LAZY MAN’S LOAD interview

0
492


“Saints n’ sinners”

Οι συμπατριώτες μας, LAZY MANS LOAD, είναι από τα σχήματα που δύσκολα –αν πηγαίνεις σε συναυλίες τακτικά- δεν θα έχεις δει πάνω στο σανίδι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Με δεύτερο, φρέσκο δίσκο στις αποσκευές τους, το “Saints full of sin” και το επερχόμενο release party τους στις 10/12 στο Κύτταρο μαζί με τους SPEKTRVM και τους THE RIPPLES, ο Σάκης Φράγκος δεν έχασε την ευκαιρία να επικοινωνήσει μαζί τους και να μάθει τα νέα τους.

Τι θέλετε να πείτε με τον τίτλο του νέου σας δίσκου, “Saints full of sin” και πως τον συνδέετε με το εξώφυλλο;
Καλησπέρα και ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για τη φιλοξενία και τις ερωτήσεις. Ο τίτλος προέκυψε μάλλον εύκολα, καθώς είχαμε ήδη ολοκληρώσει την σύνθεση του ομότιτλου κομματιού, είχαμε τον τίτλο του και αποφασίσαμε πως συνοψίζει την περιρρέουσα πνευματική ατμόσφαιρα και κλίμα στη μπάντα. Ο δίσκος αυτός είναι προϊόν εσωστρέφειας, συγκρούσεων με είτε αρνητικό είτε θετικό αντίκτυπο στα μέλη  και έντονη αλλαγή συναισθημάτων. Όμως η τριβή αυτή καλλιέργησε τη χημεία μας και την αντίληψή μας γύρω από θέματα τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά. Άρα για εμάς αυτή η αλληγορία πως μέσα από κάτι θεωρητικά «άσχημο» σαν διαδικασία προκύπτει κάτι καλό και ελπιδοφόρο ήταν η αφορμή στο να ενδώσουμε στην αντίληψη πως ναι, τελικά όλοι μας κρύβουμε είτε την Saint πλευρά μας αφήνοντας την Sin να προβάλλεται είτε το ανάποδο. Σε ότι αφορά το εξώφυλλο δεν το συνδέουμε με το τίτλο. Ούτε στο πρώτο δίσκο το κάναμε. Το εξώφυλλό μας και γενικότερα ότι έχει να κάνει με το εικαστικό κομμάτι της μπάντας, αντιπροσωπεύει, εξυπηρετεί και ερμηνεύει το τι συμβαίνει στο κόσμο του Lazy Man. Τα εξώφυλλα συνδέονται με το story line του. Η μουσική με τις ιστορίες του.

Αλλάξατε και εταιρία και από τη Sleaszy Rider πήγατε στο Vinyl Store. Πως προέκυψε κάτι τέτοιο;
Η Sleazy Rider ήταν η πρώτη μας εταιρεία. Όντας παρθένοι στο χώρο και γενικότερα στο κόσμο της μουσικής βιομηχανίας, οι απαιτήσεις και τα θέλω μας ήταν περιορισμένα. Η συνεργασία μας ήταν άψογη, ξεκάθαρη, όπως και η αποχώρησή μας. No hurt feelings, αλλά «μεγαλώνοντας» σαν μπάντα και το βάζουμε σε πολλά εισαγωγικά, μεγαλώνουν και τα θέλω μας, μεγαλώνουν οι στόχοι και μοιραία μεγαλώνει και η γνώση μας γύρω από το χώρο. Στην αναζήτηση να κόψουμε και να κυκλοφορήσουμε το νέο μας υλικό, το Vinyl Store ανταποκρίθηκε στη πλειοψηφία των «θέλω» μας και το ευχαριστούμε και ευχόμαστε να είναι μια συνεργασία που θα καρποφορήσει.

Ποιο τραγούδι από το νέο σας άλμπουμ, πιστεύετε ότι συμπυκνώνει όλα όσα πρεσβεύουν οι LAZY MANS LOAD; Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να είναι το “The pilgrim and the witch”;
Θα μπορούσε… Δεν το έχουμε σκεφτεί… Χαχα. Δύσκολη ερώτηση. Νομίζω πως αυτή είναι μια απάντηση που θα είχε περισσότερο ενδιαφέρον να την απαντήσει κάποιος που μας έχει δει live και έχει ακούσει τον δίσκο. Κι έπειτα όσα πρεσβεύουν οι LML μουσικά; Μουσικά όλα τα κομμάτια δίνουν την εικόνα, αν δεν μας εκπροσωπούσαν δεν θα τα βγάζαμε. Ίσως ακόμα πιο πολύ το “Saints full of Sin”. Εναλλαγή συναισθημάτων, μελωδία μετά από «αγχωτικό» Heavy Riffing, απλωμένο refrain δήλωσης, επιθετικές γέφυρες. Όσα πρεσβεύουν οι LML σαν προσωπικότητες; Δεν υπάρχει απάντηση για ένα κομμάτι. Ο δίσκος είναι παράγωγό μας κι εννοούμε πως όλοι έχουν συμβάλλει σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό στη σύνθεση των κομματιών. Άρα σε κάθε ένα κομμάτι θα δεις στοιχεία των μελών. Τα αλλοπρόσαλλα σόλο του Johnny που βγάζουν νόημα στο τέλος. Πολλές φορές δεν ξέρει τι θέλει να πει αλλά βγάζει νόημα. Την ιδιαίτερη προσωπικότητα του Roxx την συναντάς στους στίχους του και την μελωδική του γραμμή. Ups and downs, γρέζι και χαμηλά couple, ψηλά και τσιριχτά refrain, στοιχεία του συναισθηματικού του κόσμου.

Τι θέλατε να κάνετε διαφορετικά στο δεύτερό σας άλμπουμ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που εμφανιστήκατε σε τόσο πολλές και μεγάλες συναυλίες και σας είχε κόσμος από πολλά και διαφορετικά ιδιώματα; Επηρέασε καθόλου αυτό τη σκέψη σας;
Καθόλου. Δεν θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο δίσκο, τουλάχιστον παραγωγικά. Θέλαμε να το κάνουμε όμως ακόμα καλύτερα και πιο «μεγάλο». Ότι αφορά μουσικά και συνθετικά, αφεθήκαμε στα γεγονότα και συναισθήματα της περιόδου που γράφτηκε ο δίσκο. Η διαδικασία της σύνθεσης ήταν ανοιχτή σε όλα τα μέλη καθώς βγαίνοντας σε μεγάλες σκηνές και line ups έγινε πιο ξεκάθαρο για εμάς προς τα που να κινηθούμε, τι θέλουμε και πως. Πάντα ήμασταν live μπάντα. Θα μας πεις όλες είναι εφόσον όλες βγαίνουν και παίζουν. Σωστά. Εμείς όμως προσεγγίζουμε την όλη μας εικόνα και ήχο γύρω από αυτό. Η παραγωγή είναι όσο πιο αναλογική γίνεται εν έτη 2023 έτσι ώστε να μεταφέρεται με τη μεγαλύτερη δυνατή ρεαλιστικότητα και στο live. Τα κομμάτια μας αν θεωρούμε ότι δεν θα δουλέψουν live ή δεν φανταζόμαστε τους εαυτούς μας να διασκεδάζουν παίζοντάς τα, όσο ενδιαφέροντα κι αν είναι, δεν θα μπουν στο δίσκο. Επίσης δεν θα μπουν κομμάτια που θεωρούμε ότι δεν μας δίνουν πάτημα να επικοινωνήσουμε το κοινό. Τα διαφορετικά μουσικά ιδιώματα του κόσμου που μας είδε αποτελεί πρόκληση μεν, αλλά νιώθουμε πολύ άνετα με αυτό, καθώς τα μέλη που απαρτίζουν την ίδια την μπάντα έχουν αρκετά διαφορετικές μουσικές καταβολές

Είστε από τα σχήματα που έχουν παίξει με γκρουπ όπως οι Η.Ε.Α.Τ., αλλά και οι AS I LAY DYING, DEEP PURPLE, FIREWIND και 1000MODS και NIGHTSTALKER εκτός των άλλων. Ποια ήταν μέχρι στιγμής η πιο δυνατή σας συναυλιακή εμπειρία, που ήταν game changer;
Πάντα μας δυσκολεύουν αυτές οι ερωτήσεις και ο λόγος είναι πως ζούμε και αναπνέουμε για τη σκηνή. Όποια κι αν είναι αυτή. Είτε είναι η σκηνή του Rockwave είτε είναι η σκηνή κάποιου συνοικιακού night stage. Τα αντιμετωπίζουμε το ίδιο, ανυπομονούμε το ίδιο. Για εμάς κόσμος πληρώνει εισιτήριο για να μας δει (είτε το act που supportάρουμε) οπότε οφείλουμε να τον κάνουμε να περάσει καλά. Όμως ότι και να λέμε, οι πιο δυνατές εμπειρίες ήταν αυτή του Rockwave αλλά και του GSFF στην Τεχνόπολη με NERVOSA και FIREWIND. Είναι αυτονόητοι οι λόγοι γιατί το Rockwave θα μείνει ανεξίτηλο στο μυαλό και τη καρδιά μας. Αρχικά γιατί ήταν η πρώτη μας φορά. Οπότε το δέος προϋπάρχει καθώς προσπαθείς να χωνέψεις το γεγονός. Η ιδέα ότι θα πατήσουμε τη σκηνή που έχουν περπατήσει τόσοι θρύλοι της μουσικής που υπηρετούμε και όχι μόνο, μας κάνει να ανατριχιάζουμε ακόμα και σήμερα. Η διοργάνωση και ο επαγγελματισμός είναι από μόνα τους λόγοι να σου μείνει αξέχαστη η εμπειρία επίσης. Και τέλος το γεγονός ότι μια μπάντα σαν εμάς ανακαλύπτει ότι μπορεί να σταθεί. Μετρηθήκαμε με τις σκιές μας και βγήκαμε ίσοι. Το GSFF θα μας μείνει αξέχαστο για τους ίδιους λόγους, μόνο που αυτή τη φορά στην εξίσωση το κόσμο που είχε μαζευτεί από νωρίς και ήταν από τις πρώτες φορές που συνειδητοποιούμε ότι μάλλον έχουν έρθει για να μας δουν κι εμάς. Μπορεί να σηκώθηκε κόσμος να έρθει για να προλάβει να δει LML και είναι πανέμορφο ρε φίλε.

Αν επιλέγατε έναν καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή να συμμετάσχει στο επόμενο άλμπουμ σας, ποιος θα ήταν αυτός;
Είτε Ozzy είτε Iommi .- Α! και Hetfield…καλά καλά…Ή τον Richie Faulkner έστω.

Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ένα κομμάτι σας, το “Persian mistress” που δεν υπάρχει σε επίσημη κυκλοφορία σας. Σκοπεύετε να το χρησιμοποιήσετε κάπου;
Δεν κάνεις λάθος. Θα θέλαμε να κάνεις. Όχι κατηγορηματικό και πάμε παρακάτω. Το μισούμε, δεν μας λέει κάτι, δεν εκφράζει καμία πτυχή μας. Ήμασταν νέοι, δεν ξέραμε. Χαχαχαχα.

Ποιος είναι τελικά αυτός ο «Τεμπέλης», του οποίου τις ιστορίες αφηγείστε;
Ανακαλύπτουμε και εμείς σιγά σιγά. Δίσκο με τον δίσκο θα φανερώνονται περισσότερα. Για την ώρα το μόνο σίγουρο είναι πως δρα σαν scape goat για εμάς. Τα άπλυτα μας, η ισορροπία καμιά φορά αν θες με την έννοια πως ότι και αν συμβαίνει τριγύρω μας, είναι καταφύγιο για εμάς. Επικοινωνούμε μέσω αυτής της φυσιογνωμίας, αυτής της φιγούρας πράγματα που εκτός μουσικής δεν έχουμε το τρόπο.

Βρίσκεστε ήδη στη διαδικασία συναυλιών για το άλμπουμ σας. Πως πάνε και τι να περιμένουμε από τη συναυλία της Αθήνας, στις 10/12 στο Κύτταρο;
Πάνε πολύ καλά. Τα πρώτα δύο show σε Ρέθυμνο και Bόλο μπήκαν με το δεξί. Ο κόσμος δείχνει να γουστάρει τον δίσκο. Αρκετά θερμό κοινό και στις δύο περιπτώσεις. Ελπίζουμε να παραμείνει έτσι και στις υπόλοιπες πόλεις. Εμείς τους καλούμε όλους να λάβουν μέρος στο ταξίδι μας.
Σε ότι αφορά το Κύτταρο και τη παρουσίαση του “Saints Full of Sin” στις 10/12, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως θέλουμε να δώσουμε το μεγαλύτερο show που έχει δοθεί σε κλειστή σκηνή στην Αθήνα. Αυτό θέλουμε, προς αυτή τη κατεύθυνση κινούμαστε σε ότι αφορά και την παραγωγή και θα τα καταφέρουμε. Αυτό να περιμένετε.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνέντευξη!!!

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here