• Όταν τα παλικάρια μας μπήκαν στο νεοσύστατο τότε στούντιο του Eddie Van Halen “5150”, ο καθένας τους άκουγε εντελώς διαφορετικά πράγματα και οι μουσικές τους επιρροές ήταν ετερόκλιτες! Ο Eddie Van Halen έφερε πολλά ηλεκτρονικά, synth και prog στοιχεία. Ο David Lee Roth jazz μουσικές, Michael Anthony μιούζικαλ και Disneyland υλικό (!) (σύμφωνα με τον EVH), ενώ ο μόνος που άκουγε τότε AC/DC στυλ ήταν ο Alex Van Halen.
• Το εισαγωγικό instrumental “1984” έχει στοιχεία από τραγούδια πιο είχαν συνθέσει για προηγούμενα άλμπουμ τους. Πιο συγκεκριμένα από τις κασέτες των “Sunday afternoon in the park” και “Invader”.
• Ο David Lee Roth ήθελε να κάνουν ακόμα διασκευή στο τραγούδι “In the midnight hour” του Wilson Pickett. Ο EVH του έκοψε την φόρα λέγοντας πως αν είναι να κάνουν επιτυχία από εκείνο το σημείο και μετά, θα πρέπει να είναι με δικά τους τραγούδια και όχι με συνθέσεις άλλων.
• Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το “Jump” το είχαν γράψει για το “Diver down”, αλλά το είχαν τότε απορρίψει και έμεινε έξω από το άλμπουμ επειδή ήταν βασισμένο σε πλήκτρα! Όταν το έπαιξε ξανά ο Eddie Van Halen στα sessions του “1984” τότε μόνο αποφάσισαν ότι ήταν πιθανώς να ήταν το καλύτερο χιτ που θα μπορούσαν να έχουν. Το single για πέντε εβδομάδες ήταν νο1 στις Ηνωμένες Πολιτείες.
• Patricia “Apollonia” Kotero. H μούσα του τραγουδιστή των VAN HALEN για την οποία έγραψε το “Panama”. To ρομάντζο τους έληξε άδοξα εις βάρος του Roth, όταν όπως λένε οι φήμες ο Prince …διέταξε την Kotero να κόψει τα σούρtα – φέρτα μαζί του, αν θέλει να πάρει ρόλο στο όλο concept που ετοίμαζε τότε για το “Purple rain”.
• Έχοντας πια δικό του στούντιο οι VAN HALEN δούλευαν ασταμάτητα μέρα νύχτα και είχαν άφθονο υλικό για να κυκλοφορήσουν το “1984” ως διπλό άλμπουμ. Πράγμα όμως που τελικά όμως δεν πραγματοποίησαν.
• Στις πρόβες για το “Hot for teacher” έγραψαν μια εισαγωγή τόσο εκρηκτικά γρήγορη την οποία αφού προσπάθησαν να την αναπαράγουν ξανά και ξανά αποφάσισαν να την αφήσουν έξω από το άλμπουμ επειδή θα τους ήταν αδύνατον να την παίξουν και γρήγορα και σωστά στα live!
• Επίσης στο video clip του ίδιου τραγουδιού για πρώτη φορά θα εμφανιστεί το περίφημο μπάσο του Michael Anthony σε σχήμα μπουκαλιού Jack Daniels. Το έφτιαξε προς τιμή του αγαπημένου ποτού του Eddie Van Halen.• Ακόμα ένα τραγούδι τους αποφάσισε ο Van Halen να το πλαισιώσει με πιο πολλά πλήκτρα από κιθάρες παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Roth. Το “I’ll wait” έφτασε μέχρι το νο13 των single charts προς δικαίωση του κιθαρίστα!
• Το “1984” κυκλοφόρησε το Ιανουάριο του ίδιου χρόνου φυσικά, μέχρι τον Οκτώβριο είχε γίνει τέσσερις φορές πλατινένιο με πωλήσεις 2.000.000 αντίτυπων.
• Τα επίπεδα δημοτικότητας των VAN HALEN αλλά και ειδικά του Eddie Van Halen εκείνα τα χρόνια ήταν τόσο υψηλά που του ζητήθηκε και έπαιξε στο video clip του “L.A. is my lady” από το ομώνυμο άλμπουμ του περίφημου Frank Sinatra!
• Κατά την διάρκεια διαφόρων συνεντεύξεων για την προώθηση του άλμπουμ ο David Lee Roth θα την πει στον Sammy Hagar ο οποίος γνώριζε επιτυχία με το “I can’t drive 55” εκείνη την εποχή. «Δεν μπορώ να καταλάβω ανθρώπους που αντί για έρωτα και γυναίκες γράφουν τραγούδια για γρήγορα αυτοκίνητα» θα πει.. Ο μελλοντικός αντικαταστάτης του θα δηλώσει πω στην σκηνή ο Roth όπως ντύνεται μοιάζει με ομοφυλόφιλο… και πάει λέγοντας…
• Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ η μπάντα βγήκε περιοδεία. Σύμφωνα με το περιοδικό Entertainment Tonight το κόστος μεταφοράς σκηνικών, αμοιβών προσωπικού κλπ.. στοίχιζε περί τις 500.000 δολάρια την …εβδομάδα!
• Κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους για να ενθουσιάζουν ακόμα πιο πολύ το κοινό τους και να το κάνουν πιο εκδηλωτικό σε κάθε live τους ανακοίνωναν πως βιντεοσκοπούν την συναυλία τους! Έδειχναν τις κάμερες κλπ. Με τη μόνη διαφορά πως οι κάμερες ήταν ..ψεύτικες…
• Το αυτοκίνητο που ακούγεται στο “Panama” είναι η Lamborghini Miura S του Eddie Van Halen την οποία είχε παρκάρει έξω από το 5150 στούντιό τους και την μάρσαρε μέχρι τις 80.000 στροφές προκειμένου να ηχογραφήσουν τον ήχο της!
• Οι καραμέλες M & M και οι VAN HALEN. Έχει κυκλοφορήσει η φήμη ότι πάντα είχαν απαίτηση στα καμαρίνια τους να υπάρχουν οι γνωστές καραμέλες ΕΚΤΟΣ από αυτές που είχαν χρώμα καφέ! Αυτό όπως εξήγησε ο David Lee Roth πολλά χρόνια αργότερα δεν ήταν κάποια περιέργεια της μπάντας, αλλά ένα τεστ για να δουν αν όντως ο εκάστοτε promoter διάβαζε πραγματικά τους όρους συμβολαίου που είχε υπογράψει με το συγκρότημα. «Εάν βλέπαμε ότι υπάρχουν καφέ καραμέλες στα καμαρίνια μας, τότε ξέραμε ότι δεν έχει διαβάσει σωστά το συμβόλαιο και διπλοελέγχαμε τα πάντα δυο και τρείς φορές!»
• Φανταστείτε την έκπληξη των οπαδών του μεγαλύτερου κιθαρίστα της Αμερικής, όταν τα πρώτα δύο λεπτά και δέκα δευτερόλεπτα του “1984” δεν είχαν καθόλου κιθάρα αλλά μόνο πλήκτρα!
• Και ξαφνικά οι πωλήσεις synthesizers στην Αμερική πήραν τα πάνω τους το 1984, γιατί; Για τον ίδιο που το 1978 εξαιτίας του “Eruption” αυξήθηκαν απότομα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών κιθαρών!
• Με συνολικές πωλήσεις πάνω των 10.000.000 αντιτύπων το “1984” και έχοντας πλέον diamond status πωλήσεων, είναι το μοναδικό άλμπουμ στην ιστορία που φτάνει σε τέτοιο επίπεδο πωλήσεων και είναι ηχογραφημένο σε home studio!
• Ο Eddie Van Halen θεωρεί πως το “Drop dead legs” ένα τραγούδι που έγραψε την ώρα που ήταν στο μπάνιο και έκανε ντους, είναι μια πιο jazz εκδοχή του “Back in black” των AC/DC!
Δημήτρης Σειρηνάκης