SCANNER – “The Cosmic Race” (ROAR! Rock Of Angels Records)

0
810
Scanner

Scanner

Οι SCANNER θα είναι για πάντα ένα από τα συγκροτήματα που θα μου θυμίζουν την εφηβεία μου. Βλέπετε, τα τότε χρόνια, οι τώρα μεγαλύτεροι σε ηλικία, δεν είχαμε την βοήθεια του internet έτσι ώστε να μεταδίδεται η εκάστοτε είδηση πολύ γρήγορα. Τα περιοδικά και οι μουσικές εκπομπές ήταν οι μόνοι τρόποι κάποτε να «γνωρίσεις» groups και να τα αγαπήσεις. Στην πιο γνωστή του εξωτερικού, όταν το MTV ήταν ελεύθερη συχνότητα, το “Buy or die” των Γερμανών από την δεύτερη δουλειά τους “Terminal earth” του 1989, «παιζόταν» αρκετά συχνά δίνοντας την δυνατότητα σε όλους τους οπαδούς να τους μάθουν.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια. Εκτός του κακού “Scantropolis” το 2002, ενός album που είναι το μόνο που έχει γυναικεία lead φωνητικά, όλα τους τα υπόλοιπα, αν και δεν είναι πολλά, μόλις έξι σε σύνολο, σε 35 έτη παρουσίας, είναι πολύ καλά, με τραγούδια που όσοι ασχολούνται ενδελεχώς μαζί τους τα έχουν αγαπήσει και ακούγονται μέχρι και σήμερα πολύ ευχάριστα.

Φέτος 9 χρόνια μετά το “The judgement” οι SCANNER είναι και πάλι στο προσκήνιο. Σχετικά με την προηγούμενη δουλειά, οι Αxel A.J. Julius (κιθάρα, ιδρυτικό μέλος) και ο Ευθύμιος Ιωαννίδης (φωνητικά) έχουν παραμείνει μόνο στο σχήμα με τους Jörn Bettentrup (μπάσο) και Boris Frenkel (drums) να τους πλαισιώνουν. Αν κάποιος απλά ακούσει το δίσκο και δεν δει ότι το μισό line up είναι καινούργιο, θα νομίζει ότι όλοι είναι μαζί πολύ χρόνια, αφού το αποτέλεσμα που βγαίνει από τα ηχεία είναι δείγμα καλοδουλεμένης μπάντας που δείχνει «δεμένη», ξέρει να γράφει και να αποδίδει ωραία τραγούδια.

Το “The cosmic race”, έβδομη δουλειά τους, είναι ένα θεματικό album με την ιστορία εν ολίγης να έχει ως εξής «Η επιβίωση στη γη γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, οι φυσικές καταστροφές συσσωρεύονται και οι στρατιωτικές συγκρούσεις έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, ενώ μεγάλα τμήματα των ηπείρων είναι πυρηνικά μολυσμένα. Η ζωή είναι συγκεντρωμένη σε μερικές μεγάλες πόλεις, και η στενότητα και η ζέστη σε αυτές έχουν γίνει σχεδόν αφόρητες. Το SCANNER, (ένα υβρίδιο ανθρώπου και ανδροειδούς, ο κύριος πρωταγωνιστής, που κατοικεί στον πλανήτη GALACTOS), αναλαμβάνει να πάρει ένα επιλεγμένο δείγμα των ανθρώπων από τη Γη και να τους μεταφέρει σε έναν ακατοίκητο πλανήτη, τον Terrion. Με την βοήθεια του Διαστημικού Τάγματος, του στρατού του Σαρωτή, το ταξίδι είναι επιτυχημένο. Αλλά, ακόμη και στον νέο κόσμο, οι άνθρωποι πρέπει να αμυνθούν ενάντια σε τέρατα, εξωγήινους και πλανητικούς εισβολείς (στρατεύματα από άλλους πολιτισμένους πλανήτες) και να ξεκινήσουν από την αρχή, όντας οι περισσότεροι αγρότες ή τεχνίτες. Οι νέοι άποικοι υπερασπίζονται με απόλυτο πάθος και μέχρι τελευταίας σταγόνας αίματος ό,τι νεοαποκτηθέν ενάντια στους εχθρούς τους. Θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δεύτερη ευκαιρία τους και να τα καταφέρουν καλύτερα από ό,τι στη Γη, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν και κάποιοι αμφισβητίες και αποστάτες ανάμεσά τους που αντιτίθενται στη νέα κοινότητα και θέτουν σε κίνδυνο το έργο “Δεύτερη Ευκαιρία”. Το SCANNER έχει αναπτύξει ένα σύστημα που μπορεί να αναγνωρίσει αυτούς τους αποστάτες κατά τις φάσεις των ονείρων τους τη νύχτα και να τους απαγάγει πριν την αυγή. Βρίσκονται παράλυτοι σε μια ζώνη του λυκόφωτος. Μαστιγώνονται τελικά σε γιγάντιους πόλους τοτέμ σε μια έκσταση όπου τα όνειρα και η πραγματικότητα πολεμούν μεταξύ τους μέχρι να εξαγνιστούν»

Οι SCANNER είχαν πάντα ένα image επιστημονικής φαντασίας, οπότε η νέα δουλειά δεν θα μπορούσε, σεβόμενοι τον παρελθόν και τον εαυτό τους, να είναι διαφορετική. Έτσι ώστε έχετε ακούσει όλες τις προηγούμενες δισκογραφικές τους προσπάθειες, σημειώστε ότι η νέα παίρνει την σκυτάλη από αυτήν προ εννέα ετών. Είναι δομημένη στο ίδιο ηχητικό στυλ έκφρασης λες και δεν πέρασε μια μέρα. Στην πρόσφατη, έχουν απλά «ρίξει» ελαφρώς τις ταχύτητες δίνοντας περισσότερη έμφαση στις μελωδίες της κάθε σύνθεσης, και στο κιθαριστικό κομμάτι αλλά και σε αυτό των φωνητικών γραμμών, προσθέτοντας και κάποια πιο progressive στοιχεία στα τραγούδια. Κατά τα άλλα, τα ξεσηκωτικά up tempo μέρη, κυρίως στα τραγούδια που έχουν πιο γρήγορες ταχύτητες, τα ωραία solos που εναλλάσσονται με το κυρίως ριφ, τα refrain που θα σε παρασύρουν να τα σιγοτραγουδήσεις, αλλά και όλες οι συνθέσεις που σφύζουν από δυναμισμό, είναι και πάλι παρόντα, κάτι που θα ευχαριστήσει σίγουρα τους ακολουθητές τους.

Όσοι πάλι «πέσετε» στο album και θέλετε να το ακούσετε, να γνωρίζετε εκ πρωιμίου ότι οι SCANNER τιμούν την χώρα προέλευσης τους, έχοντας βάλει στις συνθέσεις τους, πολλά ηχητικά μέρη του ιδιώματος που ασχολούνται, στα τραγούδια τους. Αν σας αρέσουν groups όπως οι IRON SAVIOR, BLIND GUARDIAN, HEAVENS GATE, GAMMA RAY, GRAVE DIGGER, STORMWARRIOR, METALIUM, UNISONIC, ANGEL DUST και φυσικά οι πρόσφατοι HELLOWEEN, τότε λογικά θα τους βάλετε και αυτούς στην λίστα σας με τα αγαπημένα, και όχι αδίκως, αφού έχουν δημιουργήσει μια άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά. Αν μη τι άλλο ακούστε το δίσκο και για να «γνωρίσετε» άλλον έναν πολύ καλό τραγουδιστή που έχει η χώρα μας, εκτός φυσικά των ωραίων συνθέσεων που εμπεριέχονται.

Οι SCANNER με το “The cosmic race”, νομίζω ότι πολύ εύκολα θα ξαναβάλουν το όνομα τους στα χείλη των οπαδών και δη αυτών που αρέσκονται στο Ευρωπαϊκό heavy/power metal. Η νέα τους δουλειά χαρακτηρίζεται από επιτυχία και ας έχει συνολικά σχετικά μικρό αριθμό συνθέσεων, σε σύνολο. Όσες υπάρχουν όμως στο δίσκο, θα ευχαριστήσουν τον ακροατή, που είναι και το πιο σημαντικό. Μακάρι να ακούσουμε σύντομα μια νέα τους δουλειά και όχι μετά από χρόνια.

8 / 10

Θοδωρής Μηνιάτης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here