UNDER THE BLADE: Όταν η ιστορία συγκρούεται με την τελειότητα! (Μέρος τρίτο)













    «Έπος», «δεκάρι», «δισκάρα». Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε έναν αγαπημένο μας δίσκο ή σε έναν δίσκο που έχει αφήσει το στίγμα του στην αγαπημένη μας μουσική. Υπάρχουν πολλοί δίσκοι εκεί οι οποίοι μπορούν να πάρουν αυτό το «άριστα 10». Υπάρχουν όμως και αυτοί οι δίσκοι που συνδυάζουν και την λέξη «κληρονομιά» μαζί με τον βαθμό. Με το παρόν άρθρο, θα προσπαθήσω να φέρω σε σύγκρουση άλμπουμ από την ίδια μπάντα όπου και τα δύο είναι «δεκάρια» αλλά το ένα από αυτά έχει αφήσει και μουσική κληρονομιά πίσω του. 

    Σημείωση: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα άλμπουμ όπου δεν άφησαν κάποια κληρονομιά πίσω τους να είναι καλύτερα από τα άλμπουμ που δημιούργησαν σχολές με την κυκλοφορία τους. Δεν εξετάζουμε ποιο είναι καλύτερο αλλά πιο επιδραστικό, προς αποφυγήν παρεξηγήσεως. 

    Συνέχεια με ακόμα πέντε μπάντες σε αυτό το τρίτο μέρος του αφιερώματος. Πρώτα θα παρουσιάζεται το «Καθαρό Δεκάρι» και εν συνεχεία το «Υπερβατικό Δεκάρι», αυτό που άφησε πίσω του πράγματα!


    CELTIC FROST – “Monotheist” vs “To mega therion”

    Οι CELTIC FROST είναι από τα συγκροτήματα που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της αγαπημένης μας μουσικής! Επέστρεψαν το 2006 μετά από απουσία 16 χρόνων με ένα άλμπουμ σαν το “Monotheist”. Η μπάντα κυκλοφορεί έναν  αψεγάδιαστο δίσκο, στον οποίο έχει μπολιάσει όλες τις αρετές που είχε σαν συγκρότημα, κάνοντας τους οπαδούς τους να παραμιλάνε! Βέβαια, τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν δεν κυκλοφορούσε το έπος που ακούει στο όνομα “To mega therion”. 1985 και οι Ελβετοί κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο πρωτοποριακούς και επιδραστικούς δίσκους όλων των εποχών. Δικαίως θεωρούνται πατέρες του ατμοσφαιρικού ήχου, καθώς μετά από αυτόν, άρχισαν πολλές μπάντες να υιοθετούν το μουσικό στυλ των CELTIC FROST! Άφταστο!


    W.A.S.P. – “The headless children” vs “W.A.S.P.”

    Τεράστια μπάντα, τεράστιοι δίσκοι και οι δύο, αδιαπραγμάτευτο μέχρι τέλους! Στο “The headless children” o Ινδιάνος βρίσκει την χρυσή τομή ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον της μπάντας. Αλήτικο rock n’ roll από τη μία, εμπνευσμένο καθαρό heavy metal από την άλλη. Αδιανόητο άλμπουμ και προσωπικά το αγαπημένο μου της μπάντας! Αλλά, η κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου είναι από αυτές που σοκάρουν! Αν υπολογίσει κανείς και το “Fuck like a beast” ως μέρος του, μιλάμε για ένα από τα πιο «επικίνδυνα» άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ. Και μόνο που ολόκληρη PMRC τα έβαλε μαζί τους, καταλαβαίνει ο οποιοσδήποτε τι αντίκτυπο και τι επιρροή είχε στον κόσμο! 


    RAINBOW – “Difficult to cure” vs “Rising”

    Να πεις και να γράψεις τι τώρα για τους RAINBOW. Μετά τη δεκαετία του ‘70 ο Blackmore και η παρέα του αλλάζουν ρότα και κινούνται σε πιο ΑΟR μονοπάτια. Το “Difficult to cure” είναι ένας ακόμα θεσπέσιος δίσκος και το αποδεικνύουν τα κομμάτια που έχει μέσα. Ειδικά ο ύμνος “Spotlight kid” δεν ξέρω και εγώ πόσες και πόσες μπάντες έχει επηρεάσει καθιστώντας το ένα από τα πιο επιδραστικά τραγούδια όλων των εποχών! Από την άλλη έχουμε το “Rising”! Ένα άλμπουμ το οποίο έχει δώσει το φως του σχεδόν σε όλα τα είδη του σκληρού ήχου! Heavy metal, hard rock, epic, power, όλα βρίσκονται μέσα σε αυτά τα έξι τραγούδια του δίσκου! Το λες και κοσμογονία! 


    MANOWAR – “Triumph of steel” vs “Into glory ride”

    Ελπίζω οι φίλοι μου οι Manowarriors να μη μου πάρουν το κεφάλι με τούτη εδώ την σύγκριση!!! 1992 και οι ηγέτες του επικού ήχου κυκλοφορούν το “Triumph of steel”. Ένας δίσκος που πέρα από εξαιρετικός τον θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό καθώς «γέννησε» νέους οπαδούς για το συγκρότημα! Μουσικά τι να πεις τώρα. Και μόνο το “Achilles, agony and ecstasy” να είχε, η θέση του θα ήταν στο πάνθεον της ιστορίας! Το “Into glory ride” από την άλλη είναι το άλμπουμ που ενδεχομένως όρισε έναν ολόκληρο ήχο και όρισε τους MANOWAR τους πατέρες και συνάμα άρχοντες τους είδους! Τραγούδια που περικλείουν το metal συναίσθημα, τον metal ήχο, το επικό, το καινούργιο! Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε! 


    KISS – “Creatures of the night” vs “Alive!”

    Από τα πλέον αγαπημένα μου συγκροτήματα οι KISS! Οπότε δεν υπήρχε περίπτωση να μην βρίσκονται σε αυτό το άρθρο! Ίσως σας προξενεί εντύπωση που «συγκρίνω» ένα στούντιο άλμπουμ με ένα ζωντανό δίσκο. Θα εξηγήσω όμως το γιατί! Το 1982, οι KISS κυκλοφόρησαν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της καριέρας τους! Το “Creatures of the night” μα δείχνει την πιο heavy μορφή της μπάντας και μέσα από τις 9 κομματάρες που έχει μένει στην ιστορία θέλοντας και μη! Και πάμε στο “Alive!”. Έχοντας τρεις καταπληκτικούς δίσκους από πίσω, οι KISS κυκλοφορούν ένα από τα καλύτερα live albums όλων των εποχών (Προσωπικά το έχω στην τριάδα, μαζί με τα “Live after death” και “Priest…Live”). Δεν είναι τόσο η μουσική επιρροή του εν λόγω άλμπουμ αλλά είναι ένας δίσκος ο οποίος ανάγκασε πάρα πολλούς πιτσιρικάδες να φτιάξουν τη δική τους μπάντα, από τον Steve Harris και τον Rock ‘n’ Rolf, μέχρι τον Shagrath, τον Chuck Schuldiner και τον Dimebag Darrel! Και δεν είναι μόνο αυτό! Ο δίσκος έχει γίνει μέρος της κουλτούρας μίας ολόκληρης χώρας σαν την Αμερική! Δηλαδή, είναι μέσα στο DNA τους αυτό το άλμπουμ! Χρειάζεται κάτι άλλο για να καταλάβεις τι επίδραση είχε αυτός ο ογκόλιθος; 
    Ντίνος Γανίτης

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here