Ray Alder interview (NORTH SEA ECHOES)

0
1029
North Sea Echoes

North Sea Echoes

Ο Ray Alder, τραγουδιστής των FATES WARNING, δημιούργησε μαζί με τον συνοδοιπόρο του στους Αμερικάνους prog metallers, τους NORTH SEA ECHOES, που κινούνται σε πιο ατμοσφαιρικά, πιο O.S.I. ηχοτόπια. Το ντεμπούτο τους, “Really good terrible things”, αφήνει θετικές εντυπώσεις, παρότι στην αρχή μπορεί να «ξενίζει» λίγο. Ο Σάκης Φράγκος, πέτυχε τον Ray Alder λίγο αφότου είχε παραλάβει το βινύλιό της κυκλοφορίας του και είχε εξοργιστεί με το αυτοκόλλητο “melancholic progressive rock at its best”, που φρόντισε να του το επαναλαμβάνει συχνά πυκνά στην κουβέντα!!!

Ray, χαρά μας να σε έχουμε και πάλι εδώ! Νέα μπάντα, NORTH SEA ECHOES. Σκέφτηκες ποτέ, κάτι σε στυλ MATHEOS/ALDER ή το ARCH/MATHEOS το έκανε πιο δύσκολο; Πως κατέληξες να χρησιμοποιείς αυτό το όνομα, NORTH SEA ECHOES; Δεν μπορώ να βρω κάποια σύνδεση μεταξύ τους.
Ευχαριστώ, χαρά μου να βρίσκομαι εδώ. Ναι, ήταν ήδη καπαρωμένο! (γέλια) Όταν γράφαμε τα πάντα, δεν είχαμε συζητήσει το όνομα, ή εάν θα το ονομάσουμε σαν γκρουπ. Δεν το είχαμε σκεφτεί, απλά γράφαμε. Και όταν φτάσαμε στο σημείο να το ονομάσουμε, φυσικά δε μπορούσαμε να το ονομάσουμε ALDER/MATHEOS ή MATHEOS/ALDER. Οπότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ονόματα. Ο Jim κι εγώ έχουμε αυτό το χαρακτηριστικό: φτιάχνουμε λίστες. Έχω μια λίστα στο κινητό μου με σημειώσεις. Άμα ακούσω κάτι ενδιαφέρον ή δω κάτι ενδιαφέρον, το σημειώνω.
Μπορεί να το χρησιμοποιήσω για στίχο ή για τίτλο κομματιού ή οτιδήποτε τέτοιο. Οπότε, ο Jim είχε γραμμένο στη λίστα του το “north sea echoes”. Ακουγόταν πολύ ωραίο. Απλά ταίριαζε με τη μουσική: πολύ σκοτεινή, απλανής και ψυχρή. Οπότε αποφασίσαμε να πάμε με αυτό. Έχει πλάκα γιατί μας ρωτάνε για τη μπάντα και λέμε “δεν ξέρουμε”. Είναι μπάντα; Είναι project; Δεν είχαμε σκεφτεί τόσο μπροστά. Κοιτάζαμε περισσότερο να γράφουμε μουσική και να τη βγάζουμε προς τα έξω. Οπότε, σε αυτό το σημείο, δεν ξέρουμε τι είμαστε. Είμαστε ένα όνομα (γέλια).

Ο τίτλος (σ.σ.: “Really good terrible things”), μου θύμισε το “Long day good night”. Έχει αυτή την αντίθεση. Τέσσερις λέξεις πάλι και αντίθετα νοήματα.
Ναι, πολύ οξύμωρο. Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως αυτό ήταν άλλη μια από τις σημειώσεις μας, κάτι που έγραψα εγώ συγκεκριμένα. Δεν σημαίνει τίποτα στη πραγματικότητα εκτός του ότι είναι ένα οξύμωρο σχήμα. Και πάλι, έμοιαζε να ταιριάζει με τους στίχους αλλά και τη μουσική. Όχι ότι οι στίχοι έχουν κάτι αρνητικό ή θετικό. Απλά λένε ιστορίες και πραγματεύονται ανθρώπινα συναισθήματα. Αλλά ταιριάζει στο κλίμα των NORTH SEA ECHOES, οπότε προχωρήσαμε και με αυτό. Ξανά, δεν ξέρω που το άκουσα, αλλά ήταν κάτι που άκουσα, το σημείωσα και υποθέτω πως έχω κάποια περίεργα πράγματα στις σημειώσεις μου (γέλια)

Να το κοιτάξεις αυτό! (γέλια) Άμα έπρεπε να διαλέξω ένα κομμάτι FATES WARNING που μου θυμίζει το NORTH SEA ECHOES αυτό θα ήταν το “When snow falls” από το τελευταίο σας δίσκο (“Long day good night”). Ήταν πρόδρομος πραγμάτων που θα έρχονταν μελλοντικά;
Αυτό είναι απλά ένα κομμάτι που έγραψε ο Jim και εγώ το αγάπησα. Ανυπομονούσα να το δουλέψουμε. Λάτρευα το πως δούλευε, το πως με έκανε να νιώσω προκειμένου να γράψω στίχους. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι με αυτό το κομμάτι. Απλά δεν ήταν από τα πιο δημοφιλή κομμάτια στο δίσκο. Δεν ξέρω ποιο είναι στη πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν ήταν. Υποθέτω, στα δικά μας αυτιά το κάθε άλμπουμ είναι διαφορετικό. Προσπαθούμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα, να πειραματιστούμε και αυτό το κομμάτι ήταν ένα από αυτά. Εμάς μας άρεσε πολύ, οπότε σε αυτό μετατράπηκε. Αυτό το ηλεκτρονικό background με κιθάρες. Υποθέτω είναι ο πρόδρομος όσων ακούς σε αυτό το δίσκο.

Έχουμε συνηθίσει τον Jim να παίζει ambient τύπου μουσική, στους TUESDAY THE SKY, στους O.S.I., στα instrumental άλμπουμ του. Αλλά εσένα δεν σε έχουμε δει σε τέτοιο project στο οποίο να τραγουδάς τέτοιου τύπου μουσική.
Είναι κάτι που το σκεφτόμουν. Η πλάκα είναι, πως όταν ήρθε σε επαφή μαζί μου, του είπα ότι πάντα ήθελα να κάνω έναν ακουστικό δίσκο, ή και με πιάνο, αρκεί να μπορώ να τραγουδήσω, όχι μόνο να φωνάζω όλη την ώρα. Παρότι το απολαμβάνω, θέλω να κάνω κάτι διαφορετικό. Αλλά σκέφτηκα, όταν έκανα έναν solo δίσκο, ίσως να κάνω κάτι τέτοιο. Αλλά μετά σκέφτηκα “ο κόσμος δεν θέλει να με ακούσει να κάνω ακουστική μουσική”. Όποτε όταν ήρθε η ώρα να γίνει αυτό, είπα “είναι ιδανικό”. Και ήμουν σε θέση να τραγουδήσω τόσο ήσυχα και ήταν τόσο ωραίο να μη χρειάζεται να φωνάζω όλη την ώρα. Είχα τη φωνή μου κάθε μέρα. Στο στούντιο κάποιες φορές, χάνω τη φωνή μου τραγουδώντας 8-10 ώρες την ημέρα. Εδώ, ηχογραφώ στο σπίτι. Δεν ξέρω, ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσω να κάνω κάτι τέτοιο αλλά αυτό ήταν ευχαρίστηση. Ήμουν τόσο χαρούμενος που μπόρεσα να το κάνω αυτό με τον Jim.

Έχεις νομίζω και τον Gunnar Olsen (PUSCIFER) που έπαιξε τύμπανα σε ορισμένα κομμάτια; Γιατί τα υπόλοιπα υποθέτω παίχτηκαν από drum machine.
Ναι, όλα τα υπόλοιπα ήταν ηλεκτρονικά. Ο Gunnar ήταν κιόλας απόφαση της τελευταίας στιγμής. Είχαμε επί της ουσίας τελειώσει με τα πάντα και ο Jim γύρισε και είπε “νομίζω ότι αυτό το τραγούδι χρειάζεται πραγματικά τύμπανα”. Ειδικά το “Empty”, γιατί έχει τη βαρύτερη κιθάρα. Πιστεύαμε ότι θα πρόσθετε το κάτι παραπάνω αν είχε πραγματικά τύμπανα. Ήταν ιδέα του Jim να χρησιμοποιήσει τον Gunnar, παρόλο που ήξερε τον Gavin Harrison από τους PORCUPINE TREE, αλλά ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Πρώτη φορά που δοκιμάσαμε τον Gunnar ήταν ευχαρίστηση για εμάς. Τι φοβερός τύπος, τα πήγε περίφημα! Το τελείωσε μέσα σε μια με δύο μέρες το πολύ. Είμαι πολύ χαρούμενος που τον αξιοποιήσαμε, αλλά μόνο τρία κομμάτια, ναι.

Γιατί δεν δοκιμάσατε να δουλέψετε με περισσότερους ανθρώπους και είστε μόνο εσύ και ο Jim; Θέλατε να το κάνετε προσωπικό;
Ο Jim είχε όλη την μουσική έτοιμη. Προσωπικά, δεν ξέρω αν αυτά ήταν demos για εκείνον και έγιναν άλμπουμ στη πορεία. Αλλά φυσιολογικά με τους FATES WARNING, θα έγραφε έναν ολόκληρο δίσκο με drum machine, εκείνος θα έπαιζε μπάσο, ενώ έπειτα θα το έδινε στους υπολοίπους για να προσθέσει ο καθένας τα μέρη του. Απ’ ότι μου είπε, δοκίμασε την ιδέα των πραγματικών τυμπάνων σε αυτό το δίσκο και μετά αποφάσισε να μηντα βάλει τελικά. Δεν είμαι και ακριβώς σίγουρος, αλλά όταν εμείς το κάναμε, είχε αποφασίσει να μη βάλει πραγματικά τύμπανα. Αλλά όχι, δεν έφερε κάποιον άλλον, ήμασταν απλά οι δύο μας. Και ήταν ωραίο, οι δύο μας να παίρνουμε αποφάσεις, να μη χρειάζεται να μιλάμε σε κάποιον άλλον. Νομίζω ήταν ευκολότερο. Λιγότεροι “μάγειρες στη κουζίνα” ας το πούμε έτσι. (γέλια)

Σωστά. Πριν διαβάσω το δελτίο τύπου ήμουν απολύτως σίγουρος ότι το αγαπημένο κομμάτι του Jim πρέπει να είναι το “No maps”. Αυτό είναι οπωσδήποτε Jim, από τη πρώτη στιγμή! Αλλά μπορείς να μου πεις ποιο ήταν το πιο δύσκολο ή ενδιαφέρον κομμάτι της διαδικασίας της σύνθεσης και ηχογράφησης; Γιατί έχει πολλές ομοιότητες με FATES WARNING, αλλά έχει κάποια πράγματα που γίνανε τελείως διαφορετικά.
Το δύσκολο κομμάτι για μένα ήταν όταν μου πρωτοέστειλε τη μουσική. Του απάντησα με ειλικρίνεια μέσω e-mail “νομίζω ότι θα είναι δύσκολο για μένα να τραγουδήσω πάνω από αυτό”. H μουσική ήταν μια χαρά όπως ήταν, προοριζόταν να είναι έτσι, instrumental. Και είπε, “ας το δοκιμάσουμε, να δούμε τι μπορεί να σου έρθει”. Το έκανα και χαίρομαι που το έκανα. Στο πρώτο κομμάτι, αυτό που βγήκε και πρόσφατα (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε στις 30 Ιανουαρίου), το “Open book” ήταν μέσα στα 3-4 πρώτα κομμάτια που μου έστειλε, νομίζω. Και διάλεξα αυτό λέγοντας “θέλω να δουλέψω πάνω σε αυτό, να δω τι μπορώ να κάνω”. Και αυτό ήταν πολύ γρήγορο. Νομίζω, ολόκληρο το τραγούδι, έγραψα τη μελωδία, τους στίχους και το ηχογράφησα σε 3 ή 4 μέρες.
Του το έστειλα πίσω και το μόνο πράγμα που άλλαξε ήταν η γέφυρα. Ξαναγράψαμε μέρος της γέφυρας, μουσικά και από πλευράς μελωδικών γραμμών. Αλλά από πλευράς δυσκολίας πιστεύω από τη στιγμή που τελείωσε αυτό το κομμάτι τόσο γρήγορα, ξέραμε ότι ήμασταν στην ίδια σελίδα. Σε εκείνο το σημείο είπαμε “ΟΚ, αυτό είναι μια καλή ιδέα”. Και αυτό ήταν φοβερό. Το “No maps” ήταν ένα κομμάτι που δεν ήταν δύσκολο, αλλά η πρώτη μορφή του ήταν με ακουστική κιθάρα και υπήρχε ένα τρένο στο βάθος, από την αρχή ως το τέλος του κομματιού. Ο Jim έλεγε ότι του θύμιζε τους άστεγους. Και κάπως έτσι προέκυψαν οι στίχοι σε αυτό. Το έγραψα, το έστειλα στον Jim και ό,τι ακούς στο δίσκο, είναι ό,τι ηχογράφησα και έστειλα σε εκείνον. 
Μου απάντησε τότε και μου είπε “ξέρεις, δεν το πολυνιώθω, δεν νομίζω ότι αυτό δουλεύει”. Του απαντάω “οπότε, θα ξαναρχίσω” και μου κάνει “όχι, όχι, δώσε μου μερικές μέρες να το δουλέψω”. Και ξανάγραψε το κομμάτι από την αρχή ως το τέλος και αυτό που ακούς τώρα είναι αυτό που τελείωσε σε 2 μέρες, γύρω από τη φωνή μου. Το οποίο είναι το εντελώς αντίθετο από αυτό που θα κάναμε φυσιολογικά. Οπότε, έγινε ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια για την ακρίβεια. Είναι ένα φοβερά περίεργο κομμάτι.

Πολύ καλό, όχι περίεργο κομμάτι! (γέλια) Λοιπόν, ποιοι είναι οι στόχοι σου με τους NORTH SEA ECHOES; Θα περιοδεύσετε, ή θα συνεχίσετε σαν στούντιο σχήμα (δεν ξέρω πως θα το αποκαλέσετε);
Δεν το συζητήσαμε ποτέ στη πραγματικότητα. Ήταν κάτι που έγινε πολύ γρήγορα. Από το ότι μου το ζήτησε στο ότι το έκανα στο ότι τελείωσε στην εύρεση εταιρείας. Αλλά ποτέ δεν συζητήσαμε το να παίξουμε live. Δεν ξέρω, ίσως να το κάνουμε. Θα ήταν πολύ δύσκολο, θα χρειαζόμασταν πολλά πλήκτρα ή απλά ένα backing track που είναι λίγο χαζό. Αλλά δεν ξέρω, θα ήθελα να παίξω live. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Όσον αφορά το μέλλον του σχήματος, δεν ξέρω. Λατρεύω να το κάνω. Θα χαιρόμουν πολύ να κάνουμε άλλο ένα δίσκο. Απλά δεν το έχουμε συζητήσει. Υποθέτω θα δούμε πως θα πάει, προς το παρόν το “Open book” έχει λάβει φοβερή ανταπόκριση. Είμαι πολύ χαρούμενος με το τρόπο που ο κόσμος το δέχτηκε.
Αλλά, δεν είναι FATES WARNING. Δεν είναι καθόλου FATES WARNING. Αν θες να απογοητεύσεις το κόσμο, είναι. Ξέρεις, όταν σκεφτόμασταν ονόματα για το project, είχαμε ήδη γράψει 6 ή 7 κομμάτια και με ρωτάει ο Jim “πως θα το αποκαλέσουμε;”, ε και του λέω για πλάκα “Φίλε, γιατί δεν το λέμε FATES WARNING;”. Και ο Jim απάντησε “χμμμμ χμμμμ…..όχι, σίγουρα όχι!” (γέλια). Πρώτα από όλα, ο Jim είπε ότι δεν θέλει να γράψει άλλο FATES WARNING δίσκο. Δεύτερον, νομίζω ότι οι οπαδοί θα ήταν τσαντισμένοι, αν έπαιρναν αυτό για δίσκο FATES WARNING. Πιστεύω θα περίμεναν κάτι άλλο, δεν νομίζω πως είναι δίκαιο. Παρόλο που αν δεις τους OPETH, κυκλοφόρησαν το “Damnation” και κανένας δεν θύμωσε μαζί τους.

Και για την ακρίβεια, είναι ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ των OPETH. Ίσως, ΤΟ αγαπημένο μου άλμπουμ των OPETH.
Και μένα το ίδιο, ακριβώς. Και το να ανοίγουν festival με αυτό το τρόπο (αρχίζει και μουρμουράει το “Windowpane”) ήταν απίστευτο! (γέλια)

Και αν μαντεύω σωστά, το επόμενο single θα μπορούσε να είναι ή το “Empty” ή το “Throwing stone
Το επόμενο είναι…..το “Unmoved” για την ακρίβεια. Ξανά, πέταξα για να δω τον Jim στο New Hampshire, έμεινα μαζί του μερικές μέρες, κυριολεκτικά για να βγάλουμε τις φωτογραφίες. Χάρηκα που τον είδα, βγήκαμε, ήπιαμε πολύ ουίσκι και κάναμε τη φωτογράφηση. Και μου λέει “αφού είσαι εδώ, γιατί δεν κάνουμε και ένα video;”. Και είπα “ΟΚ”. Οπότε το πρωί πριν τη πτήση της επιστροφής στην Ισπανία, κάναμε το video νωρίς, τύπου 8 το πρωί. Ήταν πολύ δύσκολο, γιατί η γυναίκα μου, ήταν πολύ άρρωστη και ήταν στο νοσοκομείο, ανάρρωνε από χειρουργείο. Και απλά ήθελα να γυρίσω σπίτι. Στο video που με βλέπεις να περπατάω κάπως θλιμμένος, ήμουν γιατί η γυναίκα μου ήταν άρρωστη (είναι μια χαρά τώρα).
Αλλά αυτό έβγαζε νόημα μόνο επειδή υπήρχε μια ακουστική κιθάρα καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού και από τη στιγμή που θα είμαστε μαζί, έβγαζε νόημα να παίζει εκείνος τη κιθάρα και εγώ να τραγουδάω. Γι’ αυτό κάναμε το “Unmoved”. Είναι ωραίο κομμάτι, είναι διαφορετικό κομμάτι. Νομίζω το video βγήκε πολύ πολύ ωραίο και αυτό θα κυκλοφορήσει μέσα στις επόμενες βδομάδες. Αλλά έχει πέντε videos αυτό το άλμπουμ. Το “Open book”, το “Unmoved”, το “Throwing stone”, το “Empty” και το “The mission”. Πολλά videos. Δεν κάναμε τόσα για δίσκο FATES WARNING, ας το θέσουμε έτσι! (γέλια)

Πολύ πιο εμπορικό! (γέλια) Ποιος ξέρει; Είμαι πολύ περίεργος να δω την αντίδραση των σκληροπυρηνικών οπαδών των FATES WARNING σε αυτό. Ξέρεις, είναι πολύ εύκολο κάποιος να καταλάβει ότι είστε εσύ και ο Jim. Και αυτή η μελαγχολική ατμόσφαιρα που συζητάμε στα καλύτερα της.
Υποθέτω. Έτσι νομίζω. Ναι, μελαγχολικό rock.

Έτσι τα βαφτίζουν στις μέρες μας, «μελαγχολικό progressive rock».
Πρέπει να βρούμε κάτι άλλο (γέλια)

Μελαγχολικό progressive rock στα καλύτερα του. Οπότε, ακούνε τη φωνή σου και λένε “ΟΚ, αυτός είναι ο Jim και ο Ray”. Άρα από τη στιγμή που είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, πιστεύω ότι οι οπαδοί θα είναι ανοιχτοί σε όλα αυτά τα πράγματα, διότι ο Jim παίζει αυτή τη μουσική υπό κάποια μορφή, με τους O.S.I. με τον Kevin Moore.
Ναι, ναι, έτσι νομίζω. Η ανταπόκριση ως τώρα ήταν θετική. Το γενικότερο κλίμα είναι πως ο κόσμος είναι χαρούμενος που εγώ με τον Jim ακόμα κάνουμε πράγματα μαζί. Και αυτό με κάνει και μένα χαρούμενο! O κόσμος ακόμα νοιάζεται. Θα δούμε όταν κυκλοφορήσει.

Η συνέντευξη γίνεται τέλη Γενάρη, το άλμπουμ βγαίνει τέλος Μάρτη, έχουμε μπόλικες μέρες μέχρι να το δούμε. Καταλαβαίνεις ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και για τους FATES WARNING φυσικά. Μας είπες και ο κόσμος ήδη το ξέρει αυτό, ότι ο Jim δεν ενδιαφέρεται να συνεχίσει τους FATES WARNING. Οπότε, δεν θα υπάρξει νέο FATES WARNING άλμπουμ μελλοντικά κατά πάσα πιθανότητα. Ξέρω ότι η εύκολη απάντηση στην ερώτηση μου είναι “ρώτα τον Jim”, αλλά είσαι σημαντικό κομμάτι της μπάντας για μερικές δεκαετίας τώρα. Οπότε τι βλέπεις σαν λόγο μη δημιουργίας καινούργιας μουσικής FATES WARNING; Κουράστηκε να παίζει τέτοιου τύπου μουσική; Είναι δύσκολο να μαζέψεις όλα τα μέλη των FATES WARNING σε ένα σημείο;
Το θέμα με τον Jim είναι ότι αυτός είναι ο συνθέτης των FATES WARNING. Μουσική, στίχους, αυτός έρχεται με όλη την ιδέα. Όπως νιώθει, έτσι πορευόμαστε και έτσι γράφει. Αλλά είπε σε μένα, αυτολεξεί “αυτό το πηγάδι στέρεψε, Ray”. Για εκείνον το να γράψει ένα άλμπουμ το οποίο δεν στηρίζει στο ακέραιο, νομίζει πως είναι άδικο για εκείνον και τους οπαδούς. Οπότε το να γράψει μουσική, για να κάνει άλλους ανθρώπους χαρούμενους, δεν είναι κάτι που του ταιριάζει. Ξέρεις, πρέπει να είναι και ο ίδιος χαρούμενος με το τι έχει γράψει. Νομίζω ότι αυτό θα περνούσε και στη μουσική. Οπότε είναι απλά ειλικρινής με τους οπαδούς.

Και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει. Άμα δεν είναι χαρούμενος γράφοντας μουσική για τους FATES WARNING, εννοείται!
Ποιος ξέρει, ίσως μια μέρα θελήσει να αλλάξει γνώμη.

Σαφώς, ποτέ μη λες ποτέ. Αλλά τη δεδομένη στιγμή που μιλάμε, δεν θέλει να το κάνει. Έπαιξε κάποιο ρόλο το ότι είναι δύσκολο να μαζέψεις όλα τα μέλη των FATES WARNING, o καθένας έχει τα δικά του που κάνει; O Bobby π.χ. είναι σε πόσες μπάντες.
Ο Bobby είναι πλούσιος! (γέλια) Ο Bobby είναι χαρούμενος, δεν χρειάζεται καν να σκεφτεί τόσο πολύ πια. Παίζει σε country μπάντα και είναι το αγαπημένο του πράγμα, τη λατρεύει αυτή τη μουσική. Το πρόγραμμα του είναι…γιατί παίζει και με τους TEXAS JAMM BAND…και αυτοί έχουν πράγματα που θέλουν να κάνουν. Και κάνουν μεγάλες συναυλίες, μεγαλύτερες από αυτές των FATES WARNING. Eίναι απλά χαρούμενος που βρίσκεται εκεί που βρίσκεται. Δύσκολο λόγω προγράμματος να τον βγάλουμε από εκεί. Και το πρόγραμμα του Joey με τους ARMORED SAINT είναι βεβαρημένο και με άλλα πράγματα που κάνει. Αλλά μιλήσαμε μαζί του και είναι διαθέσιμος σε συγκεκριμένες περιόδους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κάνουμε κάποιες συναυλίες.

Για την 40η επέτειο των FATES WARNING;
Ναι, ακριβώς. Το προσπαθούμε πραγματικά.

Για να δούμε τι θα συμβεί. Τα δικά σου σχέδια ποια είναι; Έχεις solo album, έχεις AZ, έχεις κάτι άλλο κατά νου;
Όχι. Ξέρεις, κάθε τόσο θα κάνω κάποια πράγματα για μερικούς ανθρώπους, π.χ. το άλμπουμ των FIGURE OF SPEECHLESS με τον Glen από την Αυστραλία. Αυτό ήταν ωραίο. Δουλεύω πάνω στο νέο Α-Ζ άλμπουμ, για την ακρίβεια το κοίταζα σήμερα το πρωί. Κάνουμε άλλο ένα άλμπουμ, έχει σχεδόν τελειώσει. Έχω τρία ακόμα κομμάτια να τελειώσω και αυτό ήταν. Υποθέτω θα κάνω άλλο ένα solo άλμπουμ. Μετά, θα δούμε. Αλλά, επίσης, προσπαθώ να οργανώσω κάποιες solo εμφανίσεις μια Ευρωπαϊκή περιοδεία, θα κάνουμε κάποιες συναυλίες, να δούμε πως θα πάει κι αυτό. Μιλάω σε έναν booking agent αυτή τη περίοδο. Αλλά και πάλι, προσπαθώ να βγάλω άκρη με τις ημερομηνίες, γιατί αν οι FATES βγουν στο δρόμο, δεν γίνεται. Θα δούμε.

Μια υποθετική ερώτηση, έτσι για να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση. Άμα δημιουργούσες ένα project με μουσικούς που δεν έχεις ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, ποιοι θα ήταν αυτοί;
Φίλε…δεν ξέρω. Με έπιασες εξαπίνης εδώ! Μου αρέσει να δουλεύω με όσους έχω ξαναδουλέψει. Μου αρέσει να δουλεύω με τον Jim και τον Bobby και τον Joey πάνω από όλα. Αλλά αν είχα ευχή, ναι, ξανά, τους ίδιους τύπους.

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου, Ray. Ήταν χαρά μου και πάλι και χαρά μου να ακούσω το δίσκο σου. Ήταν ένα πολύ χαλαρωτικό άκουσμα.

Σάκης Φράγκος
Απομαγνητοφώνηση: Γιάννης Σαββίδης
Photos by Jeremy Saffer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here