One track mind… [Strange machines]

0
134
 
 
 
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “Strange Machines”
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: THE GATHERING
ΔΙΣΚΟΣ: “Mandylion”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1995
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Siggi Bemm, Waldemar Sorychta, The Gathering
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: THE GATHERING
 
 
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το φαινόμενο της άνθισης metal συγκροτημάτων με γυναικεία παρουσία πίσω απ’ το μικρόφωνο παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού είτε καινούριες μπάντες βγαίνουν στο προσκήνιο, είτε ήδη υπάρχουσες αρχίζουν να αυξάνουν τη φήμη και τους οπαδούς τους. 
Ένα από τα σχήματα που συγκαταλέχθηκαν εκείνη την εποχή στα κορυφαία, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα στη μουσική τους, ήταν οι Ολλανδοί, THE GATHERING. 
 
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιτυχίας, το οφείλουν στο αξεπέραστο “Mandylion” που κυκλοφόρησε το 1995, άλμπουμ μέσω του οποίου μας σύστηναν την άγνωστη ως τότε, Anneke van Giersbergen, στα φωνητικά. Στο δίσκο αυτό, συναντά κανείς και ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια στην ιστορία του συγκροτήματος, το μοναδικό “Strange Machines”.
 
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι πρόκειται για το τραγούδι με το πιο αναγνωρίσιμο riff που έχει βγάλει ποτέ metal μπάντα με γυναίκα στα φωνητικά στα 90’s. 
 
Διαθέτει μια άκρως πρωτοποριακή εισαγωγή, φοβερές εναλλαγές, δυναμική στις κιθάρες, μα πάνω απ’ όλα μια αιθέρια φωνή να μαγεύει και να χαρίζει μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η τραγουδίστρια μάλιστα είναι η υπεύθυνη και για τους στίχους, έναν ρόλο που ανέλαβε αποκλειστικά κατά την είσοδο της στο σχήμα. 
Σύμφωνα με τα όσα θυμάται από εκείνη την περίοδο σύνθεσης του κομματιού: 
 
«Ήταν και παραμένει ένα ιδιαίτερο τραγούδι. Έγραψα τους στίχους στο σπίτι μου, ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Ζήτησα από τη μητέρα μου να μου αναφέρει μερικά ιστορικά γεγονότα. Της είπα ότι έγραφα στίχους που αναφέρονται στο ταξίδι στο χρόνο. Επειδή είναι σαν κινούμενη εγκυκλοπαίδεια, πίστευα πως θα μου δώσει καλό υλικό. Τα υπόλοιπα μέλη των THE GATHERING είχαν δει την ταινία “Time machine”, που τους ώθησε να γράψουν αυτό το κομμάτι με αυτό το θέμα. Έτσι, άφησα το μυαλό μου να περιπλανηθεί στην ιστορία. Το βγάλαμε ως single όταν όλοι έλεγαν πως είναι πολύ heavy για ραδιόφωνο. Όμως είχε μεγάλη επιτυχία στην Ολλανδία και ήταν η απαρχή μιας στροφής σε πιο heavy ήχο στη mainstream σκηνή της χώρας μας. Δε σταματήσαμε ποτέ να το παίζουμε live γιατί  έχει διαχρονική ενέργεια. Είμαι πολύ περήφανη που αυτό το κομμάτι είναι ένα από τα καλύτερα στην ιστορία του heavy metal». 
 
Για την ιστορία βέβαια, να διευκρινίσουμε ότι το “Strange machines” έρχεται δεύτερο σε συχνότητα live εκτελέσεων όσον αφορά το “Mandylion”, με το “Eléanor” να προηγείται ελαφρώς. 
 
 
Ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς γράφτηκε το κομμάτι, μας δίνει ο ντράμερ των THE GATHERING, Hans Rutten:
 
«Η σύνθεση του έγινε την άνοιξη του 1994, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας που κάναμε μαζί με τον Rene (σ.σ. αδερφό του, κιθαρίστα του γκρουπ). Ένα σαββατοκύριακο καθόμασταν στο σπίτι των γονιών μας και ο αδερφός μου έπαιξε αυτά τα riffs που αρχικά ακούγονταν πολύ πιο αργά από την τελική ηχογράφηση. Δε με πολύ-συγκίνησε το κομμάτι, μιας και το βρήκα αρκετά απλό σε σημείο να το βρίσκω και βαρετό. Όταν το τζαμάραμε στο προβάδικο, μας ήρθε η ιδέα για την πιο up tempo έκδοση, βάζοντας και το sample. Τότε το τραγούδι απέκτησε υπόσταση πριν η Anneke μπει στην μπάντα. Όταν το ηχογραφήσαμε στα Woodhouse studios την 1η Ιουνίου του 1995 ήταν έτοιμο σε ελάχιστες ώρες! Θυμάμαι πως ακόμα κάναμε soundcheck και παίξαμε το κομμάτι αρκετές φορές, ώσπου ξαφνικά ο Siggi Bemm μας είπε: ‘Έχουμε το κομμάτι ηχογραφημένο!’ Δεν ήξερα καν ότι είχαμε ξεκινήσει να ηχογραφούμε! Ήμασταν πραγματικά πολύ καλά προετοιμασμένοι τότε. Είχαμε κάνει πολλά demos και συναυλίες πριν ηχογραφήσουμε το “Mandylion”. Ήταν ξεκάθαρο πως ήταν το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου, γιατί είχε τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα από τα υπόλοιπα. Ξαφνικά μεγάλοι DJ απ’ την Ολλανδία το πήραν και άρχισαν να το παίζουν στο ραδιόφωνο. Έτσι έγινε ένα μικρό hit και μπήκαμε στο Top 40, με αποτέλεσμα να μας ζητήσουν να εμφανιστούμε και στην τηλεόραση. Νομίζω πως είναι ένα σπουδαίο τραγούδι με πολύ ωραία αλλαγή στο ρυθμό του. Δεν νομίζω πως είναι το καλύτερο μας κομμάτι, αλλά μας χάρισε παγκόσμια αναγνώριση! Για το video clip που ετοιμάσαμε δε θέλω να πω απολύτως τίποτα, μιας και είναι εντελώς χάλια! Προτιμώ το live από το Dynamo, του 1996.»
 
Να πούμε ότι το βίντεο του τραγουδιού, ήταν όντως άθλιο και γι’ αυτό το λόγο δυστυχώς, δεν είχε airplay από την τηλεόραση, γεγονός που τους στέρησε τη δυνατότητα να φτάσουν στα αυτιά ακόμα περισσότερου κόσμου, ίσως και εκτός metal, μεγαλώνοντας κι άλλο τη φήμη τους. 
 
To “The strange machines”, αποτελεί αναμφίβολα μια εξαιρετική σύνθεση, το σπουδαιότερο όμως μ’ αυτό, είναι η ερμηνεία της Anneke που αποτελεί τον καλύτερο οδηγό για το πώς ένα αμιγώς heavy metal κομμάτι μπορεί να ερμηνευτεί και από μια γυναίκα, ανοίγοντας το δρόμο για ανάλογες προσπάθειες που έγιναν “hit” από άλλες μπάντες της, υπό διαμόρφωση, ατμοσφαιρικής metal σκηνής. 
 

Χαρά Νέτη 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here