One track mind… “The show must go on” – QUEEN

0
288

ΤΡΑΓΟΥΔΙ: “The show must go on”
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ: QUEEN
ΔΙΣΚΟΣ: “Innuendo”
ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1991
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: David Richards, QUEEN
ΣΥΝΘΕΤΕΣ: Brian May, Freddie Mercury, John Deacon, Roger Taylor
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: « To τραγούδι είναι αναμφισβήτητα ένα σχόλιο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης του Mercury και την στάση του απέναντι στη ζωή. Ποτέ δεν γκρίνιαζε, ποτέ δεν είπε ‘η ζωή μου είναι σκατά, απαίσια, τη μισώ’ ή κάτι τέτοιο. Είχε πάντα απίστευτη δύναμη και γαλήνη», έχει δηλώσει για τον τεράστιο showman ο επί χρόνια συνοδοιπόρος του, Brian May.

 

Ο τελευταίος δίσκος των QUEEN, το μοναδικό “Innuendo” συμπλήρωσε πριν λίγες μέρες 30 χρόνια από την κυκλοφορία του, γεγονός που δίνει πάσα στο “One track mind” αυτής της εβδομάδας να ασχοληθεί με ένα από τα σημαντικότερα  τραγούδια του. Και αφού μιλάμε για τον πιο φορτισμένο συναισθηματικά δίσκο της μπάντας, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το επίσης πιο φορτισμένο συναισθηματικά τραγούδι αυτού, που δεν είναι άλλο από το “The show must go on”.

Ο τιτάνας Freddie Mercury έδινε μάχη με το AIDS εκείνη την εποχή, κάτι που ελάχιστοι γνώριζαν. Μάρτιο του 1989, οι QUEEN αρχίζουν να ετοιμάζουν το δέκατο τέταρτο άλμπουμ τους, με τον φόβο αυτό να είναι το τελευταίο με τον τραγουδιστή στη σύνθεσή τους.

Το “The show must go on” ξεκίνησε ως μια ιδέα των John Deacon και Roger Taylor οι οποίοι έγραψαν μια σειρά από ακόρντα, τα οποία ο Brian May άκουσε να παίζουν κάποια στιγμή και τα οποία αποτέλεσαν τη βάση ολόκληρου του τραγουδιού εν τέλει.

«Στην αρχή ήταν απλά μια ακολουθία ακόρντων, αλλά είχα αυτό το παράξενο συναίσθημα ότι θα μπορούσε να είναι κάτι σημαντικό και πραγματικά παθιάστηκα έντονα και έπεσα με τα μούτρα στη δουλειά. Καθίσαμε παρέα με τον Freddie και αποφασίσαμε τι θεματική θα έπρεπε να έχει και γράψαμε τους πρώτους στίχους. Είναι μεγάλη ιστορία αυτό το τραγούδι, αλλά πάντα ένιωθα ότι θα ήταν κάτι σημαντικό γιατί διαπραγματευόμασταν πράγματα για το οποία ήταν δύσκολο να μιλήσεις εκείνη την εποχή, αλλά ο κόσμος της μουσικής, σου έδινε αυτή την δυνατότητα» έχει δηλώσει ο Brian May σχετικά, ο οποίος πιστώνεται κιόλας την ολοκλήρωση του κομματιού, γράφοντας τις μελωδικές γραμμές και προσθέτοντας και μια ακολουθία ακόρντων εμπνευσμένη από έναν Γερμανό συνθέτη του 18ου αιώνα.

Οι στίχοι, γεμάτοι μεταφορές και υπαινιγμούς, έχουν ασφαλώς ως σημείο αναφοράς τους τον τραγουδιστή και την τραγική θέση στην οποία έχει περιέλθει, δίνοντας μια άνιση μάχη για τη ζωή του. Τονίζουν την ανάγκη του να μην εγκαταλείπεις και να προσπαθείς να αξιοποιείς στο έπακρο τη ζωή σου όσο μπορείς να την απολαμβάνεις. Μοιάζει με προ-οικονομία του τι επιφυλάσσει το μέλλον, ενώ κατά μία έννοια θα έλεγε κανείς ότι είναι σαν η μπάντα να θέλει να κάνει με έμμεσο τρόπο γνωστή, την καλά κρυμμένη αυτή τραγωδία που διαδραματίζεται.


Ακόμα πάντως και μουσικά αν εξετάσει κανείς το κομμάτι, οι εναλλαγές του στις κλίμακες δείχνουν αυτό ακριβώς που υποδηλώνουν οι στίχοι, έναν κοντράστ δηλαδή συναισθημάτων, ανάμεσα στην ελπίδα και την απαισιοδοξία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το “The show must go on” επιλέχθηκε να μπει τελευταίο στο track list του άλμπουμ, σαν η μπάντα να ένιωθε ότι αυτή ίσως ήταν η τελευταία δουλειά του Mercury.

Το κομμάτι ηχογραφήθηκε το 1990, όταν πλέον ο Mercury ήταν τόσο άρρωστος που υπήρχαν αμφιβολίες για το αν θα ήταν σε θέση να το ερμηνεύσει. Ο Brian May είχε πει συγκεκριμένα πως ο ίδιος εξέφρασε τους ενδοιασμούς του στον τραγουδιστή για το κατά πόσο θα τα κατάφερνε, όμως εκείνος δεν μάσησε καν, κατέβασε απλά μια ποσότητα βότκας και προς έκπληξη όλων απλά το «πάτησε κάτω».

Το τραγούδι απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές και σημείωσε πολύ αξιόλογη πορεία στα chart όλου του κόσμου. Δυστυχώς δεν είχαμε την τύχη να δούμε ούτε μία φορά τον μεγάλο καλλιτέχνη να το ερμηνεύει ζωντανά, αφού οι QUEEN είχαν σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις τους από το καλοκαίρι του 1986. Η πρώτη φορά που παίχτηκε live, ήταν στις 20 Απριλίου του 1992, στο πλαίσιο της συναυλίας – φόρο τιμής στον τραγουδιστή, “The Freddie Mercury Tribute Concert”, με τον Elton John να αναλαμβάνει το ρόλο του ερμηνευτή και τον Tony Iommi αυτόν του lead κιθαρίστα. Στα χρόνια που ακολούθησαν , το “The show must go on” έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα του συγκροτήματος, χρησιμοποιήθηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες, ενώ έχει διασκευαστεί από διάφορους καλλιτέχνες.

 

EXTRA TRIVIA:

  • Κυκλοφόρησε ως single στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 14 Οκτωβρίου του 1991 για την προώθηση του “Greatest Hits II”, έξι εβδομάδες πριν ο Freddie Mercury φύγει από τη ζωή. Αμέσως μετά το θάνατό του, στις 24 Νοεμβρίου του 1991, το τραγούδι μπήκε εκ νέου στα βρετανικά chart και έμεινε για πολλές εβδομάδες.
  • Το 2005 σε μια ψηφοφορία του ψηφιακού τηλεοπτικού καναλιού Music Choice, όταν 45.000 άνθρωποι ερωτήθηκαν ποιο τραγούδι θα ήθελαν να παίξει στην κηδεία τους, η πλειοψηφία επέλεξε αυτό.
  • Το “Innuendo” δεν ήταν το τελευταίο άλμπουμ των QUEEN με φωνητικά από τον Mercury. Ο τραγουδιστής έκανε αρκετές ηχογραφήσεις την ίδια περίοδο με το “Innuendo” για να δώσει στο συγκρότημα υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο “Made in Heaven” του 1995.

Χαρά Νέτη

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here