SERENITY – “Nemesis AD” (Napalm Records)

0
552

Ο νέος δίσκος των SERENITY περιέχει σχεδόν τα πάντα γύρω από τον μοντέρνο melodic, power, συμφωνικό metal ήχο συνδυασμένο με νοσταλγικές διαθέσεις.  Ύστερα από μια εισαγωγική απαγγελία απευθείας από το “Paradox” των ROYAL HUNT σκάει υπερηχητικά το “The Fall of Man”: τα στοιχεία από KAMELOT είναι εδώ παραπάνω από εμφανή τόσο στη μουσική όσο και στα φωνητικά (όπου βέβαια, τραγουδά ο Roy Khan, πρώην τραγουδιστής των Αμερικάνων power metallers) σε μια εξαιρετική σύνθεση μοντέρνου power metal με την απαραίτητη δόση λυρισμού και μελωδίας και ωραίο ακουστικό κλείσιμο. Επόμενο κομμάτι το “Knightfall – Ritter, Tod und Teudel” με εκπληκτικά πιασάρικο ήχο, και ήδη αντιλαμβανόμαστε ότι ο δίσκος που ακούμε είναι από τους καλύτερους της χρονιάς, έχοντας πραγματικά ωραίες μελωδίες, κάτι που από μόνο του μετράει πολύ στο συγκεκριμένο είδος. Το τραγούδι αυτό, κινούμενο ανάμεσα στους POWERWOLF, τους SABATON και τους BEAST IN BLACK κερδίζει αμέσως την προσοχή.

Οι ρυθμοί πέφτουν στο “Soldiers under the Cross”, μια μπαλάντα με κινηματογραφικές αναφορές και folk στοιχεία. Στο σημείο που μπαίνει η ηλεκτρική κιθάρα το κομμάτι απογειώνεται. Να πω εδώ ότι η παραγωγή του δίσκου είναι εξαιρετική με τον απαραίτητο όγκο και την κρυστάλλινη καθαρότητα. Και το επόμενο όμως κομμάτι “Reflections (of AD)” ξεκινά ως μπαλάντα επομένως μπορούμε να πούμε ότι ο δίσκος προς τη μέση του ηρεμεί αρκετά ως προς την ατμόσφαιρα. Όμως υπάρχουν εκπλήξεις!  Στη συνέχεια στο εν λόγω τραγούδι υπάρχει ένα εκπληκτικό σημείο που πρωταγωνιστεί η κιθάρα και κάποια οπερετικά backing vocals στο ύφος των QUEEN, η σύνθεση πιάνει κορυφή, το ρεφρέν παραπέμπει σε DELAIN ή DRAGONLAND, ωραία πράγματα δηλαδή! Και εκεί που λες πως ήδη το κομμάτι ξεχωρίζει, σκάει περίπου στο 6ο λεπτό μια αλλαγή σε up tempo powerιά από αυτές που έκαναν οι STRATOVARIUS στα καλύτερά τους! Τι μεγαλείο! Το track αυτό βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.

Προχωράμε με “Sun of Justice” που μπαίνει δυναμικά, ένα εμπορικό και ευθύ power metal single και “Nemesis” με ένα εκπληκτικό ευφάνταστο riff με ανατολίτικες μελωδίες και συναυλιακό ρεφραίν. Οι ανατολίτικες μελωδίες συνεχίζονται και στο “The Εnd of Babylon”, όπου οι SERENITY συνεχίζουν μια άγραφη παράδοση που ισχύει από τις εποχές Blackmore/RAINBOW και λέει πως κάθε καλός symphonic/power metal δίσκος που σέβεται τον εαυτό του έχει μέσα ένα Babylon related κομμάτι. Το εν λόγω μάλιστα έχει και υπέροχη μελωδία. Στο κλείσιμο του δίσκου έχουμε το “Crowned by an Angel” ένα εύπεπτο μπαλαντοειδές κομμάτι με φοβερό solo καθώς και το “The Sky is Our Limit” με τα συμφωνικά του στοιχεία και τον επιβλητικό ρυθμό,  κλείνοντας ιδανικά έναν δίσκο που ευχαριστιέσαι να ακούς. Τυπικά ο δίσκος τελειώνει με την ορχηστρική εκδοχή του “The Fall of Man” η οποία είναι και αυτή εντυπωσιακή.

Θα επιμείνω ότι τελικά η διαφορά ανάμεσα σε ένα απλώς καλό και σε ένα πολύ καλό άλμπουμ σε αυτό το είδος  έχει να κάνει με την ποιότητα των συνθέσεων, αφού το δυνατό μουσικό και παικτικό πλαίσιο σε τέτοιες κυκλοφορίες συνήθως θεωρείται δεδομένο. Και ο νέος δίσκος των SERENITY ανήκει στην κατηγορία του πολύ καλού. Συναίσθημα και μελωδίες που σου μένουν και σε κάνουν να θέλεις να τις ξανακούσεις, το “Nemesis AD” αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις στο χώρο του μελωδικού power ήχου για το 2023.

8 / 10

Δημήτρης Μελίδης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here