PAIN – “I am” (Nuclear Blast)

0
530
Pain

Pain

Φτάσαμε αισίως στην 9η στουντιακή δουλειά των PAIN, ενός από τα μουσικά οχήματα του πολυπράγμονος μουσικού, συνθέτη, παραγωγού και mastermind Peter Tägtgren ο οποίος στο “I am” μας παραδίδει ένα μάθημα του πως πρέπει να ακούγεται το σύγχρονο industrial metal εν έτει 2024. Τραγούδια που σου μένουν στο μυαλό από την πρώτη ακρόαση, δυνατές μελωδίες που αναμιγνύονται με μεγάλα riffs στις κιθάρες, πλήκτρα και ηλεκτρονικοί ήχοι όπου και όπως χρειάζονται ώστε να απογειώνουν το κάθε κομμάτι και γενικά μια αίσθηση μεγαλείου, υπεροχής, μουσικής ανάτασης και επιτυχίας.

Αξίζει ξεχωριστής αναφοράς το υπέρ-hit του άλμπουμ “Party in my Head” το οποίο έχει γίνει ήδη τεράστια επιτυχία, ένα τραγούδι στημένο πανέξυπνα από τον μάστορα Tagtgren ώστε να ακουστεί παντού, το οποίο για κάποιο απροσδιόριστο λόγο αποφάσισε η Κροατική συμμετοχή στη Eurovision 2024 όχι απλά να το χρησιμοποιήσει ως έμπνευση αλλά σχεδόν να το …διασκευάσει με άλλο όνομα. Φυσικά και είναι σύνηθες φαινόμενο ιδέες ή μελωδίες να επαναλαμβάνονται από διαφορετικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, στα δικά μου αυτιά όμως η ομοιότητα του κροατικού τραγουδιού με το “Party in my head” ξεπερνά τα συνηθισμένα πλαίσια «επιρροής», αφού έχουν ξεσηκώσει εκτός από τις μελωδίες, τη δομή και την ατμόσφαιρα του κομματιού.

Ένα ακόμη εξαιρετικό κομμάτι είναι το “Go with the Flow” με μια υπέροχη μελωδία στο ρεφρέν που πολύ θα ήθελαν να του ζητήσουν οι φίλοι του και συνεργάτες του στους RAMMSTEIN. Όλος ο δίσκος κυλάει εξαιρετικά ευχάριστα περιέχοντας διαρκώς μικρές εκπλήξεις με τις επιλογές του Tagtgren σε κάθε τραγούδι, άλλωστε δημιουργώντας μια διαρκή αίσθηση μεγαλείου και ανάτασης σε ένα φαντασμαγορικό γενικό πλαίσιο που σου δίνει την εντύπωση ότι ο σπουδαίος καλλιτέχνης κυριολεκτικά μπορεί να παίξει ό,τι θέλει με γνώμονα το αποτέλεσμα να βγει instant hit. Είναι ελάχιστοι οι σημερινοί συνθέτες που μπορούν να πετύχουν κάτι ανάλογο, το έχουμε ξαναπεί, στην εποχή του Youtube και Spotify έχουμε κυριολεκτικά εκατομμύρια τραγούδια εκεί έξω να κυκλοφορούν αλλά ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι καλές συνθέσεις.

Πιστεύω ότι στο “I am” θα βρουν σημεία επαφής -πέραν βέβαια αυτονοήτων των οπαδών των HYPOCRISY και RAMMSTEIN- και όσοι αρέσκονται σε ένα ευρύτατο φάσμα ήχου: NWOSDM, NSOAHM, gothic, emo… από τους IN FLAMES και τους AVENGED SEVENFOLD έως τους MY CHEMICAL ROMANCE ή τους BULLET FOR MY VALENTINE. Δεν θέλω να ξεχωρίσω άλλα κομμάτια γιατί θεωρώ ότι όλος ο δίσκος πιάνει ένα πολύ καλό επίπεδο, αλλά αν με ρωτήσεις να επιλέξω επιμέρους tracks πέραν των όσων αναφέραμε παραπάνω θα σου πω τα “Don’t wake the dead” “Not for sale” από το πρώτο μέρος του δίσκου και τα “New Norm” και “Revolution” από το κλείσιμο. Το νέο άλμπουμ των PAIN είναι μια εξαιρετική δουλειά σύγχρονου εμπορικού metal που σε κερδίζει με τις συνθετικές ιδέες, τον ήχο και βέβαια την παραγωγή-σφραγιδα των Abyss Studios.

8 / 10

Δημήτρης Μελίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here