SERPENT LORD interview

0
270

“The eerie sound of the Serpent”

Οι Θεσσαλονικείς occult heavy metallers SERPENT LORD κυκλοφόρησαν τη χρονιά που μας πέρασε το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο “Towards the damned”. Τόσο η ποιότητα του άλμπουμ όσο και τα νεότερα τεκταινόμενα από το στρατόπεδό τους, δεν μας άφησαν ασυγκίνητους, έτσι η συνέντευξη που ακολουθεί ήρθε αβίαστα. SERPENT LORD λοιπόν και η σκυτάλη στους ιδίους!

Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε!
Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία το ROCK HARD!

Ντεμπούτο για τους SERPENT LORD, αλλά πριν μιλήσουμε γι’ αυτό, πείτε μου σας παρακαλώ λίγα λόγια για τη μπάντα, και πως φτάσαμε ως εδώ.
Η μπάντα δημιουργήθηκε από τους Γιώργο Σαββίδη και Κωνσταντίνο Σωτηρέλη, με τον πρώτο στη φωνή και στη κιθάρα και τον δεύτερο στο μπάσο, στα τέλη του 2015. Μετά από ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μπαίνει στο line up και ο Γιώργος Τερζιτάνος στις κιθάρες. Έτσι αρχίζει η επεξεργασία του υλικού, που είναι ουσιαστικά οι δομές 2 κομματιών που είχε γράψει ο Σαββίδης. Αυτά είναι τα “Sacrilegium” και “Blood Offering”, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο demo της μπάντας που κυκλοφορεί στις 23 Μαρτίου του 2017. Η σύνθεση του δίσκου ειναι ήδη σε εξέλιξη εκείνη την περίοδο τόσο από πλευράς μουσικής όσο και από πλευράς στίχων, κυρίως από τον Κωνσταντίνο και τον Γιώργο. Ωστόσο λίγο πριν την αρχή των ηχογραφήσεων, ο Σαββίδης αποχωρεί και με πολύ μικρή χρονική διαφορά προστίθεται ο Μάριος Αρίκας ο οποίος αναλαμβάνει τα φωνητικά. Τα τύμπανα τα αναλαμβάνει ο Βαγγέλης Καραφώτης, ενω για τις ζωντανές εμφανίσεις αναλαμβάνει τη ρυθμική κιθάρα ο Αχιλλέας Χρυσοχοϊδης.

“Towards the damned” λοιπόν. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Που κινήστε μουσικά; Ποιες οι μπάντες και οι καλλιτέχνες που αποτελούν τις επιρροές σας;
Είμαστε μία heavy metal μπάντα, με πολλά στοιχεία από τα ακραία παρακλάδια του metal και occult αισθητική. Προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο με μία παλαιά αισθητική, παραμένοντας συγχρόνως αυθεντικοί. Μπάντες που αποτελούν βασικές επιρροές μας είναι MERCYFUL FATE, KING DIAMOND, GHOST, ROTTING CHRIST και φυσικά οι IN SOLITUDE (σ.σ: αδικοχαμένη occult heavy μπάντα), ICED EARTH και DEATH.

Θεωρείτε πως αυτές οι επιρροές είναι υποχρεωτικές για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον κλασσικό heavy ήχο;
Οι MERCYFUL FATE και ο KING DIAMOND είναι σίγουρα επιρροές που έχουν πολλά να δώσουν σε μία μπάντα που θέλει να ασχοληθεί με τον κλασσικό και σκοτεινό heavy ήχο. Όσον αφορά τους GHOST, οι απόψεις διίστανται και είναι πολύς ο κόσμος που δεν τους συμπαθεί και το εκφράζει με σθένος, αλλά υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που τους λατρεύει. Δεν θεωρούμε πως είναι απαραίτητο για μια μπάντα που θέλει να ασχοληθεί καθαρά με τον κλασικό ήχο να έχει αυτό το σχήμα στις επιρροές του, αλλά σίγουρα οι DEATH και οι ICED EARTH είναι μπάντες οι οποίες έχουν δώσει πολλά, και μόνο καλό μπορούν να κάνουν σε κάποιον μουσικό που θέλει να ασχοληθεί με το εν λόγω είδος.
Από την άλλη, οι IN SOLITUDE είναι ένα σχήμα το οποίο λατρεύουμε, ξεκινάει ως ένα καθαρά heavy metal σχήμα όμως εξελίσσεται σε κάτι πολύ πρωτοπόρο, ειδικά στον τελευταίο δίσκο φαίνονται επιρροές από 70’s σχήματα, πολύ σκοτάδι, πολύ καλές συνθέσεις και στίχοι, καθώς και πάρα πολύ καλός και υγιής πειραματισμός. Πιστεύουμε λοιπόν πως οι IN SOLITUDE είναι ένα σχήμα που έχει να δώσει πολλά και από πλευρά μουσικής και από πλευρά στίχων στους ακροατές του και δυστυχώς, λυπούμαστε πάρα πολύ που διαλύθηκαν τόσο νωρίς.

Στιχουργικά τώρα αλλά και όσον αφορά το image σας, είστε όπως είπαμε μια occult μπάντα. Πιστεύετε πως αυτό το στιχουργικό περιεχόμενο, προσδίδει το κάτι παραπάνω στη μουσική σας;
Σαφώς. Για εμάς όλο αυτό είναι μια τελετή, όχι απλά ένα show. Αν και έχουμε πολλές αναφορές από την Παλαιά και τη Καινή Διαθήκη, με ιστορίες εμπνευσμένες από τα κείμενα αυτά, αλλά και από βιβλία μαγείας, αποκρυφισμού και μυθολογίας, δεν παίρνουμε καμία πλευρά. Επίσης, πολλοί από τους στίχους μας, αν και δεν είναι εμφανές αυτό, είναι προσωπικές εμπειρίες σχετικές με τον θάνατο, την αγάπη, την καθημερινότητα γενικά. Ο θάνατος και το θρησκευτικό κομμάτι είναι η κύριά μας θεματική, αλλά πάντα υπάρχει μια προσωπική ιστορία από πίσω, κρυμμένη μέσα σε μια ιστορία της Παλαιάς ή της Καινής Διαθήκης ή κάποιας μυθικής ιστορίας. Και όλο αυτό κάνει την μουσική μας ακόμη πιο σκοτεινή. Οι στίχοι μας θεωρούμε πως πάντα είναι προσεγμένοι και πάντα κοιτάμε να δένουν με την μουσική. Εξάλλου και η μουσική είναι μια γλώσσα και πρέπει να δένει με τα υπόλοιπα.


“Seed of Divine”. Ιδιαίτερο video clip για το κομμάτι αυτό. Πείτε μου το όλο concept πίσω από τη μουσική…

Το κομμάτι μιλάει στην ουσία για μια αίρεση, ένα ιερατείο, το οποίο μέσα από τα βασανιστήρια προσπαθεί να «σπείρει» τον λόγο του Θεού τους. Υπάρχει αναφορά στην ιερά εξέταση (“Through torture we will plant the Seed of the Divine”), φυσικά, αλλά δεν μένουμε εκεί, εξάλλου ο στίχος “Hail our Overlord” δεν παραπέμπει στον Χριστιανικό Θεό. Μιλούμε γενικά για τον φανατισμό των θρησκειών που, εις το όνομα του Θεού, Αφέντη ή οτιδήποτε πιστεύουν, έχουν κάνει αποτρόπαιες πράξεις και εγκλήματα εις βάρος ανθρώπων διαφορετικών, με διαφορετικές αντιλήψεις ή πιστεύω. Έτσι, λοιπόν, και στο κομμάτι μας αλλά και στο βίντεο κλιπ, η αίρεση αυτή θεωρεί πώς μέσα από τα βασανιστήρια φέρνει τον εξαγνισμό της κοπέλας.

Η θεατρικότητα στην ελληνική σκηνή ολοένα και μεγαλώνει στις μέρες μας. Εκτός του ότι όπως είπατε είναι ένα στοιχείο που ταιριάζει με τη μουσική σας, θέλετε μήπως με αυτό τον τρόπο να περάσετε και κάποια άλλα μηνύματα;
Όπως ανέφερα και πιο πάνω, για εμάς δεν είναι απλά ένα show. Είναι ένας τρόπος σκέψης, μια φιλοσοφία που κρύβεται από πίσω. Η φιλοσοφία μας είναι γραμμένη μέσα στους στίχους μας, κρυμμένη αλλά ορατή σε όποιον δώσει προσοχή τόσο στο μουσικό όσο και στο στιχουργικό κομμάτι. Δεν παίρνουμε καμία πλευρά. Δεν έχει σημασία αν είσαι άθεος ή αν πιστεύεις κάπου, σημασία έχει να μπορείς να σκέφτεσαι και να δέχεσαι το διαφορετικό. Τέλος, προσδίδει στην μουσική μας περισσότερο σκοτάδι και κάνει πιο εύκολο το να κατανοήσει το κοινό τους στίχους και το concept μας.

Ποιες θεωρείτε τις χαρακτηριστικότερες συνθέσεις του άλμπουμ, και για ποιους λόγους;
Οι πιο χαρακτηριστικές συνθέσεις του άλμπουν για εμάς είναι τα κομμάτια “Nephilim” και “Evvuio Oitovo Iman”. Το “Nephilim” είναι ένα κομμάτι με μία γνώριμη για τον κόσμο αισθητική, έχει riff και μελωδίες που του δίνουν μία μορφή αποκρυφιστικής ταυτότητας. Ατμοσφαιρικά σόλο κιθάρας αλλά και μπάσου και στίχοι βγαλμένοι απο απόκρυφιστικά και ιερά κείμενα. Από την άλλη, το “Evvuio Oitovo Iman” είναι ένα κομμάτι το οποίο έχει πραγματικά μοναδικό χαρακτήρα, ατμοσφαιρική αίσθηση και ένα τελετουργικό setting το οποίο ταξιδεύει σε κάτι αρχαίο και πρωτόγνωρο. Αυτό που κάνει όμως αυτό το κομμάτι πραγματικά χαρακτηριστικό, είναι το γεγονός ότι είναι γραμμένο στην αρχαία γλώσσα των Φρύγων.


Υπάρχει κάτι που δεν πήγε όπως το είχατε σχεδιάσει; Ή κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

Αρκετά δεν πήγαν όπως τα είχαμε σχεδιάσει αλλά όλα είναι μέσα στο παιχνίδι και μαθαίνουμε από αυτά. Αρχικά είχαμε την αποχώρηση του τότε τραγουδιστή μας, με το που μπήκαμε στο στούντιο για τις κιθάρες. Δεύτερον, ο μπασίστας μας έπαθε τενοντίτιδα οπότε δεν μπόρεσε να ηχογραφήσει τον Αύγουστο και ηχογράφησε τον Νοέμβριο. Πάντως, ήταν μια εξαιρετικά όμορφη εμπειρία και το ότι ήμασταν μέσα σε ένα σπίτι όλοι μαζί τόσες ώρες και μέρες, μιας και γράψαμε στην Λιβαδειά, στο studio του Γιώργου Στουρνάρα (MASS INFECTION), μας «έδεσε» και μας έκανε καλύτερους φίλους, bandmates και μουσικούς.

Οι επιρροές σας σαν μουσικοί, ποιες είναι; Είναι κοινές;
Οι επιρροές μας αποτελούνται από πολλούς μουσικούς είτε είναι metal, είτε όχι. Η μουσική είναι κάτι το οποίο αγαπάμε και πιστεύουμε σε αυτό, δεν περιοριζόμαστε στο τι είδος είναι η μουσικη που ακούμε, γιατί ακούμε πάρα πολλά είδη και σε κάθε ένα απο αυτά υπάρχει κατι που αξιζεί κάποιος να ακούσει. Γενικά ακούμε classic rock, pop, latin, avant-garde, blues, funky, κλασσική και παραδοσιακή (σ.σ: εύγε σε όλα). Δεν πιστεύουμε ότι ένας μουσικός της σκηνής, θα πρέπει να ακούει μόνο το είδος που παίζει, γιατί όπως προαναφέρθηκε υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος ακουσμάτων από το οποίο μπορεί να εμπνευστεί κάποιος και να δώσει ζωή στην μουσική του.

Τα σχέδιά σας μετά την κυκλοφορία του δίσκου;
Αυτή τη στιγμή προωθούμε το δεύτερο video clip μας ενώ συγχρόνως γράφουμε νέα κομμάτια. Αυτό είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ. Σκοπεύουμε να ξαναμπούμε στο studio έχοντας πολύ υλικό έτοιμο αλλά πρώτα θέλουμε να κάνουμε τα πάντα όσον αφορά την προώθηση του πρώτου μας album. Και φυσικά η περιοδεία είναι ένα από τα κύρια σχέδια μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας όπως και πολλά σχέδια, τα οποία θα γίνουν γνωστά στο μέλλον.

Θα τα πούμε λοιπόν από κοντά, σε κάποια μουσική σκηνή! Καλοτάξιδο το “Towards the damned”!
Ευχαριστούμε πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη! Είναι μεγάλη μας χαρά να φιλοξενούμαστε από το ROCK HARD και να μιλούμε για την μουσική μας μέσω του περιοδικού σας. Στηρίξτε τις μπάντες που το αξίζουν, μόνο έτσι θα πάνε μπροστά!

Get ready to be baptized to the eerie sound of the Serpent.

“He that believeth and is baptized shall be saved; but he that believeth not shall be damned”.

Δημήτρης Τσέλλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here