“Logan” (Odeon)

0
414












Η τελευταία ταινία στην οποία ο Hugh Jackman υποδύεται τον γνωστό και δημοφιλή χαρακτήρα της Marvel, Wolverine (a.k.a. Logan, a.k.a. James Howlett, a.k.a. Weapon X), είναι πλέον εδώ. Όντας η τρίτη ταινία που φέρει το όνομα του χαρακτήρα και δεδομένου ότι η πρώτη ήταν στην καλύτερη καλούτσικη και η δεύτερη στην καλύτερη μέτρια, θα τριτώσει το κακό ή θα υπάρξει επιτέλους η λύτρωση;

Το “Logan” απεικονίζει την ζωή του Wolverine στην παρακμή της, ο οποίος δουλεύει ως σοφέρ λιμουζίνας, έχοντας πρόβλημα υγείας, καθώς η ικανότητα αυτοΐασης και αναγέννησης με την οποία γεννήθηκε, βρίσκεται σε ύφεση. Η χρονολογία είναι 2029 και ελάχιστοι μεταλλαγμένοι παραμένουν ζωντανοί. Ο ίδιος προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την καθημερινότητα αλλά και βοηθώντας όπως μπορεί ένα παλιό του φίλο. Σα να μην του έφταναν όλα αυτά, στο διάβα του αναγκάζεται να προστατέψει ένα κοριτσάκι κατόπιν επίμονου αιτήματος μίας νοσοκόμας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ταινιών με υπερήρωες συνήθως ακολουθεί τη συνταγή των καλών υπερηρώων να ανακαλύπτουν και να πρέπει να ανατρέψουν τα σχέδια ενός ή περισσοτέρων κακών, ενώ παράλληλα να εξελιχθούν ως προσωπικότητες και να ανταπεξέλθουν σε αντιξοότητες τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Στην προκείμενη περίπτωση, αυτό δεν ισχύει. Με το screenplay να είναι γραμμένο από τους Scott Frank, Michael Green και James Mangold, ο οποίος έχει αναλάβει και ρόλο σκηνοθέτη, και να είναι βασισμένο στο Old man Logan, βλέπουμε ότι γίνεται η υπέρβαση στο είδος. Πλέον η ιστορία βασίζεται στον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά, αλλά και στις σχέσεις που έχουν ή αποκτούν μεταξύ τους. Τα όποια σχέδια των κακών έρχονται απλά ως συμπληρωματικά στην ταινία, αφενός για να μπορέσουν να εξελιχθούν οι χαρακτήρες και η πλοκή κι αφετέρου για να μην ξεφύγει εντελώς από τα πλαίσια των ταινιών του στυλ, ώστε να υπάρχει και δικαιολογία για δράση. Διότι ταινία με το Wolverine χωρίς δράση, δε νομίζω να είχε την ίδια απήχηση. Κι εδώ η δράση είναι καλά ζυγισμένη. Χωρίς ιδιαίτερα οπτικές υπερβολές και πομπώδη εφέ, το “Logan” δίνει στο θεατή την απαραίτητη δόση δράσης και μάχης, με αρκετό αίμα. Διότι ως γνωστόν, κατόπιν της επιτυχίας του “Deadpool”, το οποίο ήταν ακατάλληλο για ανηλίκους, τόσο λόγω γλώσσας, όσο και λόγω βίας, πλέον δε θεωρείται απαράβατος κανόνας η απεικόνιση υπέρμετρης βίας ή/και η χρήση πιο αθυρόστομων λέξεων και εκφράσεων στις ταινίες υπερηρώων.

Ο Hugh Jackman έπαιζε το ρόλο του Wolverine από το 2000, οπότε και είχε κυκλοφορήσει το πρώτο “X-Men”, έχοντας εμφανιστεί, είτε με κανονικό ρόλο, είτε με cameo, σε 9 ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφόμενης. Έχει συνδέσει το όνομα και την όψη του με το συγκεκριμένο φανταστικό χαρακτήρα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει στα επόμενα χρόνια κάποιος άλλος ηθοποιός που θα αναλάβει αυτό το ρόλο για να τον δούμε στις επόμενες ταινίες “X-Men” για παράδειγμα. Όχι γιατί δε θα υπάρξει κάποιος ικανός ή κατάλληλος, αλλά διότι θα είναι πολύ δύσκολο για το κοινό να τον αποδεχτεί, κι αυτό θα έχει επιπτώσεις στα έσοδα μίας ταινίας, κάτι που είναι το κύριο μέλημα των στούντιο και των παραγωγών. Όμως ίσως και να μην χρειαστεί. Όπως και να ‘χει, το “Logan” προτείνεται για θέαση, ακόμη κι από άτομα που δεν είναι οπαδοί των superhero movies, καθώς ουσιαστικά αποτελεί μία δραματική ταινία στην οποία απλά οι κύριοι χαρακτήρες έχουν σούπερ δυνάμεις.

Η ταινία προβάλλεται από την Πέμπτη 02/03/2017 στους κινηματογράφους από την Odeon.

Κωνσταντίνος Βασιλάκος