THE ROCK HARD TAPES VOL. 4: KREATOR

0
225

Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορεί να πει κανείς για τους KREATOR, την κορυφαία Ευρωπαϊκή thrash metal μπάντα και μία από τις καλύτερες στο heavy metal. Ένα συγκρότημα που έχει ένα καταπληκτικό μουσικό παρελθόν και που καταφέρνει να γεννά νέους οπαδούς με κάθε νέα του κυκλοφορία. Μην ξεχνάμε πως το περυσινό “Gods of violence” ψηφίστηκε από τους συντάκτες του ROCK HARD ως το άλμπουμ της χρονιάς για το 2017 και πως στις προτιμήσεις του κοινού βρέθηκε στις πρώτες θέσεις. Επίσης είναι μία μπάντα που αγαπά πολύ την Ελλάδα και το ελληνικό κοινό, δείχνοντας το και εμπράκτως μέσω των τραγουδιών τους αλλά και των συχνών εμφανίσεων τους επί ελληνικού εδάφους.

Έτσι λοιπόν έχουμε την τύχη να τους απολαύσουμε για ακόμα μία φορά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με τους VADER και τους DAGOBA, και βρήκαμε την ιδανική ευκαιρία να δημιουργήσουμε την αγαπημένη μας κασετούλα, που θα μας κρατήσει ζεστούς μέχρι την στιγμή των επερχόμενων συναυλιών τους. Υπάρχει βέβαια το πρόβλημα στο τι να πρωτοδιαλέξεις για μία λίστα των KREATOR, καθώς το πλούσιο υλικό τους οδηγεί αναπόφευκτα στο να αφήσεις έξω τραγούδια-ύμνους. Παρόλα αυτά, η επιλογή των τραγουδιών της (90άρας) κασέτας έγινε με σκοπό να μην μείνει κανείς παραπονεμένος, πράγμα δύσκολο, χωρίζοντας την μία πλευρά με την περίοδο από το “Endless pain” μέχρι το “Outcast” και την άλλη από το “Endorama” και έπειτα.

SIDE A: ΔΙΑΡΚΕΙΑ 44:90

“Pleasure to kill” 4:10 (Pleasure to kill, 1986)
Δεν γίνεται να μην ξεκινήσουμε με επιτυχία και με ένα τραγούδι-συνώνυμο του γερμανικού thrash. Η επιθετικότητα και η οργή ξεχειλίζει, με τα γκάζια να σταματούν μόνο από μία mid tempo στιγμή στο μέσο του τραγουδιού για τις απαραίτητες ανάσες. Εισαγωγή με ένα γρήγορο γέμισμα στα ντραμς και ο όλεθρος ξεκινά.

“Coma of souls” 4:18 (Coma of souls, 1990)
Η πρώτη πλευρά της κασέτας θα μπορούσε να περιέχει ολόκληρο το “Coma of souls”. Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό εδώ το διαμάντι. Και να σκεφτεί κανείς πως είναι το άλμπουμ που διαδέχθηκε το επίσης εξαιρετικό “Extreme aggression”! Κάπως έτσι οι KREATOR, στο “Coma of souls” διδάσκουν τι πάει να πει thrash και το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου δεν μπορεί να λείπει από την συλλογή.

“Betrayer” 3:49 (Extreme aggression, 1989)
Τι είπαμε πριν για το “Coma of souls”; Ε το ίδιο ισχύει και για τον δυναμίτη που ακούει στο όνομα “Extreme aggression”. Η φάση εδώ μυρίζει μπαρούτι και η έκρηξη έρχεται από το πρώτο δευτερόλεπτο του άλμπουμ. Το “Betrayer” είναι μία λατρεία. Να πεις για τις riff-άρες του; Για την επιθετική αλητεία του; Ή για το επικό video clip με το κυνηγητό κάτω από την Ακρόπολη;

“Phobia” 3:23 (Outcast, 1997)
Το “Phobia” είναι μία hit-άρα από ένα άλμπουμ που λοιδορήθηκε όσο λίγα. Ναι, το “Outcast” ήταν διαφορετικό. Η διαφορετικότητα του όμως ήταν αρκετή για να το μισήσεις; Μόνο και μόνο επειδή το αστείρευτο thrash άφησε χώρο για industrial και gothic στοιχεία; Αυτός ο πειραματισμός έφερε μία διαφορετικότητα στους KREATOR και φυσικά εξέλιξη, κάτι που τους βοήθησε και στην μετέπειτα καριέρα τους.

“Flag of hate” 4:41 (Endless pain, 1985)
Το “Endless pain” ήταν για τους Γερμανούς ένα ωμό, speed-άτο και ακραίο ντεμπούτο, κάτι στο οποίο συνέβαλε και το νεαρό της ηλικίας της μπάντας. Ο Mille Petrozza ήταν μόλις 18 χρονών όταν κυκλοφόρησε το “Endless pain” και ήταν το άλμπουμ που τους έφερε από την πρώτη στιγμή στο προσκήνιο. Τα “Flag of hate” και “Tormentor” απαγορεύεται να λείπουν από λίστες των KREATOR.

“Terrible certainty” 4:29 (Terrible certainty, 1987)
Τρίτο σερί άλμπουμ για τους KREATOR ήταν το “Terrible certainty”. Οι Γερμανοί έβλεπαν ήδη την δημοτικότητα τους να ανεβαίνει κατακόρυφα και με την προσθήκη του “Terrible certainty” στην φαρέτρα τους έκαναν το επόμενο βήμα, με ένα άλμπουμ που φέρνει συνθέσεις πιο περίπλοκες, με ποικιλία στους ρυθμούς και περισσότερη ωριμότητα. Τρανταχτό παράδειγμα, το ομώνυμο τραγούδι του άλμπουμ.

“People of the lie” 3:16 (Coma of souls,1990)
Η κοινωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή από την πολιτική, την θρησκεία, το μίσος, την βία, και τον ρατσισμό, ήταν θέματα που απασχόλησαν τους KREATOR από τα πρώτα τους στάδια. Και στο “Coma of souls” αυτές οι αναφορές δεν έλειψαν όπως στην κομματάρα “People of the lie”.

“Extreme aggression” 4:45 (Extreme aggression, 1989)
Το τραγούδι αυτό είναι απλά μία παράνοια. Όπως δηλαδή και ολόκληρο το ομώνυμο άλμπουμ. Αλήθεια, είναι δυνατόν άλμπουμ που έχει εναρκτήριο τραγούδι σαν και αυτό να είναι κακό; Ε όχι δεν γίνεται..

“Behind the mirror” 4:33 (Terrible certainty, 1987)
Ακόμα ένα τραγούδι των KREATOR που μπορείς να το χαρακτηρίσεις ως γκολ και ξύλο. Ψαρωτική εισαγωγή με την συνέχεια του τραγουδιού να είναι γεμάτη αλητεία, μηχανές που δουλεύουν σε υπερηχητικές στροφές και για ακόμα μία φορά οι Γερμανοί σπέρνουν τον όλεθρο.

“Leave this world behind” 3:29 (Outcast, 1997)
Γίνομαι αιρετικός το καταλαβαίνω, όπως επίσης μπορεί και προκλητικός. Έμειναν πολλές κομματάρες απ’ έξω και εγώ βάζω δεύτερο τραγούδι από το “Outcast”. Και όμως είναι τραγουδάρα και αξίζει να ακούγεται συχνά.

“Love us or hate us” 3:43 (Extreme aggression, 1989)
I’m trying to turn off, what is right for us, we don’t give a fuck anyway, Don’t try to steal imagination from us, things we believe and we will never betray, never betray. Ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς στίχους για το αντισυμβατικό heavy metal, που συνοδεύεται από μουσική στα ίδια υψηλά επίπεδα ολόκληρου του άλμπουμ.

“Tormentor” 2:54 (Endless pain, 1985)
Νομίζω πως είναι το πιο ιδανικό τραγούδι για να τελειώσει η πρώτη πλευρά. Ότι και να πει κανείς για αυτό το τραγούδι είναι πραγματικά λίγο. Μιλάμε για τη χαρά του mosh pit! Τραγούδι καθαρά για συναυλία ή για πάρτι που αφήνει το σπίτι έτοιμο προς ανακαίνιση.

SIDE B: ΔΙΑΡΚΕΙΑ 45:12

“Hordes of chaos” 5:04 (Hordes of chaos, 2009)
Για το ξεκίνημα της δεύτερης πλευράς ήθελα κάτι αρκετά δυνατό και πιασάρικο και πιστεύω πως το τραγούδι “Hordes of chaos” μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κλασικό πλέον. Το αρχικό του riff είναι από τα πλέον πιο αναγνωρίσιμα των KREATOR, τουλάχιστον της νεότερης εποχής της μπάντας.

“Violent revolution” 4:55 (Violent revolution, 2001)
Τραγούδι 10/10! Μουσική που σε κολλάει στον τοίχο, στίχοι που ο Mille έφτυσε στα μούτρα μας για να εμπεδώσουμε, ευρηματικό video clip και το άλμπουμ που επανέφερε τους KREATOR στην κορυφή του ευρωπαϊκού thrash. Αν και δεν νομίζω να έπεσαν ποτέ από εκεί.

“Golden age” 4:51 (Endorama, 1999)
Θα την πω την αμαρτία μου και ας πέσει γιούχα.. Ρε παιδιά ωραίο άλμπουμ είναι το “Endorama”. Κρίμα τόση κατακραυγή για αυτό το άλμπουμ. Δεν είναι σαν πολλά άλμπουμ των KREATOR, αλλά είναι μοναδικό και πιστεύω ακόμα πιο ξεχωριστό από το “Outcast”. Περί ορέξεως… “Golden age”!

“Army of storms” 5:10 (Gods of violence, 2017)
Χαρακτηριστικό δείγμα της ένωσης old school riff των KREATOR με το μελωδικό παρόν τους. Ένα παρόν που μπορεί να μεταβληθεί από MAIDEN-ικές μελωδίες σε σκανδιναβικά πρότυπα. Η εξέλιξη των KREATOR είναι πραγματικά μοναδική και το “Army of storms” είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έγραψαν για το τελευταίο τους άλμπουμ.

“Phantom antichrist” 4:31 (Phantom antichrist, 2012)
Μπορεί κάποιος να πει πολλά για τις αλλαγές και τους πειραματισμούς των KREATOR. Αυτό όμως που δεν μπορεί να τους καταλογίσει κανείς είναι πως ακόμα και τόσα χρόνια μετά, το πόδι από το γκάζι δεν το βγάζουν εύκολα. Έτσι και στο “Phantom antichrist”, ενός καλού άλμπουμ που κυκλοφόρησε με κεκτημένη ταχύτητα από το δυνατό σερί των τριών προηγούμενων.

“Escalation” 3:24 (Hordes of chaos, 2009)
Στην θέση του “Escalation” ήταν να μπει το “Suicide terrorist”, αλλά κέρδισε στο νήμα για να υπάρξει μεγαλύτερη εκπροσώπηση από το “Hordes of chaos”. Είναι όμως και αυτό κομματάρα και οι KREATOR κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. Thrash με τα όλα του!

“Future king” 4:44 (Endorama, 1999)
Είπαμε, δεν παίζουν μόνο thrash καλό. Το “Future king” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως και η συνάντηση των SISTERS OF MERCY με τους KREATOR. Ενδιαφέρον πάντρεμα και σίγουρα όχι για όλα τα αυτιά. Για τους περίεργους όμως που τους άρεσε το “Endorama”, όπως εγώ, μια χαρά τραγούδι είναι!

“Enemy of God” 5:43 (Enemy of god, 2005)
Θυμάμαι ακόμα το μακελειό που είχε γίνει όταν κυκλοφόρησε το “Enemy of god”. Το άλμπουμ είναι πραγματικά από άλλο πλανήτη και μαζί με το “Violent revolution”, τα θεωρώ τα καλύτερα άλμπουμ που έβγαλαν οι KREATOR από το 2000 και μετά. Άλμπουμ και τραγούδια όπως αυτό γέννησαν οπαδούς δεύτερης γενιάς για το συγκρότημα και όχι άδικα. Επίσης το φινάλε του τραγουδιού είναι ένα ομηρικό έπος!

“Civilisation collapse” 4:13 (Phantom antichrist, 2012)
Τα γεγονότα που έχουμε βιώσει στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, εκτός από τραγικά, έχουν στιγματίσει την νεότερη ιστορία της χώρας μας. Οι KREATOR έχουν έντονο το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο στους στίχους τους και η κατάσταση στην οποία περιήλθε ή χώρα μας δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ίδιους. Με το “Civilisation collapse”, το μήνυμα τους το πέρασαν ξεκάθαρα και αρκεί κανείς να δει το video clip τους για να καταλάβει. Ωραίο τραγούδι, με εξαιρετικούς στίχους που μιλούν απευθείας στην ψυχή μας.

“Fallen brother” 4:37 (Gods of violence, 2017)
Το κλείσιμο της κασέτας έρχεται με αυτό το τραγούδι για πολλούς λόγους. Οι απώλειες των αγαπημένων μας καλλιτεχνών όλο και αυξάνονται. Το βιώνουμε όλο και πιο συχνά πλέον και ο χρόνος είναι κάτι που δεν μπορεί να σταματήσει κανείς μας. To “Fallen brother” είναι ένας φόρος τιμής για όσους έφυγαν και πραγματικά οι KREATOR εδώ αποχαιρετούν όλους τους μεγάλους ήρωες με τον καλύτερο τρόπο. Αυτή η κασέτα τελειώνει με μία τεράστια μπάντα να υμνεί όλους αυτούς, που μπορεί να μην είναι πλέον σε αυτή την ζωή, αλλά άφησαν ένα έργο που κατάφερε να νικήσει τον χρόνο και τον θάνατο, που δεν μπορούμε να κερδίσουμε όλοι εμείς. Γιατί αυτό το έργο είναι αθάνατο και όσο συνεχίζουμε να το ακολουθούμε, θα ζει για πάντα.

Δημήτρης Μπούκης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here