Underground Halls Vol. 147 (AODON, EAVE, NATTVERD)

0
951

«Πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει το συγκρότημα; Από ποια εταιρεία κυκλοφορεί το album; Παίζει μέσα κανένας γνωστός;». Ερωτήματα που τουλάχιστον εδώ, δεν υφίστανται. Και δεν υφίστανται, διότι πολύ απλά, δε μας ενδιαφέρουν οι απαντήσεις τους. Η ποιότητα στη μουσική είναι αυτό που μας ενδιαφέρει. Το να ανακαλύπτει κανείς νέες αγαπημένες μπάντες εκεί που δεν το περιμένει, θα αποτελεί πάντα, εκτός από μεγάλη ικανοποίηση, την πλέον ευχάριστη πρόκληση, καθώς κι εμείς είμαστε πρωτίστως οπαδοί. Σε μια στήλη λοιπόν όπου τα «αδηφάγα» αυτιά των ολοένα και αυξανόμενων φίλων της δεν έχουν σύνορα, έτσι κι εμείς θα προσπαθούμε κάθε φορά να παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη δυνατή γκάμα ήχων και συγκροτημάτων. Άλλωστε, κανένα best seller δε θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η σκηνή του UNDERGROUND.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: AODON
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Portraits”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Willowtip Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
M-Kha – Όλα τα όργανα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Deezer
Facebook
Instagram
Spotify
Twitter
YouTube

Τρίτο άλμπουμ για τους AODON, το προσωπικό σχήμα του M-Kha, μέλη μίας σχολής, η οποία στον extreme χώρο και ειδικά στο black metal διαπρέπει εδώ και πολλά χρόνια. με το ντεμπούτο τους να έχει πραγματοποιηθεί πριν μια επταετία, οι Γάλλους επιστρέφουν φέτος με το καινούργιο τους πόνημα, το “Portraits”.

Το “Portraits” είναι η συνέχεια του “11069” του 2020 και στα 46 λεπτά του, περιλαμβάνει πολύ ποιοτικό υλικό. Αν σας άρεσε το “11069”, τότε το “Portraits” είναι η αναβαθμισμένη του έκδοση. Είναι ένα ατμοσφαιρικό μείγμα μαυρομεταλλικών συστατικών που στοιχειοθετούν εννέα συναρπαστικά τραγούδια, με ένα εξαιρετικό μείγμα μελωδίας, επιθετικότητας και μεγάλης διάθεσης από την μπάντα, τυλιγμένο σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα, αναμφίβολα μια καλοδουλεμένη δουλειά.

Η ιδέα δεν είναι άλλη από την παρουσίαση των πορτρέτων εννέα διαφορετικών προσώπων, τα ονόματα των οποίων αποτελούν και το όνομα του κάθε τραγουδιού. Εννέα διαφορετικές ιστορίες, εννέα διαφορετικών ανθρώπων, που ανάλογα με το περιεχόμενο της ιστορίας του καθενός, αλλάζει και η μουσική και η διάθεση που περνάει το συγκρότημα σε κάθε ένα από τα πορτρέτα του.

Το opener του άλμπουμ “Swen” ας πούμε και το “Liza”, για παράδειγμα, ξεκινούν με εξωφρενικές ταχύτητες και αρχίζουν να υιοθετούν στην πορεία μελωδικότητα και ατμόσφαιρα, ενώ το “Andreas” είναι πιο μακροσκελές, πιο αργόσυρτο, πιο πένθιμο και μυστηριακό.

Τέτοια στοιχεία είναι συνηθισμένα στο είδος στο παρελθόν, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχουν συγκεντρωθεί και συνδεθεί μεταξύ τους, συνθέτουν μια πολύ αξιόλογη συνολικά προσπάθεια με μια αίσθηση ακρίβειας συγκεκριμένης κατεύθυνσης, αφηγηματικής, σαν ένα (ή εννέα) μαύρα παραμύθια, ή ίσως και πραγματικές ιστορίες, μιας και το συγκρότημα δήλωσε ότι οι ιστορίες του, «θα μπορούσαν να είναι ή ίσως και να είναι αληθινές». Ένα ανθρώπινο ταξίδι από μία άκρως ενδιαφέρουσα μπάντα.

(8 / 10)

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: EAVE
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “Fervor”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Bindrune Recordings
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Brian Tenison – Μπάσο, φωνητικά
Caleb Porter – Τύμπανα
Ian Stoller – Κιθάρες
Gabriel Shara – Κιθάρες, φωνητικά (δεύτερα)
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Facebook
YouTube

Με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα άκρως ενδιαφέρον λογότυπο, οι EAVE με το τρίτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ έρχονται για να μας ταξιδέψουν σε μονοπάτια γεμάτα αβεβαιότητα, θάνατο και μυστικισμό.

Ιδρύθηκαν το 2016 στο Πόρτλαντ, οπότε και κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο, το “Purge”, επιστρέφοντας στην δισκογραφική δράση το 2018 με το ΕΡ τους “Banners to the moonswept” και κυκλοφορώντας το δεύτερο άλμπουμ τους “Phantoms made permanent” το 2020. Οι Αμερικανοί σε κάθε κυκλοφορία τους, φαίνεται να δίνουν και κάτι παραπάνω, εξελισσόμενοι μέσα στο τεράστιο πλέον φάσμα του black metal, ασχολούμενοι αρχικά με την depressive εκδοχή του και περνώντας πλέον, με το επερχόμενο “Fervor” σε πιο ξεκάθαρα post black μονοπάτια.

Με στοιχειωτικές μελωδίες, εξαιρετικά κιθαριστικά περάσματα και πραγματικά απόκοσμα φωνητικά, οι EAVE στο τρίτο τους αυτό μουσικό πόνημα, μας περνάνε μέσα από την λατρεία της φύσης σε πιο πνευματικά θέματα και αναζητήσεις. Επτά τραγούδια, χωρίς να ακολουθούν κάποια μανιέρα ή συνταγή αλλά διαφορετικά μεταξύ τους, όπως το opener “Past pulses” που από μια post black καταιγίδα μεταμορφώνεται σε ένα καταπραϋντικό και συγκινητικό τραγούδι, το “Shards”, ένα χαρακτηριστικό δείγμα μανιώδους US black metal, το “Chance is a spectre” , έναν ύμνο στην απώλεια, τα τραγούδια του “Fervor” ανακατεύουν prog στιγμές και ατμόσφαιρα χωρίς να χάσουν τη δυναμική τους. Τα “Mirroring” και “Sale ash” είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτού, γεμάτα απόγνωση και θλίψη, έναν καημό διάχυτο, που θρηνεί και πενθεί το χαμένο, όποιο και αν είναι αυτό. Αυτό που πέρασε, έφυγε και δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά. Το οριστικά τελειωμένο. Αυτό που διεκόπη βίαια και η απουσία του δεν γίνεται να γίνει αποδεκτή.

Η τρίτη προσπάθεια του κουαρτέτου, είναι μάλλον και η καλύτερη στην μέχρι τώρα καριέρα τους. Μίας καριέρας που ευχόμαστε να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, προσφέροντας πολλά ακόμα τέτοια underground διαμαντάκια. Γεμάτα ποιότητα και όρεξη.

(8 / 10)

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ/ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: NATTVERD
ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΣΚΟΥ: “I helvetes forakt”
ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Soulseller Records
ΣΥΝΘΕΣΗ:
Serpentr – Στίχοι
Atyr – Κιθάρες
Ormr – Φωνητικά, στίχοι
Sveinr – Μπάσο
Aven – Κιθάρες
Renton            – Τύμπανα
ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
Bandcamp
Deezer
Facebook
Instagram
Soundcloud
Spotify
YouTube

Αυτό το review, θα μπορούσε να κλείσει με μόλις μερικές λέξεις. Νορβηγικό, ορθόδοξο black metal. Αυτά. Πάρτε το, διαλύστε το και αφήστε το να σας διαλύσει. Βαρύ, μαύρο, κατασκότεινο, απειλητικό, τρομακτικό.

Οι NATTVERD, είναι μια εξάδα από το Bergen, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χαϊδέψουν αυτάκια με την μουσική τους. Παραδοσιακοί ως εκεί που δεν πάει (εντάξει δεν είναι τετρακάναλο), «κλασσικό IMMORTALικό» corpsepaint, χιόνια, δάση, τεράστια καρφιά, υπερηχητικές ταχύτητες, blastbeat, φωνητικά κολασμένα, σαν τους στίχους τους που δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο από τον κύριο αυτού του κόσμου.

Με ήδη τρία ολοκληρωμένα άλμπουμ και ένα ΕΡ από το 2017 οπότε και άρχισαν να δισκογραφούν και δεκατρία χρόνια στην πλάτη τους από τότε που ιδρύθηκαν, οι Νορβηγοί  επέστρεψαν με την τέταρτη πλήρη δουλειά τους, το εξαιρετικό “I helvetes forakt”. Δέκα τραγούδια και σαράντα επτά λεπτά απόλυτης black metal ηδονής, γεμάτης με στοιχεία των μεγάλων της Νορβηγικής σχολής, από τους IMMORTAL μέχρι ψήγματα από τους πρώιμους EMPEROR και τους SATYRICON. Ωμότητα, ελάχιστα σημεία που η ταχύτητες πέφτουν σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, οι NATTVERD παραδίδουν μαθήματα του πως θα έπρεπε να ακούγεται το raw black metal εν έτει 2023. Τρομερά riffs, φοβερές μπασογραμμές είναι μερικά από αυτά που θα βρει ο ακροατής μέσα στο εξ ολοκλήρου στα Νορβηγικά αυτό άλμπουμ. Και μόνο δυσαρεστημένος δεν θα φύγει.

Άνεμοι, χιονιάδες που λυσσομανάνε, παγωνιά, μοναξιά και καταχνιά είναι τα συναισθήματα που σου γεννά και το πώς μοιάζουν τα μέρη στα οποία σε ταξιδεύει αυτό το πραγματικά πολύ όμορφο μέσα την αγριάδα του άλμπουμ. Ένα άλμπουμ βγαλμένο από το παρελθόν με τόσο σύγχρονη προσέγγιση και πνοή που δίνει μια μεγάλη ανάσα στην παραδοσιακή μορφή του πλέον ταχύτατα αναπτυσσόμενου παρακλαδιού του μεταλλικού κόσμου. Μία υπενθύμιση του από πού ξεκίνησε το black metal και γιατί δεν πρέπει αυτή η μορφή του να χαθεί.

Εκτός των ακόμα ενεργών μεγάλων, σχήματα όπως οι NATTVERD είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις ρίζες να χαθούν. HAIL.

(9 / 10)

Φανούρης Εξηνταβελόνης

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here