Underground Halls Vol.141 (ATAVISTIA, BLODTÅR, CHOIR)

0
291












«Πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει το συγκρότημα; Από ποια εταιρεία κυκλοφορεί το album; Παίζει μέσα κανένας γνωστός;». Ερωτήματα που τουλάχιστον εδώ, δεν υφίστανται. Και δεν υφίστανται, διότι πολύ απλά, δε μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις τους. Η ποιότητα στη μουσική είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Το να ανακαλύπτει κανείς νέες αγαπημένες μπάντες εκεί που δεν το περιμένει, θα αποτελεί πάντα, εκτός από μεγάλη ικανοποίηση, την πλέον ευχάριστη πρόκληση, καθώς κι εμείς είμαστε πρωτίστως οπαδοί. Σε μια στήλη λοιπόν όπου τα «αδηφάγα» αυτιά των ολοένα και αυξανόμενων φίλων της δεν έχουν σύνορα, έτσι κι εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα ήχων και συγκροτημάτων. Άλλωστε, κανένα best seller δε θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η σκηνή του UNDERGROUND.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: ATAVISTIA
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Cosmic warfare”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Blood Blast Distribution
ΣΥΝΘΕΣΗ:
D’wayne Murray – Μπάσο
Max Sepulveda – Τύμπανα
Dalton Meaden – Κιθάρες
Matt Sippola – Κιθάρες, φωνητικά
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Deezer
Facebook
Instagram
Spotify
Twitter

Έξι χρόνια ζωής μετράνε οι από το Βανκούβερ του Καναδά ορμώμενοι melodic/symphonic death metallers ATAVISTIA. Με το ντεμπούτο τους του 2017 “One within the sun” να μην έχει καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις, το συγκρότημα επέστρεψε το 2020 με διπλό χτύπημα, ένα ΕΡ, το “The forbidden one” και τον δεύτερο ολοκληρωμένο δίσκο τους, το “The winter way”, ο οποίος ξεχώρισε. Το 2023, τους βρίσκει έτοιμους να δώσουν στη δημοσιότητα το τρίτο τους πόνημα, με την ονομασία “Cosmic warfare”, το οποίο ευτυχώς για το σχήμα, φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα του προκατόχου του.

Με επτά συνθέσεις, μακροσκελέστατες (άνω των επτά λεπτών το κάθε ένα), με εξαίρεση την πολύ όμορφη εισαγωγή “Omega nova” των δυόμιση λεπτών, το “Cosmic warfare” τρέχει στα πενήντα λεπτά και έχει απ’ όλα. Ορχήστρες, χορωδιακά φωνητικά, κάποια πιο μαυρομεταλλικά ξεσπάσματα, χωρίς αυτά όμως να είναι έντονα (και ίσως να θέλεις οπωσδήποτε να τα δεις για να τα εντοπίσεις) και μία ενδιαφέρουσα στιχουργική θεματολογία, με αναφορές στη φύση, το διάστημα αλλά και τον κόσμο των ονείρων. Κάποια HYPOCRISY vibes της νεότερης περιόδου, ίσως είναι και αυτά εκεί.

Πολύ όμορφα, σφιχτά δεμένα τραγούδια, που δικαιολογούν απόλυτα την συμφωνική και μελωδική χροιά που διεκδικούν ως χαρακτηρισμό για την μουσική τους οι ATAVISTIA, με μία σουηδική αίσθηση να τα διακατέχει. Φωνητικά τα οποία εναλλάσσονται από brutal σε πιο καθαρά, με μουσική επιθετική σε σημεία και ταχύτητες που αλλού κόβονται για μελωδικά σημεία και αλλού όπως στο ομώνυμο “Cosmic warfare”, το οποίο από την αρχή ως το τέλος του, πηγαίνει με έναν ρυθμό καταιγιστικό. Το άλμπουμ, περιλαμβάνει δύο τραγούδια, τα οποία είναι φτιαγμένα από την στόφα μεγάλης μπάντας, το “Spectral rebirth” και το καταληκτικό κομμάτι “Forgotten silence”, το οποίο εκτός του ότι κλείνει το άλμπουμ με τρόπο εξαιρετικό, αφήνει τον ακροατή να αναρωτιέται που μπορεί να φτάσει το συγκρότημα, αν συνεχίσει να γράφει με τέτοιο τρόπο μουσική.

Μία όμορφη πρόταση από ένα συγκρότημα που δείχνει ότι έχει βρει τελικά τα βήματα και την ταυτότητα του, φτάνει να ακολουθήσει το δρόμο που φαίνεται να χαράζει μόνο του πια.

(8 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: BLODTÅR
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Det förtegna förflutna”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Nordvis Produktion
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Hebert Alarcon Cerna, Carl – Όλα τα όργανα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Deezer
Facebook
Instagram
Spotify

Ο underground χώρος κρύβει διαμάντια. Αυτό είναι αξίωμα και δεν χωρά αμφισβήτηση. Μπορείς να ανακαλύψεις πράγματα, τα οποία θα σου προσφέρουν ένα εξαιρετικό μουσικό ταξίδι και να μην προέρχονται από γνωστές, μεγάλες μπάντες, αλλά από σχήματα τα οποία δεν είναι ευρέως γνωστά, καταθέτουν όμως ψυχή σε αυτό που κάνουν, σε σημείο τέτοιο που σε υποχρεώνουν να τις θαυμάσεις και να τις χειροκροτήσεις όρθιος.

Μία από αυτές τις περιπτώσεις αποτελούν και οι Σουηδοί (μα τι τεράστια σχολή τέλος πάντων), BLODTÅR. Με τα δύο μέλη τους να συμμετέχουν σε συγκροτήματα όπως οι HAER, MYSTRUIN και GALLA, το ντουέτο έχει μόλις ένα ΕΡ στον κατάλογό του, το ομώνυμο “Blodtår” του 2021, οπότε και ιδρύθηκαν και τον Απρίλιο του 2023 ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του, υπό το όνομα “Det förtegna förflutna”. Ολόκληρο στη σουηδική γλώσσα, με σουηδικό όνομα και φυσικά σουηδικούς τίτλους τραγουδιών. Αυτό βέβαια μας αφήνει με την απορία σχετικά με το τι λένε οι BLODTÅR στα τραγούδια τους, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει εν προκειμένω, πιστέψτε με.

Το black metal, χωρίζεται σε περιόδους και φυσικά σε πολλά, αμέτρητα πλέον, παρακλάδια. Οι BLODTÅR αποφάσισαν να μην πειραματιστούν αλλά να ασχοληθούν με μία αγαπημένη περίοδο για τους οπαδούς του είδους και προφανώς και το ίδιο το συγκρότημα. Αυτό που βγαίνει μέσα από το “Det förtegna förflutna”, είναι μία νοσταλγία για τις αρχές της δεκαετία του 1990, από το εξώφυλλό του μέχρι φυσικά, το αποτελούμενο από εννέα κομμάτια περιεχόμενό του. Αποτελεί λοιπόν ένα αφιέρωμα στο σκληρό, επιθετικό, άτεγκτο black metal εκείνης της τόσο σημαντικής για το ιδίωμα εποχής. Παράξενο, μιας και το όνομα του δίσκου σημαίνει στη γλώσσα μας «Το βαρετό παρελθόν». Σε πλήρη αντίθεση με το όνομα, μόνο βαρετό δεν είναι ούτε το παρελθόν και φυσικά ούτε το άλμπουμ.

Είναι τόσο μαύρο, τόσο σκοτεινό και παράλληλα πιασάρικο, όσο η εποχή εκείνη επέβαλε. Δεν είναι καινοτόμο, αλλά ποιος ψάχνει καινοτομία, όταν ζει μία ακουστική αναβίωση μουσικών θεμάτων και ατμόσφαιρας η οποία φαινόταν να μπαίνει στη λήθη από τους περισσότερους σύγχρονους εκπροσώπους του black metal; Ωμό, δυσοίωνο, άγριο. Αυτό είναι το “Det förtegna förflutna” και όσοι πιστοί προσέλθετε.

(8,5 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: CHOIR
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Songs for a tarnished world”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Self-financed
ΣΥΝΘΕΣΗ:
The Choir – Όλα τα όργανα και φωνητικά
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Spotify
Instagram

Ο γράφων τυγχάνει φίλος της ατμόσφαιρας. Όσο πιο παράξενη, γεμάτη με παράξενους ήχους, τόσο καλύτερα. Όμως από ένα σημείο και μετά, η πολύ ατμόσφαιρα, γίνεται σε ένα σημείο κουραστική. Το παρακάτω περιγραφόμενο άλμπουμ, είναι σίγουρα ατμοσφαιρικό και πολύ υποβλητικό. Στον υπερθετικό βαθμό. Είναι όμως και κουραστικό; Σε καμία περίπτωση.

Οι CHOIR, είναι ένα συγκρότημα το οποίο μας έρχεται από την Σιγκαπούρη και παρά τον τόπο καταγωγής του, αυτό που παρουσιάζουν είναι τόσο σκοτεινό, που θα το ζήλευε η καθ’ υμάς Νορβηγία. Με το ΕΡ “A beautiful fire scorch our hands” να ήταν το μοναδικό δείγμα γραφής του σχήματος, το “Songs for a tarnished world” είναι το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της μπάντας και είναι ένα πραγματικά απίστευτο ντεμπούτο.

Μέσα σε αυτό το άλμπουμ, μπορεί κανείς να συναντήσει διάφορα πράγματα, κάνοντας την μουσική του ταυτότητα και υπογραφή πολύ δυσανάγνωστη. Συναντά doom, blackened, death, technical death κυρίως στοιχεία. Όλη αυτή η πολυποικιλότητα, αν μη τι άλλο λειτουργεί ως επίρρωση στο «καθόλου κουραστικό άλμπουμ» που αναφέρθηκε παραπάνω.

Τι του λείπει; Οι μεγάλες ταχύτητες. Του στερεί κάτι αυτό; Φυσικά και όχι, άλλωστε είπαμε, είναι ένα ατμοσφαιρικό κατά βάση άλμπουμ, οπότε φυσικά και θα είναι αργόσυρτο. Ατμοσφαιρικό λοιπόν, καταπιεστικό, πνιγηρό, γεμάτο μοναξιά. Με ήχους από ανέμους που δεν προμηνύουν τίποτα καλό, καταθλιπτικά, αργά περάσματα, παραμορφωμένες σε σημείο υπερβολής κιθάρες και βορβορώδη, απεγνωσμένα φωνητικά, βγαλμένα απευθείας από τις βαθύτερες και σκοτεινότερες σκέψεις των δημιουργών του.

Συνηθίζουμε να θεωρούμε το extreme metal «κληρονομιά» του ευρωπαϊκού, ή του δυτικού κυρίως κόσμου. Είναι όμως έτσι πλέον τα πράγματα; Οι CHOIR φωνάζουν ένα ηχηρότατο όχι σε αυτό και μιλάνε αν μη τι άλλο με αποδείξεις. Αφιερώστε στο “Songs for a tarnished world” χρόνο. Δεν θα πάει χαμένος, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ειδικά αν αρέσκεστε σε ακούσματα όπως οι WHITE WARD από τη μία ή οι THY LIGHT από την άλλη, ας πούμε, σίγουρα δεν θα πάει χαμένος. Α! τιμήστε και το ΕΡ τους.

(8,5 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here