THE INSIDER – 23 unknown stories behind “Piece of mind” by IRON MAIDEN

0
825
Piece of mind

Piece of mind

Μετά την τεράστια επιτυχία και τον θόρυβο που προκάλεσε το πλατινένιο στο Ηνωμένο Βασίλειο (και αλλού) “The number of the Beast”, οι IRON MAIDEN είχαν μπροστά τους το δύσκολο έργο να αποδείξουν τον εαυτό τους και φυσικά να δείξουν πως ότι ανεβαίνει… μπορεί να πάει ακόμα ψηλότερα.

Το έτος είναι το 1983 και με τη Σιδηρά Παρθένο στην ακμή της, το εγχείρημα μπορεί να ακουγόταν δύσκολο και ίσως να μην έφτασε το τέταρτο άλμπουμ των MAIDEN στην πρώτη θέση των Βρετανικών charts όπως ο προκάτοχός του, παρόλα αυτά, αναμφισβήτητα είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας τους, όπως ο χρόνος αλλά και οι αντιδράσεις του κοινού, από τότε και μέχρι σήμερα όποτε έρχονται σε επαφή με το “Piece of mind”, έχει αποδείξει.

Ανεξίτηλοι ύμνοι, μεταξύ των οποίων το πανταχού παρόν και μάλλον πλέον αναγνωρίσιμο κομμάτι του Θηρίου, μαζί με το “Fear of the dark”, το εμβληματικό “The trooper”, ένα ανανεωμένο line-up, με την αποχώρηση του Clive Burr και την ένταξη στις τάξεις των MAIDEN του μέχρι σήμερα (και εσαεί) κ. Nicko McBrain πίσω από τα τύμπανα, είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός από τα πλέον διαχρονικά αριστουργήματα που μας χάρισαν ποτέ οι μεγάλοι Βρετανοί.

Το “Piece of mind”, έχει μία αμεσότητα, την οποία τα σύγχρονα άλμπουμ των MAIDEN στερούνται (αυτό δεν αποτελεί μομφή για τις καινούργιες τους δουλειές, φυσικά). Μια αμεσότητα που στην εποχή που βγήκε, ήταν το άμεσο ζητούμενο και φυσικά, το ζητούμενο αυτό δόθηκε απλόχερα στους οπαδούς, εγκαθιστώντας ακόμα βαθύτερα στις συνειδήσεις του κόσμου τους MAIDEN, ως ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα – εκπροσώπους την heavy metal σκηνής.

Πόσα και πόσα (όλα θετικά) θα μπορούσαν να γραφτούν περιγράφοντας αυτό το κόσμημα στον οπλοβαστό του Θηρίου. Αντ’ αυτού, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία βουτιά στην εποχή του, βλέποντας κάποια πράγματα, ιστοριούλες, γεγονότα πίσω από την δημιουργία του δίσκου, τον αντίκτυπό του, αλλά και την περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του (είκοσι τρεις το σύνολο) για την υποστήριξη και προώθησή του.

  • Αντικρουόμενες ιστορίες προέκυψαν σχετικά με την αποχώρηση του Clive Burr από το συγκρότημα. Κάποιοι έλεγαν ότι αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ και ότι οι ζωντανές εμφανίσεις του με το σχήμα έπασχαν από ένα σημείο και μετά. Ο ίδιος, πάντα το αρνιόταν και ισχυριζόταν ότι η ατμόσφαιρα μεταξύ των μελών άλλαξε, όταν εγκατέλειψε προσωρινά την περιοδεία μετά τον θάνατο του πατέρα του.
  • Για το διάστημα της απουσίας του Clive, επιλέχτηκε να τον καλύψει ο Nicko McBrain, ένας τρελός Άγγλος που έπαιξε support τους MAIDEN με τους Γάλλους TRUST. Όταν τελείωσε η περιοδεία, ο Clive απομακρύνθηκε οριστικά, με τον Nicko να γίνεται ο μόνιμος drummer του Θηρίου.
  • Ο Dickinson χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον Clive ως τον καλύτερο drummer των MAIDEN. Ίσως όχι τεχνικά, όπως είπε, μιας και θεωρεί τον McBrain σαφώς καλύτερο σε αυτόν τον τομέα, αλλά από άποψη δυναμικής.
  • Στις 2 Ιανουαρίου 1983, οι IRON MAIDEN μετέβησαν στο ξενοδοχείο Le Chalet στο Channel Island του Τζέρσεϊ για έξι εβδομάδες, μετατρέποντας το εστιατόριο σε αίθουσα προβών. Οι ηχογραφήσεις για το “Piece of mind”, ήταν πλέον γεγονός.
  • Για τους περισσότερους, το line-up που ξεκίνησε την διαδρομή του με το “Piece of mind”, παραμένει το κλασικό της Σιδηράς Παρθένου.
  • Το γραμμένο από τον Dickinson “Revelations”, ξεκίνησε νέο κύκλο αντιδράσεων από τους θρησκόληπτους, που είχαν ξεσηκωθεί μετά το “The number of the Beast” και φυσικά, δεν μπορούσαν να καταλάβουν το νόημα κανενός από τα δύο τραγούδια.
  • Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Bruce Dickinson συμμετείχε στη δημιουργική διαδικασία.
  • Οι ΗΠΑ αγκάλιασαν πραγματικά το “Piece of mind” και η περιοδεία World Piece είδε τη μπάντα να κάνει τεράστια βήματα προς τα εμπρός, βασιζόμενη στη απόνερα του προηγούμενου άλμπουμ των MAIDEN.
  • Η πρώτη τους πλήρως headlining παγκόσμια περιοδεία, ξεκίνησε στο Hull City Hall στις 2 Μαΐου 1983 και περιελάμβανε άλλα 21 live στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν κατευθυνθούν στην ηπειρωτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Tο συγκρότημα κατέκτησε δυναμικά τεράστιες αρένες για πρώτη φορά στην ιστορία του.
  • Το “Piece of mind”, αποτέλεσε ουσιαστικά το άλμπουμ της καλλιτεχνικής ενηλικίωσης των MAIDEN. Όπως ο Adrian Smith αναφέρει: «Το άλμπουμ σηματοδότησε την έναρξη της μετάβασης του συγκροτήματος από κάποιους νέους που κυνηγούσαν τα όνειρα τους, σε έμπειρους, άρτιους επαγγελματίες».
  • Ενώ βρίσκονταν στο Τζέρσεϊ, το συγκρότημα νοίκιασε το αρχοντικό St Ouen’s Manor, ηλικίας 900 ετών, για τις φωτογραφίες του άλμπουμ. Στην τραπεζαρία του αρχοντικού, οι MAIDEN σερβίρονται έναν ανθρώπινο εγκέφαλο σε μια ασημένια πιατέλα.
  • Ο λόγος για την παραπάνω φωτογραφία, ήταν το γεγονός ότι αρχικά, το άλμπουμ θα ονομαζόταν “Food for thought” κάτι που τελικά, προφανώς, απορρίφθηκε. Η φωτογραφία όμως έμεινε.
  • Το “Piece of mind” σηματοδότησε την αρχή μιας μακράς και γόνιμης σχέσης με τα Compass Point Studios του Nassau (επέστρεψαν σε αυτό για να ηχογραφήσουν τα “Powerslave”, “Somewherein time” και “The final frontier”).
  • Η Ελληνική μυθολογία, εκπροσωπείται (αν και παραφρασμένη) στο “Piece of mind” με το “The flight of Icarus”.
  • To “To tame a land”, είναι ένα κομμάτι που περιστρέφεται γύρω από το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Dune». Όταν το συγκρότημα ρώτησε τους εκπροσώπους του Frank Herbert (συγγραφέα του βιβλίου) αν μπορούσαν να ονομάσουν το τραγούδι «Dune», η απάντηση ήταν: «Στον Frank Herbert δεν του αρέσουν τα ροκ συγκροτήματα, ιδιαίτερα τα βαριά ροκ συγκροτήματα, και ειδικά τα συγκροτήματα όπως οι IRON MAIDEN».
  • Το “Still life” ξεκινάει μετά την αντίστροφη ηχογράφηση της φωνής του Nicko McBrain, το οποίο ήταν ένα αστείο για όλους αυτούς που κατηγορούσαν τους MAIDEN ως σατανιστές. Το αντίστροφο μήνυμα, λέει: “What ho said the t’ing with the three ‘bonce’, don’t meddle with things you don’t understand…” . Η φράση προέρχεται από το σατιρικό άλμπουμ «The Collected Broadcasts of Idi Amin» του 1975 των Bird και Alan Coren. Το τραγούδι είναι βασισμένο στο διήγημα του Ramsey Campbell «The Inhabitant of the Lake».
  • Το “Where eagles dare” βασίζεται στην ομώνυμη ταινία του Brian G. Hutton.
  • Το “Revelations”, εμπνεύστηκε από τον ύμνο «O God of Earth and Altar» τουJ. Chesterton.
  • Το “The trooper” είναι βασισμένο στο ποίημα «The Charge of the Light Brigade» του Aldred, Λόρδου του
  • Το “Quest for fire”, είναι βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Jean-Jacques Annaud.
  • Το “Sun and steel”, είναι εμπνευσμένο από την ζωή του Σαμουράι Miyamoto Musashi, ο οποίος θεωρούνταν ένας από του καλύτερους χειριστές κατάνα.
  • Σε μια κάτω γωνία στην πίσω πλευρά του εξωφύλλου του άλμπουμ, υπάρχει το μήνυμα: «No synthesizers or ulterior motives»
  • Στη Βόρεια Αμερική, το άλμπουμ έφτασε στην υψηλότερη θέση των charts του συγκροτήματος μέχρι εκείνη τη στιγμή, φτάνοντας στο Νο. 14 του Billboard 200. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έφτασε στην τρίτη θέση.

Φανούρης Εξηνταβελόνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here