One track mind… “Mother”

0
100
 
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ:Mother
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: DANZIG
ΔΙΣΚΟΣ: “Danzig”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1988
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Rick Rubin
ΣΥΝΘΕΤΗΣ: Glenn Danzig
 
 
Ήταν αρχές Νοεμβρίου, 33 χρόνια πριν, όταν η P.M.R.C., η γνωστή επιτροπή επιφανών κυριών της Αμερικής που τόσο έπληξαν την μουσική βιομηχανία με την απροκάλυπτη λογοκρισία που επέβαλαν στους καλλιτέχνες με το έτσι θέλω, δικαιωνόταν ως προς το αίτημά της να μπαίνει το αυτοκόλλητο “Parental advisory” σε εξώφυλλα άλμπουμ. 
Όλη αυτή η κατάσταση προκάλεσε αντιδράσεις όπως ήταν αναμενόμενο. Ένας απ’ τους πολλούς καλλιτέχνες που επηρεάστηκαν και εμπνεύστηκαν από όλο αυτό ήταν και ο Danzig που ως αντίδραση έγραψε το πιο δημοφιλές ίσως τραγούδι της καριέρας του, το “Mother”.
 
«Το “Mother” γράφτηκε ως αντίδραση στην PMRC που δρα εδώ στις Η.Π.Α. Επικεφαλής ήταν ο Al Gore και η γυναίκα του Tipper, οι οποίοι ήθελαν να απαγορεύσουν όποια μουσική αισθανόντουσαν προσβλητική. Η φασιστική τους επίθεση σε όποια μουσική δεν τους άρεσε ή δεν καταλάβαιναν, με έθιξε πάρα πολύ και έτσι έγραψα το τραγούδι. Ακόμη σιχαίνομαι τον μαλ**α και την αποκρουστική γυναίκα του και είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το τραγούδι συνεχίζει να κάνει αίσθηση», είχε δηλώσει πριν κάποια χρόνια. 
 
Πράγματι το “Mother”, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1988 από τον ομώνυμο εξαιρετικό δίσκο του καλλιτέχνη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον παραγωγό Rick Rubin (γνωστός για τις συνεργασίες του τότε με τους BEASTIE BOYS και SLAYER), γνώρισε θερμής αποδοχής από τους οπαδούς, όμως ο Danzig ήρθε και πάλι αντιμέτωπος με σφοδρή λογοκρισία, αφού το MTV αρνιόταν πεισματικά να προβάλλει το αντίστοιχο βίντεο και το πέρασε στα αζήτητα. Ο λόγος ήταν πως στο τέλος του, δείχνει τον Danzig να θυσιάζει ένα κοτόπουλο και με το αίμα του να ζωγραφίζεται ένας ανάποδος σταυρός.  (Ο ίδιος πάντως είχε ξεκαθαρίσει τότε πως το κοτόπουλο, ούτε το σκότωσε, ούτε το τραυμάτισε).
 
Το σίγουρο είναι πως ο μουσικός πάντως δεν θα το βάλει κάτω και με την κυκλοφορία των “Lucifuge” και “How the gods kill” των 1990 και 1992 αντίστοιχα, καθώς και με τις εκτενείς του περιοδείες, θα καταφέρει να αυξήσει σημαντικά τη δημοτικότητα του, έστω και χωρίς την στήριξη του MTV. 
Παραδόξως, όλα αυτά θα αλλάξουν και το πιο εντυπωσιακό είναι πως τελικά το “Mother” θα γνωρίσει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ότι πέντε χρόνια πριν, όταν το Μάιο του 1993, ο Αμερικανός θα κυκλοφορήσει το “Thrall: Demonsweatlive”, στο οποίο εκτός από δύο καινούριες συνθέσεις και μία διασκευή στο “Trouble” του Elvis Presley, περιέχονται και τέσσερα κομμάτια της μπάντας σε ζωντανή εκτέλεση και ένα hidden track, γνωστό σήμερα ως “Mother ‘93”, από το αντίστοιχο single. Η αγάπη του κοινού για το συγκεκριμένο τραγούδι θα αναγκάσει τελικά το MTV να δώσει το πολυπόθητο airplay σε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει το συγκρότημα να αποδίδει ζωντανά το τραγούδι, το οποίο τελικά θα μπει και στα Billboard chart. 
 
Ο ίδιος έχει πει για όλα αυτά: « Το MTV δεν ήθελε να το παίξει το βίντεο γιατί τους φρίκαρε και ήταν στη μέση και η PMRC. Ήταν πολύ taboo εκείνη την εποχή και δεν δέχονταν κιόλας να το συζητήσουν. Με τις συνεχείς περιοδείες μας όμως, καταφέραμε να έχουμε υψηλές πωλήσεις και να το κάνουμε γνωστό στον κόσμο. Κάπως έτσι τελικά μπήκε στο EP μαζί με άλλα live κομμάτια και εν συνεχεία κατέκλυσε το ραδιόφωνο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το MTV να αναγκαστεί να το παίξει, παρά το ότι δεν ήθελε». 
 
Τώρα για όσους αναρωτιούνται πως ακριβώς ερμηνεύονται οι στίχοι του εν λόγω κομματιού, σίγουρα η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με σιγουριά, κάτι που ισχύει για την πλειοψηφία των τραγουδιών του Evil Elvis έτσι κι αλλιώς. 
 
Υπάρχει έτσι μία εκδοχή κατά την οποία φαίνεται να μιλούν για την επιρροή των γονιών στα παιδιά τους, την υπερπροστασία που δείχνουν απέναντι τους θωρακίζοντάς τα από τον αληθινό κόσμο και τους κακούς ανθρώπους, με το ρόλο του τελευταίου και της κακής επιρροής να έχει ο Danzig. 
 
Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι οι στίχοι εκφράζουν το παιδί που θεωρεί τον εαυτό του έτοιμο να αντικρίσει τον – γεμάτο πειρασμούς – κόσμο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που έχουν διατυπώσει την άποψη ότι ο αφηγητής των στίχων έχει πάρει το δρόμο του κακού, πιθανόν του σατανισμού και ζητάει από την μητέρα του και τον πατέρα του να μην τον βοηθήσουν στο ταξίδι του αυτό. Επίσης ζητάει από τους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους να μην ακολουθούσουν τον δρόμο του και να μην στείλουν τα αδέρφια τους σε αυτόν.
 
  To “Mother” τελικά αναδείχθηκε στην σπουδαιότερη επιτυχία του καλλιτέχνη κατέχοντας φυσικά και τα πρωτεία όσον αφορά τη συχνότητα που έχει παιχτεί στις live εμφανίσεις του. Σίγουρα κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της επιτυχίας που θα σημείωνε το τραγούδι. Έτσι η δισκογραφική του θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτό το γεγονός, άσκησε μεγάλη πίεση πριν μπει στο στούντιο ο Glenn Danzig για να ηχογραφήσει το “4”, η οποία προφανώς και δεν ευδοκίμησε . 
 
EXTRA TRIVIA:
– Το “Mother” έχει συμπεριληφθεί σε πολλές μουσικές συλλογές και έχει συμπεριληφθεί και σε βιντεοπαιχνίδια, όπως το  “Grand Theft Auto: San Andreas” και το “Guitar Hero II” 
 

 
Χαρά Νέτη

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here