THE MAGUS – “Βυσσοδομώντας” (The Circle Music)

0
1678


Τα τελευταία χρόνια ο The Magus είναι υπερδραστήριος, η οποία ξεκίνησε συνεισφέροντας στη δημιουργία του ντεμπούτου της μπάντας του Mutilator, ΥΟΤΗ IRIA. Ακόμα και 7ιντσο με τους THOU ART LORD ηχογράφησε, αλλά η δημιουργία του καταληκτικού album των NECROMANTIA ήταν το γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των THE MAGUS. Κι αυτό γιατί μπήκε στη «λογική» της σύνθεσης που να βασίζεται στις κιθάρες και όχι στο μπάσο όπως έκανε τόσα χρόνια με τους NECROMANTIA. Με τον El να αναλαμβάνει να μετουσιώσει σε μουσική τους στίχους και τις ιδέες του The Magus, το “Βυσσοδομώντας” είναι ένα κολάζ με 9 κομμάτια, τα οποία λειτουργούν αυτόνομα, δημιουργώντας, όμως, μια ενότητα τόσο στη σκοτεινή του ατμόσφαιρα όσο και στο μήνυμα του concept του. O Εωσφόρος τα έχει πάρει στο κρανίο με την ανθρωπότητα και φορά κουκούλα όπως στο εξώφυλλο για να κρύψει το πρόσωπο του, το οποίο μάλλον δεν θα αρέσει σε κανέναν με την αγριάδα που θα έχει.

Στην προακρόαση του δίσκου τονίσαμε το γεγονός ότι κοινό σημείο σε όλα τα κομμάτια είναι η διαφορετική κατάληξη του βασικού riff σε κάθε κομμάτι όποτε παρουσιάζεται ξανά. Αυτό το γεγονός είναι μία από τις αποδείξεις του πόσο έχουν δουλευτεί οι ιδέες που είχαν και κατάφεραν να μεταφέρουν με μοναδικό τρόπο σε κάθε μέρος του album. Ο δίσκος δεν πρόκειται να σας αποκαλυφθεί εξαρχής παρά μόνο με συνεχείς ακροάσεις, όντας συγκεντρωμένοι πάνω σε αυτό που ακούτε. Θα βρεθείτε μπροστά σε συνεχείς εναλλαγές ρυθμών, φοβερά lead κιθαριστικά περάσματα και υποβλητική ατμόσφαιρα, για την οποία επιστρατεύονται τόσο τα πολύπλευρα πλήκτρα, όσο και τα φωνητικά. Ο,τιδήποτε χρησιμοποιείται για να εμπλουτίσει τη βάση των συνθέσεων τους είναι ακριβώς στη δοσολογία που αναλογεί ώστε να μη θεωρηθεί κανένα σημείο του ασύνδετο, δημιουργώντας δυσαρέσκεια στην ακρόαση. Τα πολυεπίπεδα φωνητικά έχουν από απαγγελίες και επικλήσεις (“Ana Lilith”), μέχρι ταιριαστά φωνητικά στο «black metal blues» όπως λένε οι ίδιοι το καταληκτικό “Give the Devil His Due: The Story”. Τα χορωδιακά φωνητικά υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Αντωνίου, είναι στοχευμένα σε συγκεκριμένα σημεία των κομματιών που επιλέχθηκε να χρησιμοποιηθούν. Αυτό το γεγονός δείχνει πόσο σημαντική ήταν η απόφαση τους να μην τα χρησιμοποιήσουν εκτενώς, ταυτοποιώντας την υπόσταση τους όπως μπάντες όπως οι THERION που κάνουν κατάχρησή τους.

Έπειτα από αμέτρητες ακροάσεις, τολμώ να πω ότι δεν μπορώ να βρω το παραμικρό ψεγάδι σε όλα τα επίπεδα. Από το υποβλητικό εξώφυλλο, την ταιριαστή παραγωγή δια χειρός Γιώργου Εμμανουήλ μέχρι το αποστομωτικό παίξιμο στα τύμπανα από τον Maelstrom, το “Βυσσοδομώντας” έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το ελληνικό black metal ξεχωριστό. Με τη μελωδία να κυριαρχεί, τους καταιγιστικούς ρυθμούς να εναλλάσσονται με τους mid tempo και τα solos να μην κυριαρχούν, το αποτέλεσμα δείχνει ένα καινούριο avant garde μονοπάτι για τον The Magus μετά το τέλος των NECROMANTIA.

Οι «παλιοσειρές» του extreme metal της πατρίδας μας δείχνουν με τις δουλειές τους τις ικανότητες τους τα τελευταία χρόνια. Εκεί που άλλες σκηνές του χώρου – η νορβηγική σκηνή είναι σίγουρα μια από αυτές – στρέφουν το βλέμμα τους «στα παλιά», η εγχώρια σκηνή είναι ακμαία χωρίς να λοξοκοιτά στο παρελθόν με επιτηδευμένο τρόπο.

Καταληκτικά το ντεμπούτο των THE MAGUS θαρρώ πως είναι ένα album παρακαταθήκη για τη μαυρομεταλλική σκηνή με την ίδια σημασία που είχαν τα πρώτα albums των NECROMANTIA. Αν σας φαίνεται αυτό υπερβολικό σας προτρέπω να διαβάσετε τη συνέντευξη που κάναμε με τον The Magus και να ακούσετε την εκπομπή μας, “A journey into extreme metal”, την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου – μια μέρα μετά την επίσημη κυκλοφορία του δίσκου την ημέρα του Halloween. Εκείνο το βράδυ από τις 21:00 θα παρουσιάσουμε ολόκληρο τον δίσκο με track by track ανάλυση από τον The Magus και τον El. Ίσως έτσι πειστείτε όπως κι εγώ για την πλήρη αρτιότητα του, που με οδηγεί να του δώσω τον απόλυτο βαθμό.

10 / 10

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here