Underground Scans Vol.17 (SPIRIT ADRIFT, PULVER, CHEVALIER, MONASTERIUM)

0
115

Το ολοκαίνουργιο Underground Scans, είναι χωρισμένο στα δύο. Το πρώτο του μισό ασχολείται με τον κλασσικό metal ήχο, και το δεύτερο με το doom. Οι τέσσερεις μπάντες που «μπλέχτηκαν στα δίχτυα μας» την φορά αυτή, αναμένεται να κάνουν αίσθηση στον «υπόγειο» χώρο της μουσικής μας, οπότε, υπάρχει περισσότερο ταιριαστό μέρος στο περιοδικό μας από τούτη στην στήλη για να παρουσιαστούν; Ξεκινάμε λοιπόν με…


…το τρίτο άλμπουμ των Αμερικανών (για την ακρίβεια, από το Phoenix της Arizona) doomsters SPIRIT ADRIFT, το οποίο τους βρίσκει σε μεγάλες φόρμες και με μια εμφανή θέληση να «ανοίξουν» τον ήχο τους. Το “Divided by darkness” είναι ένα σοβαρό, «μεστό» θα έλεγε κανείς και αρκούντως καλοπαιγμένο δείγμα doom metal, όπου οι BLACK SABBATH επιρροές πλαισιώνονται από ήχους παραδοσιακού, κλασσικού hard rock και heavy από την Γηραιά Αλβιώνα, προοδευτικό 70’s rock και ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο από επικές πινελιές. Όχι, δεν έχουν καμία σχέση με όλον αυτόν τον εσμό των απανταχού stoner «χορτοφάγων» που κυλιούνται στον βούρκο και παίζουν το ίδιο μονότονο πράγμα καθ’ όλη την διάρκεια των άλμπουμ τους. Εδώ υπάρχει εντυπωσιακή τεχνική κατάρτιση και ποικιλία στις συνθέσεις. Τα φωνητικά, χωρίς να είναι κάτι το εξαιρετικό ή το πρωτότυπο, ακούγονται όμορφα και ταιριαστά, το rhythm section παραδίδει σεμινάριο παιξίματος (ογκόλιθος ο drummer!) και οι διπλές κιθάρες καλύπτουν και συμπληρώνουν η μία την άλλη άψογα. Ακούστε το εναρκτήριο “We will not die” και αποθεώστε με την σειρά σας τον τρόπο με τον οποίον οι JUDAS PRIEST αποφασίζουν να παίξουν doom metal, με το κιθαριστικό δίδυμο των THIN LIZZY να αναλαμβάνει τις δισολίες!
Bandcamp: https://spiritadrift.bandcamp.com/releases
Facebook: https://www.facebook.com/SpiritAdrift
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5sW5eR9g4kNibasfrlw4EN?si=VAHsVT-KTNOAts…

 


Οι PULVER είναι νέο απόκτημα της Gates of Hell. Πέρυσι κυκλοφόρησαν το πρώτο τους, ομότιτλο ep, και φέτος το ντεμπούτο full length “Kings under the sand”. Αρκετή φασαρία γίνεται γύρω από το όνομά τους, και η αλήθεια είναι πως έχουν αρκετή δυναμική και όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσουν στο μέλλον στον συγκεκριμένο χώρο. Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, υπάρχει και μια άλλη αλήθεια, που τους θέλει «δύσκολους» ως άκουσμα. Όχι, δεν είναι progressive εννοείται. Αλλά αυτός ο περίεργος συνδυασμός εύκολων κατά τ’ άλλα ακουσμάτων (NWOBHM, MOTORHEAD) με την μυστικιστική progressive «αύρα» των MANILLA ROAD, τραγουδισμένος από την “love ‘em or hate ‘em” φωνή του Dave Fröhlich, απαιτεί πολλές ακροάσεις ακόμη και από βετεράνους ακροατές του είδους, ώστε να εκτιμηθεί. Τα “Warrior caste” και “Curse of the Pharaoh” όμως, ξεχωρίζουν αμέσως. Ειδικά το πρώτο, που είναι μάλλον η καλύτερη σύνθεση του δίσκου. Εσείς δεν έχετε παρά να τσεκάρετε, και η τελική κρίση, δική σας.

Bandcamp: https://pulverheavymetal.bandcamp.com/releases
Facebook: https://www.facebook.com/PulverHeavyMetal
Spotify: https://open.spotify.com/artist/29K6zEgPmsbGCDPwiHFskP?si=RpqXEotbQPWh4_…

 


CHEVALIER – “Destiny calls” ή αλλιώς “Medieval Speed Metal”, καθώς λένε πως παίζουν οι Φινλανδοί. Δεν διαφωνώ, έτσι είναι! Σίγουρα ο «κορμός» είναι speed metal, και μάλιστα το στοιχείο αυτό είναι δοσμένο με έναν επικότατο τρόπο που δημιουργεί από την μία έκπληξη, και από την άλλη προσδοκίες για μεγάλα πράγματα στο μέλλον! Πώς να το περιγράψω αυτό εδώ το άλμπουμ… λοιπόν, είναι σαν να έκαναν έναν speed metal δίσκο από κοινού οι RUNNING WILD (ως το “Death or glory” αυστηρά), οι SHOK PARIS, BROCAS HELM, OMEN, με την υψηλή εποπτεία των MANILLA ROAD, MERCYFUL FATE και πρώιμων RUSH. Κάπως έτσι. Να σημειωθεί πως στον δίσκο συμμετέχουν και οι Robert Garven και Kenny Powell (ελάτε τώρα που θέλετε επεξήγηση για το ποιοι είναι). Δυνατοί τεχνικά οι Φινλανδοί, με την τραγουδίστρια Emma Grönqvist να αποτελεί πολύ δυνατό «χαρτί» και να θυμίζει φωνητικά πολύ τον Rodrigo Contreras των Χιλιανών θεών του speed metal ETERNAL THIRST, έστω και αν η ίδια μάλλον έχει ως είδωλο τον Geddy Lee. Πολύ δυνατός δίσκος, με καλύτερες υποκειμενικά στιγμές τα “Stormbringer” (το “Riding the storm” αν το έγραφαν οι OMEN με τους SORTILEGE, τόσο απλά), “In the grip of the night” (ΕΠΟΣ) και “A warrior’s lament” (πολεμικός παιάνας μεγατόνων). Τελευταία παρατήρηση: η παραγωγή είναι κάπως…ιδιαίτερη. Αν δεν σας πειράζει αυτό, όλοι μα όλοι οι λάτρεις των συγκροτημάτων που αναφέρθηκαν στο κείμενο, του επικού ήχου και της 80s αναβίωσης, στο τέλος της ακρόασης θα πείτε τα καλύτερα.

Bandcamp: https://chevalier.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/Chevaliermetal

 

 


Από μέλη των EVANGELIST, για τους οποίους διαβάσατε στο πρώτο μέρος του μεγάλου αφιερώματος στο doom metal, αποτελούνται οι Πολωνοί MONASTERIUM. Δεν ξέρω σε πόσους αυτό λέει κάτι, σε μένα λέει πολλά. Μετά από το ομώνυμο ντεμπούτο τους, το οποίο ήταν ένα αξιόλογο πρώτο δείγμα του ταλέντου αυτής εδώ της τετράδας, κυκλοφορεί το δεύτερο “Church of bones” με το οποίο η μπάντα από την Κρακοβία φιλοδοξεί να κάνει «το μεγάλο βήμα». Μετά από αλλεπάλληλες ακροάσεις, μπορώ με σιγουριά να πω ότι οι MONASTERIUM κυκλοφόρησαν έναν δίσκο που όχι μόνο αφήνει πολύ πίσω το ντεμπούτο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται από τις κυκλοφορίες της χρονιάς στο είδος. Μουσικά κάπου μεταξύ των CANDLEMASS, των SOLITUDE AETURNUS και των BLACK SABBATH της “Heaven and Hell” – “Mob rules” περιόδου, και εξιστορώντας ταιριαστές ιστορίες για τον Βαρκάρη των Ψυχών, τους Ναΐτες και το Τάγμα του Δράκου (Societas Draconistarum, μια ιπποτική ένωση του ύστερου Μεσαίωνα προς υπεράσπιση της Χριστιανοσύνης από την τουρκική απειλή) μέσα από την ιδανική φωνή του Michał Strzelecki, το “Church of bones” έχει όλα τα φόντα να πλασαριστεί πολύ ψηλά στο τέλος της χρονιάς. Τραγούδια σαν το “Ferrier of the dead”, “Liber Loagaeth”, “The Order of the Dragon” και “Sleeping with the dead” αποτελούν κορυφαίες στιγμές στον χώρο, ενώ ειδική αναφορά αξίζει στο σχεδόν θεϊκό “The last Templar”: μεγαλοπρεπής εισαγωγή, εκπληκτικές κιθάρες, ακουστικά ιντερλούδια και ο Leo Stivala των FORSAKEN ως Jacques de Molay να καταριέται στην πυρά τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο (Michał Strzelecki), σε ένα καταπληκτικό ντουέτο. Τι άλλο να ζητήσει ένας οπαδός του είδους; Doomsters, ΔΑΓΚΩΣΤΕ χωρίς αύριο!

Bandcamp: https://monasterium.bandcamp.com
Facebook: https://www.facebook.com/monasteriumdoom

 

Με τέσσερεις πολύ ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες, φτάνουμε στο τέλος και για την φορά αυτή. Ως την επόμενη, κλασσικά, να ακούτε πολλή μουσική και να προσέχετε!

Δημήτρης Τσέλλος

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here