UNDER THE PAGAN MOON 3 FESTIVAL preview

0
414
Under The Pagan Moon

Under The Pagan Moon

To Under the pagan moon festival δεν είναι ένα τυπικό festival, έχοντας χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο. Διοργανωτής του είναι οι KAWIR, μια από τις πιο ιστορικές μπάντες της ελληνικής σκηνής του black metal με διαδρομή από τα mid 90s. Η ιδιαιτερότητα του festival έγκειται στο γεγονός ότι καλούν μπάντες με τις οποίες είναι φίλοι και έτσι είναι περισσότερο μια γιορτή φίλων παρά ένα τυπικό black metal festival. Φέτος στην τρίτη του εκδοχή είναι διήμερο (Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Μαΐου στο Κύτταρο της Αθήνας), έχοντας ως επίτιμους καλεσμένους τους θρύλους του νορβηγικού black metal, ANCIENT.

Για τους οπαδούς των KAWIR το φετινό Under a pagan moon είναι η απόλυτη ονείρωξη, μιας και την πρώτη μέρα (Τετάρτη 1/5) θα παίξουν ολόκληρο το νέο τους άλμπουμ, “Κυδοιμός”, ενώ τη δεύτερη μέρα ως headliners θα παίξουν ένα old school set από την μακρά τους διαδρομή από τις πρώτες τους μέρες στα mid 90s. Σε αυτή τη μακρά πορεία έχουν κυκλοφορήσει 9 full length και πολλά EPs αλλά και split άλμπουμ, με το πιο πρόσφατο με τους YOTH IRIA, την μπάντα του Jim Mutilator (ex-ROTTING CHRIST). Οι KAWIR εξαρχής έπαιζαν black metal με έναν δικό τους τρόπο, που ταίριαζε απόλυτα με την αρχαιοελληνική τους θεματολογία στους στίχους.

Photo by Stratos Stamatakos

Το ντεμπούτο τους, “Προς Κάβειρους” (1997), με τους αρχαιοελληνικούς στίχους είχε μεγάλο αντίκτυπο στο underground των late 90s, φέρνοντας τους στη θέση των σημαντικών black metal σχημάτων της ελληνικής σκηνής. Με τους επόμενους δίσκους εδραίωσαν το όνομα τους μέχρι την κυκλοφορία του “Ισόθεος” (2012), με την οποία επαναπροσδιόρισαν τον ήχο τους, εγκαινιάζοντας την σύγχρονη εποχή τους που κρατάει μέχρι και σήμερα. Οι τρεις δίσκοι που ακολούθησαν (“Πάτερ Ήλιε Μήτερ Σελάνα” – 2016, “Εξιλασμός” – 2017, “Αδράστεια” – 2019) κατάφεραν να εδραιώσουν το όνομα τους, που πλέον αποτελεί ένα από τα κυριότερα σχήματα του μαυρομεταλικού ήχου σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι KAWIR συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν και στο festival αυτό θα γιορτάσουν αυτή τη μακρά διαδρομή με κομμάτια από όλους τους δίσκους τους.

Την πρώτη μέρα του festival οι θρυλικοί Νορβηγοί ANCIENT θα είναι headliners, παρουσιάζοντας ολόκληρο το δεύτερο full length άλμπουμ τους, “The Cainian chronicle” με τον τότε τραγουδιστή τους, Lord Kaiaphas! Μετά τον μεγάλο αντίκτυπο που είχαν στο underground μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, “Svartalvheim” (1994), μπήκαν στο στόχαστρο της Metal Blade. Ήταν η περίοδος που μεγάλες εταιρίες έψαχναν μπάντες από το black metal για να υπογράψουν και οι ANCIENT ήταν από τις πρώτες μπάντες που επιλέχθηκαν, γεγονός που επιβεβαιώνει τον μεγάλο αντίκτυπο που είχαν κάνει στα mid 90s. Μέσω της ιστορικής Metal Blade κυκλοφόρησαν 3 δίσκους στα late 90s με πρώτο το θρυλικό “The Cainian chronicle” (1996), το οποίο θα παρουσιάσουν ολόκληρο σε παγκόσμια αποκλειστικότητα στο φετινό Under a pagan moon festival! Είναι ο δίσκος που τους εδραίωσε στις συνειδήσεις των extreme metal οπαδών και γυρίστηκε και video clip για το “Lilith’s embrace”. Σπάνια τότε γυρίζονταν video clip από black metal μπάντες και το γεγονός ότι παιζόταν συχνά στο Headbanger’s Ball του MTV δείχνει την μεγάλη του αξία. Θα είναι μια εμφάνιση που θα μείνει στην ιστορία και δεν πρέπει να χάσει κανείς οπαδός του black metal!

Την πρώτη μέρα του festival θα ανοίξουν οι BLACK MONOLITH, που θα μας εισάγουν στο κλίμα της βραδιάς με τις ambient dark synth ατμόσφαιρες τους. Θα ακολουθήσουν οι Έλληνες blacksters SAD, που έχουν κυκλοφορήσει 8 full length άλμπουμ από το 2006 μέχρι το περσινό “Black metal craft”.

Την δεύτερη μέρα πρώτοι θα ανέβουν στη σκηνή του Κυττάρου οι EUPHROSYNE, που θα δώσουν τη σκυτάλη στους MELAN SELAS. Πριν τους headliners KAWIR που θα παίξουν old school set βασισμένο στις πρώτες τους κυκλοφορίες, θα εμφανιστούν οι Σέρβοι SVARTGREN. Θα ξεδιπλώσουν το πολύπλευρο black metal τους με κομμάτια από τους δύο full length δίσκους τους, “Prazan grob” (2015) και “Divlja vatra” (2019), επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι το black metal είναι παγκόσμιο, έχοντας αξιόλογες συγκροτήματα από όλες τις χώρες του πλανήτη.

Όλοι οι φίλοι των KAWIR και του black metal γενικότερα ξέρουν ότι θα βρίσκονται την Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Μαΐου στο Κύτταρο της Αθήνας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λευτέρης Τσουρέας

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here