των παρευρισκομένων που γέμισαν σχεδόν το club, θα ήταν οι εκτελέσεις των “Ride The Sky”, “Victim Of Fate” και “Before the War”, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως όπως πάντα, έτσι και σε αυτό το live στο “I Want Out” που έκλεινε τη βραδιά, ανέβηκε κόσμος και κοσμάκης πάνω στη σκηνή, για να πάρει μικρόφωνο στα χέρια και να συμμετέχει σε μια εντελώς χύμα απόδοση του εν λόγω ύμνου! Φύλακες της Ιεριχούς, αναμένουμε με το καλό την επόμενη φορά που θα παίξετε. Και πραγματικά, δεν ξέρω τι άλλες εκπλήξεις, τι άλλα χαρτιά έχετε στο μανίκι σας. Γιατί έχετε, και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Ακολουθεί το πλήρες setlist – ονείρωξη, για του λόγου το αληθές. Την επόμενη φορά, μη τους χάσετε όσοι δεν τους έχετε δει.

SETLIST
1. Starlight 2. Dr. Stein 3. Kids Of The Century 4. Judas 5. A Little Time 6. Eagle Fly Free 7. Forever And One 8. Steel Tormentor 9. Keeper Of The Seven Keys 10. A Tale That Wasn’t Right 11. Future World 12. Ride The Sky 13. Victim Of Fate 14. Heavy Metal Is The Law 15. March Of Time 16. Perfect Gentleman 17. Hey Lord 18. Before The War 19. Power 20. Send Me A Sign 21. I Want Out

Δημήτρης Τσέλλος
Φωτογραφίες: Νότα Μιχαλοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here