MAX ENIX – “Far from home” (Wormholedeath)

0
1806


Ο Max Enix, μπορεί να μας δώσει αρκετούς λόγους για να τον θαυμάσουμε. Πρώτα απ’ όλα, βρήκε τα κότσια να γράψει έναν διπλό concept δίσκο με διάρκεια σχεδόν 180 λεπτά, μόλις τέσσερα τραγούδια κάτω από το δεκάλεπτο (το ένα οριακά, στα 9.44), συμπεριλαμβανομένου του ομώνυμου κομματιού που κλείνει το άλμπουμ, το οποίο ξεπερνά τα 26 λεπτά.

Για να καταφέρει κανείς να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της –περιπετειώδους- ακρόασης, οφείλει να είναι αν μη τι άλλο εφευρετικός και αυτό το καταφέρνει χαρίζοντάς μας ένα φιλόδοξο άλμπουμ που αγνοεί τα είδη της μουσικής και σε ταξιδεύει σ’ ένα σύμπαν από μουσικές και συναισθήματα. Ο ίδιος, είναι συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός και παραγωγός. Κάπου τα καταφέρνει καλύτερα, κάπου λιγότερο καλά, δεν μπορείς να τα έχεις όλα δικά σου.

Αν μη τι άλλο, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν ακούει ποικιλία στο “Far from home”, αφού ηχογράφησε με την Budapest Symphony Orchestra, ενώ κατά την ακρόασή του, που είναι κατά βάση ένα progressive δημιούργημα, ακούμε στοιχεία από new age, post rock, jazz, ακόμα και film score, τα οποία όμως είναι σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό προσαρμοσμένα στο γενικότερο ύφος και κλίμα.

Πολύ σημαντικό, επίσης, το γεγονός, ότι επέλεξε να συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς και γνωστούς μουσικούς, που θα μπορούσαν να στηρίξουν το όραμά του, έτσι μπορεί κανείς να ακούσει στα φωνητικά από τον Devon Graves (PSYCHOTIC WALTZ), τον Tom Englund (EVERGREY), τον Damian Wilson (ex-THRESHOLD) και τον Fabio Lione (ANGRA), μέχρι τον Niklas Kvarforth (SHINING), τον Dan Swano (NIGHTINGALE, EDGE OF SANITY), την Marcela Bovio (MAYAN, STREAM OF PASSION), τον Kobi Fahri (ORPHANED LAND), τον Andy Kuntz (VANDEN PLAS) και τον David Readman (PINK CREAM 69). Και από άλλους μουσικούς όμως, δεν πάει πίσω, αφού συναντάμε τον Derek Sherinian (SONS OF APOLLO), PLANET X), τον Michael Romeo (SYMPHONY X), τον Mattias Ekhlund (FREAK KITCHEN) ή τον Stephan Forte (ADAGIO). Όλες αυτές οι συνεργασίες έχουν μία σπουδαία προστιθέμενη αξία και συμβάλλουν ώστε να αποδοθούν με πειστικότητα οι περίπλοκες συνθέσεις.

Αυτό που θα ήθελα να σταθώ, όμως, είναι εκτός των άλλων και το πολύ πλούσιο κι εντυπωσιακό booklet που αποτελείται από 48 (!!!) σελίδες, με artwork που θα ζήλευε ο οποιοσδήποτε και σε βάζει μέσα στην ιστορία που αφηγείται το “Far from home”. Σε μία εποχή που κυριαρχεί αναμφισβήτητα το ψηφιακό προϊόν, βρίσκονται μερακλήδες που σε κάνουν να αγοράσεις CD ή βινύλιο, πηγαίνοντας κόντρα στο κύμα.

Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός. Φυσικά και υπάρχουν σημεία που γίνεται κοιλιά στο άλμπουμ. Θα ήταν αφύσικο να μην συμβεί αυτό στα 180 λεπτά της διάρκειάς του. Το συνολικό αποτέλεσμα όμως, είναι ένας θρίαμβος του Max Enix, που καταφέρνει να δημιουργήσει κάτι αξιοσημείωτο, κάτι που μπορεί να κάνει τους λάτρεις της προοδευτικής μουσικής, αλλά και όσους γουστάρουν τα ακούσματά τους περιπετειώδη και προκλητικά, να το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Όποιος ρισκάρει και τολμά, στο τέλος νικάει.

8 / 10

Σάκης Φράγκος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here