MONSTER MAGNET αφιέρωμα

0
240












“Glory days”

 

Στις 2 Απριλίου, ο αγαπημένος του Αθηναϊκού stoner κοινού, ηγέτης των MONSTER MAGNET, David Wyndorf, θα έρθει με το σχήμα του, για να μας παρουσιάσει την πρώτη τετράδα άλμπουμ, που κυκλοφόρησαν στην A&M σε μια ξεχωριστή συναυλία. Ξεχωριστή για πολλούς λόγους, αλλά περισσότερο, επειδή η πρώτη τετράδα άλμπουμ των ΜONSTER MAGNET είναι αντίστοιχη με την πορεία των METALLICA, ποτέ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν καλλιτεχνικά ή εμπορικά τα πρώτα τους βήματα, που μαζί με τους KYUSS οριοθέτησαν τη stoner σκηνή. Επίσης, οι προσωπικοί δαίμονες του Wyndorf και ο δεσμός του με τις ψυχοτρόπες ουσίες, τα χάπια και η απεξάρτησή του, αλλοίωσαν την εικόνα του λεπτού, αεικίνητου frontman σε μια φιγούρα, υπέρβαρη, νωθρή αν και πνευματικά ενεργή.

Σήμερα επιστρέφει με το σχήμα του, για να οριοθετήσει αυτό που ονομάζουμε stoner, ας δούμε λοιπόν τα κομβικά σημεία της καριέρας τους, που τους απογείωσαν από άσημο σχήμα ψυχεδελικού metal στους γκουρού της μοντέρνας stoner σκηνής. Παιδιά του New Jersey, μεγαλωμένα με κόμικ, φτηνές b’ movies επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, ψυχεδέλεια και ROLLING STONES, δημιούργησαν το σχήμα σαν τρίο, κυκλοφορώντας το 1989, δύο demo στην μορφή της κασέτας.

Η πρώτη ουσιαστική παρουσία τους στην δισκογραφία έρχεται από την γνωστή για κυκλοφορίες του ανεξάρτητου ροκ χώρου εταιρία, Γερμανική GlitterHouse με τίτλο “Monster Magnet” σαν κουιντέτο. Το “Tractor” από αυτή τη δουλειά αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς των συναυλιών τους. Ψυχεδέλεια, με ψήγματα hard rock, πρόκειται ουσιαστικά για μια άσκηση στο τζαμάρισμα, μουσικών που η λέξη «νοητικό ταξίδι» αποτελεί στόχο ζωής, ακόμα και με την φτηνή παραγωγή του πρώτου EP. Το cult status αρχίζουν να το απολαμβάνουν με την κυκλοφορία του πρώτου πλήρους LP τους, “Spine of God”, το 1991. Ένα άλμπουμ που δημιούργησε όνομα στη σκηνή, με το καθαρόαιμο ψυχεδελικό χαρακτήρα του. Ουσιαστικά τα φωνητικά υπάρχουν για να συμπληρώνουν σε ένα άλμπουμ, με τους HAWKWIND ως πρώτη, άμεση και πιο σαφή επιλογή.

Πρώτη κυκλοφορία για την πολυεθνική εταιρία τους, που τους έβαλε στον χάρτη των «εμπορικών» σχημάτων ήταν το “Superjudge”, το 1993. Με τον ήχο πιο «μαζεμένο», σφιχτό και μεταλλικό και συνθέσεις ευκολομνημόνευτες, άρχισαν να χτίζουν τον θρύλο των MONSTER MAGNET. Τα “Twin earth”, “Face down”, “Elephant bell”, ”Cage around the sun” ξεχωρίζουν, όπως και η πιο «καθαρή» heavy παραγωγή. Στο άλμπουμ υπάρχει ακόμα δύο διασκευές, στο “Brainstorm” (HAWKWIND) και το “Evil” (Willie Dixon). Η επόμενη δισκογραφική τους κίνηση, μετά από περιοδείες που έδεσαν το σχήμα, εμπέδωσε στο μυαλό του κοινού την συνθετική ιδιοφυία του Wyndorf. Το ”Dopes to infinity”, αποτέλεσε το πρώτο «μεγάλο» άλμπουμ των MONSTER MAGNET. Η αποδοχή τραγουδιών σαν τα “Negasonic teenage warhead” και “Blow ‘em off”, “Dopes to infinity”, έδωσαν στο σχήμα την ευκαιρία, να εδραιωθεί σε ένα χώρο, που το κλασικό heavy metal αδυνατούσε. Στον χώρο των φίλων της εναλλακτικής σκηνής. Η μελωδία των MONSTER MAGNET, σε συνδυασμό με τις ψυχεδελικές επιρροές τους, του καθιστούσε κατάλληλους τόσο για το κολεγιακό «σκεπτόμενο» ραδιόφωνο, όσο και για το κλασικό FM ραδιόφωνο, αγγίζοντας τόσο τη γενιά του grunge αλλά και την μεταλλική σκηνή, με την διπλή κιθαριστική επίθεση τους.

Το 1998, θα τους βρει με την συμμετοχή του κιθαρίστα Phil Caivano στο σχήμα και την κυκλοφορία του “Powetrip”. Πιο εστιασμένο στη σύνθεση, με τραγούδια που «διψούν» για μεγάλους συναυλιακούς χώρους, ρεφρέν εμπορικά σε βαθμό κακουργήματος και το χιούμορ του Wyndorf , καυστικό όπως πάντα, το “Powertrip”, περιέχει τους δύο μεγάλους άσους που εκτόξευσαν την καριέρα του σχήματος. Μιλάμε για το ομώνυμο τραγούδι και το “Space Lord” και δευτερευόντως τα “See you in hell”, “Crop circle”, “Your lies become you”. Στην περιοδεία των METALLICA που πέρασε από τη χώρα μας, στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη το 1999, οι MONSTER MAGNET, αν και βγήκαν νωρίς με το απογευματινό ήλιο ακόμη ψηλά, μας έδωσαν μια γεύση του τι εστί, μοντέρνο ψυχεδελικό Hard rock των γηπέδων.

Το τελευταίο άλμπουμ στην A&M, είναι το “God says no” του 2000. Ο τίτλος είναι ενδεικτικός, γιατί πραγματικά ο θεός της τύχης, τους γύρισε την πλάτη σε αυτό το άλμπουμ. Η κόπωση του Wyndorf και η εξάρτησή του από τις ουσίες, έχουν αρχίσει να ζητάνε το τίμημά τους με αποτέλεσμα το άλμπουμ να μην έχει τους πιασάρικους ύμνους του παρελθόντος. Παρόλα αυτά, συνθέσεις όπως το ομότιτλο τραγούδι θα μιλήσουν στον κόσμο, όπως μίλησαν στην καθαρά ψυχεδελική συναυλία και πρότυπο του πως μια μικρή σκηνή δεν χωρά ένα μεγάλο σχήμα, όπως αυτή που έδωσαν οι MONSTER MAGNET στο κατάμεστο Ρόδον, όπου έπαιξαν το 2004.

Η εξέλιξή τους από το ψυχεδελικό, μονολιθικό, «πρωτόγονο» heavy rock, στους arena stoner masters, με τα ογκώδη riff και τα πιασάρικα ρεφρέν απεικονίστηκε τέλεια στα πέντε πρώτα άλμπουμ. Η μεταπήδηση από την πολυεθνική A&M στις μικρότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές το 2003, πρόσφερε καταφύγιο στην πληγωμένη μουσική ιδιοφυία που λέγεται Wyndorf, αλλά έπρεπε να φτάσουμε στην τελευταία τριετία και στις επανηχογραφήσεις κάποιων από τα μεταγενέστερα άλμπουμ του, με γκαράζ αισθητική, για να δούμε το δημιουργικό του πνεύμα, να αναδύεται από την ομίχλη των ουσιών εξάρτησης και απεξάρτησης. Το σίγουρο είναι ότι επί σκηνής, οι MONSTER MAGNET αποτελούν ένα σχήμα, που σπάει τις νόρμες και τζαμάρει σαν τους RUSH στο γκαράζ υπό την επήρεια των καλύτερων ναρκωτικών, λίγο πριν οι εξωγήινοι τους απαγάγουν για πάντα.

Στέλιος Μπασμπαγιάννης

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here