POWERWOLF – “The monumental mass – a cinematic metal event” (Napalm Records)

0
187

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Γερμανοί POWERWOLF είναι ένα από τα πιο καυτά ονόματα στο χώρο σήμερα. Μια μπάντα που έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να αποκτήσει φανατικούς οπαδούς αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Haters will hate που λένε και στο χωριό μου, ή αλλιώς περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα.  Προσωπικά ανήκω στην πρώτη κατηγορία και αν και η τελευταία τους δουλειά, το περσινό “Call of the wild” με απογοήτευσε ελαφρώς, συγκριτικά πάντα με τις προηγούμενες τους δουλειές, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την σοβαρότητα, την συνέπεια και τον επαγγελματισμό που τους διακρίνει σε κάθε τους κυκλοφορία. Εκεί όμως που οι POWERWOLF πραγματικά μεγαλουργούν είναι στο σανίδι, κάτι που διαπιστώσαμε και όσοι παρευρεθήκαμε στη συναυλία τους το 2019. Τι έχουμε όμως εδώ;

Το “The monumental mass” αποτελεί ουσιαστικά την ηχογράφηση ενός live event που πραγματοποίησαν οι POWERWOLF στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς και μεταδόθηκε διαδικτυακά. Χωρίς κόσμο φυσικά λόγω covid αλλά με όλα τα υψηλά στάνταρ που απαιτούνται για μια ακριβή παραγωγή αυτού του είδους. Το άλμπουμ είναι θεματικό και βασίζεται σε ένα concept του κιθαρίστα Matthew Greywolf, ενώ χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια, Temptation, Sin, Confession, Forgiveness.  Συνολικά 17 κομμάτια, εξαιρώντας τις ορχηστρικές εισαγωγές πριν από κάθε κεφάλαιο, εκ των οποίων έξι είναι από το “The sacrament of sin”, πέντε από το “Call of the wild”, δύο από τα “Preachers of the night” και “Blessed & possessed” και ένα από τα “Blood of the saints”και “Bible of the beast”. Και εδώ εκτιμώ ότι βρίσκεται το μοναδικό ψεγάδι του “The monumental mass”, καθώς θα μπορούσε να υπάρχει και κάποιο τραγούδι από τα δύο πρώτα άλμπουμ. Λεπτομέρειες από έναν γκρινιάρη που ψάχνει αφορμή να διαμαρτυρηθεί για κάτι. Κι αυτό επειδή το άλμπουμ δεν παίζεται!

Οι Λύκοι ακούγονται σε δαιμονισμένη φόρμα καθώς όλα τα τραγούδια αποδίδονται εξαιρετικά, με ενέργεια, πάθος και δύναμη. Είναι φανερό ότι η μπάντα ολοένα και ανεβαίνει επίπεδο στον εκτελεστικό τομέα και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Ακόμη και τα τραγούδια από το “Call of the wild”, ενός δίσκου που, όπως προανέφερα με προβλημάτισε αρκετά, αποκτούν ζωντανά μια άλλη δυναμική.  Η ουσία όμως βρίσκεται στο οπτικό κομμάτι όπου εκεί τα πράγματα ξεφεύγουν εντελώς. Απίστευτη, επιβλητική σκηνική παρουσία με θεατρικότητα που παραπέμπει στον King Diamond  και εντυπωσιακά οπτικά εφέ που καθηλώνουν τον θεατή και δεν τον αφήνουν να τραβήξει τα μάτια του από την οθόνη. Φλόγες, τέρατα, kinky καλόγριες, διαβόλια και τριβόλια, είναι όλα εδώ και δίνουν την δική τους παράσταση.  Προσωπικά απόλαυσα κάθε λεπτό του “The monumental mass”. Όλα τα τραγούδια είναι φανταστικά εκτελεσμένα, έχοντας το δικό του concept το καθένα, αν και πάντα θα με συνεπαίρνει η συγκλονιστική παρουσίαση του “Where the wild wolves have gone” με το χιόνι να πέφτει στη σκηνή.  Τέλος, να σημειωθεί ότι τη σκηνοθεσία αλλά και την παραγωγή ανέλαβε, και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, ο Jorg Michael, σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν τον συναντούμε πίσω από ένα drum kit.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε διάφορα formats, με πιο χαρακτηριστικές τις εκδόσεις όπου περιέχεται σαν bonus η εμφάνιση των POWERWOLF στο Wacken το 2019 με τίτλο “ Hallowed be the holy ground”, και οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο να τις αναζητήσετε.

Το “The monumental mass” είναι ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, είτε είναι οπαδός των POWERWOLF, είτε όχι.  Προσεγμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, πιστοποιεί την αξία των Λύκων στη σκηνή και εκτιμώ ότι αξίζει και με το παραπάνω να βρίσκεται στη συλλογή σας.

Θοδωρής Κλώνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here