OPPOSITE EARTH – “Headspace”

0
502












ΜΠΑΝΤΑ: OPPOSITE EARTH
ΑΛΜΠΟΥΜ : “Headspace”
ETOΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 1997
ETAIΡΙΑ: Inside Out
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Steven Vincent – φωνητικά
Μbike Stanfield – μπάσο
Joe Lopez – τύμπανα
Gary Schemnitzer – κιθάρες
Rick Risberg – πλήκτρα

Τι τύχη μπορεί να έχει το 1997 ένα σχήμα που σε μια περίοδο της μεγάλης αποδοχής  του progressive metal στον κόσμο του metal, όταν αυτό θα έρθει να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του να διαλέγει να μην ακολουθεί το ρεύμα όσον αφορά τις επιρροές του, αλλά να πράττει το ακριβώς αντίστροφο;

Είμαστε σε μια εποχή που ο κύριος όγκος των prog σχημάτων  ακολουθούσε τα πεπραγμένα των DREAM THEATER κυρίως, με αποτέλεσμα μια μεγάλη μερίδα του λεγόμενου progressive metal  στα τέλη των 90’s να παίζουν ή να προσπαθούν καλύτερα να παίξουν σαν τους ΤΗΕΑΤΕR.

Aυτοί εδώ ακολουθούν έναν διαφορετικό δρόμο και διαθέτουν επιρροές από την μια πλευρά τους PSYCHOTIC WALTZ, τους VOIVOD και τους ΜΑΥFAIR και από την άλλη τους TOOL και τους ΑLICE IN CHAINS. Aλλοπρόσαλλες επιρροές που δημιουργούν όμως στο “Ηeadspace” ένα πολύ ξεχωριστό, όμορφο αλλά και groove-άτο αποτέλεσμα. Ναι σωστά, αν βάλεις τα παραπάνω σχήματα σε ένα καζάνι και τα αναμείξεις, το αποτέλεσμα  θα βγει κάπως σαν το “Headspace”.

H μπάντα αυτή από την Tampa της Florida ηχογράφησε τον ντεμπούτο της στα Μοrrisound studios και πριν από αυτό τον μοναδικό όπως έμελε να εξελιχθεί δίσκο της, είχε κυκλοφορήσει πιο πριν 2 demos που είχαν λάβει θετικές κριτικές.

Το όνομα των OPPOSITE EARTH θα ήταν θαμμένο στην λήθη οριστικά αν στην μπάντα δεν συμμετείχε ο πληκτράς Rick Risberg,  που θα συμμετείχε και στους ΙCED EARTH και στο γνωστό και θρυλικό “Alive in Athens”. Ο οποίος, ακούγοντας κάποιος το “Ηeadspace”,  μπορεί να θαυμάσει τον πολύ όμορφο και αριστοτεχνικό τρόπο που ντύνει με τα πλήκτρα τον ήχο και τις συνθέσεις του δίσκου.

Παρόλα αυτά ο δίσκος τώρα που τον ξανακούω ήταν μπροστά από την εποχή του, μιας και οι θαρραλέοι Φλοριδιανοί είχαν μπόλικο ταλέντο αλλά και αρκετή ξεροκεφαλιά να παίξουν μπάλα σε ένα τερέν που δεν μπορούσε να κατανοήσει ο ευρύς κόσμος του progressive την εποχή εκείνη,  πέρα από κάποιους -λίγους πιο ψαγμένους και με πιο ευρεία ακούσματα- οπαδούς.

Συνθέσεις σαν τα “Natural defence”, “Visuals”, “Blame” και “Falling Down” διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά που περιγράφω παραπάνω και ακούγοντας τον δίσκο είκοσι  χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία μπορώ να πω ότι με ενθουσιάζει τόσο όσο και τότε που κυκλοφόρησε και συζητούσαμε με την παρέα μου για αυτόν.

Το CD μπορεί να βρεθεί απ’ ότι είδα στο discogs στην τιμή ενός καφέ περίπου, οπότε κάντε την χάρη στον εαυτό σας και βάλτε αυτό το αριστούργημα στην δισκοθήκη σας.

Γιάννης Παπαευθυμίου