RUNNING WILD – “Gates to purgatory” – Worst to best

0
140
Running Wild












Running Wild

Δεν γίνεται στο άκουσμα του ονόματος των RUNNING WILD, να μην πηγαίνει το μυαλό μας στην αγαπημένη πειρατική θεματολογία που ακολουθεί το συγκρότημα. Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι, μέχρι δηλαδή που αφομοίωσε αυτό το ύφος η αρμάδα του Kasparek από το τρίτο τους άλμπουμ, το “Under Jolly Roger”.

Η ιστορία του συγκροτήματος από το Αμβούργο ξεκινάει πολύ πίσω, για την ακρίβεια το 1976, στα σχολικά χρόνια το Rock ‘N’ Rolf, όπου η πρώιμη μορφή των RUNNING WILD, με όνομα GRANITE HEART, άρχισε να σχηματίζεται και να πειραματίζεται με ήχους υπό την βαθιά επιρροή των JUDAS PRIEST. To 1979 το συγκρότημα αλλάζει το όνομα του σε RUNNING WILD, από το αντίστοιχο τραγούδι των JUDAS PRIEST του “The killing machine” και ηχογραφεί τα πρώτα δύο του demo, όπου και τα έστειλε παντού με την ελπίδα να προσεγγίσουν κάποια δισκογραφική. Η Noise Records ήταν η εταιρεία που ανταποκρίθηκε, προτείνοντας στους RUNNING WILD να εντάξουν τα τραγούδια “Chains and leather” και “Adrian S.O.S”, σε μία συλλογή που θα κυκλοφορούσαν και στην οποία θα συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων οι S.A.D.O. και οι GRAVE DIGGER.

Η κυκλοφορία έφερε καλές πωλήσεις και ήρθε η δεύτερη ευκαιρία των RUNNING WILD, όπου συμμετείχαν στη συλλογή της Noise, ονόματι “Death metal”, όπου συμμετείχαν παράλληλα οι HELLOWEEN και οι HELLHAMMER (πρώιμοι CELTIC FROST).

Η θετική ανταπόκριση που είχε το “Death metal”, έφερε στους RUNNING WILD, το πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο και το 1984 κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους “Gates to purgatory”. Ένα άλμπουμ τραχύ και επιθετικό, ατόφιου heavy speed metal, τίγκα στην αλητεία, με ορισμένες σατανικές αναφορές, έτσι για το θεαθήναι, φέρνοντας όμως ορισμένα προβλήματα στο συγκρότημα, με τον κόσμο να τους συγκρίνει με τους VENOM λόγω στοίχων. Το “Gates to purgatory” κέρδισε την πρώτη βάση οπαδών των RUNNING WILD, πουλώντας μόνο τις πρώτες δύο εβδομάδες 20.000 αντίτυπα.

Η σειρά από κάτω είναι απλά διαδικαστική, το νούμερο ένα ήταν αδιαφιλονίκητο φαβορί και από τις θέσεις 4 έως 8 κλασικά δεν μπορώ να αποφασίσω εύκολα και όλο και κάποιο θα έχω αδικήσει.

“Gates to purgatory” countdown:

  1. “Preacher” (4.26)

To “Preacher” είναι το πιο σκοτεινό τραγούδι του “Gates to purgatory”. Ιδέα του κιθαρίστα Preacher και της αγάπης του προς τους BLACK SABBATH, σε στίχους Kasparek.

  1. Adrian S.O.S.” (2.54)

Η ιδέα πίσω από το “Adrian S.O.S.”, ήταν να γράψουν ένα τραγούδι όπου θα παίζουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Τραγούδι ταυτόσημο του speed metal, μέσω του οποίο γράφουν για την μασκότ τους, τον Adrian, όπου εκείνα τα χρόνια για τους RUNNING WILD ήταν ο υιός του έξω από εδώ, με σκοπό να σοκάρουν την κοινή γνώμη. Αργότερα από Son Of Satan, έγινε ο Adrian the pirate!

  1. Diabolic force (5.04)

Ένα από τα «νέα» τραγούδια που γράφτηκαν για το “Gates to purgatory”, που δεν προϋπήρχε σε κάποιο από τα demo τους. Τραχύ και δυνατό, με τον Kasparek να δοκιμάζει για πρώτη φορά τις ψηλές του νότες, που για πρώτη φορά δοκίμασε κατά την ηχογράφηση του συγκεκριμένου τραγουδιού, με το υπόλοιπο συγκρότημα να μένει άφωνο.

  1. Victim of states power (3.39)

Το εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ, γραμμένο από τον τότε δεύτερο κιθαρίστα του συγκροτήματος Preacher, το οποίο τσαμπουκαλεμένο και επαναστατικό, αναφέρεται στον κόσμο που δεν πρέπει να αποδεχτεί να είναι μέρος του συστήματος.

  1. Black demon” (4.29)

Το “Black demon” είναι το τελευταίο τραγούδι που έγραψε ο Kasparek για τον δίσκο, αντικαθιστώντας το “Purgatory”, που ακούσαμε στο live άλμπουμ “Ready for boarding” (“we want to dedicate this song to PMRC” και τα ρέστα μου μέσα!). Για το τραγούδι ο Kasparek ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει με την θρησκεία και χρησιμοποίησε την αναφορά στον δαίμονα ως μεταφορά για το τι συνέβαινε στην πραγματική ζωή.

  1. Soldiers of hell (3.30)

To “Soldiers of hell” όπως και το “Genghis Khan”, είναι γραμμένα την ίδια περίοδο, τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν την κυκλοφορία του “Gates to purgatory”. Το solo της κιθάρας στη μέση του τραγουδιού είναι από τις στιγμές που εμένα προσωπικά με κάνουν να ανεμίζω περήφανα τις πειρατικές σημαίες. Το ενδιαφέρον με το συγκεκριμένο τραγούδι είναι ότι σε σύγκριση με την πρώτη του μορφή, πριν την κυκλοφορία του ντεμπούτου δηλαδή, είναι ότι έχει διαφορετικούς στίχους. Ο λόγος είναι ότι στην πρώτη του μορφή, ο Kasparek δεν ήξερε καλά Αγγλικά και για το “Gates to purgatory” χρειάστηκε να τους γράψει ξανά.

  1. Genghis Khan (4.13)

Το “Genghis Khan” γράφτηκε στα πρώιμα χρόνια του συγκροτήματος, περίπου το 1979. Πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα του άλμπουμ, μελωδικό και αρκετά πιο δομημένο, με αξέχαστο riff.

  1. Prisoner of our time (5.26)

Ο ύμνος του άλμπουμ και ένα από τα πιο κλασικά τραγούδια των RUNNING WILD. Το “Prisoner of our time” είναι από τα τελευταία τραγούδια που γράφτηκαν για το “Gates to purgatory”. Οι στίχοι είναι του Kasparek και η μουσική στο ρεφραίν του Preacher, ένας συνδυασμός που δημιούργησε ένα εμβληματικό τραγούδι.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here